Dodaj do ulubionych

ciasto drożdżowe- jak robicie?

08.09.05, 17:44
Witam
ciekawi mnie z jakiego przepisu robicie najzdrowsze ciasto- drożdżowe? ja kiedyś próbowałam z żółtej książki i wyszło ( a raczej nie wyszło sad fatalne. Dostałam później od prezentera jego własny z pokazów i od tej pory robię z niego- rewelka! U nas w domu bez drożdżowca nie może się obejść, a wszystkie koleżanki-bez-Thermomixowe patrzą z zazdrością na parujący wysoki na dłoń placek z kruszonką , bo żadnej nie wychodzi ręczne ugniatanie tego trudnego ciasta. A z jakich przepisów Wy korzystacie? Czy ogrzewacie ciasto tak jak ja - po wyrobieniu w uchylonym piekarniku w 50 st. C przez 20 min zanim " nie ruszy"? Czy może macie inne sposoby na wyrośniętego drożdżowca? Będę wdzięczna za spostrzeżenia.
Obserwuj wątek
    • basia_11 Re: ciasto drożdżowe- jak robicie? 09.09.05, 08:00
      mamajagody29 napisała:

      > Witam
      > ciekawi mnie z jakiego przepisu robicie najzdrowsze ciasto- drożdżowe? ja
      kiedy
      > ś próbowałam z żółtej książki i wyszło ( a raczej nie wyszło sad fatalne.


      A z jakiego konkretnie przepisu korzystałaś Aniu? Ja robilam ciasto z przepisu
      z ksiązki Dobre gotowanie (tej, którą dostałam z TM31) a także robiłam z
      pprzepisu z żółtej ksiązki, gdzieś tu nawe na forum chyba rozmawiałam o tym z
      Atunią. To był przepis w którym brało się 600 g mąki, ciasto wyszło bardzo
      zbite, ciężko je było rozciągnąć na blasze, ale efekt końcowy był jak
      najbardziej zjadliwy.

      Co do samej procedury to ja też podgrzewam ciasto juz wyłożone na blachę w
      piekarniku, w 50 st. a jak wyraźnie podrośnie zwiększam temp. do 180 st, tyle
      że włączam tylko dolną grzałkę, żeby się wierzch za szybko nie spiekł.

      pozdrawiam i miłego dnia zyczę
      Basia

      • atunia Re: ciasto drożdżowe- jak robicie? 02.12.05, 19:07
        Ja robiłam już z pięć razy według przepisu z żółtej książki, na placek drożdżowy
        z kruszonką i zawsze przepyszny. Tylko kruszonkę podwójną, ze 140g mąki. No i to
        ciasto nie tyle zbite, ile jakby za mało go i dość ciepłe i wilgotne wychodzi,
        więc nieco się klei i rozklepanie tego po blasze to chwila zabawy. O
        rozwałkowaniu można zapomnieć, ciężko wałek odkleić smile. Do tego ciasta trzeba
        rozpuszczać masło i to jedyna rzecz, która mi się nie podoba - bo rondelek
        trzeba wystawić i potem wypłukać smile. No i ciasto miewa jakieś górki i doliny,
        ale tu obwiniam dżemy, nie udaje mi się równo rozsmarować i tam gdzie za dużo
        wrzucę, to powstaje dolinka.
        A przepis na ciasto, które zawsze wychodzi, również chętnie wypróbuję smile

        Atunia
    • basia_11 Re: ciasto drożdżowe- jak robicie? 10.09.05, 11:21
      Dostał
      > am później od prezentera jego własny z pokazów i od tej pory robię z niego-
      rew
      > elka! U nas w domu bez drożdżowca nie może się obejść, a wszystkie koleżanki-
      be
      > z-Thermomixowe patrzą z zazdrością na parujący wysoki na dłoń placek z
      kruszonk
      > ą , bo żadnej nie wychodzi ręczne ugniatanie tego trudnego ciasta.

      Aniu, czy możesz podzielić się tym przepisem?
      Ja właśnie testuję przepis który dostałam od prezenterki od której kupowałam
      TM. Nie jest to całkiem typowy przpeis jeśli chodzi o kolejnośc czynności i
      sama jestem ciekawa co z niego wyjdzie. Jak ciasto będzie smaczne to też
      wklepię tu przepis.

      pozdrawiam serdecznie przy sobocie
      Basia
    • debrief Re: ciasto drożdżowe- jak robicie? 19.09.05, 13:49
      Przepis na ciasto drożdżowe (zawsze wychodzi):
      Składniki:
      4 jajka
      170 g cukru
      170 g masła
      80 g drożdży
      Miksować wszystko 2 min., temp. 40 stopni, poz. 4
      Dodać:
      800 g mąki
      2 łyżki oleju
      250 ml wrzącego mleka (zaparzyć mąkę) i wyrabiać ciasto, czas 6-8 min., poz.
      Interwał
      Pieczenie:
      Piekarnik z termoobiegiem - blacha na poziomie środkowym, termoobieg bez
      grzałek: 20 min. temp. 40 st., 10 min. temp. 80 st., 30 min. temp. 180 st.

      Ja dodaję zawsze owoce i posypuję podwójną kruszonką (przepis żółta książka
      str. 194).
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka