Dodaj do ulubionych

Czy ktoś gotował ryż na waromie?

07.08.05, 23:52
No właśnie- ja gotowałam ponad 1 godzine- na waromie, potem czesc przełożyłam
do koszyczka i nic! O co chodzi? Przeciez czytałam,ze mozna...a ja miałam surowy..
Obserwuj wątek
    • kinga_ewa Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 08.08.05, 14:02
      To chyba nie tam tylko odwrotnie. Najpier gotuje sie ryż w koszyczku a potem
      można wyjac i połozyc na varomie na przykład razem z warzywami i pogotować
      jeszcze troche . Wtedy jest bardzo dobry . pozdro
    • plaski6 Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 09.08.05, 21:07
      Ja gotuję często ,nalewam wody do garka wkładam koszyczek z torebką ryżu nieraz
      dodaję kostkę bulionową lub przyprawy.następnie zalewam wodą żeby było prawie
      przykryte około 750ml. temperatura varoma .obroty 1,25 minut .DLlatego taki
      czas bo woda musi się zagotować około 5-6 minut.Jest pycha możesz dać 2
      woreczki ryżu też sie zmieści .
      • patka.f Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 09.08.05, 23:27
        Ja wsypałam ryz brązowy- luzem, bez woreczka....i moze dla tego.Ale z tym czasem
        gotowania to bym sie nie spodziewała nigdy, ze to tak długo!Wow.
        Dzieki za porade.
        • basia_11 Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 10.08.05, 07:21
          > Ja wsypałam ryz brązowy- luzem, bez woreczka....i moze dla tego.Ale z tym
          czase
          > m
          > gotowania to bym sie nie spodziewała nigdy, ze to tak długo!Wow.
          > Dzieki za porade.

          Dlaczego długi? 25 minut to przeciez akurat, złaszcza licząc to z czasem
          potrzebnym na zagotowanie wody.

          Ja jeszcze nie gotowalam ryżu czy kaszy w TM, dokładnie tak samo można ugotowac
          go w garnku, żadnej różnicy czy oszczędności czasu, ale całe mnóstwo innych
          rzeczy zdecydowanie wolę robic w TM, chociażby soczki a'la Kubus -w żaden inny
          sposób nie da się ich zrobić w domu.

          pozdrawiam
          Basia



          • plaski6 Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 11.08.05, 18:14
            DŁUGO I NIEDŁUGO ALE NIC NIE KIPI I NIE WYLATUJE Z GARA A W SMAKU
            REWELA ,MOŻESZ GOTOWAĆ I BEZ WORECZKA JA TYLKO TAKI KUPUJĘ WIĘC TAK
            GOTUJĘ.POZDRAWIAM
        • patka.f Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 10.08.05, 15:53
          Masz racjesmile Zrozumiałam z powyższej wypowiedzi, ze ryz trzeba gotować 1 godzine
          i 25 minut...i to był dla mnie dłłługi czassmile) Ale ja gotowalam ponad 1 godzinie
          na temp. waroma i nic...Był surowy...wiec na czym polega mój błąd? Urzadzenie
          raczej mam dobre, bo inne rzeczy robie i zupy...i jest ok., ale z tym ryżem to
          byłam zdziwiona.
          • basia_11 Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 11.08.05, 07:39
            Był surowy...wiec na czym polega mój błąd? Urzadzenie
            > raczej mam dobre, bo inne rzeczy robie i zupy...i jest ok., ale z tym ryżem to
            > byłam zdziwiona.

            A jak jest w przepisie - na pewno każą wsypoać ryż na varomę a nie do
            koszyczka? Wydaje mi się, że ryż jest stanowczo za twardy i sama para wodna to
            za mało żeby się ugotował, ryż musi być bezpośrednio zanurzony w wodzie, zeby
            mieć z czego pęcznieć.

            pozdrawiam
            Basia
            • patka.f Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 11.08.05, 14:37
              W przepisach zazwyczaj każą wsypywać do koszyczka, ale i tak jak gotuje sie
              obiad np. z warzywami i mieskiem na waromie- ryz nie jest zanurzony ani nawet
              zamoczony bo wody jest po prostu za mało...Poza tym- troche sie wkurzyłam, jak
              sie tak długo gotował i podzieliłam go na pół (bo pomyślałam, ze może go po
              prostu za dużo) i cześć dałam do koszyczka- i nic...
          • plaski6 Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 12.08.05, 21:05
            Źle zrozumiałaś nie 1godzinę i 25 minut tylko 25 minut i będzie gotowy
    • sarkotka Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 14.08.05, 21:43
      Ja po prostu wcześniej zalewam ten ryż wodą i gotuję ok. 20 min. Czasami
      wystarczy tylko włożyć ryż do koszyczka, umieścić w naczyniu miksującym, po
      czym wlewać wodę (tak, aby przesiąkała przez ryż w koszyczku). Prawie zawsze
      wychodzi!
    • patka.f Re: Wiem 25.08.05, 16:15
      Kochani...doczytalam sie wreszcie, ze gotowac w Thermomiksie mozna tylko ryz
      preparowany (stad widac, ze moj byl jakis inny - moze bardzoiej naturalny i nie
      chcial sie uparowacsmile I tak za to, w innej ksiazce podaja, ze ryz naturalny
      powinien sie uparowac po 40-45 mintach...Tak wiec, chyba juz dajmy spokoj... Ale
      na przyszłość warto wiedziec, zeby nie wsadzac "lepszego" ryzu na 25 minut bo
      mozna sie niezle zdziwic..
      Pozdrawiam i dziekje za glos w dyskusjismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka