Dodaj do ulubionych

Środki ochrony roślin ...

04.01.11, 11:22
Chciałbym się dowiedzieć co oznaczają symbole literowe na pestycydach ... wiem że one informują nas o postaci preparatu . . . ale który symbol oznacza dokładnie co??
Z góry dziękuje za wyczerpującą odpowiedź . .. i jeśli jest jakaś stronka w internecie poświęcona tym informacją byłbym bardzo wdzięczny za podesłanie mi jej :)

Pozdrawiam!!
Obserwuj wątek
    • jakubkonopiak Re: Środki ochrony roślin ... 31.01.11, 11:16
      Do oznaczania pestycydów obecnie stosuje się różne metody chromatografii - gazową, cieczową i cienkowarstwową, a także specjalne detektory. Szczegóły i wszelkie informacje otrzymasz w najbliższej stacji Sanepidu.
      • jadwigapukiel Re: Środki ochrony roślin ... 28.04.11, 09:45
        O projektowanej ustawie o środkach ochrony roślin z Andrzejem Butrą, podsekretarzem stanu w MRiRW.

www.agronews.com.pl/pl/0,33,9387,srodki_ochrony_roslin_w_nowej_odslonie.html
        • hensfons Re: Środki ochrony roślin ... 16.07.14, 17:05
          Jeśli szukasz czegoś o ochronie roślin, to polecam stronę www.plantquarantine.pl/pl/aktualnosci,1286.html :)
    • mtrrr Re: Środki ochrony roślin ... 20.10.14, 13:51
      Nie jestem pewien w stu procentach czy dobrze rozumiem postawione przez Ciebie pytanie, ale jeśli tak, to literki, o których wspominasz muszą klasyfikować produkt, którego używa się do wybranego rodzaju zapobiegania np. algicydy – są glonobójcze, dla pewności radziłbym skontaktować się ze specjalistą lub sprzedawcą. Sam zaopatruję się w nawozy w zachodniopomorskim, ale mamy Internet więc kontakt z moim dostawcą nie powinien sprawić Ci problemu - www.agromarketwiewiecko.pl/srodki-ochrony-roslin.html
    • songocham Re: Środki ochrony roślin ... 25.06.15, 22:57
      www.agro-hurtownia.pl/srodki-ochrony-roslin Tu troszke na temat srodkow ochrony. Nie wiem czy znajdziesz tam cos o symbolach pestycydow, ale warto poszukac po stronce, bo duzo uczy.
    • estera1538 Re: Środki ochrony roślin ... 16.08.15, 00:34
      W takich kwestiach najlepiej się orientują fachowcy w danej dziedzinie, więc do nich warto się zwrócić o pomoc, np firma Jan Jarus JAGRO Zaopatrzenie Rolnictwa www.zrjagro.pl/oferta/srodki-ochrony-roslin jest nie tylko dystrybutorem środków ochrony roślin, ale także służy fachowym doradztwem.
    • radomir82 Re: Środki ochrony roślin ... 07.03.16, 21:54
      Stare pytanie, ale może komuś się przyda. Te literki na końcu to oznaczenie formy użytkowej substancji. Możemy podzielić je na kilka: płynne, proszki i zawiesziny. I np. w przypadku środków do walki z chwastami jednoliściennymi Axial 100 EC i Axial 50 EC te końcowe litery oznaczają, że to są koncentraty do sporządzania emulsji wodnej. W proszkach np. mamydo czynienia z formulacją DS., którą często oznaczone są np. w preparatach do zaprawiania nasion. Jeśli chodzi o granulaty to chyba najczęściej można znaleźć oznaczenie WG, które oznacza granulat do sporządzenia zawiesiny wodnej.
    • ramulka Re: Środki ochrony roślin ... 29.06.18, 12:07
      Co do środków ochrony roślin, tutaj znalazłam fajny artykuł. Piszą o tym, że jedank używażenie tych środków pomaga i nie jest takie złe jak to się słyszy. Warto zerknąć, można się dowiedzieć wielu interesujących rzeczy: nufarm.pl/bez-srodkow-ochrony/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka