janina502 15.11.06, 22:07 Nie mam wykształcenia rolniczego ,ani praktyki w rolnictwie,ale mam za to 11 ha ziemi .Jestem w KRUS-ie ,czy dostanę jakiekolwiek dotacje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
reklamastron.pl Re: Nie mam wykształcenia ani praktyki. 15.11.06, 22:38 Wydaje mi się, że masz dwie drogi, albo udowadnianie, że jednak posiadasz praktykę, albo szybkie dokształcanie (ostatnio słyszałem, że jedna z Akademii Rolniczych uruchomiła specjalne studia czy kursy dla takich osób). Odpowiedz Link
minrol Re: Nie mam wykształcenia ani praktyki. 17.11.06, 18:18 Hmm...a myślałem, że "ciemnota jest tylko na wsi".Co ma wykształcenie do dopłat bezpośrednich???????? Posadź oleum, za to jest największa kasa z dopłat bezpośrednich!!! Odpowiedz Link
janina502 Re: Nie mam wykształcenia ani praktyki. 18.11.06, 20:32 Hmm,ależ jest Pan złosliwy.Jeżeli nie zrozumiał Pan mojego pytania to tłumacze,że w myśl przepisów unijnych rolnikiem może być osoba,która ma wykształcenie rolnicze minimum zawodowe z tyt.rolnika,lub samodzielnie prowadziłagospodarstwo rolne przez 5 lat(praktyka).Ja takowych nie mam i stąd moje pytanie. Zamiast oleum wolę rzepak. Odpowiedz Link
minrol Re: Nie mam wykształcenia ani praktyki. 19.11.06, 09:49 Nie jestem złośliwy tylko, że pytanie było tendencyjne.Dla mnie każdy kto ma 1ha jest rolnikiem tzn.producentem rolnym.Powinienem dodać 1ha użytków rolnych Pomijam tu oczywiście działy specjalne.Zakup ziemi z ANR jest dostępny dla każdego jak narazie, a więc każdy może zostać rolnikiem.A więc podana przez Panią definicja rolnika nijak się ma do dopłat bezpośrednich. Odpowiedz Link
4bani Ustawa o ustroju rolnym 04.12.06, 11:24 narzuca ograniczenie odnosnie wykształcenia rolniczego bądz praktyki jedynie w celu dostępu do KRUSu. Dopłaty nie mają zadnych ograniczen zwiazanych z wykształceniem. Odpowiedz Link