Dodaj do ulubionych

witam wszystkich- moje ulubione przepisy w TM

07.09.05, 21:41
Witam serdecznie,
nie zaglądałam na to forum od dawna ,a z radością widzę, że się nieźle "rozbujało"! Miło mi się czyta posty z nowymi przepisami, szczególnie zainteresował mnie ten z kostkami rosołowymi od Atuni( też chcę unikać gluta-minianu smile bo niedługo zacznę gotować zupki mojej córci ( na razie zjada gotowce ale apetyt jej rośnie a słoiczki są małe i drogie sad(((
Moje ulubione przepisy w TM to likier z kukułek ( oczywiście z cukierków a nie ptaszków wink - przepyszny, moi znajomi przynoszą butelki i robimy hurtowo podczas wizyt towarzyskich ( przepis jest w książeczce "Napoje" ale mogę napisać zainteresowanym). No i robię jeszcze bardzo często niezmordowaną , ukochaną przez męża pomidorówkę- zupa błyskawiczna i tania. Robię ją w oparciu o przepis z żółtej książki str.46 ale zmodyfikowałam dla wygody, otóż po pierwsze kupuję w LIDL przecier pomidorowy w 0,5 l kartoniku za 1,50zł - jest rewelacyjny! włączam Thermomixa, wrzucam obraną cebulkę, marchewkę, kawałek selera, ciut pora i dwa ząbki czosnku- miksuję kilka sek.obr.4 Dodaję dwie kostki rosołowe ( mięsne lub warzywne) ,30 g masła, wspomniany przecier pomidorowy z LIDLa, łyżeczkę Vegety, posypuję pieprzem mielonym, dodaję wody do 2 litrów ( zostawiam ok 5 cm od przykrywki)i włączam na 15 min , 100 st. obroty 1,5. W trakcie gotowania w garnku wstawiam na gazie makaron ( penne rigatte z LIDL - rurki- są pycha) na koniec jak TM "zadzwoni" miksuję pomidorówkę na wysokich obrotach, bo obydwoje wolimy krem niż farfocle z warzyw. Dlatego też nie wlewam wody wysoko do pokrywy żeby przy miksowaniu się nie wylewał wrzątek! Pozdrawiam użytkowników tego super forum!!!
Obserwuj wątek
    • atunia Re: witam wszystkich- moje ulubione przepisy w TM 08.09.05, 08:35
      Witaj więc ponownie i od razu się uśmiechnę o przepis na likier z kukułek smile.
      Sama dopiero się zbieram do złożenia zamówienia na inną książkę (i kusi mnie
      kuchnia francuska).
      Więcej przepisów na kostki rosołowe zapożyczone z sys21.de znajdziesz w innym
      wątku, trochę niżej (szukaj pod hasłem "bulion").
      A Vegety używasz kupnej, czy tej z thermomixa?

      Pozdrawiam
      Atunia
      • basia_11 Re: witam wszystkich- moje ulubione przepisy w TM 08.09.05, 09:26
        atunia napisała:

        > Witaj więc ponownie i od razu się uśmiechnę o przepis na likier z kukułek smile.
        > Sama dopiero się zbieram do złożenia zamówienia na inną książkę (i kusi mnie
        > kuchnia francuska).

        Atuniu, nie mam kuchni francuskiej, ale z tego co sie dowiadywalam, to tam jest
        duzo przepisow na dania z owocow morza, wiec jej zakup ma sens jesli lubi sie
        krewetki i inne brrrwink
        Ponoc ciekawsza jest kuchnia wloska, ale pewnie jak ze wszystkim - ktora lepsza
        to kwestia gustuwink)
        Za to na pewno warto wydac 5 zł na ksiązeczkę z napojami. Jest ich tam naprawdę
        sporo (szczególnie tych z procentamiwink a cena jak za kolorową gazetę.

        pozdrawiam serdecznie
        Basia


        • atunia Re: witam wszystkich- moje ulubione przepisy w TM 08.09.05, 09:33
          O, dziękuję Basiu. Bo wprawdzie krewetki lubię, ale niekoniecznie w .pl, bo tu
          nie ma świeżych smile. Zastanawiam się, czy w siedzibie Vorwerku można obejrzeć te
          książki, w sumie daleko nie mam i w godzinach pozakorkowych mogłabym wyskoczyć
          kiedyś smile) Jak się zdecyduję, to dam znać i zdam recenzję smile

          Pozdrawiam
          Atunia
          PS. Ale przepis na kukułkowe poproszę nadal, zanim ja się wybiorę...
          • basia_11 Re: witam wszystkich- moje ulubione przepisy w TM 08.09.05, 09:50
            Zastanawiam się, czy w siedzibie Vorwerku można obejrzeć te
            > książki, w sumie daleko nie mam i w godzinach pozakorkowych mogłabym wyskoczyć
            > kiedyś smile) Jak się zdecyduję, to dam znać i zdam recenzję smile


            OO, mieszkasz we Wrocławiu?
            Jesli dotrzesz tam i uda Ci się wziąć książkę do ręki to może rzuc też okiem na
            tę najnowszą, z nowożeńcami czy miesiacem miodowym w tytule.
            Jeśli ktoś wcześniej nie poda to ja moge te kukułki wklepać tak koło 17ej.
            Jeszcze nie robiłam tego napitku, ale wychodzi na to, że jak dokończe
            ajerkoniaczek ( to nie powinno trwać długowink)to zrobię ten kukułkowy.

            pozdrawiam
            Basia
          • mamajagody29 likier z kukułek 08.09.05, 10:07
            likier z kukułek:
            300 g cukierków "Kukułki"
            250 g wódki
            250 g mleka
            5 żółtek

            Do suchego (!) naczynia wkładamy kukułki i miksujemy na proszek ( czas 60s. obr.poz. Turbo)Dodajemy żółtka i mleko i nastawiamy na 10 min temp. 65st.C obr.poz.3. Po pięciu minutach ( na 5 min przed końcem) wlewamy przez otwór wódkę. PYCHA!!! POLECAM BARDZO.
            Najlepszy jest jak wystygnie i zgęstnieje ale jest taki dobry, że często nie wytrzymujemy i pijemy go na ciepło. Rewelacyjny jest jako polewa do szarlotki prosto z pieca lub do sernika. Mniam. Pozdrawiam.
            • atunia Re: likier z kukułek 09.09.05, 20:25
              Hej porą wieczorową smile

              A na której "rasie" kukułek ćwiczyłaś? Bo właśnie kupiłam dwie paczki kukułek
              Wawel i zastanawiam się, czy będą dobre...

              Pozdrawiam
              Atunia
              • mamajagody29 Re: likier z kukułek 11.09.05, 20:54
                witaj Atuniu,
                nie wiem jakiej "rasy" kukułki używam bo kupuję je na wagę na stoisku ze słodyczami w okolicznym markecie i szczerze mówiąc nie wiem kto jest producentem, mają taki bordowy papierek, następnym razem sprawdzę kto je robi. ale myślę, że kukułka to kukułka i już! pozdrawiam. jeśli zrobisz likier to napisz jakie wrażenia!
      • mamajagody29 Re: witam wszystkich- moje ulubione przepisy w TM 08.09.05, 10:24
        witam ponownie wink
        kuchnię francuską mam i nie gotuję z niej bo składniki są drogie, choć gwoli sprawiedliwości trzeba dodać, że i swojskie przepisy też są w niej. Co do produktu o nazwie Vegeta to niestety kupuję ją w sklepie choć wiem jaki to zasolony chemiczny "cud" przemysłu spożywczego sad((. Ale na własną przyprawę na pewno się zdecyduję jak nasza córka zacznie się z nami stołować.
        Myślę tak sobie o tym , co jeszcze często robimy w naszym "domowym skarbie" i wymyśliłam, że często robimy sos curry z bananami (żółta książka str.150) ja dodaję do niego namoczone w gorącej wodzie rodzynki na koniec ( małe obroty żeby się nie posiekały). sosik jest mniamuśny i super pasuje do białego mięska- piersi na Varomie lub smażonych na patelni ( bez panierki).
            • alicja_sok Do mamy Jagody 14.09.05, 19:38
              Witaj Aniu,
              chciałam CIę od razu przeprosić że cytuję Twoje przepisy w swoich postach w
              PRZEPISY ale szczególnie przypadły mi do serca, a moim chłopakom do żołądków,
              pomidorowa i serek, jutro się zabiorę za likier kukułkowy, mam cichą nadzieję
              że podzielisz moje zdanie iż w ten sposób będzie nam o wiele łatwiej odnaleźć
              ten przepis , którego szukamy. Pozdrawiam Alicja
              • atunia Re: Do mamy Jagody 14.09.05, 20:04
                Hej,

                Dodałam link do wątku przepisy na początku forum, będzie łatwiejszy dostęp.
                Zastanawiam się tylko, czy nie mogłabyś Alicjo, skoro już się za to wzięłaś,
                komasować w jednym poście całość tematu (patrz jogurt rozdzielony na dwa wątki?)
                i jakieś przypadkowe a świecące po oczach literówki (patrz: "świerze" smile)
                poprawić? Przepraszam, że się czepiam, ale wtedy byłby to ładny zbiorek a nie
                worek smile. Mogę Cię dodać do administratorów forum, wtedy łatwiej byłoby Ci
                porządkować ten wątek?

                Pozdrawiam
                Atunia

                PS. Ktoś jeszcze chętny do pracy społecznej, ale bardzo użytecznej? Bo ja
                wyjeżdżam za parę dni na jakieś 10 dni co najmniej i nie wiem jak z siecią
                będę miała sad

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka