lucasc 03.04.07, 20:41 witam. Mam zamiar zalesic ok.300ha. gruntöw rolnych (IVa).Jakie sa wymogi oraz dotacje?Prosze o informacje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mam6lat Re: zalesianie gruntöw 04.04.07, 09:44 żenujace, ze jedynym motywem i punktem zainteresowania SA DOTACJE... warto cokolwiek wiedziec, zanim zacznie sie liczyć zarobek! IV klase pozwolą ci zalesić - jestes pewnien? wiesz, dotacje na zalesienie na lata 2007-2013 będa nizsze i nie na 20 tylko 10-15lat...więc nie będzie juz tak łatwo kasa szła do KIESZENI Odpowiedz Link
lucasc Re: zalesianie gruntöw 04.04.07, 18:44 mysle ze jestes w bledzie.Uwazasz tak jak spora grupa osöb ze rolnik to powinien chodzic za koniem od switu do nocy i myslec jak zwiazac koniec z koncem.Poza tym jesli istnieje mozliwosc uzyskania dodatkowych funduszy to chyba nic zlego.I jeszcze jedno,czy ty uprawiales kiedykolwiek ziemie? Odpowiedz Link
mam6lat Re: zalesianie gruntöw 04.04.07, 20:05 "Uwazasz tak jak spora grupa osöb ze rolnik to powinie > n > chodzic za koniem od switu do nocy i myslec jak zwiazac koniec z koncem." gdzie to napisałam? (jestem kobieta) natomias znam podejscie i argunenty znajomych, ktorzy złapali sie za zalesienie majac argumenty: duzo kasy unijnej za minimum pracy; mam skonczone tech i studia ogrodnicze, jestem na podyplomowych i mam ziemie Odpowiedz Link
mam6lat Re: zalesianie gruntöw 04.04.07, 20:07 a ty uprawiałes kiedykolwiek i masz jakiekolwie wykształcenie rolniczze? Odpowiedz Link
lucasc Re: zalesianie gruntöw 04.04.07, 22:13 witam.Zycze powodzenia no podyplomowych.Moze zle zostalem urozumiany,ale pewna grupa osöb zle odbiera to ze ktos otrzymuje spore dotacje z EU,a oni z takich lub innych powodöw maja mniejsze lub zadne.Znam to zautopsji,a ziemie posidam i uprawiam (konia nie mam):) .majac argumenty: duzo kasy unijnej za minimum pracy;-odpowiadam:jezeli ktos wybiera malo kasy duzo pracy to tylko "pogratulowac". pozdrawiam Odpowiedz Link
minrol Re: zalesianie gruntöw 04.04.07, 20:46 aaa klasa gruntów nie ma znaczenia może być nawet I zależy wszytsko czy będzi e ujęte w planie lub studium gminy choć osobiście spotkałem się tylko z przypadkiem zalesienia klasy II Odpowiedz Link
minrol Re: zalesianie gruntöw 04.04.07, 20:45 witam, Będzie problem z tymi 300ha, zgodnie z nowym rozporządzeniem(projektem) można będzie zalesić tylko! 20ha!,kasa nie będzie mniejsza tylko większa,czas wypłaty niestety do 15lat zgodnie z prow 2004-2006 było 20lat, ale kasa 1400zł.Teraz ma być 1600 i premia pielegnacyjna 1000-1400 w zależności od ukształtowania terenu.Więc warunki lepsze tylko ,krótszy czas wypłaty kwoty z tytuły utraty dochodów z rolnictwa.Jak ktoś chce się włączyć do dyskusji zapraszam, gdyż ten temat nie jest mi obcy. Pozdr minrol Odpowiedz Link
lucasc Re: zalesianie gruntöw 04.04.07, 21:52 dziekuje za informacje,ale z tego co mi wiadomo to od klasy IVa w göre moga byc problemy.Na tereny przeznaczone pod zalesianie preferowane sa klasy 5i6 . Odnosnie (dozwolonej)pow.zalesiania masz racje. pozdrawiam. Odpowiedz Link
minrol Re: zalesianie gruntöw 05.04.07, 16:46 zgadza sie preferowana jest V oraz VI klasa gleby jednakże w planach przestrzennego zagospodarowania gminy lub tez studium są przypadki, iż III oraz II klasa gleby też jest ujęta pod zalesianie wszystko w rękach urabnisty Odpowiedz Link
mimbla.londyn Re: zalesianie gruntöw 31.10.07, 15:12 Przepraszam,ja jako zupelny laik, chcialabym zapytac: zalesienia niesie za soba wyplate miesiecznych kwot (?) przez iles konkretnie lat(15,20?),tak? zalesiacie swoja prywatna ziemie,tak? to co po tych 15 latach? mozecie robic z ta ziemia co chcecie ,czy nie wolno wam ruszyc tych,hmm,lasow? Czy macie jakies ograniczenia co do zarzadzania wlasna ziemia po tych 15 latach? Dziekuje za odpowiedz,pozdrawiam. ***************************************************** ...taki zwyczajny ,pogodny dzien - a tyle zmienil... Odpowiedz Link
faliszewice Re: zalesianie gruntöw 02.09.08, 00:00 Temat się wykruszył, może ktoś się odezwie w tym temacie. Jak poszło z zalesieniami. Odpowiedz Link
minrol Re: zalesianie gruntöw 25.09.08, 19:29 witam, Cóż zalesiło się i siedzi się w lesie:-) pozdr minrol Odpowiedz Link
pomiarygpswnioski1 Re: zalesianie gruntöw 24.03.09, 14:58 chetnie pomierze ziemie pomiarem GPS 609460336 Odpowiedz Link
lesnik1111_pl Re: zalesianie gruntöw 19.06.09, 01:38 Wszystko na temat zalesiania gruntów i lasów prywatnych w nowym portalu leśnym www.e-lasy.pl . Ponadto bezpłatne ogłoszenia, baza firm, aktualności, porady www.e-lasy.pl Odpowiedz Link