Dodaj do ulubionych

składki KRUS od studenta . Proszę o pomoc.

19.11.10, 09:04
Witam
Mam poważny problem z którym nie mogę sobie poradzić i nie śpię przez to po nocach.
Mam 25 lat, w grudniu 2010 bronię pracę magisterską i do końca roku 2010 jestem studentką.
Gdy miałam 12 lat moi rodzice przepisali mi ziemię, jest to 1,22 ha przeliczeniowego.Ziemią tą nigdy się nie zajmowałam i leży ona ugorem od ponad 10 lat. Gdy ukończyłam 18 lat moja mama zgłosiła się do KRUS z zapytaniem czy muszę płacić składki. Odpowiedziano jej , że dopóki się uczę nie muszę, chyba, że zmienią się przepisy i nie ma znaczenia czy ziemia jest uprawiana czy też nie składki trzeba płacić . Ja na wszelki wypadek wydzierżawiłam ziemię na czas nieokreślony aktem notarialnym. Chciałam to zgłosić w urzędzie gminy, powiedziano mi, że jeśli osoba dzierżawiąca chce z tytułu dzierżawy podlegać ubezpieczeniu w KRUS wtedy jest to konieczne, a jeśli płaci składki ZUS to nie ma potrzeby zgłaszania do gminy. Ponieważ osoba dzierżawiąca podlega ubezpieczeniu w ZUS umowy nie przyjęto. Zresztą tak samo powiedziano mi gdy dzwoniłam kilka dni temu do gminy.Ja podczas studiów byłam ubezpieczona przy rodzicach w ZUSIe. Czy muszę zgłosić się do KRUsu po zakończeniu studiów i czy po latach KRUS nie będzie mnie ścigał o składki? Czy mogę zarejestrować się w urzędzie pracy jako bezrobotna i nadal wydzierżawiać ziemię i czy w ogóle będą chcieli zarejestrować mnie jako bezrobotną, a gdy wezwie mnie kiedyś KRUS pokazać umowę dzierżawy.I czy z taką umową dzierżawy mogę spać spokojnie ? W KRUsie nie mam założonego żadnego konta, żadnej kartoteki . I jeszcze jedno- wiem jeśli jest się zatrudnionym na umowę zlecenie od której pracodawca odprowadza wszystkie składki (emer. ren. zdrowotne) i jest to jedyna praca to wtedy nie trzeba płacić KRUSU. A czy wysokość kwoty umowy zlecenia np. 100 czy 150zł. na miesiąc ma wpływ na to czy płacimy składki w KRUSIE , czy mimo wszystko podlegamy tylko w ZUSIE bez wzgledu na wysokość kwoty umowy zlecenia. Pytam dlatego bo moja kuzynka płaci KRUS i chce się zatrudnić na umowę zlecenie tylko na 150 zł miesięcznie, czy musi płacić KRUS , czy będzie zwolniona.
Pilnie proszę o pomoc na forum lub na adres jaed@onet.eu
Obserwuj wątek
    • jakubkonopiak Re: składki KRUS od studenta . Proszę o pomoc. 06.12.10, 17:34
      A nie byłoby łatwiej przedstawić sytuację w KRUS i zapytać w jaki sposób oni się na to zapatrują. Wiem, że czasami ciężko się z nimi dogadać i zrozumieć o co im tam chodzi, ale tak przedstawiłaś sytuację, że nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Więc kontaktując się z KRUS wyklaruj trochę pytanie.
    • szabesgej Re: składki KRUS od studenta . Proszę o pomoc. 07.12.10, 15:06
      Dziwne. Zdawało mi się, że odpowiadałem, albo cos pokręciłem, albo wycięto posta.
      Na dziś studia od KRUSu nie zwalniają, jeżeli rodzice rozpisali na Ciebie i kogoś innego jako współwłasność, to powinno przejść, napiszecie oświadczenie, że to ta druga osoba uprawiała, sołtys klepnie i będzie OK. Tylko pewno tak nie zrobiono i jesteś jedyną właścicielką. I tu się zaczynają schody, bo po ukończeniu 18 lat musisz płacić.
      Dzierżawa musi być zarejestrowana /starostwo/, ale chyba ze 2 lata na początku obecnego wieku wystarczył popis osoby urzędowej potwierdzającej prawdziwość podpisów. Trzeba by podać dokładny termin zawarcia umowy. 1,22 przeliczeniowego pozwala zarejestrować się w PUP jako poszukujący racy, ale KRUS płacić trzeba, tylko zasiłek wyłącza. Możliwe, że w PUP będą chcieli decyzję o niepodleganiu usr i tu się pojawiają schody, bo wtedy musisz pójść do KRUSu i wyjdzie, że masz ziemię. Jeżeli się nie zgłosisz, KRUS Cię nie sięgnie.
      U-z też wyłącza z KRUSu, jeżeli składki są opłacone, nie ważna jest wysokość zapłaty, nie wyłącza tylko umowa o dzieło.
      Inna sprawa, że w tej dziedzinie jest spora uznaniowość pracowników KRUS i jeżeli przejdziesz z zapytanie, to wiele zależy od samopoczucia pracownika odpowiedzialnego za włączenia czy kierownika, jeżeli to on będzie musiał decydować.
      • anne109876 Re: składki KRUS od studenta . Proszę o pomoc. 11.12.10, 21:43
        mam pytanie,
        Kolega po skończeniu licencjatu na rok odłożył studia, tzn nie poszedł odrazu na studia magisterskie bo nie dostal sie odrazu na to co chcial,
        zeby nie tracic na znizkach na pkp podjal podczas rocznej przerwy nauke w DWULETNIEJ szkole policealnej. JEDNAK PO ROKU WROCIL NA STUDIA. Chcial pociagnac obie szkoly jednak sie nie udalo...nie ukonczy raczej tego technikum, jednak pani z krusu powiedziala mu przedstawic zaswiadczenie o ukonczeniu tej szkoly skoro podczas tego roku przedstawial ze sie uczy w tej szkole policealnej... Pytanie czy konieczne jest ukonczenie w takim wypadku tego technikum?czy jest zagrozenie ze krus nie uzna zaswiadczenia o podjelej nauce w tej szkole skoro po roku jednak chlopak zrezygnowal, i czy przez to moze miec problem z uznania skladek oplacanych przez rodzicowwe wspominanym roku nauki?
        Czy moze jednak Pani z Krusu nie miala racji?
        • szabesgej Re: składki KRUS od studenta . Proszę o pomoc. 12.12.10, 16:31
          Na 100% chodzi o ubezpieczenie zdrowotne, którego i tak nie płaci rolnik, tylko państwo. Nie ma to dla niego żadnego znaczenia, bo nie słyszałem, żeby kiedyś NFZ ścigał takich ludzi /a może to dlatego, ze mało słyszałem?/. Na wysokość składek ani okres ubezopieczenia nijakiego wpływu to nie ma.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka