Dodaj do ulubionych

Interesuje mnie Kuchnia włoska i jej przepisy

20.09.05, 12:07
Jeśli ktoś posiada książkę Kuchnia włoska, bardzo proszę o podanie informacji
czy są w niej podane przepisy na różne pasty, przepadam za różnymi makaronami
z sosami np ze szpinakiem itp a w knajpach wcale to nie jest tanie.
Pozdrawiam Magda
Obserwuj wątek
    • druciarka Re: Interesuje mnie Kuchnia włoska i jej przepisy 21.09.05, 13:20
      Zamówiłam tydzień temu, jak nikt wcześnie nie odpowie na twoje pytanie, to dam
      znać jak przyślą.
    • druciarka Re: Interesuje mnie Kuchnia włoska i jej przepisy 29.09.05, 15:53
      Właśnie odebrałm z poczty i poniże podają spis treści. Sama oceń czy książka
      jest ciekawa. Zamówiła też napoje - ta też jest fajna.

      Przystawki i dodatki:
      Paluszki
      Tapenda – pasta z oliwek i kaparów
      Ptysie w musie z szynki
      Gniazdka z pianką z tunczyka
      Oblicza makaronu:
      Ciasto na makaron jajeczny
      Sos beszamelowy
      Sos boloński
      Lasagne zapiekana z sosem pieczarkowo-mięsnym
      Lasagne ze szpinakiem
      Sałatka z makaronu i papryki
      Makaron w sosie z węgorza
      Makaron z brokułai
      Spaghetti carbonara
      Spaghetti z sosem z cukini
      Saładka z indyka i kokardek
      Makaron w sosie pomidorowym z tuńczykiem
      Muszle nadziewane ricottą
      Pasta provinciale
      Dania jarskie:
      Rondel wrzywny
      Risotto z melonem
      Risotto z tuńczyiem
      Imperialne szparagi
      Ryby drób i mięso
      Duszony pstrąg
      Łosoś w folii z brokułami
      Zrazy ze szparagami i łososiem w sosie z kawioru
      Rolada z indyka nadziewana
      Faszerowany kurczak
      Kawałki kurczakaz jabłkiem i sosem curry
      Mięsne ciasteczka w skorupkach
      Zapiekanka z pierożkami
      Ravioli
      Zupy:
      Zupa cesarska
      Gazpacho
      Wiejska zupa warzywna
      Kapuśniak z makaronem
      Rosół wołowy z pulpetami
      Zupa krem pomidorowy z pomarańczą
      Zupa neapolitanska
      Potrawy mączne:
      Pizza neapolitanska
      Sos pomidorowy
      Sos z suszonych pomidorów
      Pizza margerita
      Naleśniki z warzywami
      Mamałyga
      Ciasta i słodkości
      Ciasto z truskawkami i b.śmietaną
      Ciasto cappuccino
      Tort serowy
      Tiramisu
      Racuszki twarogowe
      Sosem cytrynowym
      Szarlotka
      Florentynki z sosem wiśniowo śmietanowym
      Brzoskwinie w beazch
      Ciasteczka serowe
      Migdałowe kulki ziemniaczane
      Konfitura pomidorowa
      Sos jajeczny
      Granit czekoladowa
      Granita migdałowa
      • atunia Re: Interesuje mnie Kuchnia włoska i jej przepisy 29.09.05, 21:11
        Aaaaaaa....
        Zawsze mi się wydawało, że tapenade jest francuskie...
        Ja się tak ślicznie uśmiecham, o tak: smile)))))))))))))))
        Przeklep proszę w wolnej chwili przepis na tapenadę? Albo zezdjęciuj/zeskanuj,
        jak tam wygodnie. A te paluszki to jak wyglądają, na takie paluchy, czy cieniej?

        Pozdrawiam
        Atunia
        • druciarka Re: Interesuje mnie Kuchnia włoska i jej przepisy 30.09.05, 09:52
          Postaram się spełnić Twoje życzenia, ale myślę że dopiero po weekendzie. A
          paluszki to wcale nie wyglądają bo nie ma zdjęcia, ale przeczytam uważnie
          przepis i dam znać jak mają wyglądać.
          • atunia Re: Interesuje mnie Kuchnia włoska i jej przepisy 30.09.05, 12:59
            Dźwięczna będę za przepis, najlepiej od razu poproszę w wątku Przepisy (link u
            góry forum) smile.
            Bo jak raz mam kapary, oliwki i nawet anchovies...

            Pozdrawiam
            Atunia
            • druciarka Re: Interesuje mnie Kuchnia włoska i jej przepisy 03.10.05, 10:08
              Możesz barać się do dzieła przepis zamieściłam.
              Przez weekend obejrzałam książkę i mogę stwierdzić, iż kilka przepisów się
              powtarza, ale jest też sporo nowych. Myślę, że książka jest warta swojej ceny
              (16zł)ale super zachwytów nie będzie. Natomiast książeczka napoje - rewelacja.
              • atunia Re: Interesuje mnie Kuchnia włoska i jej przepisy 03.10.05, 10:33
                *dyg*, dziękuję bardzo smile. Akurat przed chwilą zastanawiałam się, do czego zużyć
                cytryne, dorodną dostałam i wyhodowaną w domu, więc skórkę ma jadalną smile.
                Tylko w przepisie bardzo zdziwiło mnie, że nie ma mowy o motylku, czytałam
                kiedyś jednej książce, że tapenade też jest emulsją i miałam wrażenie, że się
                będzie tej oliwy dodawało jak przy majonezie...

                Pozdrawiam serdecznie
                Atunia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka