Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie w KRUS a praca na 1/2 etatu

01.06.07, 14:18
Witam,
czy rolnik, który opłaca składki w KRUS może dodatkowo być zatrudniony na 1/2
etatu w firmie prywatnej? Czy mogą byc płacone dwie składki - tj. do KRUS i
przez pracodawcę do ZUS? Bardzo proszę o podpowiedź
Obserwuj wątek
    • sasanka79 Re: ubezpieczenie w KRUS a praca na 1/2 etatu 02.06.07, 15:14
      Nie ma możliwości płacenia podwójnej składki, w momencie zawarcia umowy o
      pracę - wymiar etatu nie ma znaczenia od 2004r. - ustaje ubezpieczenie rolnicze.
      • natalia553 Re: ubezpieczenie w KRUS a praca na 1/2 etatu 04.06.07, 10:12
        Bardzo dziekuję za informację. A co jeśli rolnik nadal będzie opłacał składki w
        KRUS, a jednocześnie pracodawca do ZUS? Czy jest sposób, żeby rolnik miał
        ciągłość płacenia składek w KRUS i mógł jednocześnie zatrudnić się w innej
        firmie na 0,5 etatu?
        • sasanka79 Re: ubezpieczenie w KRUS a praca na 1/2 etatu 04.06.07, 21:43
          nie wiem czy wyraziłam sie niejasno, nie ma takiej mozliwosci,
          jak KRUS sie dowie to wyłączy rolnika z ubezpieczenia spolecznego bo
          obowiazkowe jest ubezpieczenie w ZUS przy umowie o prace! wymiar etatu nie ma
          znaczenia - przed 2004r. byla taka mozliwosc ale juz jej nie ma więc nie będę o
          niej mówić.
          powiem potocznie: w momencie zatrudnienia rolnika na umowe o prace 'wypada on
          przymusowo' z KRUS koniec kropka.
          pozdr
          • axel40 Re: sasanka 03.07.07, 20:38
            Witaj sasanka.Widzę,że jesteś zorientowana w temacie zatrudnienia.Stąd moje
            pytanie.Jakie formy zatrudnienia w poza rolnictwem nie wykluczają ubezpieczenia
            w krus?Czy takie sa w ogóle?Dzięki za info.
            • sasanka79 Re: sasanka 29.07.07, 13:31
              umowa o dzieło.
              zatrudnienie, zlecenie - obowiązkowy ZUS
              pozdr.
              • jagoo Re: sasanka 31.07.07, 15:13
                sasanka79 napisała:

> umowa o dzieło.
                > zatrudnienie, zlecenie - obowiązkowy ZUS
                > pozdr.

Tak mi właśnie przyszło do głowy...
                Czy mogę zatrudnic do pomocy w gospodarstwie człowieka będącego posiadaczem
                ziemi i ubezpieczonego w KRUS, na umowę o dzieło i nie płacąc za niego składki
                ZUS? Czy to "dzieło" może obejmowac np usuwanie chwastów na określonej działce
                rolnej, w określonym czasie, np 6 miesięcy?
                Co o tym myslisz, Sasanko?
          • macioss3 Re: ubezpieczenie w KRUS a praca na 1/2 etatu 21.11.07, 12:46
            sasanka79 napisała:

> nie wiem czy wyraziłam sie niejasno, nie ma takiej mozliwosci,
            > jak KRUS sie dowie to wyłączy rolnika z ubezpieczenia spolecznego bo
            > obowiazkowe jest ubezpieczenie w ZUS przy umowie o prace! wymiar etatu nie ma
            > znaczenia - przed 2004r. byla taka mozliwosc ale juz jej nie ma więc nie będę o
            >
            > niej mówić.
            > powiem potocznie: w momencie zatrudnienia rolnika na umowe o prace 'wypada on
            > przymusowo' z KRUS koniec kropka.
            > pozdr

Witam
            Mam pytanie... a co jest jezeli nie jestem rolnikiem z majatkiem (ziemia) tylko
            jestem synem rolnika ukonczylem 26lat i juz sie nie ucze wiec nie moge byc
            ubezpieczony jako domownik w "pakiecie" moich rodzicow. Wzialem sobie
            ubezpieczenie z KRUZ samemu je oplacam i dalej widnieje jako domownik tylko
            musze sam placic. Taka jest moja sytuacja ale do czego zmierzam... Chcialbym
            podjac prace na umowe o prace. Czy jest jakas szansa bym mogl zachowac
            ubezpieczenie w KRUZ i jednoczesnie pracowal w firmie panstwowej....
            Dzieki za pomoc
            • vitold81 Re: ubezpieczenie w KRUS a praca na 1/2 etatu 22.11.07, 17:22
              1/ kiedy się uczyłeś i byłeś 'dopisany' do ubezpieczenia rodziców, czyli nie
              była płacona za ciebie składka, to było to tylko ubezpieczenie zdrowotne, nie
              liczyło się to do emerytury/renty
              2/ teraz masz płacone ubezpieczenie emerytalno-rentowe + wyp., chor., macierz. i
              jeżeli podejmiesz pracę /bez względu na etat/, to musisz to zgłosić w krus i
              zostaniesz wyłączony z ubezpieczenia, nie ma żadnego znaczenia, czy jesteś
              ubezpieczony jako właściciel gospodarstwa, czy domownik,
              3/ nie radze 'na siłę' zostawać w krusie, bo prędzej czy później to wyjdzie, a
              często nie przyznawanie się do podjęcia pracy powoduje potem różne problemy
            • darek12345 Re: ubezpieczenie w KRUS a praca na 1/2 etatu 23.11.07, 14:28
              Chcialbym
              > podjac prace na umowe o prace. Czy jest jakas szansa bym mogl
              zachowac
              > ubezpieczenie w KRUZ i jednoczesnie pracowal w firmie
              panstwowej....

Ale po co chcesz opłacać KRUS nadal?
              I tak dwóch emerytur nie dostaniesz, a skłdki KRUS nie wpłyną Ci na
              powiększenie przyszłej emerytury z ZUS.
              Pewnie jakbyś na siłę chciał opłacać nadal KRUS, to nikt z KRUSU się
              prędko nie dowie o tym, bo te instytucje działaja niezaleznie. Ale
              po co wyrzucać ok. 900 zł rocznie w błoto. Nie lepiej je odkładać na
              lokacie lub i zainwestować w coś, jesli już chcesz zrobić z
              nadmiarem pięniędzy?
          • dabecja Re: ubezpieczenie w KRUS a praca na 1/2 etatu 02.12.07, 20:37
            Nie do końca tak jest.Składki krus płaci się za kwartał.Ubezpieczenie z pracy
            musi zawierać się w całości w tym kwartale.Inaczej KRus trzeba zapłacić w całej
            wysokości za ten okres.Przykład zatrudniasz się 2 listopada.Krus musiałeś
            zapłacić do 30 .10 .I płacisz podwójnie.Inny przykład 2 stycznia .Kwartał
            rozpoczęty i leci i krus i zus .Nikogo nie obchodzi ,że 1 jest dniem wolnym od
            pracy.Nie w rolnictwie
            • sasanka79 Re: ubezpieczenie w KRUS a praca na 1/2 etatu 15.12.07, 17:56
              czasami wychodzi tak, że pokryją się składki - np w przypadku
              zatrudnienia od połowy kwartału - fakt, ale jest to sytuacja
              wyjątkowa, zasada jest nie ma równoległego opłacania zus i krus,
              a z tym 1 stycznia Pani przesadza, za 1 dzień żaden oddział nie
              obejmie ubezpieczeniem, dla formalności wymagane jest oświadczenie
              że sie nie prowadziło działalności rolniczej,podobnnie jest np w
              przypadku weekendu majowego, a jeśli by juz doszło do objęcia KRUS
              za 1 dzień bo zatrudnienie zaczyna się od 2.01 wystarczyło się
              odwołać do Sądu.
              • vitold81 Re: ubezpieczenie w KRUS a praca na 1/2 etatu 20.12.07, 20:54
                naprawdę wiele zależy od polityki kierownika jednostki, tak jest zawsze , gdy przepis jest niejasny lub są różne orzecznictwa sądowe, fakt - warto odwoływać się do sądu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka