Dodaj do ulubionych

Wyleganie pszenicy

29.02.16, 20:03
Poradzicie mi co Waszym zdaniem będzie lepiej użyć by pszenica nie wylegała? W zeszłym roku dałem na 1 ha 200 kg polifoski i 80 kg mocznika, dodatkowo użyłem CCC i nie jestem zadowolony z jego działania. Duża część zboża położyła się i generalnie sam kłos nie był taki, jaki oczekiwałbym po takiej klasie ziemi. Za dużo nawozów czy to wina ccc?
Obserwuj wątek
    • kubos1967 Re: Wyleganie pszenicy 04.03.16, 21:07
      Spróbuj modusa z ccc. U siebie zazwyczaj stosuję w proporcji 0,3l/ha i 1l/ha i działa to lepiej, choć w zeszłym roku było sucho i chyba zboze by stało nawet jakbym tego nie zastosował, ale nigdy nie wiadomo jaka będzie pogoda. Za dużo nawozów i brak dobrego regulatora na pewno wpłynęło no większe wyleganie
    • pawel39kkk Re: Wyleganie pszenicy 04.03.16, 22:19
      Widziałem na www.agrofoto.pl/forum/blog/11/entry-1676-nowa-rejestracja-moddus-start/ że Syngenta wprowadziła nowy produkt ? Moddus Start, który można stosować już pod koniec krzewienia zboża. Zastanawiam się czy nie zastosować go w tym roku, a później standardowy oprysk modusem, może też takie rowiązanie wypróbuj jak samo CCC nie dalo rady
    • rolnik_heniek56 Re: Wyleganie pszenicy 05.03.16, 18:58
      a sam Moddus mogę zastosować? czy lepiej z CCC?
    • pawel39kkk Re: Wyleganie pszenicy 05.03.16, 19:11
      sam Moddus też powinien dać rade, może spróbuj Moddus Start a potem w drugiej dawce Moddus, wiele osób go polecaja, ten nowy jeszcze nie jest sprawdzony, ale myslę że warto dać mu szanse.
      • kubos1967 Re: Wyleganie pszenicy 05.03.16, 22:21
        sam Moddus jak najbardziej, tak nawet producent zaleca (tzn. pisze chyba że można z ccc właśnie, ale podstawa to sam moddus), ja z ccc zazwyczaj daje, bo tak zacząłem i się sprawdza, no ale może teraz spróbuje Moddus Start a potem moddus według programu intensywnego, ale poczytaj sobie na stronie: www3.syngenta.com/country/pl/pl/produty/scp/regulatory-wzrostu/Pages/moddus_start_250_dc.aspx
    • kubos1967 Re: Wyleganie pszenicy 05.03.16, 22:22
      sam Moddus jak najbardziej, tak nawet producent zaleca (tzn. pisze chyba że można z ccc właśnie, ale podstawa to sam moddus), ja z ccc zazwyczaj daje, bo tak zacząłem i się sprawdza, no ale może teraz spróbuje Moddus Start a potem moddus według programu intensywnego, ale poczytaj sobie na stronie: www3.syngenta.com/country/pl/pl/produty/scp/regulatory-wzrostu/Pages/moddus_start_250_dc.aspx
    • rolnik_heniek56 Re: Wyleganie pszenicy 10.03.16, 20:59
      dziękuje za wszystkie rady, szkoda że tak mało osób się wypowiada, chyba zdecyduje się na Moddusa, może nawet tego nowego, ale to jak będzie gdzieś dostępny to zobacze.
      A powiedzcie mi, czy mieszaliście go z czymś? tzn z fungicydami albo herbicydami?
    • pawel39kkk Re: Wyleganie pszenicy 10.03.16, 21:09
      osobiście nie mieszałem, ale wiem że ludzie mieszają, ale jak już to mieszałbym od tego samego producenta produkty, np Moddus z axialem na miotłe, ale zawsze możesz spróbować i dać znać potem, to może innym się przyda
    • kubos1967 Re: Wyleganie pszenicy 12.03.16, 23:10
      ja tam nie mieszam z herbicydami czy fungicydami, bo jeszcze się kisiel zrobi, tym bardziej jak Moddusa z CCC daje. Teraz chce Moddus Start dać, a to nawet za wcześnie na fungicydy. A jak tam u was sytuacja na polu? Co już zrobiliście i co planujecie?
    • daven303 Re: Wyleganie pszenicy 18.04.16, 15:11
      samo CCC może pomóc ale co z tego jeśli system korzeniowy będzie słaby? bez Moddusa w późniejszym terminie nie ma to moim zdaniem sensu. niektórzy też próbują zamiast niego meddaxa top ale ja zostaję przyswoim.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka