mamajagody29
07.09.05, 21:41
Witam serdecznie,
nie zaglądałam na to forum od dawna ,a z radością widzę, że się nieźle "rozbujało"! Miło mi się czyta posty z nowymi przepisami, szczególnie zainteresował mnie ten z kostkami rosołowymi od Atuni( też chcę unikać gluta-minianu

bo niedługo zacznę gotować zupki mojej córci ( na razie zjada gotowce ale apetyt jej rośnie a słoiczki są małe i drogie

(((
Moje ulubione przepisy w TM to likier z kukułek ( oczywiście z cukierków a nie ptaszków

- przepyszny, moi znajomi przynoszą butelki i robimy hurtowo podczas wizyt towarzyskich ( przepis jest w książeczce "Napoje" ale mogę napisać zainteresowanym). No i robię jeszcze bardzo często niezmordowaną , ukochaną przez męża pomidorówkę- zupa błyskawiczna i tania. Robię ją w oparciu o przepis z żółtej książki str.46 ale zmodyfikowałam dla wygody, otóż po pierwsze kupuję w LIDL przecier pomidorowy w 0,5 l kartoniku za 1,50zł - jest rewelacyjny! włączam Thermomixa, wrzucam obraną cebulkę, marchewkę, kawałek selera, ciut pora i dwa ząbki czosnku- miksuję kilka sek.obr.4 Dodaję dwie kostki rosołowe ( mięsne lub warzywne) ,30 g masła, wspomniany przecier pomidorowy z LIDLa, łyżeczkę Vegety, posypuję pieprzem mielonym, dodaję wody do 2 litrów ( zostawiam ok 5 cm od przykrywki)i włączam na 15 min , 100 st. obroty 1,5. W trakcie gotowania w garnku wstawiam na gazie makaron ( penne rigatte z LIDL - rurki- są pycha) na koniec jak TM "zadzwoni" miksuję pomidorówkę na wysokich obrotach, bo obydwoje wolimy krem niż farfocle z warzyw. Dlatego też nie wlewam wody wysoko do pokrywy żeby przy miksowaniu się nie wylewał wrzątek! Pozdrawiam użytkowników tego super forum!!!