darek12345 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 28.08.05, 22:16 Skoro się deklarujesz ;-) to ja pytam. Teraz mnie to bezpośrednio nie dotyczy, ale niedawno dotyczyło. Jak to jest z KRUSem (trzeba opłacać, czy nie) przy pracy na umowę-zlecenie, jeśli ta umowa jest ciągła (np. przez pół roku) i przychody są z niej np. 1000 zł/m-c. To pierwsze pytanie, a drugie to czy trzeba opłacać KRUS przy pracy na umowę o pracę na 1/4 lub 1/2 lub 3/4 etatu, jeśli nie to jakie są warunki (minimalny dochód, czas pracy...)? Dzięki z góry za odpowiedż. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 29.08.05, 20:32 Skoro sie zdeklarowalam to odpowiadam :) obecnie w obu sytuacja zgodnie z przepisami ustawy o sytemie ubezpieczen spolecznych obowiązkowe jest podleganie ubezpieczeniu w ZUS, bez znaczenia jest wymiar czasu i przychod poniewaz sa odprowadzane od nich skladki na ubezpieczenie (przed nowelizacja ustawy o ubezpieczeniu spolecznych rolnikow z kwietnia 2004r w przypadku zatrudnienia mial znaczenie wymiar 'etatu' poniewaz poprzez osobę podlegającą innemu ubezpieczeniu społecznemu - rozumiało się osobę będącą pracownikiem zatrudnionym w wymiarze czasu nie niższym niż połowa wymiaru obowiązującego w danym zawodzie ) pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
darek12345 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 29.08.05, 21:31 > Skoro sie zdeklarowalam to odpowiadam :) > obecnie w obu sytuacja zgodnie z przepisami ustawy o sytemie ubezpieczen > spolecznych obowiązkowe jest podleganie ubezpieczeniu w ZUS, bez znaczenia >jest wymiar czasu i przychod poniewaz sa odprowadzane od nich skladki na > ubezpieczenie Dzięki za odpowiedź :-) Ale czy dotyczy tylko to umowy o pracę, czy też umowy- zlecenia też? Pewnie o interpretację tego należałoby się zapytać jakiegoś KRUSowego prawnika, bo przecież można pracować na umowę o pracę na 1/4 etatu, albo jeszcze mniej albo pracować na umowę-zlecenie w wymiarze odpowiadającym całemu etatowi. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 29.08.05, 21:44 :))) to dotyczy umowy o pracę jak i umowy zlecenia, 1. umowa o pracę, przed zmianą przepisów tak jak pisałam trzeba było byc zatrudnionym na co najmniej 1/2 etatu, jeśli było mniej było objęcie ubezpieczeniem, od maja 2004r. jakikolwiek etat powoduje brak możliwości objęcia ubezpieczeniem rolniczy, 2. umowa zlecenia, było tak kiedyś że składki na ZUS od tych umów nie były obowiązkowe, więc można było płacić KRUS i być w stosunku zlecenia ale to też się zmieniło parę lat temu /dokładnie teraz nie pamiętam kiedy/ więc teraz obowiązkowo trzeba odprowadzać składki na ZUS pozdrawiam :) Odpowiedz Link
darek12345 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.08.05, 12:53 sasanka79 napisała: > :))) > to dotyczy umowy o pracę jak i umowy zlecenia, > 1. umowa o pracę, przed zmianą przepisów tak jak pisałam trzeba było byc > zatrudnionym na co najmniej 1/2 etatu, jeśli było mniej było objęcie > ubezpieczeniem, od maja 2004r. jakikolwiek etat powoduje brak możliwości > objęcia ubezpieczeniem rolniczy, > 2. umowa zlecenia, było tak kiedyś że składki na ZUS od tych umów nie były > obowiązkowe, więc można było płacić KRUS i być w stosunku zlecenia ale to też > się zmieniło parę lat temu /dokładnie teraz nie pamiętam kiedy/ więc teraz > obowiązkowo trzeba odprowadzać składki na ZUS > pozdrawiam :) Dzieki raz jeszcze za odpowiedź :-) Odpowiedz Link
portal85 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 01.03.10, 13:42 Witam. Czyli jako rolnik nie mogę podjąć pracy na umowę o zlecenie chcąc pozostać w KRUSie? Tak czy inaczej pracodawca ma obowiązek zgłoszenia mnie do ZUSU, a tym samym wypiszą mnie z KRusu do końca kwartału?? Proszę o radę. Skorzystałem z premii "Młodego Rolnika" i przez 3 lata muszę być ubezpieczony w Krusie, a jednocześnie chciałbym dorobić w innym zawodzie. Czy jest to możliwe?? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
r_4 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 01.03.10, 20:02 portal85 napisał: > Witam. Czyli jako rolnik nie mogę podjąć pracy na umowę o zlecenie chcąc > pozostać w KRUSie? Tak czy inaczej pracodawca ma obowiązek zgłoszenia mnie do > ZUSU, a tym samym wypiszą mnie z KRusu do końca kwartału?? > Proszę o radę. Skorzystałem z premii "Młodego Rolnika" i przez 3 lata muszę być > ubezpieczony w Krusie, a jednocześnie chciałbym dorobić w innym zawodzie. Czy > jest to możliwe?? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
jadbla Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 24.01.13, 17:02 Byłam zatrudniona na umowę o pracę 27 lat i rozwiązano zakład.Od czterech lat płacę dobrowolne składki ZUS. Mam podjąc umowę o pracę więc już nie będę mogła opłacać KRUS. Co w przypadku gdy zachoruję lub gdy nie będę zdolna do pracy, skąd dostanę rentę. Zaznaczam że jestem cztery lata przed emeryturą Odpowiedz Link
mroofela Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 24.01.13, 17:56 Witam. Mam pytanie dotyczące kwoty granicznej podatku. Prowadzę działalność gospodarczą, jestem ubezpieczona w KRUS. Rozliczając się wspólnie z mężem (nie osiągającym żadnych dochodów) podatek dochodowy wynosi 2.700 zł i nie przekracza kwoty granicznej czyli 3.011 zł. Jednak gdybym rozliczała się sama ta kwota została by przekroczona (chodzi o ulgę na męża w wysokości 556 zł). W związku z tym mam pytanie: czy ważna jest kwota podatku wykazana w rozliczeniu rocznym wspólnym z małżonkiem, czy hipotetyczna przy rozliczeniu samodzielnym? Na zaświadczeniu z US jest adnotacja że kwota podatku 2.700 zł jest wspólnym podatkiem małżonków. Odpowiedz Link
stpeter Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 27.09.10, 19:49 uubezpieczam sie w krus,ale..sezonowo wyjezdzam do pracy za granice-musze sie z krusu wymeldowac(musze?),jesli musze-wracam po trzech miesiacach,gospodarke mam caly czas mam(moge?)znowu placic krus? Odpowiedz Link
cybulko Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.08.11, 15:58 Jestem w ciąży , przez cała ciążę jestem na zwolnieniach, gdyż mam problem z jej donoszeniem. Biorę masę tabletek i muszę jak najwięcej leżeć. Po 180 dniach KRUS odmówił mi wypłaty zasiłku, bo powinien mnie zbadać ich lekarz rzeczoznawca... Czy jest to konieczne? Za 3 tygodnie mam termin porodu (o ile nie urodzę wcześniej) . Puki się zbierze ta ich komisja to ja być może już bym musiała iść tam z dzieckiem- ciekawe co by mi wtedy wybadali...??? To jest śmieszne! Do tego może będzie mnie badał jakiś znawca ciąż chirurg czy neurolog. Nie da się po prostu jakoś przedłużyć tego okresu chorobowego o kilka tyg. Przecież o rentę się nie staram. ciąża się skończy i myślę że będę nadal zdolna do pracy. Odpowiedz Link
janeczek16 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 24.03.12, 21:05 Prowadzę z zoną gospodarstwo rolne ,ja mama emeryturę nie rolniczą żona rolniczą . związku z tym żony emerytura tylko składkowa .Chcemy wżąć rozwód i ja przejął bym (żony udział) w formie umowy użyczenia na 10 lat gospodarstwo. Ma may różne miejsca zameldowania . Istnieje wspólność majątkowa . Pytanie o pełne świadczenie żony ? Odpowiedz Link
zibi19861 Co do ubezpieczenia... 18.09.07, 20:50 Mam znajomego, który formalnie nie jest rolnikiem, a uprawia spory kawałek ziemi. Nie ma przepisane na siebie żadnej formalności, wszystko dzierżawi. Czy żeby mieć ubezpieczenie w KRUS to trzeba mieć pole na własność? Czy można mieć tylko z dzierżaw? A jeżeli można mieć ubezpieczenie tylko z dzierżaw to czy muszą być umowy o dzierżawe z wyszczególnieniem żę jest to potrzebne do ubezpieczenia? Czy to musi być specjalny druk? Dzieki z góry za odp. Odpowiedz Link
sawcia55 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 03.03.09, 19:18 Witam! Mam następujące pytanie. Jestem rocznik 1951- pracowalem 29 lat i placilem skladki w ZUS. Obecnie nie pracuje już ponad 5 lat. Zamierzam kupić ziemię ponad 1 ha . Czy istnieje możliwość przejscia na emeryturę z KRUS, gdybym zacząl placić skladki i ile czasu muszę je oplacać, zeby przejsc na emeryturę z KRUS? Czy w wieku 60 lat można? Dziękuję za podpowiedz Odpowiedz Link
fereska48 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 23.09.12, 19:55 Jestem na rencie chorobobowej 2 lata.posiadam 1.5ha,komu moge wydzierzawic ziemie aby uzyskac calo rente. Odpowiedz Link
szabesgej Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 02.10.12, 17:24 każdemu, byle nie dzieciom ani rodzicom. Odpowiedz Link
gio.as Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 15.03.14, 20:45 Witam. Jestem zarejestrowana na krusie. wlasnie wyjechalam na miesiąc za granice i trafila mi sie praca. Pracodawca chce zebym pracował 45 godz miesiecznie i nie bedzie za mnie odprowadzac zadnych skladek ani ja nie bede tu ubezpieczony.Nazywa sie to w niemczech minijob. Czy musze to zglosic do krus? Bedąc tu tylko miesiac? Chciałbym uniknąć nieprzyjemności.Prosze o pilną odpowiedz! Odpowiedz Link
tulipan183 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 24.02.13, 10:50 Córki mojego przyjaciela dostały,po śmierci swojej matki 1,60 ha ziemi .Tej ziemi nie uprawiają, nie są również rolniczkami. Pracują na "czarno".Zaczęły się konflikty w rodzinie wówczas ojciec,który jest rolnikiem i płacił za nie ubezpieczenie wyrejestrował je.One ubezpieczyły się same jak również swoich mężów.Czy tak mogły zrobić? Toczą się sprawy w sądzie gdzie z premedytacją mówią,że są bezrobotne.Stwierdzenie spadku już było,ponadto nigdy nie pracowały w rolnictwie ubezpieczenie ich w KRUSIE to była dobra wola ojca. Odpowiedz Link
slawoja Emerytura z KRUS 05.05.14, 18:47 Witam.nie za bardzo wiem jak się porozumieć z sasanką , bo jak widzę są stare daty lecz jeśli mi ktoś odpisze to będę bardzo wdzięczny i mam kilka pytań .Proszę mnie powiadomić czy ten kontakt jest dobry.Dziękuję. > Odpowiedz Link
olcia1792 Re: Emerytura z KRUS 24.04.15, 10:36 Witam. mam pytanie. w 2012 roku kupiliśmy od wuja 12 ha ziemi. wujowi zostaly 2 ha ziemi zeby mogl opłacać krus. w lipcu 2015 wuja skonczy 60 lat. chcielismy kupic od niego pozostałe 2 ha. czy mozemy kupic od niego te 2 ha w maju 2015 i ubezpieczyć go jako domownika na 2-3 miesiące?dopóki nie osiągnie wieku emerytalnego?bardzo proszę o odpowiedź Odpowiedz Link
lenka30 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.08.05, 10:43 Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź na pytanie posrednio dotyczace KRUS. A mianowicie: Pracuję na umowe o pracę i jednoczesnie prowadzę gospodarwstwo (dość specyficzne, bo to są tzw. działy specjalne produkcji rolniczej). W związku z tym wiem, że KRUS mnie nie obejmnie, ale co z ZUS??? Czy musze opłacać w nim składki jak przedsiębiorca???? Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.08.05, 17:37 Skoro jesteś zatrudniona na umowe o prace z niej odprowadzane sa skladki, jezeli jest to dzial specjalny wymieniony w ustawie o ubezpieczeniu spolecznym rolników nie ma potrzeby odprowadzania za to skladek, nie wiem czy masz to przypadkiem zarejestrowane jako dzialalnosc gospodarcza czy jest to stricte dział specjalny. pozdr. Odpowiedz Link
sandvika Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.08.05, 18:21 Niestety popełniłam błąd - rozpoczynając prowadzenie, zamiast zgłosić się tylko do Urzędu Skarbowego zgłosiłam również rozpoczęcie działaności gospodarczej w Urzędzi Gminnym. Oczywiście działanośc gospodardcza to nie jest, nie chcieli mi tego przyjąc, więc wpisałam sobie "usługi na rzecz rolnictwa itp. Zgłosiłam sie tez do ZUS-u (ale głupia byłam....) a tam skwapliwie zaczęli mi potrącać składkę zdrowotną. od 01.09. chcę zamknąć działaność i spróbować sie "wyrejstrować" w ZUS-ie, chociaż oni się upierają, ze powinnam jednak w nim figurować. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 01.09.05, 21:49 Powodzenia :))) pozdr. Odpowiedz Link
lenka30 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.08.05, 18:23 Sory, to byłam ja ale pisałm z kompa w pracy, nie zauważyłam, ze ktoś już się zalogował. Odpowiedz Link
n21 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 21.09.05, 17:28 Sasanko, a co z umową o dzieło? Odpowiedz Link
lamia68 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 21.09.05, 21:10 Prowadzę działalność jako przedstawiciel wolnego zawodu. Płace ZUS. Od 3 lat mamy gospodarstwo rolne ok. 2 ha, płacimy podatek rolny. Próbowałam dowiedzieć się czy są jakieś szanse przejścia na KRUS. CZy znasz jakąś furtkę ? Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 29.09.05, 21:00 niestety mozliwosci przechodzenia zostaly bardzo ograniczone od maja 2004r., nie ma juz art. o wyborze jezeli jednoczesnie sie prowadzilo gospodarstwo i dzialalnosc ponadto w tej chwili zeby rozpoczac dzialalnosc gosp. trzeba najpierw 3 lata placic sam krus, fakt oplacania podatku rolnego jest bez znaczenia. pozdr. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 29.09.05, 21:02 niestety nie mam przed soba ustawy o systemie ubezpieczen spolecznych i nie orientuje sie dokladnie, ale wydaje mi sie ze przy umowie o dzielo nie odprowadza sie skladek na ubezpieczenie wiec jest to bez wplywu na ubezpieczenie rolnicze. Odpowiedz Link
grzes.1974 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 12.06.13, 21:49 ile można dorobić w skali roku , na ubezpieczeniu KRUS ,na umowę o dzieło,w innej dziedzinie niż rolnictwo? Odpowiedz Link
mr24 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 29.09.05, 17:33 Mąż prowadzi gospodarstwo rolne, opłaca KRUS od 6 lat. Teraz chciałby założyć dodatkowo małą firmę (jednoosobową). Czy będzie musiał opłacać Zus? Czy składka do KRUS się podwoi? Czy będzie mógł odprowadzać podatek w formie ryczłtu? Proszę o odpowiedź, z góry dziękuję. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 29.09.05, 20:56 w tej chwili aby rozpoczac dzialalnosc gospodarcza warunkiem jest 3 letnie podleganie ubezpieczeniu w krus, dzialalnosc musi byc opodatkowana w formie ryczaltu, nalezy sie zglosic do krus w terminie 14 dni od rozpoczecia dzialalnosci i zlozyc oswiadczenie o wyborze ubezpieczenia, ponadto nalezy udokumentowac spełnienie warunków opodatkowania tej działalności w formie zryczałtowanego podatku dochodowego w terminie 7 dni od dnia otrzymania dokumentu ustalającego przez organ podatkowy tę formę opodatkowania. niezachowanie tych terminow bedzie skutkowalo wylaczeniem z ubezpieczenia, skladka krus bedzie podwojna, zaznaczam ze co roku nalezy skladac zaswiadczenie o wysokosci podatku i jezeli bedzie on przekraczal kwote 2580 cos kolo tego w tym roku jest / ta kwota jest corocznie oglaszana/ to nastapi rowniez ustanie ubezpieczenia rolnikow i trzeba bedzie przejsc do zus, pozdrawiam Odpowiedz Link
mr24 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.09.05, 08:44 Dziękuję serdecznie, pozdrawiam. Odpowiedz Link
panworek Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 11.10.05, 20:43 Sasanka wprowadziła cie w błąd. Żeby prowadzić pozarolniczą działalność gospodarczą i skorzystać z możliwości ubezpieczenia w KRUS nie trzeba rozliczać się z fiskusem na podstawie ryczałtu. Od 24 sierpnia bieżącego roku obowiązuje nowela do ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, która wprowadza dowolność jeśli chodzi o formę rozliczania z US. Ma to związek z uchwaloną w ubiegłym roku ustawą o swobodzie działalności gospodarczej. Więcej informacji znajdziesz na stronie www.krus.gov.pl. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 14.10.05, 20:47 faktycznie przyznaję się do pomyłki :) jest dowolnosc formy opodatkowania ale ograniczeniem jest wysokosc podatku naleznego, dlatego nalezy uwazac zeby jej nie przekroczyc bo bedzie to skutkowalo ustaniem ubezpieczenia, w konsekwencji ogranicza to zasadniczo rozmiar działalnosci gospodarczej pozdr Odpowiedz Link
holydog Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 28.10.05, 11:18 Będac ubezpieczony w KRUS - prowadziłem jednocześnie jednoosobową działalność gospodarczą rozliczajac się za pomocą książki przychodów i rozchdów . Po zmianie ustawy maju 2004 KRUS naliczył mi składkę za II i III kwartał 2004-tego roku w podwójnej wysokości.Wpłaciłem dodatkowo tę zwiekszoną składke po upomnieniu (zagrozenie egzekucją administracyjną).Po wnikliwym przestudiowaniu ustawy( w szczegółności nowelizacji z 2004 i 2005r)uważam że składkę naliczono mi niesłusznie. Czy spotkałaś się z takim problemem? Co o tym sądzisz? Czy moze znasz jakieś roztrzygnięcia sądowe w takich przypadkach? Dzięki.Pozdrawiam Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 28.10.05, 17:36 hey, znam dobrze ten problem, sytuacja ta wynikła z nieprecyzyzjnych przepisów prawa i ich nadinterpretacji dokonanej przez Centralę KRUS w Warszawie, prawda jest taka, że gdybys sie odwolal do Sadu wygralbys sprawe bez dwóch zdań, podwójna składka zgodnie z przepisami dotyczy tylko osób które rozpoczęły działalność po 2 maja 2004r. tak jest w przepisach, takie zróżnicowanie jest na pewno wynikiem błędu legislacyjnego ale na to nie mamy wpływu. bynajmniej osoby prowadzące działalność na zasadach ogólnych, które i tak były wyłączane z ubezpieczenia od 1.10.2004r. nie powinny być obciążane podwójną składką, sprawa była do wygrania w Sądzie. Zaznaczam że orzecznictwo nie było jednakze jednakowe, jest wyrok sadu apelacyjnego w Bialymstoku stwierdzajacy ze nie bylo podstaw do pobierania skladki za II kwartal w stosunku do wszystkich, niektore sady jednak stwierdzaly obowiazek oplacenia skladki za III nawet dla osob na zasadach ogolnych, jednakze w moim okregu wszystkie sprawy KRUS przegral. Przy każdej zmianie przepisów doradzam lepiej się odwoływac. pozdrawiam Odpowiedz Link
gazetka.pl.2 Re: prosze o szybka odpowiedz 03.02.11, 11:09 mam pytanie jezeli po smierci taty zostal podzielony spadek jego polowa pola przeszla na siedmioro dzieci a mamy polowa jest jej gdyz przed smiercia taty byla w separacji i to jest zawierdzone sadownie ze dzieci maja po 1/7 dzialki z polowy taty a mamy polowa jest nietykalna to jest w ksiegach wieczystych zapisane i teraz kiedy chcialam sie ubezpieczyc na krusie pod mame bo ona oplaca juz 7 lat krus okazuje sie ze wszyscy maja calosc pola i powinnam od zalozenia sprawy po smierci ojca zwracac w tyl krusowi pieniadze choc z paierow wynika ze nie mamy calosci pola ponad 3 hektary tylko jego polowe ktora jest podzielona na siedmioro dzieci czyli nawet nie przypada po hektarze na osobe prosze o pomoc Odpowiedz Link
szabesgej Re: prosze o szybka odpowiedz 05.02.11, 14:10 A jakże. Współudziałów się nie dzieli. Co najwyżej trzeba napisać oświadczenie potwierdzone przez sołtysa, że na gospodarstwie pracowała tylko jedna osoba /ma tam mieszkać i płacić KRUS/, ale wynik i tak zależy od dobrej woli urzędników. Odpowiedz Link
holydog Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 02.11.05, 08:28 Dziękuję za odpowiedź - Droga sądowa jeszcze nie jest dla mnie zamknięta. Złożę pozew do sądu pracy, jak myślisz który sąd będzie właściwy miejscowo (mojego miejsca zamieszkania czy siedziby KRUS) p.s Skąd mógłbynm uzyskać te ""precedensowe" postanowienia sądu Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 02.11.05, 21:12 Witam, powiem Ci szczerze ze jezeli decyzja jest prawomocna to Krus w odpowiedzi na Twoje odwolanie do sadu pracy wniesie o odrzucenie odwolania i sad raczej nie bedzie go rozpatrywal merytorycznie, decyzja jest na pewno z 2004 i nie ma okolicznosci ktore usprawiedliwilyby takie opoznienie w wniesieniu odwolania. Wlasciwym miejscowo jest sad Twojego miejsca zamieszkania, pouczenie o tym ktory sad jest wlasciwy znajduje sie na pewno w decyzji o podwojnej skladce, odwolanie wnosi sie w 2 kopiach do Krus. Postanowienia sadu w tych sprawach nie sa precedensowe gdyz zapadaja w calym kraju, wystarczy wskazac ze przepisy w brzmieniu z 2004 o podwojnej skladce dot. tylko osob rozpoczynajacych dzialalnosc. Jednakze tak jak mowilam jezeli decyzja jest prawomocna sprawa nie bedzie rozpatrywana. Pozdrawiam daj znac jak sie sprawa roztrzygnela. Odpowiedz Link
lealuc Czy tzw. wolny zawód może byż ubezpieczony w KRUS 06.11.05, 18:41 jak w temacie. Wiem o konieczności 3 letniego opłacania KRUS. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: Czy tzw. wolny zawód może byż ubezpieczony w 06.11.05, 21:03 Tu obecnie jest tez zmiana przepisów, dokladne informacje na ten temat: www.krus.gov.pl/document.php?id=249pozdrawiam Odpowiedz Link
sasanka79 Re: Czy tzw. wolny zawód może byż ubezpieczony w 06.11.05, 21:04 ups pozdrawiam mi sie przyczepiło ... link: www.krus.gov.pl/document.php?id=249 Odpowiedz Link
piotrcierpisz Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 24.02.07, 13:26 mam pytanie na temat KRUS jestem ubezpieczony w krusie przez mamę. od 2004 jestem żonaty i chciałbym sie ubezpieczyć na żony polu.Żona posiada1hektar przeliczeniowy ale prowadzi działalność i opłaca się w ZUSIE.jakie musimy dostarczyć do krusu aby mógł być w krusie na swoim przepraszam za błedy Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 24.02.07, 16:17 normalnie po pierwsze skladasz ty i twoja mama oswiadczenie, ze nie swiadczysz juz pracy w jej gospodarstwie i jednoczesnie skladasz wniosek o ubezpieczenie jako malzonek rolnika - musisz miec akt notarialny wlasnosci ziemi przez zone. nic skomplikowanego. pozdr. Odpowiedz Link
ewarolnik Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.08.11, 15:52 Witam serdecznie mam pytanie związane z ubezpieczeniem w zeszłym roku od grudnia jestem bezrobotna byłam ubezpieczona w zusie teraz postanowiłam z mężem że przepisze mnie na KRUS. Sytuacja u nas wygląda następująco właścicielem gospodarstwa jest teść i on płaci wszystkie składki za swoją żonę i syna (czyli mojego męża) czy może mnie dopisać do krusu? Jakie dokumenty trzeba przygotować? I ogólnie jak to wygląda? Proszę odpowiedź. Pozdrawiam Ewa Odpowiedz Link
szabesgej Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.08.11, 19:11 Prawie żadnych. Jeżeli teściu i teściowa są w KRUSie, to nakaz podatkowy, dowody do skserowania i trzy papierki do podpisania przez sołtysa, że potwierdza Twoją pracę od danej daty/weźmiecie z Placówki Terenowej/. Rozumiem, że mieszkasz z teściami? Bo w ustawie jest to samo gospodarstwo lub najbliższa okolica, przy czym różne PT różnie tę "najbliższa okolice" interpretują. Odpowiedz Link
dorota9915 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 08.11.05, 19:54 O ile mi wiadomo,praca na umowę-zlecenie czy umowe o dzieło,nie jest powodem do wykluczenia z ubezpieczenia KRUS. Z przeczytanych tutaj wypowiedzi wynika ,że tak. Czyżby rolnik nie miał prawa do zachowania ciągłości ubezpieczenia rolniczego podejmując pracę dorywczą? Jakie to niesie skutki prawne? Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 08.11.05, 21:42 hey, tak jak pisalam juz wyzej, od jakiegos czasu /zapomnialam sprawdzic od kiedy/ umowa zlecenie podlega obowiazkowemu oskladkowaniu w ZUS i skutkuje 'podleganiem innemu ubezpieczeniu' bez mozliwosci wyboru. a co sie tyczy umowy o dzielo nie podlega ona obowiazkowi oplacenia skladek na ubezpieczenie i pozostaje bez wplywu na ubezpieczenie w KRUS. www.krus.gov.pl/document.php?id=132 Odpowiedz Link
ansa75 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 09.04.11, 18:24 SASANKO MAM PYTANIE.OD 2 LAT JESTEM NA KRUSIE ale musimy sprzedac ziemie ,bo chcemy kupic działke budowlana a moja mama ma gosp.i w innej gminie i czy ja moge przejsc do jej gospodarstwa zeby oplacac sobie krus ? Odpowiedz Link
marzena0801 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 22.03.12, 19:35 Witam!!!!Moj tata ma powany problem, a ja chce mu pomc, ale nikt nie jest mi w stanie udzielic konkretnej informacji. Otoz moj tata przebywa na rencie rolniczej okresowej od blisko 20 lat, od 14 lat pracowal zawodowo. Miesiac temu zawieszono mu swiadczenie, bo KRUS otrzymal informacej od pracodawcy, ze tata pracuje. Okazao sie, ze byly opacane skadki emerytalno- rentowe do ZUS-u podczas, gdy tata otrzymaywal rente z KRUS-u, a takie rzeczy nie powinny mniec miejsca. Ale moj tata nie zdawal sobie z tego sprawy, jest prostym, niewyksztaconym czowiekiem, ja tez nie interesowalam sie ta sprawa.Tata zaczal prace, gdy byam maym dzieckim, a skoro pracowal i nie bylo problemu to nikt z nas nie badal tego zagadnienia. Ale teraz wszystko runelo.Troche dziwne jest to, ze przez te lata zadne osoby z kadr z pracy taty(gdzie 99%zaogi to rencisci, emeryci czy grupowcy), ksiegowe prowadzace rachunki rodzicow, ani nikt z Krusu czu Zusu nie zwrocil na to uwagi i nie ostrzegl taty,ale jak sie sam czlowiek nie domysli to tak bywa.Ogolnie sprawa wyglada tak:tacie zawieszono rente, wiec zwolnil sie z pracy i rente odzyskal, ale musi zwrocic swiadczenie ktore pobieral za ostatnie 3 lata, jest tego blisko 30 tys.zl. Krusowi, ktory bedzie odliczal mu m-cznie po 350 zl.w ramach dlugu, a tata bedzie dostawal tylko 480 zl renty.Troche pobadalan ta sprawe i wiem ze tata pobierajac rente rolnicza okresowa nie moze podlegac innemu ubezpieczeniu rolniczemu a tak wlasnie sie stalo.Przy kazdej innej rencie czy emeryturze jest to mozliwe, aby tylko nie przekroczyc progu dochodowego, ale przy rencie okresowej jest zupelnie ineczej. Chcialabym sie dowiedziec czy tata moglby podjac prace, a od wynagrodzenia odprowadzana bylaby tylko skladka zdrowotna, bo tylko w takim wypadku tata mogly dalej pracowac, na taki trop naprowadziala mnie urzedniczka z Krusu ktora prowadzi sprawe taty i znajoma ksiegowa, ale zadna z tych osob nie jest w stanie mi powiedzie gdzie moge znalezc informacje na ten temat. Dlatego prosze Pana o pomoc, jakis trop, gdzie to moze byc, w jakiej ustawie, rozpotrzadzeniu, cokolwiek.Musze pomoc tacie bo jest na skaraju zalamania, w koncu jak ma zyc za 480 zl m-cznie. Do tej pory byl strozem, a do pracy na czarno na budowie sie nie nadaje bedac po dwoch zawalach, z nadcisnieniem i zaawansowana cukrzyca.Bardzo prosze o szybka odpoweidz, liczy sie kazdy dzien. Znalazlam informacje, ze bedac na rencie rolniczej okresowej, naprzyklad mozna prowadzic dzialalnosc gospodarcza i to oplacajac Zus ale taka osoba ma prawo pacic tylko skladki zdrowotne i nie traci prawa do renty tym sposobem, ale jak to sie ma do umowy o prace? Narazie jedyne co moge zrobic to napisac do Krusu podanie o zmiejszenie kwoty nadplaty ze wzgledu na trudna sytuacje, ale chcialabym tez pomoc mu wrocic do pracy i blagam o pomoc w umozliwieniu mi tego.pozdrawiam serdecznie i przepraszam za obszernosc mojej wypowiedzi:) Odpowiedz Link
ratajaga Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 04.12.05, 23:21 Mam pytanie. Chciałabym dopisać do ubezpieczenia mężą. Niestety troszkę się zgapiliśmy. Może od poczatku. Małżeństwem jesteśmy od kwietnia 2002. Ja prowadzę działy specjalne produkcji rolnej - uprawa pomidorów. Mąż pierwsze miesiące małżeństwa pracował. Później zwolnił sie z pracy, był 8 miesięcy na zwolnieniu lekarskim. reszte czasu wpisany jako bezrobotny. Ja składek nie opłacam, ponieważ jestem zatrudniona w biurze rachunkowym i ono płaci za mnie. Wiem, zę musimy zapłacić wszystkie zaległe składki z całego małżństwa za męża. CZy za czas jak był na zwolnieniu lekarskim też?? Czy są szanse, ze KRUS rozłoży nam to na raty? Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 05.12.05, 23:40 Witaj, zgodnie z przepisami nie ma podstaw do objecia ubezpieczeniem za okres pobierania zasilku chorobowego (jednakze krus uznaje to dopiero od 2004r. nie bede wyjasniac zawilosci tego problemu bo za malo tu miejsca, jezeli oddzial krus wyda decyzje obejmujaca ubezpieczeniem za ten okres prosze od razu odwolac sie do sadu.) kwestia bycia zarejestrowanym jako bezrobotny ma wplyw na ubezpieczenie tylko gdy pobierany byl zasilek dla bezrobotnych, w tym okresie rowniez nie ma podstaw prawnych do objecia ubezpieczeniem rolniczym, jednakze jezeli byl zarejstrowany bez prawa do zasilku zostanie objety ubezpieczeniem. Zglaszajac meza do ubezpieczenia w Krus mozna od razu zlozyc wniosek o rozlozenie naleznosci na raty, wstrzyma to ewentualne naliczanie odsetek od zaleglych skladek / najlepiej zlozyc ten wniosek zanim sie uprawomocni decyzja. pozdrawiam Odpowiedz Link
27c Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 28.12.05, 21:02 Moje pytanie: Od 25 lat posiadamy z zona 8 ha ziemi i placimy krus z podatkiem. Od 15 lat zyjemy za granica. Ziemie uprawia sasiad. W kraju w ktorym zyjemy dostaniemy renty. Czy nie bedziemy mieli problemow z przyznaniem renty rolniczej w Polsce po osiagnieciu wieku emerytalnego. Czy bylaby sensowna oficjalna dzierzawa ziemi. Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 21.01.06, 10:21 Witam, przepraszam za dluga nieobecnosc na forum, juz jestem i odpowiadam. Powiem szczerze, ze chyba popelniacie blad obecnie placac KRUS. Skoro mieszkacie zagranica i jestescie tam legalnie zatrudnieni i oboje jestecie tam ubezpieczeni nie powinniscie podlegac ubezpieczeniu w KRUS. Emerytura lub renta nie bedzie przyznana w zbiegu z swiadczeniem zagranicznym, jak zglosicie sie w KRUS ze podlegaliscie ubezpieczeniu z tytulu zatrudnienia zagranica zostaniecie wstecznie wylaczeni z ubezpieczenia a skladki zostana wam zwrocone tylko za 5 lat wstecz. Chyba ze w ciagu tych 15 lat jak mieszkacie zagranica nie podlegaliscie caly czas ubezpieczeniu tam to te okresy beda wam zaliczane przez wlasciwy organ rentowy. Nie znam dokladnie szczegolow waszego ubezpieczenia wiec to ogolna porada. SKoro nie zamierzacie powracac do polski lepiej ziemie wydzierzawic na 10 lat, zarejestrowac w ewidencji i pozegnac sie z krusem. Jesli masz jeszcze jakies pytania mozesz pisac @ pozdr. Odpowiedz Link
27c Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 02.02.06, 20:59 Witaj sasanko dziekuje za odpowiedz i te cenne informacje. Zastanawiamy sie jaka podjac decyzje. W tym roku mija 100 kwartalow placenia KRUSu i jesli zrezygnujemy z dalszego placenia skladek a ziemie wydzierzawimy to po ewentualnym powrocie do Polski bedziemy mieli emeryture rolnicza. Zakladam, ze zagranicznej emerytury miec nie bedziemy. Mam jednak jeszcze inne pytanie: jesli teraz wydzierzawimy ziemie na 10 lat i zarejestrujemy w ewidencji zeby pozegnac sie z KRUSem czy rowniez zwroca nam skladki za ostatnie 5 lat Czy ta dzierzawa na 10 lat jest warunkiem czy mozna wydzierzawic np. na 5 lat. Z gory dziekuje za dalsze informacje Pozdrawiam Andrzej Odpowiedz Link
patrycjawoj Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 20.09.11, 20:35 Witam! Moj maz pobiera rente rodzinna po zmarlym ojcu. Jest wspolwlascicielem gospodarstwa po ojcu ktorym dysponuje matka.Ma ubezpieczenie z tytulu tej renty i p racuje na 1/4 etatu.Moje pytanie jest takie czy mezowi nalezy sie zasilek porodowy na mnie jak urodze dziecko?Czy musi mnie rowniez ubezpieczyc w Krusie (dopisac do ubezp.) Ja nie pracuje. Odpowiedz Link
szabesgej Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 07.10.11, 16:38 Jemu nie, ba raz, że ma rentę, a dwa, że jest na ZUSie, ale Ciebie ubezpieczyć musi jako żonę współwłaściciela. Wtedy Ci się zasiłek będzie należał. Oczywiście, niestety, łącznie z zapłąceniem zaległych składek. Odpowiedz Link
minimorris1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 15.01.06, 23:51 Czy kupując gospodarstwo rolne i wstępując do KRUSu (mam 52 lata) mogę liczyć na jakąś emeryturę? Dotychczas nie pracowałam. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 21.01.06, 10:27 hmmm do uzyskania prawa do emerytury musisz miec 60 lat i 100 kwartalow podlegania ubezpieczeniu spolecznemu, zalicza sie wtedy np okresy pracy zawodowej i podlegania ubezpieczeniu w ZUS, nie wiem czy Ty nigdy nie podlegalas zadnemu uebzpieczeniu ? do prawa do renty rolniczej trzeba podlegac ubezpieczeniu 20 kwartalow, chyba ze staniesz sie niezdolna do pracy wskutek wypadku przy pracy rolniczej lub choroby zawodowej wtedy wystarczy jakikolwiek okres podlegania ubezpieczeniu. pozdr Odpowiedz Link
minimorris1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 21.01.06, 22:49 Dziękuję bardzo za odpowiedz, niestety nie wiem co to są kwartały, proszę o wyjaśnienie. Mam przepracowane ok. 6 lat na pełnym etacie i ok. 2,5 na 1/4 etatu, czy to coś daje ? Kupując w tej chwili gospodarstwo mam jeszcze 8 lat do emerytury i właśnie się zastanawiam czy to dobry pomysł, pracy raczej już nie znajdę. Pozdrawiam Odpowiedz Link
minimorris1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 21.01.06, 22:58 Mieszkam za granicą i nie znam polskich przepisów, ale dotarło do mnie że kwartał to 3 miesiące, więc chyba emerytury już nie wypracuę, a jaka jest róznica między emeryturą a rentą rolniczą ? Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 22.01.06, 18:19 kwartal to 3 miesiace te okresy pracy bylyby zaliczone do stazu wymaganego do nabycia prawa do emerytury zaliczonoby tez okresy 'wychowawcze' chyba max 3 lata ale tu nie jestem pewna jesli masz dzieci, albo 6 lat nie pamietam tego dokladnie rente dostajesz w momencie jak jestes niezdolna do pracy tzn komisja lekarska cie za taka osobe uzna, rente np mozna dostac okresowa, a jesli jest 5 lat do wieku emerytalnego to dostaje sie stala rente ktora o po osiagnieciu wieku emerytalnego zostanie z urzedu zamieniona na emeryture, troche to skomplikowane wiem :) jakbys kupila gospodarstwo i zglosisz sie do ubezpieczenia bedziesz miala zdrowotne chorobowe wypadkowe itp musisz sie zastanowic bo jeszcze masz pole manewru. pozdr papa Odpowiedz Link
tanie_perfumki Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 24.01.06, 09:01 Witam, ja tez mam jedno pytanko. Koncze wlasnie studia i zastanawiam sie nad kupnem ziemi w swojej okolicy. Wiadomo ze z praca jest krucho wiec zamierzam otworzyc wlasna dzialalnosc. W zwiazku z tym moje pytanie. Czy jesli kupie ziemie i za jakis czas bede otwieral DG to czy bede zmuszony do placenia ZUSu czy jest szansa zeby placic KRUS. Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 12.03.06, 21:14 Podstawowym warunkiem w chwili obecnej do wyboru ubezpieczenia KRUS przy jednoczesnym prowadzeniu działalności jest podlegania przez 3 lata ubezpieczeniu z mocy ustawy, czyli najpierw kupujesz ziemię przez 3 lata jestes rolnikiem i dopiero otwierasz, są dodatkowe potem wymogi ale to Ciebie nie dotyczy bo nie masz 3 lat, czyli ZUS. Odpowiedz Link
beegz pytanie 26.01.06, 10:22 A mnie możesz coś poradzić, Sasanko? Z góry dziękuję. Prowadzę gospodarstwo i płacę krus od 7 lat i zamierzam to robić az do osiągnięcia wieku emerytalnego, czyli do wieku 60 lat. Wcześniej były studia (5 lat) oraz 5 letni okres płacenia zusu. Na jaką emeryturę mogę liczyć w przyszłości? Będę wtedy miała za sobą 30 lat płacenia krus, 5 lat zus i 5 lat okresów nieskładkowych. Czy te lata w zusie w ogóle będą się w jakikolwiek sposób liczyły? Dla mnie to nawet mniej ważne, ale np mój mąż ma 15 lat w zusie a w krusie w momencie przejścia na emeryturę uzbiera mu się 25 lat (studiował zaocznie i pracował, dlatego tyle tych lat wyjdzie) W dodatku pracując płacił wysoka składkę zus, było0by chyba niesprawiedliwe gdyby dostał emeryturę tylko rolniczą? Co o tym sądzisz? Odpowiedz Link
sasanka79 Re: pytanie 12.03.06, 21:19 witaj trudno powiedzieć jaka bedzie emerytura w przyszlosci bo nasz rząd szykuje kolejne zmiany, co moge Ci na pewno powiedziec: lata skladkowe ZUS zostaną CI zaliczone do wysokości emerytury rolniczej, mąż będzie miał tylko emeryturę rolniczą, i tak jak w Twoim przypadku będzie miał zaliczone okresy opłacania składek w ZUS do wysokości emerytury rolniczej. Odpowiedz Link
foka49 Re: wypadki przy pracy rolniczej 07.10.06, 22:18 Witaj sasanko Z przyjemnością czytam Twoje odpowiedzi muszę przyznać , że jesteś bardzo dobry fachowcem podejrzewam, że pracujesz na informacji w KRUS. Mam prośbę czy mozesz napisac w jakim okresie czasu powinien być zgłoszony wypadek do KRUSu a ponadto czy jest termin przedawnienia zgłoszenia wypadku i ubiegania sie o jednorazowe odszkodowanie. Pozdrawiam Foka Odpowiedz Link
foka49 Re: wypadki przy pracy rolniczej 07.10.06, 22:26 foka49 napisała: > Witaj sasanko > Z przyjemnością czytam Twoje odpowiedzi muszę przyznać , że jesteś bardzo dobry > > fachowcem podejrzewam, że pracujesz na informacji w KRUS. Mam prośbę czy mozesz > > napisac w jakim okresie czasu powinien być zgłoszony wypadek do KRUSu a ponadto > > czy jest termin przedawnienia zgłoszenia wypadku i ubiegania sie o jednorazowe > odszkodowanie. > Pozdrawiam > Foka Odpowiedz Link
jagoo Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 26.01.06, 15:31 Czy wiesz może czy student(ka) może być uznana za "domownika" w rozumieniu przepisów i jako taka podlegać ubezpieczeniu macierzyńskiemu z krus? Chodzi o to czy może otrzymać zasiłek porodowy (przerwała studia po zajściu w ciążę). Zakładam, ze dziewczyna deklaruje, ze pracuje w gospodarstwie rodziców od 16 roku zycia. Odpowiedz Link
puchala40 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 22.02.06, 11:06 opierając sie na forum gazety mam do Pani ogromną prośbę - pytanie. Moja babcia przepisała 15 lat temu małe gospodarstwo na 4 osoby: moich rodziców i siostrę mamy z meżem. Jest to 1,74 ha czyli około 1,40 ha przeliczeniowego na 4 osoby. Ponieważ moja mama obecnie nie pracuje ( od dawna nie moze znaleźć pracy ) a tata znalazł pracę jako zarzadca gospodarstwa koło Zielonej Góry, wyjechali tam oboje. Ponieważ mama nie jest w ogóle ubezpieczona i to mnie potwornie martwi zaczałem dowiadywać sie w KRUSie o mozliwość ubezpieczenia dobrowolnego. Zaproponowano mi UBEZPIECZENIE NA WNIOSEK. Niestety kilka rozmów z fachowcami z KRUSu i sprzeczne informacje jakie dostawałem za każdym razem dobiły mnie po prostu. Chcę wiedzieć tylko jakie dokumenty mama musi przedstawić / pobrać i skąd - ( i czy osobiscie czy listem - mieszka teraz bardzo daleko od miejsca zameldowania ) - czy wnioski moze pobrać ktoś z rodziny itd. Gdyby zechciała Pani mi pomóc, byłbym wdzieczny. Odpowiedz Link
panworek Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 26.02.06, 17:52 Pańska mama jako współwłaścicielka gospodarstwa powyżej 1 ha przeliczeniowego i przy oakzji nie pracuje a prowadzi dzialność rolniczą spełnia warunki do podlegania ubezpieczeniu z mocy ustawy. Nie ma zatem mowy o ubezpieczeniu dobrowolnym. Dokumentami niezbędnymi do przedłożenia w Krus są akt notarialny, aktualny nakaz płatniczy do podatku rolnego, dokumenty poświadczające fakt podlegania innemu ubezpieczeniu itp. za ostatnie 10 lat (trzeba pamiętać, że KRUS zapyta również o Pana tatę)Zgłoszenia do ubezpieczenia można dokonać w dowolnie wybranej placówce KRUS najbliżej aktualnego miejsca zamieszkania, oni prześlą później dokumety do placówki właściwej dla miejsca prowadzenia działalności rolniczej. Zgłoszenia do ubezpieczenia dokonuje rolnik czyli Pana mama lub tata. Odpowiedz Link
puchala40 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 27.02.06, 09:46 bardzo dziękuję ! Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 12.03.06, 21:26 Do zgłoszenia do ubezpieczenia jako domownika wystarczą oświadczenia rolnika i domownika o tym że stale pracuje w gospodarstwie rolnym i od kiedy. Wtedy podlegasz ubezpieczeniom emerytalno-rentowym w krus / skoro przerwala studia nie powinno być problemu z objęciem ubezpieczeniem od tej daty. Odpowiedz Link
kuleczka28 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 02.03.06, 23:20 Sasaneczko, Twoja wiedza jest imponująca :), czyżbyś była pracownikiem KRUS? Jeśli tak, to którego oddziału? O ile to nie tajemnica! Pozdrowionka! Odpowiedz Link
gklej Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 07.03.06, 16:00 brat męża ma duże długi w KRUS-ie, czy jest jakaś szansa na umorzenie choćby odsetek, w tym roku od grudnia może pójść na emeryturę jak odpisze gospodarstwo. Podatki do Gminy są płacone. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 12.03.06, 21:10 W celu umorzenia należy złożyć wniosek o umorzenie /całości albo np samych odsetek/ do KRUS, w zależności od wysokości zadłużenia wniosek będzie rozpatrywać Dyrektor Oddziału lub Prezes KRUS samo umorzenie zależy od sytuacji materialnej zadłużonego, decyzja jest podejmowana w ramach 'swobodnego uznania' Odpowiedz Link
gregor962 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 16.03.06, 12:01 Będę bardzo wdzięczna jesli pomożesz w rozwiązaniu pewnego problemu. A mianowicie prowadzę działalność gospodarczą i opłacam składki na ubezpieczenie w KRUSie juz od kilku lat. Teraz mam okazję wyjechać do pracy sezonowej do Niemiec i muszę mieć formularz E101 który wypełni mi ZUS na podstawie zaświadczenia z KRUSu. Gdy poszłam do KRUSu po to zaświadczenie powiedziano mi że jeśli wyjadę do pracy za granicę to tam pracodawca będzie musiał odprowadzić ode mnie składki a wtedy będę wyłączona z KRUSu i po powrocie będę musiała opłacać ZUS!! Moim zdaniem to jest nieprawda, bo jeśli ja tu opłacam składki to za granica pracodawca nie bedzie odprowadzał tych składek za mnie, bo przecież mnie obowiązuje polskie prawo. Proszę o pomoc!! Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 17.03.06, 16:55 Witaj, z tego co mi wiadomo udzielono Ci dobrej informacji, ubezpieczenie z tytulu zatrudnienia wyłącza podleganie w krus, jest po prostu obowiązkowe. Tym samym podejmując prace zagranicą przerwiesz ubezpieczenie rolnicze przy jednoczesnym prowadzeniu dzialalnosci gospodarczej dlatego po powrocie nie bedziesz mogla podlegac dalej ubezpieczeniu w krus - jezeli bedziesz nadal prowadzic dzialalnosc bedziesz musiala placic ZUS. pozdr Odpowiedz Link
wielka_stopa Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 18.03.06, 20:28 Witam, Prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, rozliczam się w ZUS-ie. Otzrymałam w spadku gospodarstwo rolne + 8ha. W zwiazku z tym mam pytanie, czy istnieje jakas furtka aby rozliczać się w KRUS-ie? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Karolina Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 19.03.06, 10:23 Witam, w sytuacji obecnej nie masz takiej możliwosci gdyz juz prowadzisz dzialalnosc gospodarcza, na dzien dzisiejszy ewentualnie musialabys zawiesic dzialalnosc lub ja zlikwidowac i przez trzy lata podlegac samemu ubezpieczeniu rolniczemu i dopiero wtedy jak wznowisz/rozpoczniesz bedziesz miec prawo wyboru ubezpieczenia jesli dodatkowo dotrzymasz wszystkich wymaganych terminow zgloszen, przedlozenia zaswiadczen itp - no ale nie wiadomo czy to wszystko sie nie pozmienia bo juz kombinuja w Sejmie, pozdr Odpowiedz Link
ratajaga Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 04.05.06, 23:01 Kolejny raz poprosze o pomoc. Jestem zatrudniona w pewnej firmie - przebywam aktualnie na urlopie wychowawczy, który kończy mi się. Jestem w 5 tygodniu ciąży. Zastanawiam się nad zwolnieniem z pracy i przejściem na krus. Stąd moje pytanie. CZy po przejściu na krus - mogę przedstawić zwolnienie lekarskie? Ile czasu trzeba płacić, by takie zwolnienie okazać? CZy chorobowe - ciąża - jest płatne, czy nie? Musze rozważyć wszystkie za i przeciw przejścia lub zostania we firmie. Odpowiedz Link
janina502 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 20.06.06, 20:25 Czy to prawda,że ZUS planuje połączyć się z Krusem ?Mówili cos na ten temat w telewizji .Czy i ile straci wtedy rolnik?Jak będą opłacane składki?Co miesiąc ,czy tak jak do tej pory? Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 30.07.06, 15:20 to raczej maloprawdopodobne, juz taki plan byl na poczatku roku ale Bank Światowy w swoim raporcie wskazal ze KRUS jest instytucja dobrze dzialającą itp ocena byla wysoka i polączenie z ZUSem byloby niekorzystne i szalenie kosztowne, na razie bedzie reforma zakresow terytorialnych oddziałow, potem moze byc likwidacja oddzialow bo jest 49 a moze bedzie 16 - zus juz mial taka reforme Ponadto samoobrona proponuje podwyzszenie skladek w zaleznosci od wielkosci gospodarstwa i co za tym idzie potem wyzsze swiadczenia z ubezpieczenia - ale to na razie slowa tylko. pozdrawiam Odpowiedz Link
czarna.dalia Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 31.07.06, 20:20 Sasanko, czy możesz mi powiedziec jaką emeryturę dostanie osoba która część zycia przepracowała w mieście płacąc zus a część na wsi płacąc krus? Czy znasz przepisy które regulują te kwestie? ---------------------------------------------------------- Zagrajmy... Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 01.08.06, 22:15 hey, przepisy to ustawa o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych oraz ustawa o ubezpieczeniu spolecznym rolnikow to zalezy ile lat bylo oplacanych skladek i gdzie, najlepiej zwrocic sie do zus i krus o HIPOTETYCZNE wyliczenie swiadczenia i wtedy zwrocic sie do odpowiedniego zakladu o swiadczenie, tylko pamietaj HIPOTETYCZNE zeby nie wystawiali ci decyzji bo bedzie po sprawie, i tu i tu zalicza sie wzajemnie skladki, zalezy gdzie masz wiecej, pozdr Odpowiedz Link
czarna.dalia Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 02.08.06, 09:14 sasanka79 napisała: > hey, > przepisy to ustawa o emeryturach i rentach z funduszu ubezpieczeń społecznych > oraz ustawa o ubezpieczeniu spolecznym rolnikow > to zalezy ile lat bylo oplacanych skladek i gdzie, najlepiej zwrocic sie do zus > > i krus o HIPOTETYCZNE wyliczenie swiadczenia i wtedy zwrocic sie do > odpowiedniego zakladu o swiadczenie, tylko pamietaj HIPOTETYCZNE zeby nie > wystawiali ci decyzji bo bedzie po sprawie, > i tu i tu zalicza sie wzajemnie skladki, zalezy gdzie masz wiecej, > pozdr Czy mam to rozumieć tak, że aby brać emeryturę z zusu trzeba mieć w nim więcej lat niż w krusie? A co dzieje siię w sytuacji gdy ktoś ma np 20 lat w zus i 21 w krus - czy jest zmuszony do wzięcia emerytury z krusu a jego lata w zusie przepadają? Nie bardzo rozumiem co znaczy "i tu i tu zalicza sie wzajemnie skladki", przecież w krusie emerytura jest taka sama dla każdego, w dodatku co gorsza trzeba jeszcze oddać ziemię! Czy można w ogóle dostać emeryturę z krusu nie tracąc lat opłacanych w zusie? Własnie tego dotyczy moje pytanie: co robić żeby nie być zmuszonym do brania emerytury z krusu. Sprawa dotyczy mojego ojca, zastanawiamy się wszyscy czy nie powinien na kilka lat przed emeryturą przejśc na zus. Jego emerytura w zus w najgorszym razie wyniesie ok. 1500 zł i to bez konieczności oddawania ziemi. Ani w zus ani w krus nie potrafią nam jednak sensownie odpowiedziec na pytanie jak to zrobić. Jeżeli ojciec nic teraz nie zrobi, to za 4 lata, gdy osiągnie wiek emerytalny będzie miał o 3 lata więcej w krus niż w zus i wtedy już nic nie będzie można zrobić. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 02.08.06, 18:28 witaj, widze ze sie nie zrozumialysmy, mi chodzilo o to ze trzeba sprawdzic gdzie jest korzystniejsze swiadczenie, emeryture dostanie tam gdzie zlozy wniosek krus zaliczy lata oplacane w zusie do wysokosci swiadczenia a zus zaliczy lata w krusie jesli chodzi o ziemie to mozna przekazac darowizna np dzieciom i po problemie, troche nie do konca jest tak ze w krusie kazda emerytura jest taka sama, im wiecej lat skladkowych i np zatrudnienia z zus tym wyzsza jest wysokosc swiadczenia Odpowiedz Link
bhg Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 03.08.06, 10:06 sasanka79 napisała: > troche nie do konca jest tak ze w krusie kazda emerytura jest taka sama, im > wiecej lat skladkowych i np zatrudnienia z zus tym wyzsza jest wysokosc > swiadczenia > Wtrącę się w waszą dyskusję, bo trochę mnie zaskoczyłaś. Czy naprawdę istnieje zróżnicowanie wysokości emerytury rolnej jw zależności od lat pracy? Szczerze mnie to dziwi, bo wszyscy rolnicy których znam otrzymują dokładnie tyle samo. Inna sprawa, że te osoby akurat pracowały całe zycie, więc pewno mają maksymalny czas składkowy. Zastanawiam się więc ile dostanie ktoś kto osiągnął wiek emerytalny przy minimalnym czasie opłacania składki, czyli bodajże po 120 kwartałach? Odpowiedz Link
janiania Re: chcemy założyć siedlisko agroturystyczne ? 21.06.06, 16:33 chcemy przejść na emeryturę wczesniejszą , po 50-tce. Byliśmy na etatach w firmie. Firma opłacała za nas ZUS. Czy będą problemy z naszą dodatkową pracą we własnym gospodarstwie agroturystycznym ? Czy przypadkiem nie każa nam dodatkowo ubezpieczyć się w ZUS, może krus.Jak to zrobić spokojnie bez obciążeń finansowych dodatkowych ? Jesteśmy pod hasłem agroturystyka . Odpowiedz Link
janiania Re: chcemy założyć siedlisko agroturystyczne ? 21.06.06, 16:36 zbieram wszystkie wątki? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=26258&w=43401492&a=43967644 Odpowiedz Link
gklej Re: chcemy założyć siedlisko agroturystyczne ? 01.08.06, 19:53 jak ktoś ma 41 lat pracy w rolnictwie a nie ma jeszcze 60 lat, czy może dostać emeryturę? Odpowiedz Link
sasanka79 Re: chcemy założyć siedlisko agroturystyczne ? 01.08.06, 22:17 jest wczesniejsza emerytura rolnicza, warunki to 55 lat, 120 kwartalow ubezpieczenia oraz zaprzestanie dzialanosci rolniczej - czyli wyzbycie sie ziemi. pozdr. Odpowiedz Link
gklej Re: chcemy założyć siedlisko agroturystyczne ? 02.08.06, 08:19 dziękuję bardzo za informację Odpowiedz Link
gklej Re: chcemy założyć siedlisko agroturystyczne ? 07.08.06, 16:36 jestem na wcześniejszej emeryturze z ZUS czy mogę kupić ziemie, chodzi mi o to,żeby nie wpłynęło to na zmniejszenie mojej emerytury, jaka kwota dochodowa jest liczona z 1 hektara. Odpowiedz Link
gklej Re: chcemy założyć siedlisko agroturystyczne ? 07.08.06, 19:55 Czy można zostawić sobie ziemię i dostać mniejszą emeryturę, wiek 60 lat, pracy w rolnictwie 41 lat Odpowiedz Link
aneta.woj Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 14.09.06, 21:35 Witam :) TO i ja chętnie ksorzystam z twojej pomocy :) Niedawno zmarł mój teść, jestem ubezpieczona w KRUSIE jako rolnik. Czy w zaistniałaj sytuacji przysługuje mi jakieś swiadczenie z tytułu smierci teścia?? Pozdrawiam ANETA Odpowiedz Link
bemilkaa Proszę o odpowiedź!!!!!!!!!!!!!!!!KRUS a ZUS!!!!!! 21.09.06, 21:13 Witam!!! Mam pytanie. Opłacałam składki KRUSU. OD 3 lat pracowałam i w związku z tym miałam opłacane składki ZUSU przez zakład pracy a składki KRUSU były zawieszone. Zaszłam w ciążę i umowę w zakładzie pracy przedłużono mi tylko do dnia porodu. Dzwoniłam do KRUSU i powiedzieli mi, ze przysługuje mi zasiłek macierzyński. Czy mogę dostać zasiłek i w ZUSIE i w KRUSIE? Czy ZUS jest w stanie sprawdzić, że dostałam zasiłek w KRUSIE? Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
numat Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 28.09.06, 19:35 Aktualnie jestem w Krus.Czy otrzymywanie diety radnego powoduje przerwanie KRUS? (Leper Pawluk Kalinoski Baus i inn sa w krusie)- dieta parlamentarna nie powoduje przerwania krus? Odpowiedz Link
lamia68 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 05.10.06, 21:14 Czy przedstawiciel wolnego zawodu posiadający 2 ha ziemi, płacący podatek rolny może przejść z ZUS do KRUS ? Odpowiedz Link
knubik Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 08.10.06, 12:08 Cześć Pobieram rentę rodzinną po ojcu z tytułu kontynuacji nauki. Czy w tym okresie mogę dodatkowo zarabiać?? Jeśli tak to, w jakiej kwocie? Odpowiedz Link
somtam Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 08.10.06, 18:58 witam Posiadam ziemie rolna, od 30 lat. Wiele lat mieszkalam za granica, teraz wrocilam na stale do Polski, nigdy nie zglaszalam sie do KRUS`u, teraz nie mam zadnego ubezpieczenia, czy moge wystapic o KRUS? Jake dokumenty musze przedlozyc? Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link
foka49 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 08.10.06, 20:45 Witaj aprpropo Twojego problemu to po pierwsze ile posiadasz ha przeliczeniowych jesli ponad 1 ha przeliczeniowy to podlegasz z mocy ustawy a jesli ponizej ha jest to ubezpuiczenie na wniosek dobrowolne . Zobacz jak masz na nakazie platniczym i podlegasz tam ubezpieczeniu gdzie jest PT KRUS. do ubezpiczenia potrzebny jest akt notarialny nakaz platniczy podatku rolnego ponadto jesli jestes zamezna a nie podlega ubezpieczeniu twojaamalzonek bedzie KRUS pytal co robi maz o ile nie podlega innemu ubezpieczeniu,oczywiscie dotyczy to ubezpieczenia z mocy ustawy . Ponadto potrzebny jest dowod osobisty ,nr kw numer NIP .KRUS ma prawo dochodzić ubezpieczenia 1o lat wstecz .a jesli przebywalas zagranica to masz udokumentowane . Jak sie zglosisz do KRUS to ci wszystko wytlumacza a jesli masz jakies pytania to prosze piosz to ci odpowiem . Mam nadzieje, ze nie musisz placic dzisiec lat wstecz, Ale jesli skladka bedzie naliczona to KRUS stosuje ulgi , umorzenia rozlozenia na raty oczywiscie po odpowiednim udokumentowaniu. pozdrawiam Odpowiedz Link
kinia_krysia Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 25.02.13, 17:55 Witam!W Krusie płaciłam składkę 10 lat na wniosek. Pózniej przeszłam na rentę chorobową ale ponieważ miałam gospodarstwo zawieszono mi część uzupełniającą. Przepisałam gospodarstwo za rentę synowi. Miałam rentę do końca lutego i na komisji dostałam na 6 miesięcy czyli do końca sierpnia. Nie wiem co dalej gdyby mi ją zabrali? Jakie mam również szanse na emeryturę rolniczą? Nadmieniam, że w tym roku skończę 56 lat. Z góry dziękuję za odpowiedz. Odpowiedz Link
pifpaf123 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 15.10.06, 14:27 witam jestem od 5 lat w krus. zamierzam napoczątku przyszłego roku otworzyć działalność gospodarczą (transport-międzynarodowy przewóz rzeczy, czyli inaczej tiry). chciałbym się zapytać czy wszystrko jest jedno jaki rodzaj opodatkowania wybiorę, czy jest to ważne w świetle tego że chciałbym zostać w KRUS? no i jeszcze jedno pytanie - bedę zatrudniał kierowcę, za którego zapewne bedę płacił składki ZUS, czy to w jakikolwiek sposób wpływa na mój krus? z góry dziękuję za odpowiedzi Odpowiedz Link
beata_82 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 17.10.06, 11:27 Witam Posiadam gospodarstwo rolne pow.1ha. Obecnie skończyłam studia dzienne. Chcac sie zarejestrować w PUP dowiedzialam sie że powinnam płacic krus. Stad moje pytanie: Czy studiując dziennie i nie mając żadnych dochodów mam obowiazek opłacania krus-u. Czy istnieje jakaś szansa aby opłacanie składek rozpocząć od czasu ukończenia studiów? Odpowiedz Link
13monikaa Ubezpieczenie córki w ciąży 30.04.12, 22:50 Witam, mam 23 letnia córkę, która ma przed sobą ostatni rok studiów. Do tej pory jest ubezpieczona z nami (właścicielami gospodarstwa rolnego 13ha, w KRUS'ie),czy po urodzeniu dziecka otrzyma z KRUSU pieniążki za urodzenie dziecka i będzie miała opłacony pobyt w szpitalu? Dodam, że z przyszłym zięciem planują wziąć ślub, jednakże w ubezpieczalniach wymagany jest okres minimum 6 miesięcy karencji...czyli nic nie otrzyma po urodzeniu naszego wnuka/czki. Dlatego czy po ślubie w 4 miesiącu ciąży istnieje możliwość by wciąż była ubezpieczona jeżeli będą mieszkali we troje z nami w domu na gospodarstwie? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź. Odpowiedz Link
ontos2 Mam pytanie. 30.10.06, 23:15 Mam 38 lat, w KRUSie jestem 16 bez przerwy.Koncze licencje zarzadcy nieruchomosci, moge byc zarzadca jedynie prowadzac działalnosc gospodarcza. Czy moge to czynic bedac na KRUSie?Pozdrawiam. Odpowiedz Link
maricha1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 06.11.06, 16:07 Witam:)Spadłaś mi z nieba Sasanko:) Chcielibyśmy z mężem kupić małe gospodarstwo na wsi(ok.2h).Mój mąż w przyszłym roku przechodzi na emeryturę i bardzo chcemy wyprowadzić się na wieś.Problem jest w tym,że nie mam pojęcia,czy zwalniając się z pracy będę mogła ubezpieczyć się w Krus-ie od razu?Czy muszę mieć wykształcenie rolnicze?Mam za sobą ok.20 lat pracy zawodowej,jestem obecnie ubezpieczona w Zus-ie. Odpowiedz Link
lamia68 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 08.11.06, 08:02 Czy będąc ubezpieczon a w KRUSIE mogę wykonywać pracę na umowy zlecenia , nie prowadząc działalności gospodarczej ? Które formy zarobkowania byłyby dla mnie możliwe ? Co byłoby lepsze : umowa zlecenie czy umowa o dzieło, która z tych umów jest związana z ZuS-em. Bardzo proszę o odpowiedź. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 21.01.07, 17:25 umowa o dzieło bo nie podlega obowiazkowi oplacania skladek na ubezpieczenie spoleczne. polecam strone www.zus.pl/ubezpie/ubez_bl.htm pozdr Odpowiedz Link
renlub1 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 04.01.07, 14:03 Witam, Mam kilka pytań związanych z możliwością przejścia na KRUS. Posiadamy od 2000 r z mężem gospodarstwo pow 1ha, obecnie oboje pracujemy na etatach (składki w ZUS). Planuję rozpocząć działalność stricte rolniczą i zwolnić się z pracy. Może dział specjalny produkcji rolnej. Pytanie: jakie są obecnie warunki przystąpienia do KRUS, czy lepiej byłoby mi przejść na umowę o dzieło i zostać bez ubezpieczenia społecznego, czy też zwolnić się definitywnie i poczekać na status bezrobotnego bez prawa do zasiłku. A może pracować dalej i dodatkowo opłacać składki KRUS przez 3 lata??? A może dać sobie luz założyć działalność płacić mniejszy ZUS dla nowozaczynających i już ;) Mam nadzieje, że nie namieszałam za bardzo, pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 21.01.07, 17:22 witajcie przepraszam za długą nieobecność - obiecuję poprawę w odpowiedziach aby podlegać ubezp z mocy ustawy nalezy posiadać gospodarstwo pow. 1ha przeliczeniowego - jezeli jest ponizej mozna zgłosic sie do ubezpieczenia na wniosek. nie mozesz zostac bez ubezpieczenia jak posiadasz gospodarstwo, nie otrzymasz zasilku dla bezrobotnych jak masz pow. 2 ha, jak sie zwolnisz od razu obowiazuje Cie ubezpieczenie rolnicze - tzn jak nie masz innego ubezpieczenia, nie mozesz pracowac i oplacac skladek w krus jednoczesnie 3lata w krusie dot. osob rozpoczynajacych dzialalnosc gospodarcza, dział specjalny to zupelnie inna kwestia - nie jest to dzialalnosc gosp. powodzenia pozdr Odpowiedz Link
esate Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 09.02.07, 12:05 Sasanko, jesli możesz pomóc: obecnie pracuję na etacie, ale w najbliższym czasie stane sie właścicielką sporego gospodarstwa. Ze względu na udział w programie "ułatwianie startu młodym rolnikom" będę musiała przez rok czasu opłacać KRUS. Czy w ogóle mogę podjąć w tym czasie dodatkową pracę i w jakiej formie? Czy mogę pracować na umowę zlecenie? Jeżeli tak, to jakie składki będą odprowadzane od tej umowy (bo chyba nie mogę w tym samym czasie opłacać ZUS- u? ). A jak wygląda sprawa gdybym w tym czasie zaszła w ciążę i np. musiałabym przebywać na zwolnieniu lekarskim? Z góry dziekuję za pomoc, w Tobie ostatnia nadzieja, bo do tej pory jakoś nikt nie umie mi dokładnie odpowiedzieć :) Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 11.02.07, 18:47 Witam :) W czasie opłacania składek KRUS nie możesz podjąć zatrudnienia, ani pracować na umowę zlecenia - 3 lata temu zmieniły się przepisy i jest ona obowiązkowo oskładkowana w ZUS. Z tego co rozumiem program ten będzie wymagał od Ciebie zrezygnowania z innej pracy. Jeśli chodzi o zwolnienie lekarskie to skoro będzie to ubezpieczenie z mocy ustawy - tj gospodsrwto pow. 1 ha - od razu Ci przysługuje prawo do zasiłku chorobowego - jesli bedziesz niezdolna do pracy pow. 30 dni, przysluguje ci rowniez prawo do zasiłku macierzyńskiego z tytułu urodzenia dziecka. pozdr. Odpowiedz Link
laik10 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 16.02.07, 00:21 :) również z gorącą prośbą - mieszkam zzagranicą ,w Polsce posiadam gosp.rolne 4 h i rodzina się zajmuje nim .Oprócz tego prowadzę dzialalnośc gospod i opłacam ZUS.Pytanie co mogę zrobić by córka mojej drugiej /obecnej/ żony mogła przystąpić do KRUS-u ,ona nie pracuje tylko mieszka tam .Posiada trzy suki hodowlane ,mąż jej jest na etacie państwowym........... Czy mogę jej wydzierżwić ??? lecz myślę,że tu jest to trochę skomlikowane a może nie:) Czy lepiej dać w uzytkowanie .tzw.użyczenie i ona bedzie mogla na tych zasadach przystapić do KRUS-u ???? Bardzo dziękuję za odpowiedz.\Pozdrawiam. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 16.02.07, 19:02 Witam jezeli corka mieszka w tym gospodarstwie moze zlozyc oswiadczenie ze tam pracuje i to jest jej zrodlo utrzymania i ty musisz zlozyc takie oswiadczenie ze ona jest DOMOWNIKIEM w Twoim gospodarstwie i bedzie mogla oplacac skladki do krus tzn ty bedziesz zobowiazny do oplacania ich bo jestes wlascielem gospodarstwa- o ile oczywiscie nie podlega ona ubezpieczeniu w ZUS np z tytulu pracy Suki hodowlane nie maja nic do rzeczy. Mozesz oczywiscie wydzierzawic gospodarswto corce, albo oddac umowa uzyczenia - obie te umowy sa honorowane przez KrUS. Umowa dzierzawy nic skomplikowanego sa nawet wzory dostepne w krus. pozdr. Odpowiedz Link
dziuniucha adresy zameldowania a zasiłek dla bezrobotnego 08.03.11, 19:51 Witam.Mam takie pytanie i proszę o szybka odpowiedz.Tylko ja jestem właścicielem gospodarstwa rolnego o pow.powyżej 2 ha.które wydzierżawiam.Ja nie opłacam w KRUS składek społecznych i zdrowotnych tylko dzierżawca na siebie.Mąż obecnie pobiera zasiłek dla bezrobotnych w Urzędzie Pracy.Mąż należy do ZUS.Mamy inne adresy zameldowania a teraz mąż chce się zameldować pod moim adresem.Czy w takiej sytuacji mąż nadal będzie mógł pobierać ten zasiłek dla bezrobotnych? Odpowiedz Link
dm.dwa Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 26.02.11, 19:48 witam, mam takie pytanie: 3 lata pracowalem na pelnym etacie pozniej bylem pol roku na zasilku dla bezrobotnych. Gdy zakonczylem pobierac zasilek zaczalem pracowac na umowe o dzielo do dnia dzisiejszego. Chcialbym kupic teraz ziemie ponad hektar przeliczeniowy. W zwiazku z tym mam pytanie czy jak w koncu kupie ta ziemie to bede wejsc na KRUS i nadal pracowac na umowe o dzielo? Po jakim czasie bede mogl zalozyc dzialalnosc gospodarcza (branza odziezowa)? z gory dziekuje za odp pozdrawiam Odpowiedz Link
pigula731 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 18.02.07, 20:11 witam,mam bardzo mało ziemi 96 a przeliczeniowo - powyżej hektara i płacę krus ( muszę niestety...)mam pytanie, jeśli zawrzę z siostrą(pracuje na etat, mieszka w tej samej gminie co ja umowę dzierżawy tej ziemi to będę musiała dalej opłacac ten krus. MOJA siostra itak użytkuje ten grunt- sieje ziółka. proszę o odp. Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 18.02.07, 22:34 witam, oczywiscie mozesz wydzierzawic ziemie i nie placic krus. tylko zastanow sie czy ci sie oplaca nie podlegac ubezpieczeniu - w mojej ocenie jest to bardzo nierozwazne i ma duze konsekwencje z ktorych ludzie nie zdaja sobie sprawy, pozdr Odpowiedz Link
mam6lat Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 19.02.07, 01:42 cieszę się, ze znalazłam forum z rzeczowymi info o KRUSie :) mam kilka pytań: kupujemy z męzem gospodarstwo kozystając z dotacji i kredytów dla młodych rolników; ja mam wykształcenie rolnicze (wyzsze) a jednoczesnie prowadze własna działalnośc gospodarczą (usługi ogrodnicze i florystyczne)i opłacam ZUS; nie chciałbym zamykac działAlności poniewaz jest żródłem dochodu mojej rodziny i musi zapewnic nam utrzymanie do czasu zbierania plonów, które pojawią się dopiero w 3-4 roku uprawy (rosliny lecznicze); czy będąc z mężem wspólwłascicielami gospodarstwa możemy spełnić nast war: to ja mam wykształcenie, ona będzie w krusie, ja poszostane w zusie? czy ewentualnie ja mając wykształcenie rolnicze mogę przepisac na męza działlnosc - on bedzie podliegał zusowi - ja przejde na krus? czy przy wspolwłasnosci gospodarstwa i braku rozdzielnosci majatkowej oboje musimy przejsc na KRUS? kolejne pyt. oboje mamy równiez uprawnienia pedagogiczne (2-gi fakultet) czy biorac preferencje na młodego rolnika MUSIMY podlegac KRUSOWI i nie mozemy przez kilka lat podjąc pracy w szkole publicznej lub np. w moim przyp. ODR-ze (robię studia podyplomowe w tym kier.); przy okazji plantacji zielarskiech planujemy założenie skupu surowca zielarskiego (mam uprawnienia i specjalizacje zielarska)- podejrzewam, ze nalezy to rejestrowac jako dziłalnośc pozarolniczą? - czy wobec tego moge zrobic to dopiero po 3 latach ewentualnego bycia w KRUSie? czy od poczatku prowadzenia gospodarstwa? sasanko - bardzo prosze o pomoc :) Odpowiedz Link
sasanka79 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 19.02.07, 17:42 witam, wykształcenie nie ma nic do rzeczy, jak kupicie gospodarstwo to wasza wola na kogo bedzie dzialalnosc zarejestrowana, jedno moze miec dzialalnosc drugie podlegac krusowi, oboje mozecie podlegac krus jesli zadne z was nie bedzie prowadzic dzialalnosci, po 3 latach mozecie owtorzyc dzialalnosc. Jesli chodzi o preferencje dla mlodego rolnika nie mam o nich pojecia :) jezeli jednak jest wymog podlegania KRUS - co jest logiczne bo masz byc rolnikiem nie mozesz podejmowac zatrudnenia w szkole bo wiaze sie to z obowiazkowym ubezpieczeniem w ZUS. Nie orientuje sie czy skup surowca zielarskiego jest objety jako dzialalnosc gospodarcza, to juz w urzedzie trzeba sie dopytać. zastanowilabym sie czy nie kwalifikuje sie to do dzialu specjalnego ale niestety szczegolowo nie jestem w stanie Ci odpowiedziec. pozdrawiam Odpowiedz Link
mamaroksany droga sasanko 20.10.07, 21:04 mam pytanko mąż ma działalność i opłaca ten obniżony ZUS, działalnosć jest pozarolnicza i jest prowadzona od maja tego roku. Tydzień temu staliśmy się posiadaczami ziemi rolnej, ziemia ma 1,93 ha i jestesmy w akcie ujęci jako współwłaściciele ze znajomymi (wraz z drugim małżeństwem kupiliśmy na spółkę), po 1/2 udziałów. Pytanie moje dotyczy chęcie przejścia na KRUS, czy możemy i jakie dokumenty musimy mieć aby iść do KRUS, druga sprawa ale to doczytałam choć nie jestem pewna czy dobrze, ze jeśli nie mieszkamy na tej ziemi to czy jest szansa na przejście na KRUS. I jeszcze z innej beczki nie wiem czy się orientujesz, podczas aktu notarialnego został pobrany od nas podatek PCC te magiczne 2%, skąd inąd wiem, ze od rolnych gruntów się go nie pobiera? czy ja jestem w błędzie czy powinnam się udac do US w gmienie i prosić o zwrot podatku, nie jest to mała kwota :) pozdrawiam i chylę czoła za wytrwałość i posiadaną wiedzę :) Agnieszka z Gdańska Odpowiedz Link
korhana Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 05.12.07, 15:31 Witaj sasanko !! Oplacalam skladki w Krusie od 6 lat .Od trzech miesiecy pracuje i przeszlam do Zusu .Moje pytanie dotyczy urlopu wypoczynkowego ! Czy pracodawca doliczy mi te lata w Krusie do urlopu ? Czy istnieje taka mozliwosc ,ze nie musi tego wziasc pod uwage ? Mam razem z Krusem 14 lat pracy ,co daje mi 27 dni urlopu ,jesli jednak Krus nie bedzie wliczony to urlop mam zmiejszony do 21 dni ? Prosze o odpowiedz ! Odpowiedz Link
kaminska18 Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 06.05.08, 10:26 Witam, chciałabym się dowiedzieć czy mam obowiązek ubezpieczyć sie w KRUS. Do tej pory pracowałam na umowe o prace i byłam ubezpieczona w ZUS. Teraz straciłam prace. Mąż jest właścicielem gospodarstwa 3 ha przeliczeniowe, ale jest zatrudniony i ubezpieczony w firmie. Ja jako żona też jestem ubezpieczona w jego zakładzie (ubezpieczenie zdrowotne). Dodam, że nigdy nie pracowałam w gospodarstwie męża, bo byłam zatrudniona a teraz szukam nowej pracy. Nie wiem czy mogę zarejestrować się jako bezrobotna czy obowiązkowo muszę ubezpieczyć się w Krus? Z góry dziękuje za odpoowiedz i pozdrawiam. Odpowiedz Link
szczaw591 KRUS a rejestracja w UP ? 18.08.11, 16:15 witam mam pytanie Zostałam zwolniona z pracy opłacałam składki ZUS przez ponad 10lat ,mąż prowadzi gospodarstwo 6,5ha przeliczeniowych nigdy nie płaciłam ubezpieczenia w KRUS czy mogę się zarejestrować jako osoba bezrobotna w Urzędzie Pracy?Z góry dziękuję za odpowiedz. Odpowiedz Link
netmati Re: odpowiem na pytania związane z KRUS :) 18.04.08, 22:51 Witam. Jak zostać ponownie KRUS-owcem? (ubezpieczanie zdrowotne) Ojciec posiada gospodarstwo rolne gdzie przez 23 lata byłem zameldowany i w ten sposób podłączony pod ubezpieczenie rodziców (domownik). Międzyczasie podlegałem jeszcze prawdopodobnie ubezpieczeniu studenckiemu. Po skończeniu studiów podjąłem pracę i zostałem włączony w ZUS. Jednoczenie zmieniłem miejsce zamieszkania i wymelodowałem sie od rodziców (gospodarstwa domowego) Planuje teraz powrót do domu rodzinnego. Obecnie jestem bez pracy i potrzebuje szybko uzyskać ubzepiecznie zdrowotne? Czy jest możliwość powrotu do KRUS (domownik w gospodarstwie domowym) jeśli tak to jak to formalnie wygląda? W jaki sposób po powrocie do domu mogę uzyskać uprawnienia rolnicze i status w KRUS? Czy muszę być zatrudniony prze tatę czy potrzebne jest przepisanie części gospodarstwa? Odpowiedz Link