Dodaj do ulubionych

Uprawy roslin energetycznych: Wierzba

25.02.05, 15:45
Witam,

Ja jestem na etapie przemyśleń.
Mam kilkadziesiąt ha łąk podlegających pod ONW, troche podmokłych, w terenach
bogatych przyrodniczo. Wczesniej myslałem o uprawie wierzby energetycznej, ale
ze względu na znacząco niższe dopłaty juz nie jestem do niej przekonany.
Po zainteresowaniu się doplatami do programów rolno-środowiskowych jestem
skłonny przystąpić do tego, zaczynajac od P01 czyli łąk ekstensywnych.
Rowniez zniecheciło mnie do wierzby, to co przeczytałem o szkodnikach i
chorobach upraw wierzby. Moze ktos z Was ma jakies doswiadczenia i powie jak
to wyglada naprawde. Czy bez wielu chemicznych zabiegów nie ma szansy na
zdrowe uprawy wierzby?
Pozdrawiam,
Jacek
Obserwuj wątek
    • borsukpruski Re: Uprawy roslin energetycznych: Wierzba 26.02.05, 16:10
      ludziom trzeba pomagac ...........choc ja sam stracilem wiare w ludzi skoro
      pytasz podziele sie tym co wiem : 1 to co sobie wyliczysz nawet z dopłatami to
      jedno to za ile znajdziesz robotnikow rolnych lub chłopow którzy ci to za kase
      zrobia to drugie; moze byc tak plan jest sliczny a okoliczni chłopi sa Albo
      zarobieni w swoich polach i przyjda na dorobienie ( nie wiesz za ile ) do
      Ciebie albo poprosza o takei pieniadze ze bedzie zle ........dowozenie z innych
      miejsc i zakwaterowanie odpada za duze koszty i nie upilnujesz ludzie sa leniwi
      i kradna (ckolwiek np wytna ci drzewa dizs drewno skoczylo w góe wiec im sie
      oplaci ) - nie warto ; zatem krok pierwszy czy zanjdziesz własciwych ludzi do
      zrealizowania twojego planu jesli nie ZOSTANIE ON N PAPIERZE dwa : gotówka -
      musisz zaplacic gotówka swoim pracowniko/rolnikom/robotnikom trzy : NIGDY ale
      to nigdy nie płac od razu tylko mala zaliczka i rozliczenie ale regularnie ;
      dlaczego ? proste wezma kase i pojda pic ( to czeste ) albo wezma kase i nie
      zobaczysz ich ; cztery : nie rzucaj sie w oczy bo okoliczni ci cos spala albo
      ukradna dla czystej zlosci - polska specjalnosc : podpowiedz :jesli nie musisz
      nie stawiaj zadnych budynkow ( nikt ci nie rozbierze albo nie spali ) piec :
      przechodzimy do ładnych lub SLICZNYCH PLANOW : wierzba z tego co wiem to dopuki
      nie bedziesz mial podpisanej umowy z odbiorca tej wierzby ( jakas kotłownia na
      biomase ) NIE RUSZAJ TEGO PALCEM ty 5 lat bedziesz dzgał glebe a potem jak
      firma sie zwinie / przkształci / wyparuje co z tym zrobisz ? wywieziesz do
      niemiec twoja wierzbe do tamtejszych kotłowni ? daleko - i transport kosztuje ;
      a wez pod uwage ze uprawa wierzby to tez prace pielegnacyjne wyjazdy na twoja
      ziemie i inne koszty dodatkowe ; nie sadze ze to dziala tak : raz wsadzisz i za
      3 czy 5 lat wracasz na kombajnie do wierzby tylko kosic TO SE NE
      WRATI ............ umowa to jedno a .............zabezpiecznie gdzie ? wyrzuc
      do kosza kazda umowe której nie gwarantuje bank ( czemu tak wysoko masz zadac ?
      proste sporo hodujesz za 3-5 lat zbior a jak bedziesz mial scinac moga
      powiedziec ci kolego teraz to daj nam to za pol ceny albo darmo i co z tym
      zrobisz ? ) gwarancja bankowa ? STANDARDZIK jelsi firma nie jest przyslowiowy
      jełop s lasu to ma rachunek ma dzialnosc ma bank wspolpracujacy i ma HISTORIE
      a jak ma historie to bank wystawi ci gwarancje ZE KLIENT TWÓJ ZAPLACI
      (kotłownia) to spisz spokojnie a bank wyplaca ci kase .........podsumowujac bez
      odpowiednio wysokich dotacji za wierzbe - znajdz w rozporzadzeniach UNI tam
      dopiero placa NAS OKRADAJA takei stawki proponuja NIE POLECAM ; idzmy dalej
      pakiety rolno - srodowiskowe co warto no łaki wykaszane recznie 1100 pln za
      ha ; jak zaplaciasz chlopom aby : 1 skosili 2 zebrali ( w pakiecie jest
      napisane - trzeba zebrac ) nie wiem czy duzo ci zostanie ............pozostaje
      ci podpisac dobra umowe a jedym albo kilkoma duzymi gospodarstwami co maja duzo
      krów na odbior siana ; co znaczy duze ? no .........50 - 100 krów jedno gospod
      najmniej ; to moze sie oplacic onia kosza i zabieraja za darmo a ty zbierasz
      kase za te laki wykaszane meczhanicznie 300-400 pln no i dostniaesz jeszcze 200
      pln za kulture rolna i moze za ONW jesli w ONW JESTES ; pastwiska i podmokle
      laki sa lekko przrabane bo uprawy typowo rolniczej tam nie ZROBISZ bo traktor i
      ci siadzie ( grzasko ) i kazdy chłop co by mial ci to uprawwiac zaraz ucieknie -
      nikt eni hcce sie meczyc a to katorga zakopuje sie / wyciagasz i tak na
      okroglo - szybko delikwent machnie na to reka jak mu nie oddasz bez doplat ;
      twoja nadzieja w duzych dopodarstwach mlecznych ze sie "schyla" po twoje siano -
      w to bym celowal ; mankament DUZY łak i pastwisk ; WG dyrektyw UE łaki sa
      chronione : miejsca legowe ptakow ekosystem zaby i inne pierodoly tzn ze na
      ziemie ORNA TEGO NIE przkwalifikujesz bo ci odmowia ALBO w drodze
      administracyjnej zażadaja PRZYWRÓCENIA ŁAK jak zaorzesz .łaki sa chronione TO
      PULAPKA jak cholera ; na twoim miejscu za fajne pieniadze opylilłbym te łaki
      szybko dopuki w polsce nie wiedza o tej PULAPCE UNIJNEJ z lakami albo malo osob
      wie i za ta kase kupilbym ZIEMIE ORNA z ewidnecja z orna ( to wazne ) wtedy mas
      zduze pole do popisu ; jak ? proste masz ziemie klasy 1-3 b gorszej nie kupuj
      bo chłop słabej ziemi w uprawe NIE WEZMIE bo mu słabo rodzic bedzie a ws[pierac
      ciebie nei bedzie bo go KREW Z ZAWISCI ZALEJE wiec nei licz na to ze sie ktos
      nad toba zlituje ; wiec załuzmy ze masz zamiast tych łak ziemie klas 1-3b co
      wtedy ? aaaaaaa wtedy jest cos : 550 platosc bezposrednia ; 680 rolnictwo
      ekologiczne ; ONW jesli masz to ci dojdzie max 250 pln ; LICZE PO KURSIE
      EUR/PLM Z 2004 ; razem masz 1480 pln za ha CHYBA to nei jest złe ? nieprawdaz ?
      licz sie z tym ze chlopu musisz odpalic pierwszy raz 200-300 pln za ha bo nei
      ruszy - chlopi sa pusci ........dasz mu kase na benzyne i zarobek ruszy nie
      dasz bedzie siedziec przed telewizorem ogldac seriale brazylijskie albo pisac
      rok w rok donos na ciebie do agencji ze TY SKLADASZ PODANIE O DOPLATE a pole
      albo laka zapuszczona : wiem co mowie bo sam mam 2 -3 donosy na swoje pola mimo
      ze mam wszystko zrobione MALINA ....... w ..........ijaja sie kosmicznie i
      pisza ale jak masz zrobione moga tylko skoczyc ........na piwo do sklepu : z
      agnecji : przyjada sprawdza i moga tez palcem w bucie pomachac ; nie wyplaca
      PISZESZ POZEW dzien po koncu dnia terminu kiedy maja dac doplaty ten rok 30
      kwiecien i czekasz na kase plus ODSETKI ( wysokie ) od pastwa ( to panstwo
      gwarantuje ) a kazdy adwokat taka sprawe w powietrzu złapie bo WIE ZE
      NIEUCHRONNIE MUSZA WYPLACIC jak chcesz sie dodatkowo zabezpieczyc wez kogos z
      odr albo z stosownymi uprawnienieniami rolniczymi z "wizja lokalna" na polu 2
      osoby i popisy i kazdy sad ci to przyznac musi CHOCBY WSZYSCY BYLI PRZECIW
      TOBIE - 100 5 pewnosci jak OBLIGAJE SKARBU PANSTWA ; reasumuijac machniuj reka
      na ta wierzbe ......sprzedaj drogo najlepiej jakiemus AMATOROWI bogatemu te
      łaki kup dobra klase w jedym kawałku 1-3b nie mniej niz 50 ha optimum 300 ha i
      bedzies zmial kolejke chetnych do uprawy ; KASA jak lokata w banku ZERO
      chodzenia przy tym masz rolnika kóry rok w rok ci obrabia pole i caluje mankiet
      ZE DAJESZ MU POLE ZA DARMOSZKE zle ? nie dobrze w irladii za dzierzawe ha
      łak/ornego jest 300-400 EUR dane z 2001 dzis podejzewam wiecej ; palcisz ty
      podatek bo chłop za cienki finansowo jest i podatek tez go przygniecie za dobra
      ziemie wybulisz 70 pln za ha za b dobra 150 za ha ale jak doiero co kupiles TO
      MASZ 5 LAT ZWOLNIENIA PODAKOEWGO na pewno wiesz o tym ........ale to szybko sie
      skonczy jak nei bedziesz szybko tego zagospodarowywal .........
      jak chcesz sie bawic sam w rolnictwo jak ja zycze powodzenia : ja powoli na
      prosta wychodze chodz siedze jeszcze w kredycie wiec droge sprawdziłem ale licz
      sie ze czasu musisz temu poswiecic na poczatku sporo i popelnic pare błedów co
      kosztuja tez
      a jelsi chcesz byc tylko PASYWNYM INWESTOREM czyli kladzies zkase i chcesz miec
      dochod z ziemi REGULARNY I pewny i nie chcesz sie w tym grzebac - napisz moze
      jakas propozycje bede mial ...........
      nie potraktuj moich słow surowo lub iz niegrzeczny jestem SZCZERZE ci opisałem
      jak jest ............miej wyrozumialosc dla moich błedów szkoda mi czasu aby
      sprawdzac mysl dla mnie i info jest wazniejsze niz forma .....
      wyciagnij wnioski pozdrawiam
      Borsuk (polski ) west preussen
      • ziemianin_pl Re: Uprawy roslin energetycznych: Wierzba 28.02.05, 09:23
        Przeczytałem z uwagą twoją wiadomość i cieszę się, że do końca jej
        nie straciłeś.
        Śledzę informacje z rynku biomasy, i jak na razie to polscy
        producenci wierzby nie mają problemów ze zbytem, i żeby było
        śmieszniej to w ogóle nie chcą rozmawiać z kotłowniami, bo
        proponowana przez nie cena jest za niska. Dodatkowo jest problem z
        ilością towaru. Ciepłownie czy, elektrociepłownie potrzebuja
        dostaw tak duzych, ze malo kto jest im w stanie zapewnic takie
        ilosci w standaryzowanej jakosci. Wszystko co napisałeś o
        problemach kadrowych i ludzkich przyjmuje do wiadomości i dziekuję
        za rady doświadczonego kolegi.
        A przechodząc do kwestii rolnosrodowiskowych i doplat unijnych.

W moim przypadku plan maximum to:
        1) doplata podstawowa i do użytków zielonych
        2) doplata ONW nizinna
        3) Doplata do EKO (2 lata w trakcie przestawiania wyzsza)
        4) Program P01 (ekstensywne łąki jednokośne mech.zbiór)
        daje to wg tegorocznych kwot ok. 1400 zł/ha

W tym roku płaciłem rolnikowi za wykoszenie zgłoszonych do dopłat
        łąk, robił to ciapkiem z kosiarką listwową. siano było tak podłe
        że nie bardzo byli chetni na darmowe zebranie.
        W tym roku jak juz rozmawiałem z zaprzyjaźnionym sąsiadem, będą
        chętni za darmo zebrać moje siano. zgodnie z warunkiem programu
        P01. Lekki sprzęt w tym programie to właśnie C330 z listwową
        kosiarką. A więc znów ten sam rolnik mi to skosi.
        Nie wiem co rozumiesz pod hasłem 200 zł za kulture rolną? proszę
        wyjaśnij.

Rozumiem te rady odnośnie zamiany łąk na ziemię orną. Z tego co
        mówili tubylcy, na części tej ziemi podobno niemcy uprawiali
        pszenicę, ale dziś chyba tam byłby kłopot ze względu na
        zaniedbania melioracji. Z drugiej strony cieszę się ze to są łąki,
        bo wydaje mi się, że mniej z tym zachodu. Zamiana tego na ziemię
        orną, jak piszesz nie wiem czy by dała większe korzyści. Z tego co
        widzę,w tym roku są wielkie problemy z opłacalnością produkcji
        roslinnej, zbóż. Ceny skupu spadły, i nie wiem czy doplaty unijne
        nie będą jedyną sensowną kasą wielu rolników. W związku z tym nie
        wiem czy będą tacy chetni do dzierżawy ziemi bez dopłat. Dlatego
        myślę,że zostane z tymi 50 ha łąk + 20ha nieuzytków lub
        krzaczowisk i będę starał się poza unijnymi pieniędzmi
        zagospodarować z czasem moje siano, zwłaszcza jak już będzie miało
        certyfikat agrobiotestu.
        Dlatego z czasem pewnie bede chcial sie wzbogacic o prasę i
        ciagnik, tylko nie wiem jak to bedzie bo do koszenia potrzebuje
        lekki sprzet a do prasy pewnie cos silniejszego. Czy warto robić
        sianokiszonkę na sprzedaz (z cert. EKO) będzie na to zbyt w
        Zach-Pomorskiem? Pozdrawiam,
        Jacek
    • aneczka722 Re: Uprawy roslin energetycznych: Wierzba 10.03.05, 16:14
      Na temat uprawy wierzby i jej zastosowania mozesz poczytac na stronie
      www.jero.pl, firma udziela z tego co wiem
      pozdrawiam
      • jandecorator Wierzba,opłaca się na 8ha? 14.03.05, 07:21
        aneczka722 napisała:

> Na temat uprawy wierzby i jej zastosowania mozesz poczytac na stronie
        > www.jero.pl, firma udziela z tego co wiem
        > pozdrawiam
        Opłacałoby się nasadzić na 8 ha??
    • anonim_ka Re: Uprawy roslin energetycznych: Wierzba 05.04.05, 12:48
      Wierzba i owszem ale wymaga "rasowego" sprzetu. Czy oplacaloby sie pozakladac
      spoldzielnie w rejonie? Tyle ze ziemia V i VI klasy .
      • kisowski Re: Uprawy roslin energetycznych: Wierzba 09.11.05, 19:28
        Mam do sprzedania sadzonki wierzby Salix Viminalis var. Gigantea 25 cm dł. cena
        8gr/szt, ale przy większych ilościach rabat. tel 501 631 618 lub na maila
        kisowski@gazeta.pl
        • roblap4 Re: Uprawy roslin energetycznych: Wierzba 24.11.05, 00:18
          Ja również mam do sprzedania sadzonki wierzby energetycznej klon 1054,
          atrakcyjna cena.

Telefon 0 692 208 281
          email: roblap5@wp.pl
          www.uprawawierzby.webpark.pl

Wypełniam wnioski o dotacje na zakładanie plantacji.
          • splkm Wierzba !! - ważne... 13.12.05, 15:57
            "Ujemne cechy wierzby i róży, np. 50-70 % wody, stale się bagatelizuje, wręcz
            ukrywa. Polska ma najskromniejsze zasoby wodne ze wszystkich państw Europy i jak
            na ironię lansuje się tu te rośliny, które ten deficyt mocno pogłębiają. I
            jeszcze daje się dopłaty do uprawy takich właśnie roślin! Kuriozum światowe.
            Problem praktycznie nie jest zauważany a wręcz cenzurowany. Przemysłowa uprawa
            wierzby w tej perspektywie powinna być całkowicie zabroniona, przynajmniej na
            gruntach rolnych. Wierzbę przedstawia się zwykle jako super „pompę”, która
            transpiruje setki ton wody, ale oczywiście dla naszego dobra. "

"W roku 2005 w Polsce centralnej i wschodniej, w październiku, spadło tylko
            10-20 % sumy miesięcznych opadów!
            Średnio w Polsce spadło 100 litrów na hektar w październiku. Zestawmy to sobie z
            10.000.000 litrów wód gruntowych co roku
            bezpowrotnie wypompowanych z hektara przez wierzbę „energetyczną”.
            "

więcej znajdziesz tu: www.energieodnawialne.pl/aktual_s.php?aid=122
            • mateusz572 Re: Wierzba !! - ważne... 17.12.05, 22:00
              Odsyłam także na stronę www.bni.com.pl gdzie w linku "sensacyjna wiadomość"
              można przeanalizować pewne forum,które daje wiele do myślenia.
              • splkm Re: Wierzba !! - ważne... 19.12.05, 00:26
                No tak.
                To ze ktos walczy o jakies nazwy czy tam inne to sprawa jedna.
                A to co wierzba czyni z wodami gruntowymi to drugie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka