Dodaj do ulubionych

thermomix a rachunki za energie elektryczna?

10.11.06, 21:17
Dwa dni temu mialam okazje byc na pokazie tego urzadzenia, od tego czasu
chodzi mi ono wciaz po głowie. Cena nie jest zbyt zachecajaca, ale do
przelkniecia, zachwycona jestem tym co ono potrafi i jaka przy tym jest
oszczednosc czasu (mam dwoje dzieci, pracuje...), chociaz to byly tylko dwie
godziny. Jesli jednak mowa o szczedzaniu zastanawia mnie jak to sie ma do
rachunkow za energie elektryczna, Jesli juz zdecyduje sie na zakup TM31 to na
pewno z zamiarem maksymalnego wykorzystania go, ale co za tym idzie
zrezygnuje w duzej mierze z kuchenki gazowej (jedynie piekarnik na prad).
Prosze osoby uzywajace tego urzadzenia o odpowiedz jak to było u was?
Dziekuje z gory za odzew.

Pozdrawiam
Marta
Obserwuj wątek
    • atunia Re: thermomix a rachunki za energie elektryczna? 12.11.06, 15:32
      Z tabliczki znamionowej na modelu T21 wynika, że maksymalna moc to 1950 W, o ile
      dobrze zrozumiałam piktogramy, to 600 W mikser i 1350 grzałka. Albo odwrotnie
      smile. Z doświadczenia wynika, że jednak wodę na herbatę się gotuje nadal w
      czajniku (ja wolę elektryczny), jajka nadal w garze lub maszynie, smaży się na
      patelni (nie zrumienisz tak ładnie cebulki w TM...). Więc ciężko zauważyć w
      codziennym życiu różnicę w rachunkach (ja mam całą kuchenkę elektryczną) smile.

Atunia

• kfor1 Re: thermomix a rachunki za energie elektryczna? 12.11.06, 17:34
        jestem posiadaczką TM-31 od niedawna (jak to zazwyczaj bywa na poczatku uzywa
        sie go częściej)uzywam go kilkakrotnie w ciagu dnia- testuje najrózniejsze
        potrawy z wiekszym lub mniejszym powodzeniem.Korzystam tez z kuchni elektrycznej
        z płyta ceramiczna itp ( nie korzystam z gazu w kuchni) .W najbliższych dniach
        spodziewam sie inkasenta z Zakładu energetycznego - zobaczymy jaki bedzie
        rachunek (pierwszy po zakupie TM)
        • migotka34 Re: thermomix a rachunki za energie elektryczna? 13.11.06, 12:49
          Podam przykład ze swojego doświadczenia. Średnio 2-3 razy w tygodniu robię
          jogurty do tej pory tradycyjnie w jogutownicy to trwało 10 h w czasie
          jogurtownica pobierała 40 VAT x 10 H a thermomix max do 10 min pracuje i to do
          tem. 37 stopni. Tak więc oszczędzam w tym przypadku
    • urszula012 Re: thermomix a rachunki za energie elektryczna? 30.11.06, 11:09
      Thermomix pracując na maxymalnych obrotach pobiera 600 W (pracując pełną godzinę
      a przecież mielimy wszystko w ciągu 0d 10 sekund do 1 minuty), gotując na parze
      1350. Suma to 1950 w, ale nigdy nie pobiera takiej energii.Przy wysokich
      obrotach nie używamy grzałki a gdy gotujemy obroty ustawiamy najwyżej do 3.
      Biorąc pod uwagę skrócony czas podczas przygotowania posiłków znacznie
      oszczędzamy na zużyciu prądu.Gdyby TM31 pracował 1 godzinę dziennie (np.gotownie
      zupy, mięsne danie na parze,pizza, surówka, sok i deser)pobierze Srednio 1500 W,
      czyli 1,5 kW x 30 dni daje 45 kW mnożąc przez zaokrągloną cenę 50 groszy za 1
      kW, w miesiącu daje kwotę 22,50.Można teraz przeliczyć czas przygotowania tych
      samych potraw metodą tradycyjną, co trwa znacznie dłużej a urządzenia pobierają
      znacznie więcej energii. Dolicz do tego brudne naczynia,ich mycie i
      najważniejsze Twój cenny czas. Rachunek jest prosty.Thermomix z pewnością jest
      urzązeniem energooszczędnym.Owszem na codzień nadal gotujemy wodę w czajnikach
      ale to wynika z naszych przyzwyczajeń.Znam Thermomixponieważ nie tylko
      prezentuję go ale codziennie z dziećmi używam w domu.Jeżeli masz jeszcze pytania
      lub wątpliwości możesz skontaktować się ze mną pod numerem tel
      0-504-043-025.Pozdrawiam Ula
    • wojtuuss Re: thermomix a rachunki za energie elektryczna? 01.01.17, 12:55
      moja żona w 2012 zakupiła thermomixa- ja tego badziewia nie dotykam, a ona cieszyła się tym przez tydzień, potem coraz mniej, bo nikt nie chciał jeść tych dziwnych zupek i tych papkowatych surówek . Przed świętami wreszcie to badziewie zdjęła z blatu i schowała do szafki- nie wiem, czy raty jeszcze płaci czy skończyła. Namówiła tez koleżankę i ta przestała używać, jak im rachunek za prąd podskoczył prawie o 100%
    • pachnieichrupie Re: thermomix a rachunki za energie elektryczna? 17.01.20, 12:42
      Tu masz wyliczenia Tekst linku około 10-15 zł miesięcznie przy codziennym gotowaniu koło 2 h
      • lenamagda11 Re: thermomix a rachunki za energie elektryczna? 16.05.22, 14:42
        pachnieichrupie napisał(a):

> Tu masz wyliczenia około 10-15 zł miesięcznie przy codziennym gotowaniu koło 2
        > h

To nie jest źle, myślałam, że wychodzi drożej
    • pachnieichrupie Re: thermomix a rachunki za energie elektryczna? 02.02.20, 19:36
      Widzę, że post stary i że o TM31 chodzi ale w przypadku TM6 to koszt w okolicach 10-15 zł miesięcznie smile
      Ile prądu zużywa Thermomix
    • cieslikthermomix Re: thermomix a rachunki za energie elektryczna? 11.05.22, 11:42
      Koszt zużycia prądu gotując w TM w porównaniu z kuchenką indukcyjną jest niewielki.

Przykład przepisu w którym koszt prądu wyniósł: 1,14zł (zgodnie z miernikiem zużycia energii)
      www.oszczednegotowanie.pl/filet-z-kurczaka-na-kanapki/

Zapraszam na bloga w którym pokazujemy ile kosztuje dany przepis gotując w Thermomixie:
      www.oszczednegotowanie.pl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka