anna5960
19.11.10, 09:04
Witam
Mam poważny problem z którym nie mogę sobie poradzić i nie śpię przez to po nocach.
Mam 25 lat, w grudniu 2010 bronię pracę magisterską i do końca roku 2010 jestem studentką.
Gdy miałam 12 lat moi rodzice przepisali mi ziemię, jest to 1,22 ha przeliczeniowego.Ziemią tą nigdy się nie zajmowałam i leży ona ugorem od ponad 10 lat. Gdy ukończyłam 18 lat moja mama zgłosiła się do KRUS z zapytaniem czy muszę płacić składki. Odpowiedziano jej , że dopóki się uczę nie muszę, chyba, że zmienią się przepisy i nie ma znaczenia czy ziemia jest uprawiana czy też nie składki trzeba płacić . Ja na wszelki wypadek wydzierżawiłam ziemię na czas nieokreślony aktem notarialnym. Chciałam to zgłosić w urzędzie gminy, powiedziano mi, że jeśli osoba dzierżawiąca chce z tytułu dzierżawy podlegać ubezpieczeniu w KRUS wtedy jest to konieczne, a jeśli płaci składki ZUS to nie ma potrzeby zgłaszania do gminy. Ponieważ osoba dzierżawiąca podlega ubezpieczeniu w ZUS umowy nie przyjęto. Zresztą tak samo powiedziano mi gdy dzwoniłam kilka dni temu do gminy.Ja podczas studiów byłam ubezpieczona przy rodzicach w ZUSIe. Czy muszę zgłosić się do KRUsu po zakończeniu studiów i czy po latach KRUS nie będzie mnie ścigał o składki? Czy mogę zarejestrować się w urzędzie pracy jako bezrobotna i nadal wydzierżawiać ziemię i czy w ogóle będą chcieli zarejestrować mnie jako bezrobotną, a gdy wezwie mnie kiedyś KRUS pokazać umowę dzierżawy.I czy z taką umową dzierżawy mogę spać spokojnie ? W KRUsie nie mam założonego żadnego konta, żadnej kartoteki . I jeszcze jedno- wiem jeśli jest się zatrudnionym na umowę zlecenie od której pracodawca odprowadza wszystkie składki (emer. ren. zdrowotne) i jest to jedyna praca to wtedy nie trzeba płacić KRUSU. A czy wysokość kwoty umowy zlecenia np. 100 czy 150zł. na miesiąc ma wpływ na to czy płacimy składki w KRUSIE , czy mimo wszystko podlegamy tylko w ZUSIE bez wzgledu na wysokość kwoty umowy zlecenia. Pytam dlatego bo moja kuzynka płaci KRUS i chce się zatrudnić na umowę zlecenie tylko na 150 zł miesięcznie, czy musi płacić KRUS , czy będzie zwolniona.
Pilnie proszę o pomoc na forum lub na adres jaed@onet.eu