patka.f 07.08.05, 23:52 No właśnie- ja gotowałam ponad 1 godzine- na waromie, potem czesc przełożyłam do koszyczka i nic! O co chodzi? Przeciez czytałam,ze mozna...a ja miałam surowy.. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kinga_ewa Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 08.08.05, 14:02 To chyba nie tam tylko odwrotnie. Najpier gotuje sie ryż w koszyczku a potem można wyjac i połozyc na varomie na przykład razem z warzywami i pogotować jeszcze troche . Wtedy jest bardzo dobry . pozdro Odpowiedz Link
plaski6 Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 09.08.05, 21:07 Ja gotuję często ,nalewam wody do garka wkładam koszyczek z torebką ryżu nieraz dodaję kostkę bulionową lub przyprawy.następnie zalewam wodą żeby było prawie przykryte około 750ml. temperatura varoma .obroty 1,25 minut .DLlatego taki czas bo woda musi się zagotować około 5-6 minut.Jest pycha możesz dać 2 woreczki ryżu też sie zmieści . Odpowiedz Link
patka.f Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 09.08.05, 23:27 Ja wsypałam ryz brązowy- luzem, bez woreczka....i moze dla tego.Ale z tym czasem gotowania to bym sie nie spodziewała nigdy, ze to tak długo!Wow. Dzieki za porade. Odpowiedz Link
basia_11 Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 10.08.05, 07:21 > Ja wsypałam ryz brązowy- luzem, bez woreczka....i moze dla tego.Ale z tym czase > m > gotowania to bym sie nie spodziewała nigdy, ze to tak długo!Wow. > Dzieki za porade. Dlaczego długi? 25 minut to przeciez akurat, złaszcza licząc to z czasem potrzebnym na zagotowanie wody. Ja jeszcze nie gotowalam ryżu czy kaszy w TM, dokładnie tak samo można ugotowac go w garnku, żadnej różnicy czy oszczędności czasu, ale całe mnóstwo innych rzeczy zdecydowanie wolę robic w TM, chociażby soczki a'la Kubus -w żaden inny sposób nie da się ich zrobić w domu. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
plaski6 Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 11.08.05, 18:14 DŁUGO I NIEDŁUGO ALE NIC NIE KIPI I NIE WYLATUJE Z GARA A W SMAKU REWELA ,MOŻESZ GOTOWAĆ I BEZ WORECZKA JA TYLKO TAKI KUPUJĘ WIĘC TAK GOTUJĘ.POZDRAWIAM Odpowiedz Link
patka.f Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 10.08.05, 15:53 Masz racje Zrozumiałam z powyższej wypowiedzi, ze ryz trzeba gotować 1 godzine i 25 minut...i to był dla mnie dłłługi czas) Ale ja gotowalam ponad 1 godzinie na temp. waroma i nic...Był surowy...wiec na czym polega mój błąd? Urzadzenie raczej mam dobre, bo inne rzeczy robie i zupy...i jest ok., ale z tym ryżem to byłam zdziwiona. Odpowiedz Link
basia_11 Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 11.08.05, 07:39 Był surowy...wiec na czym polega mój błąd? Urzadzenie > raczej mam dobre, bo inne rzeczy robie i zupy...i jest ok., ale z tym ryżem to > byłam zdziwiona. A jak jest w przepisie - na pewno każą wsypoać ryż na varomę a nie do koszyczka? Wydaje mi się, że ryż jest stanowczo za twardy i sama para wodna to za mało żeby się ugotował, ryż musi być bezpośrednio zanurzony w wodzie, zeby mieć z czego pęcznieć. pozdrawiam Basia Odpowiedz Link
patka.f Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 11.08.05, 14:37 W przepisach zazwyczaj każą wsypywać do koszyczka, ale i tak jak gotuje sie obiad np. z warzywami i mieskiem na waromie- ryz nie jest zanurzony ani nawet zamoczony bo wody jest po prostu za mało...Poza tym- troche sie wkurzyłam, jak sie tak długo gotował i podzieliłam go na pół (bo pomyślałam, ze może go po prostu za dużo) i cześć dałam do koszyczka- i nic... Odpowiedz Link
plaski6 Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 12.08.05, 21:05 Źle zrozumiałaś nie 1godzinę i 25 minut tylko 25 minut i będzie gotowy Odpowiedz Link
sarkotka Re: Czy ktoś gotował ryż na waromie? 14.08.05, 21:43 Ja po prostu wcześniej zalewam ten ryż wodą i gotuję ok. 20 min. Czasami wystarczy tylko włożyć ryż do koszyczka, umieścić w naczyniu miksującym, po czym wlewać wodę (tak, aby przesiąkała przez ryż w koszyczku). Prawie zawsze wychodzi! Odpowiedz Link
patka.f Re: Wiem 25.08.05, 16:15 Kochani...doczytalam sie wreszcie, ze gotowac w Thermomiksie mozna tylko ryz preparowany (stad widac, ze moj byl jakis inny - moze bardzoiej naturalny i nie chcial sie uparowac I tak za to, w innej ksiazce podaja, ze ryz naturalny powinien sie uparowac po 40-45 mintach...Tak wiec, chyba juz dajmy spokoj... Ale na przyszłość warto wiedziec, zeby nie wsadzac "lepszego" ryzu na 25 minut bo mozna sie niezle zdziwic.. Pozdrawiam i dziekje za glos w dyskusji Odpowiedz Link