Dodaj do ulubionych

co obiadowego na 6 osób?

13.09.05, 09:49
Witajcie

Korzystać z naszego turbokręćkawink na gotując dla naszej czwórki a teraz
przyjechali goście -2 dorosłe osoby i dwulatek. Koleżankę bardzo
zainteresował TM i chciałabym zrobić coś na obiad co wystarczyłoby na 6 osób
a dokładniej 4 dorosłe i 3 dzieci. Zaraz po pracy chcę zrobić zupę krem z
pieczarek ale przydałoby się coś jeszcze...
Macie jakieś sprawdzone przepisy któe sprawdzają się przy gościach?

pozdrawiam
Basia
Obserwuj wątek
    • atunia Re: co obiadowego na 6 osób? 13.09.05, 11:44
      Ojej, widzę, że głucha cisza? sad. Może jakiś gulasz? Ale nie testowałam. Na
      gościach zawsze testuję rogaliki, szybko mi się jakoś robią (najdłużej to czekać
      aż ciasto się schłodzi) i taka micha rogalików posypanych cukrem-pudrem robi
      duże wrażenie. Ale to niestety deser...

      Pozdrawiam (i mam nadzieję, że ktoś jeszcze odpowie)
      Atunia
    • basia_11 Re: co obiadowego na 6 osób? 13.09.05, 12:03
      basia_11 napisała:

      > Witajcie
      >
      > Korzystać z naszego turbokręćkawink na gotując dla naszej czwórki

      rany kota, co ja napisałam... miało być
      'Korzystam z naszego turbokręćkawink gotując dla naszej czwórki'

      pozdrawiam
      Basia, nadal bez pomysłu...
      • rubin3 Re: co obiadowego na 6 osób? 13.09.05, 13:49
        Witam!
        Ja gorąco polecam gulasz węgierski,jest pyszny oraz leczo.Szybkie do zrobienia
        i bardzo smaczne.Robiłam też gołąbki /kapusta z masą mięsną i ryżem/ do tego
        sos do gołąbków. A tak poza tym można też zrobić kluski na parze/coś innego i
        dobrego/.Życzę miłego i smacznego pichcenia.
        JOLA
        P.S.
        Dziś nareszcie odbieram swoje wyczekane książki.
        • basia_11 Re: co obiadowego na 6 osób? 13.09.05, 14:09
          rubin3 napisała:

          > Witam!
          > Ja gorąco polecam gulasz węgierski,jest pyszny

          Jolu, czy na ten gulasz jest przepis w książce do TM31?
          Nie mam ksiązki przy sobie i nie mogę sprawdzić.


          > P.S.
          > Dziś nareszcie odbieram swoje wyczekane książki.


          Ooooo, to gratuluję!!! Miłej lektury
          Basia
        • basia_11 Re: co obiadowego na 6 osób? 14.09.05, 07:31
          Jolu, dziś zamierzam zrobić ten gulasz węgierski, zastanawia mnie tylko jak
          rozumiec podane proporcje mięsa, bo podane jest 400 g wierzowiny, 200 g drobiu
          albo 200 g wędliny czy tak jakoś... czy to znaczy że stosowac zamiennie, czy że
          400 g mięsa wieprzowego a prócz tego drób albo kiełbasa??

              • basia_11 Re: co obiadowego na 6 osób? 14.09.05, 11:38
                rubin3 napisała:

                > Basiu, ja zrobiłam z 400g wieprzowiny, tamte składniki potraktowałam jako
                > zastępcze/tak to zrozumiałam/.
                >
                Zobaczymy co mi wyjdzie... ja z kolei kupiłam w tej intencji wczoraj cały kurzy
                biust, ważył trochę panad pół kg (a nie jak w przepisie 200g), pokroiłam w
                kostkę i usmażyłam, resztę dania będę kończyć po pracy.
                Nie wiem, czy to jakaś skaza charakteru że nie potrafię ścisle trzymać się
                przepisu...?

                wink)
                pozdrawiam
                Basia
            • basia_11 Re: co obiadowego na 6 osób? 22.09.05, 09:19



              > Witam!
              > Basiu, nic nie piszesz jak ci wyszedł gulasz węgierski,czy smakował? a może
              > robiłaś coś nowego i dobrego.


              Jolu ja jestem ostatnio tak skołowana, że rzeczywiście, zapominam o wielu
              rzeczach...
              Zrobiłam gulasz węgierski, nawet 2 razy - bardzo dziękuję za podpowiedź.
              Robiłam go z mięśa drobiowego, znaczy piersi kurzej. Za grugim razem zrobiłam
              nieco inaczej - mianowicie usmazoną pierś dodałam już po ugotowaniu sosu, bo
              gdy zrobiłam tak jak w przepisie, to w czasie gotowania sosu niektóre kawałki
              mięsa za bardzo się rozpadły - jednak kurczak to nie wieprzowina.

              Jolu, bardzo dziękuję za zwrocenie uwagi na ten przepis, będę z niego nie raz
              korzystać.

              pozdrawiam serdecznie
              Basia
    • patka.f Re: co obiadowego na 6 osób? 14.09.05, 18:05
      A ja polecam do tej zupki- placki ziemniaczane. Sa super i dosyc szybko sie to
      robi..a z tego co zauwazylam- wiele osob je lubi, ale nie robi za czesto bo duzo
      pracy z tym tarciem ziemniakow itd.. Dla mnie to jedno z szybszych dan
      obiadowych. Mozesz tez podac rybe na waromie z jakos surowka- tez pycha. I mozna
      nastawic wszystko na raz i po 20-25 minutach podac gotowe na stółsmile Polecam i
      zycze udanej gosciny.
    • alicja_sok Do Basi 14.09.05, 21:56
      W wątku PRZEPISY wolałabym raczej żeby każdy, kto ma sprawdzony dobry przepi
      sam go wkleił, ja zrobiłam to tylko dlatego że, chciałam pokazać jak chciałabym
      aby to wyglądał ale nie bardzo już na wstępie mi sie to udało z powodu kilku
      pomyłek ale cóż zrobić takie życie... Ten się nie myli kto nic nie robi,
      nieprawdaż? Przepis na serek: tak oczywiście Twojego autorstwa, mam nadzieję że
      się nie gniewasz?? Pozdrawiam Alicja

      • basia_11 Re: Do Basi 15.09.05, 07:24
        Ten się nie myli kto nic nie robi,
        > nieprawdaż? Przepis na serek: tak oczywiście Twojego autorstwa, mam nadzieję
        że
        >
        > się nie gniewasz?? Pozdrawiam Alicja

        No coś TY, niby o co ma się gniewac??
        Tak sobie zapytałam, bo wydawało mi się ze tej treści przepis ja podawałam,
        choć przecież nie jest on mój, mam go od mojej prezenterki a może i w jakiejś
        książce się znajdzie??

        pozdrawiam serdecznie
        Basia
        >
        • graja7 Re: Do Basi 19.11.05, 16:33
          Ja też uważam, że na taki obiadek można by podać po zupie placki ziemniaczane.
          Przepis na nie dostałąm od mojej prezenterki i piodaję go w dziale PRZEPISY. Z
          tych proporcji, ktore podaję, wyastarczy placków na 4 osoby. Można więc zrobić
          je dwukrotnie, a potem zmieszać dwie masy razem i piec.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka