Dodaj do ulubionych

zamierzam przejść na VAT- warto?

27.11.05, 20:41
Czy warto być vatowcem?
Obserwuj wątek
    • ziemianin_pl Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 27.11.05, 23:39
      no jesli spelniasz kryteria, a o ile wiem wymogiem jest odpowiedni obrot roczny,
      to mysle ze warto, zwlaszcza jesli sie inwestuje, kupuje sporo zwlaszcza
      oblozonych 22% watem produktow.
      Ja bym w to wchodzil, ale na razie nie mam prawie obrotow.
      • olga03 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 03.12.05, 16:37
        Od obrotu 40 000zł rocznie vat jest obowiązkiem. Do osiągniecia tej kwoty -
        decyzja nalezy do Ciebie i możesz ja podją - ja jestem vat-owcem od momentu
        wydania pierwszej zlotówki na działalnośc rolniczą.
        • bhg Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 15.01.06, 20:44
          Raczej się mylisz. Tylko 40 000? Takie przepisy dotycza tylko sektora
          nierolniczego. Gdyby było tak jak piszesz każdy w mojej branży musiałby być
          vatowcem (szkółkarstwo) bo co to jest 40 000, nawet malutka szkółka ma większy
          obrót. A właściwie kto i jak miałby to kontrolować? To co sprzedaję vatowcom na
          fakturę vat RR to niewielka część całości, reszta nie jest w żaden sposób
          księgowana. Nikt nie wiem tak naprawdę jaki mam obrót (poza mną;))
        • bhg Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 15.01.06, 20:47
          A, i jeszcze co do pytania tytułowego: nie warto przechodzic na vat, jeśli nie
          ma się naprawdę dużych inwestycji w planie przez wiele lat. Zostajesz vatowcem
          i natychmiast ucapią się ciebie różne kontrole, karzą ci prowadzic pełną
          księgowość itd. Nie warta skórka wyprawki.
          • olga03 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 17.01.06, 12:57
            Będę polemizować.

Popierwsze pełna księgowośc dotyczy podatku dochodowego, a tego jako roknik w
            zasadzie nie płacisz, a nawet ja prowadzisz działy specjalne (jak ja) płacisz
            jedynie ryczałt. i czy jesteś vat-owcem czy nie niec się w tej materii nie
            zmienia.
            Więc jeżeli chodzi o podatek od osiągniętego dochodu wszystko zostaje po
            staremu, nie obowiązuje cie więc równiez pełna księgowość.

Prowadzisz jedynie ewidencję Vatową czyli zliczasz vat od sprzedaż i vat od
            kupna. Mi robi to księgowa za 50zł a moim obowiązkiem jest jedynie zbierania na
            kupkę faktur, które podrzucam jej raz w miesiącu.

Każda działaność jest inna ale mi nie darzyła się miesiąc, bez zwrotu vatu
            (energia, paliwo i inne rzeczy mają vat 7-krotnie wyższy niż produkcja
            roślinna).

Dzięki prowadzeniu ewidencji vat-owskiej jestem wiarygodna - bez problemu
            dostałam kredyt pod inwestycję - jak w inny sposób miałabym udowodnić, że w
            ogóle coś sprzedałam.

Miałam już dwie kontrole vat-u z US (zresztą tylko dlatego, że zmieniłam
            dwókrotnie konto bankowoe i witerzyli podstęp) i wszystko było w jak najlepszym
            porządku. jak nie robisz przekrętów i nie naciągasz (typu futro dla żony jako
            koszta rerezentacyjne) to nie ma bata - to jest czyste zliczenie tego co jest
            na twoich fakturach.

Ogólnie polecam...
            • bhg Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 17.01.06, 16:32
              Przyznaję, ze twój post dał mi do myślenia. W moim przypadku nie ma
              wątpliwości, że więcej wydaję niż otrzymuję i bilans takich rozliczeń byłby dla
              mnie korzystny. Mam tylko takie pytanie, pewno zabrzmi naiwnie ale naprawdę
              nigdy nie miałam z tym do czynienia. Jak te rozliczenia wyglądają w praktyce?
              Czy ja muszę co miesiąc wpłacac "mój" vat na konto US, a oni wpłacają mój zwrot
              vatu na moje konto? Czy także co miesiąc muszę im dostarczać dokumentację? Czy
              oni płacą regularnie czy też nie daj Boże mają zwyczaj się spóźniać? A może co
              gorsza jest tak, że ja płacę co miesiąc a oni mi zwracają raz do roku?
              • olga03 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 17.01.06, 18:16
                W praktyce wyglada to tak ze przez cały miesiac zbierasz faktury. Do 20-tego
                nastepnego miesiąca musisz sie rozliczyć z urzędem skarbowym czyli złożyć
                jednostronnicową deklarację w której sumujesz to co zapłaciłeś (kupując srodki
                produkcji z 22% stawką) i co powinieneś zapłacić czyli 3% vat z wystawionych
                przez ciebie faktur w miesiacu poprzednim.

I to nie jest tak, że najpierw wpłacasz, później ci zwracają. Jeśli z wyliczeń
                wynika że w danym misiacu jesteś na plusie składasz jedynie deklarację, niczego
                nie wpłacasz, czekasz na zwrot na konto. US ma na zwrot 60dni w przypadku
                środków "nietrwałych" ( i wypłaca co do dnia, złożysz 10 wypłaca 10 dwa
                miesiace później lub 180 dni w przypadku vatu od środków trwałych.

Deklarację mozna składać tez raz na kwartał, a może i rzadzej , trzeba by
                zapytać księgowej, ale zwrot dostajesz dopiero po złożeniu deklaracji.

Faktury przechowujesz u siebie, US ogląda tylko deklaracje.

Nie da sie ukryć, że na początku jest z tym troche zachodu. Później z
                powodzeniem mozna to robic samemu. Trzeba sobie też skalkulować, czy to się
                opłaca - nie każda produkcja jest tak kosztochłonna jak moja, nie wystawiam też
                wielu faktur sprzedażowych tylko kilka w porywach do klikunastu wiekszych -
                łatwo to opanować. No cóż jaka jest opłacalnośc rolnictwa każdy wie, nie raz i
                nie dwa zwrod vat poratował mnie w największej biedzie.

Tyle na ten temat. Oprócz czysto Finansowych korzyści z Vat-u są tez inne, ale
                jak chcesz pogadać o tym napisz na priva.
                Pozdrawiam.
                • cigi Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 14.04.06, 08:34
                  olga03 napisała:
                  >
                  > I to nie jest tak, że najpierw wpłacasz, później ci zwracają. Jeśli z wyliczeń
                  > wynika że w danym misiacu jesteś na plusie składasz jedynie deklarację, niczego
                  >
                  > nie wpłacasz, czekasz na zwrot na konto. US ma na zwrot 60dni w przypadku
                  > środków "nietrwałych" ( i wypłaca co do dnia, złożysz 10 wypłaca 10 dwa
                  > miesiace później lub 180 dni w przypadku vatu od środków trwałych.

można ubiegać się o zwrot, ale równie dobrze można też przenieść
                  to na następne miesiące, tj. na przykład w lutym US powinien zwrócić
                  Ci 100, to o te 100 zmniejszasz wpłatę w marcu - kto co woli.
                  z doświadczenia wiem, że lepsze jest takie rozwiązanie w którym Ty
                  pomniejszasz sobie zapłacony vat w kolejnym/ych miesiącach. jeżeli US
                  będzie miał na przykład zwrócić Ci 20 tys. vatu, bo możesz być prawie
                  pewien, że będziesz miał wtedy kontrolę. jeżeli to 20 tys. rozkładasz
                  sobie na kolejne miesiące i zanim nie "wyczerpiesz" tej kwoty to nie
                  odprowadzasz pieniędzy do US - kontrola wtedy Cię omine, bo z US nie
                  będą mieli za bardzo podstaw, żeby Cię skontrolować
              • olga03 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 17.01.06, 18:23
                A jeszce na temat 40 000 od której to kwoty "trzeba" być vat-owcem. Tak j3est w
                przypadku dz. gosp. Rolnicy jako grupa uprzywilejowana nie maja takiego
                obowiązku.
                • red_ali Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 03.03.06, 08:14
                  Pracuję w US i kontrolując róznych rolników nie spotkałem takiego który
                  zapłacił by złotówkę VATU. Zawsze mają zwrot. Inna sprawa że na VAT przechodzą
                  ci którzy prowadzą gospodarstwo w wiekszym zakresie lub kupują ciagniki i inny
                  sprzęt. Zwrot Vatu od tych maszyn plus dopłata z funduszy sektorowych powoduje
                  że faktyczny koszt tych maszyn dla rolnika do 1/3 ceny brutto
                  • manicstreetpreachers Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 07.03.06, 22:00
                    Masz stuprocentową rację. Praktycznie każdy z mojej okolicy \Grajewo\ produkuje
                    miesięcznie za co najmniej 5tys., czyli jak sądze musiałby zapłacić do fiskusa
                    raptem 250zł, a za beczke paliwa 200l mógłby odliczyć 165zł. Przecież każdy
                    rolnik cośkolwiek kupuje nawet jeśli nie nowy ciągnik to chociaż nowe części.
                    Dobrze jest nauczyć się samemu rozliczać. Dla kogoś kto naprawdę utrzymuje się
                    z rolnictwa musi się to opłacać, nawet przy minimalnych inwestycjach!!!Tylko
                    dlaczego brak jest na to chętnych, może nie ma odpowiednich publikacji
                    książkowych a rolnicy boją się papierkowej roboty.
                    • qazi1 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 01.05.08, 12:41
                      też jestem z okolic Grajewa i coraz więcej rolników przechodzi na VAT, sam
                      jestem już od ponad roku i do US ani złotówka nie wpłyneła ode mnie , kontroli
                      też jeszcze nie miałem mimo kilku zwrotów powyżej 10tys zł miesięcznie, więc nie
                      ma co się obawiać VAT-u bo w moim przypadku to same korzyści tylko z tego płyną
            • helek1 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 05.03.06, 09:15
              zamierzam w tym roku robić inestycje 300 tysięcy,sprzedaję rocznie za 200 tyś
              czy warto by było przejść nawat i od kiedy by można przjeść [czy trzeba od
              nowego roku czy wkażdym miesiącu] ,jeżeli skorzystam z fundusz struktralnch
              [SPO] czy mogę odliczyć wat
              • olga03 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 05.03.06, 16:37
                Przejśc mozna w dowolnym momencie - składa sie deklaracjęc w US i już można
                wystawiać faktury.
                A czy warto, to każdy musi zadać sobie pytanie sam, licząc wpływy i wydatki.

Napisałeś, ze chcesz zrobić inwestyce 300tyś. Nie wiem jakim vatem obciążana
                jest inwestycja (7 czy 22%) zapłacisz od 21 do 60tyś zł komuś (od kogo
                kupujesz). Niewiem jakim vatem obłożone jest to co sprzedajez - jeżeli to co
                ja, czyli rośłiny to załacisz od tego 3% czyli 6 tyś vatu. Z prostej kalkulacji
                jesteś do przodu od 15 (21-6) do 54 (60-6) tyś. zł.

Najlepiej pójśc z tym do księgowej - porada wstępna nic nie kosztuje.

A jeżeli chodzi o dotacje SPO to tam składasz oświadczenie czy masz, czy też
                nie masz możliwości odliczenia VAT. I w zależności od tego dostejesz 50%
                wartości netto lub brutto. W tym przypadku też jesteś do przodu. Problem może
                być tylko jeżeli jesteś w trakcie realizacji, ale o to musisz dopytać się w
                ARIMR.

A jeżeli można zapytać to z jakiego działania SPO chcesz realizoawać inwestyce?
                Podobno wszystkie środki są wyczerpane?
                • helek1 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 05.03.06, 18:49
                  olga03 dziękuję za odpowiedz. MAm podpisaną umowę spo inwestycje w
                  gosp.rolnych , moim łódzkim jeszcze przyjują ,ja złożyłem w marcu 2005r.We
                  wniosku się wpisuje czy jest możliwość odzyskania wat,napisałem że tak, bo jak
                  sprzedaje tucznki to doliczają mi 5%,ale to chyba nie waklucza żeby zostać
                  watowcem.Taylko szłyszałem że jak się wejdzie w wat to nie można zniego wyjść
                  przes 5lat,a najgorsze to że to pierwszyzna i są obawy.Wszystkie zplanowane
                  faktury są obłożone 22%i nie jest kosztem kwalifikowanym i nie podlega zwrotowi
                  przy spo.Tylko nie wiem jak bym wystawiał faktury to na 5 czy 3%
                  • olga03 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 05.03.06, 20:45
                    uuu zazdroszczę, w moim województwie nie ma nic już daaawno.
                    Rok temu, kiedy były pieniadze ja byłam zielona, bałam się cokolwiek zaczynać,
                    a teraz jest juz za póżno....

A wracając do tematu - pytanie: czy jest możliwość odzyskania vat , jest
                    właściwie pytaniem: czy jest pan vatowcem. Więc skoro tak napisałeś, to
                    włąścieiw chyba nie masz wyjścia - musisz nim zostać, zeby prawidłowo rozliczyc
                    SPO.

Nie bardzo też rozumiem co to znaczy - doliczają mi 5%. Przecież sprzedając
                    tuczniki to ty powinieneś doliczać do kwoty netto na fakturze 5%. A jak nie
                    jesteś vatowcem to ko i co ci dolicza?

Ale to są moje wątpliwości - osoby, która księgową nie jest i orientuje sie
                    bardzo wyrywkowo. Sprawdziłabym to jednak u księgowej i aramir.
                    Pozdrawiam
                    • helek1 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 05.03.06, 21:19
                      jestem w tej chwili rolnkiem ryczałtowym i doliczanie[zwrot] odbywa się tak że
                      przydbiorze np tuczników firma skupująca wystawia fakturę RR ,obecnie 3 zł za
                      kilogram plus 5% watu łącznie 3.15 zł i tak mi płaci a póżniej ten wat zwraca
                      mu skarbówka pozdrawiam
                      • red_ali Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 06.03.06, 07:29
                        Dlatego że ktoś jest ryczałtowcem i nie może odliczyć vatu od zakupionych
                        materiałów to w zamian , żeby mu to wyrównać dostaje +5% Vatu który ma
                        zrekompensować brak możliwości odliczenia vatu od zakupów. Kiedy przechodzisz
                        na zasady ogólne do ceny netto doliczasz 3% Vatu który musisz wykazać w
                        deklaracji, i - jesli nie miałbyś zakupów - wpłacić na konto urzędu.
                        Reasumując - rolnik ryczałtowy dostanie 3 zł netto + 15 gr Vatu (5%) i to
                        wszystko jest jego, rolnik na zasadach ogólnych uzyska 3 zł + 9 groszy Vatu
                        (3%) ale vat musi odprowadzić
                    • lasica2 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 26.01.08, 20:23
                      mam takie pytanie do pani olgi3. jak jest z rozliczeniem tego vatu
                      czy musze sprzedac na tą samą kwote vatu na jaką chce odliczyc vat
                      zapłacony?
    • aina840915 Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 05.03.08, 11:17
      Witam, posiadam gospodarstwo rolne. W lutym bizacego roku przeszlam
      na Vat. Interesuje mnie taka kwestia, czy sprzedajac teraz maszyny
      rolnicze zakupione jeszcze przed okresem "Vatu" musze teraz ten vat
      od nich odprowadzi czy jestem z tego zwolniona. Biorac pod uwage to
      ze przechodzac na Vat nie byla w moim gospodarstwie robiona
      inwentaryzacja. Czy dotyczy to tylko maszyn zakupionych w okresie
      Vat-u.
    • iwolukp Re: zamierzam przejść na VAT- warto? 03.03.20, 15:56
      Dzień dobry,

czy ktoś z Państwa rozlicza się sam? Jeśli tak proszę o podpowiedź, jak się do tego przygotować? Co mądrego przeczytać?
      Chcę przejść na VAT ale nie chcę korzystać z żadnego biura do rozliczania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka