Dodaj do ulubionych

Przekształcenie działki rolnej w budowlaną

18.02.11, 14:41
Czy ktoś z Was orientuje się jak wyglądają w skrócie formalności z przekształcaniem działki z rolnej w budowlaną? Zastanawiam się czy bardziej opłaca się kupić działkę już odrolnioną czy może samemu to załatwiać?
Obserwuj wątek
    • krzysztof_wimel Re: Przekształcenie działki rolnej w budowlaną 18.02.11, 14:44
      Podobno jest to opłacalne, ale trzeba najpierw sprawdzić czy gmina zamierza w najbliższym czasie zaktualizować plan zagospodarowania przestrzennego. Ostrzegam, wiem to tylko ze studiów.
      • jakubkonopiak Re: Przekształcenie działki rolnej w budowlaną 18.02.11, 14:52
        No tak załóżmy, że w najbliższym czasie planowana jest aktualizacja planu. Musze się spieszyć, jeżeli chcę kupić tą działkę. Nie wiem tylko jak wyglądają formalności związane z odrolnieniem i wyłączeniem z produkcji rolnej.
        • krzysztof_wimel Re: Przekształcenie działki rolnej w budowlaną 18.02.11, 14:58
          Jeżeli chodzi o wyłączenie z działalności rolniczej jest to częściowo zależne od gleby, jaką posiadasz. Zatem, żebym mógł Ci rzetelnie odpowiedzieć, musisz mi napisać, jakiej klasy glebę posiadasz.
          • jakubkonopiak Re: Przekształcenie działki rolnej w budowlaną 18.02.11, 15:04
            Na działce, którą chcę kupić jest gleba klasy IIIb. Jakie to ma znaczenie? To jest chyba dobra gleba, czy przez to mogę mieć jakieś problemy z odrolnieniem?
            • krzysztof_wimel Re: Przekształcenie działki rolnej w budowlaną 18.02.11, 15:14
              Masz dobrą glebę. Będziesz musiał dodatkowo uzyskać zgodę od wydziału geodezji lub gospodarki nieruchomościami starostwa powiatowego. Najlepiej podejdź do UG i tam Ci wszystko powiedzą
              • jakubkonopiak Re: Przekształcenie działki rolnej w budowlaną 18.02.11, 15:30
                Dzięki za odpowiedź. Chciałem się wstępnie dowiedzieć co i jak bo do tego urzędu będę musiał jechać jakieś 150 kilometrów. Wolę jechać przygotowany.
                • bhg Re: Przekształcenie działki rolnej w budowlaną 19.02.11, 18:27
                  Ciebie w ogóle nie interesuje odrolnianie, bo tym zajmuje się gmina w ramach uchwalania planu miejscowego. Jezeli kupisz działke rolną a następnie zmieni się plan zagospodarowania w którym twoja działka uzyska status budowlanej, wtedy uzyskiwaniem zezwoleń na jej odrolnienie zajmuje się gmina. Mało jednak prawdopodobne by udało ci się kupić taką działkę w cenie roli - przeciez ludzie potrafią liczyć a grunt rolny jest co najmniej 10 razy tanszy od budowlanego...
                  Znacznie częściej jest tak, ze gmina nie posiada planu zagospodarowania. Jeśli wtedy upatrzysz sobie jakąś działkę, to nalezy wystąpić o wydanie WZ (warunków zabudowy) - wtedy dowiesz sie czy i ewt co na działce można budowac. Potem bedziesz mógł pomyslec o odrolnianiu jeśli bedzie taka potrzeba (a nie musi jej być - może jedyna dopuszczalną formą zabudowy bedzie siedlisko a wtedy wręcz nie mozna ziemi odrolnić bo straciłbys możliwość budowy siedliska...)
                  • jakubkonopiak Re: Przekształcenie działki rolnej w budowlaną 22.02.11, 14:47
                    Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, teraz już jestem przygotowany do urzędniczej batalii :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka