Dodaj do ulubionych

Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO!

13.09.05, 13:57
"Chodzi" za mną drożdżówka domowa, taka jagodzianka, albo inny zawijaniec z
serkiem. Skusiłam się na przepis z marchewką i serem, myślałam, że ta
marchewka to tylko dla koloru... Po trasie nieco modyfikowałam przepis, bo jak
wrzuciłam masło i zalałam mlekiem z lodówki, to 30 sekund podgrzewania w
temperaturze 40 stopni to było za mało. Więc podgrzałam do rozpuszczenia
masła. A dalej to już była klapa. Te marchewki to w kawałeczkach były
(należało je tylko wrzucić na wirujące noże, więc posiekane były, ale dość
grubo). Ciasto wyszło strasznie kleiste i rozłażące się na boki, ledwie
polepiłam z tego jakieś bułki (mocząc ręce co chwile w zimnej wodzie,
doświadczenia z chleba się przydały). Teraz nie chcą się te "bułeczki" odlepić
od folii silikonowej (wszystko dotąd się odlepiało!) i po 20 minutach w 200
stopniach one nadal są jakby półsurowe (odlepiłam kawałek, w środku maź!).
Czy ktoś może to robił i wyszly? Albo macie może przepis na zwykłe jagodzianki?

Pozdrawiam
Atunia z zakalcami
Obserwuj wątek
    • rubin3 Re: Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO! 13.09.05, 14:02
      W książce "Dobre gotowanie" jest przepis na drożdżówki z serem,wypróbowałam je
      i są bardzo dobre/Tylko ja zrobiłam w formie placka z serem na górze i z
      kruszonką/.Polecam.
      Jola
    • 12051976rok Re: Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO! 13.09.05, 14:05
      A ja byłam ciekawa tych drożdżówek, ale nigdy nie miałam odwagi ich zrobić.
      Teraz już wiem że nie warto.
      Spróbuj tego przepisu z żółtej książki ze str.21(chyba)Tytuł bułki, zwykły
      najprostrzy sposób na bułki. Ja go teraz nie pamiętam, ale jutro jak chcesz to
      dokładnie ci napiszę. Troszkę go zmodyfikowałam, bo zamiast masła daję
      margarynę, cukru nie 50g, a 100g.
      Całe lato robiłam jagodzianki moim dzieciom(prawie co dziennie robiłam 15
      jagodzianek). Ciasto wychodziło mi wspaniałe, tak że bułki były podzielone zanim
      się upiekły
      • atunia Re: Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO! 13.09.05, 15:06
        Tego przepisu, który jest jeszcze przed samymi przepisami? Spróbuję, dzięki smile.
        A dżem wrzucałaś do nich przed wyrastaniem?

        Pozdrawiam
        Atunia
        • 12051976rok Re: Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO! 14.09.05, 07:13
          Tak Atuniu, dawałam jagody. Bo to było na topie. A teraz będę robić z dżemem,
          jabłkami, śliwkami, serem. Spróbuj
          Pozdrawiam
          Justyna
          • atunia Re: Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO! 14.09.05, 12:50
            Źle zapytałam smile. Chodziło mi o to, jak ten dżem/jagody zatapiać w cieście smile.
            Zaraz po uformowaniu? W życiu nie robiłam żadnych bułeczek nadziewanych...

            Pozdrawiam
            Atunia
      • atunia Re: Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO! 16.09.05, 08:47
        Pomocy smile.
        Za oknem deszcz, ja chcę ciepłych drożdżówek z nadzieniem! A wczoraj właśnie
        pożyczyłam znajomej żółtą książkę (skoro jutro wyjeżdżam, to po co mi suspicious). Czy
        dobra dusza jakaś podrzuci przepis podstawowy na bułki (te słodkie)? Boję się
        eksperymentować...

        Pozdrawiam (i z góry dziękuję)
        Atunia
    • basia_11 Re: Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO! 13.09.05, 14:49
      Muszę "obejrzeć" ten przepis i może trochę na przekór spróbuję zrobić te
      drożdżówki?
      Co do samego drożdzowego to przetestowałam przepis jaki dostałam od mojej
      prezenterki - jest świetny, jak mnie najdzie na placek drożdzowy z owocami i
      kruszonką to będę do niego wracać.

      pozdrawiam serdecznie
      Basia
      • 12051976rok Re: Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO! 13.09.05, 14:56
        Basiu jak możesz to podaj ten przepis
      • atunia Re: Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO! 13.09.05, 15:04
        Basiu, to od razu się nastaw, żeby bardziej rozdrobnić marchewkę (chyba że
        lubisz widzieć jej kawałki w słodkim pieczywie), dać więcej cukru (wychodzą
        takie bezpłciowe), więcej mąki lub mniej mleka (żeby się nie kleiły) i piec
        dłużej niż 20 minut. To są uwagi, które zapisałam na marginesie, jeszcze nie
        sprawdziłam i chyba nie sprawdzę...

        Atunia
    • atunia Re: Drożdżówki z marchewką i serem - PASKUDZTWO! 13.09.05, 23:06
      No dobra, po dopieczeniu od dołu (powyżej 20 minut się piekło...), po
      polukrowaniu - jadalne. Ale i tak to nie to, jak znów mnie natchnienie weźmie,
      to spróbuję tego przepisu na bułki smile

      Pozdrawiam
      Atunia z dopieczonymi zakalcami wink
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka