Dodaj do ulubionych

GMO - uważaj rolniku !

11.09.08, 11:50
Szanowni rolnicy, żywiciele nasi - proszę Was, znajdźcie chwilę oby obejrzeć
ten dokument o działalności firmy Monsanto i tym jak są krzywdzeni rolnicy
stosujący uprawy GMO oraz środowisko i konsumenci.

szort.pl/monsanto lub
www.youtube.com/watch?v=lsv2F81PeH0&feature=related
Link jest do 1szej części dokumentu składającego się z 11 części po około 10
minut.

Jedna z interesujących rzeczy szczególnie dla rolników: rolnik nie jest
właścicielem nasion które wytworzyła genetycznie modyfikowana roślina, na
każdy wysiew musi kupować nasiona od tej firmy, ponieważ genetycznie zmieniony
organizm jest opatentowany.

Po za tym rozprzestrzeniają się w sposób niekontrolowany mutacje genetyczne,
żywność mutowana genetycznie jest niezdrowa - powoduje reakcje obronne organizmu.

Proszę zobaczcie wszystkie części tego dokumentu i zastanówcie się, czy
chcielibyście hodować rośliny zmienione genetycznie.
Obserwuj wątek
    • faliszewice Re: GMO - uważaj rolniku ! 13.09.08, 02:36
      Napisz może coś wiecej o sobie aby Ci wierzyć i mieć zaufanie do tego co
      napisałeś że, cytuję;żywność mutowana genetycznie jest niezdrowa - powoduje
      reakcje obronne organizmu.
      Pamientam że kiedyś pisano że pomidory są nie zdrowe a za kilka lat odwrotnie.
      W PGR sypano nawozy ale dla siebie na działkach to nie bardzo, więc z tym bedzie
      podobnie.
      Jak prawnie to nie bedzie rozwiązane to nie licz na ludzką wyrozumiałość , bo
      jak wiemy z praktyki najbardziej sprawiedliwy system społeczny tz komunizm się
      nie sprawdził bo do tego jeszcze nie dorośliśmy.Pozdrawiam
    • faliszewice Re: GMO - uważaj rolniku ! 20.09.08, 15:05
      Do tztz3.Widząc że nikt tematu nie podejmuje to jeszcze coś dopowiem.
      Takie apeledo powienineś kierować do ministerstwa rolnictwa,oraz środowisk
      naukowych, oni mają zbadać jak to jest i coś zalecić i zaproponować odpowiednie
      ustawy.My rolnicy to zazwyczaj jesteśmy sceptyczni na apele , bo nawiedzonych
      jak nasiał i co chwilę jakieś inne teorie i my niby jesteśmy wszystkiemy winni
      bo nie słuchamy jaśnie oświeconych.
      W zasadzie jestem za bio bez nawozów i innego świństwa i skończyła by się
      dyktatura chemi w rolnictwie. Taki ziemniak miałby kosztować 5 zł za kilo to by
      kosztował co za problem i jeszcze może by tak się przestawić na kopanie reczne
      jak u babci za staych czasów.
      Ale to wszystko zależy czy społeczeństwo sobie tego życzy, czy tylko małe grupki
      dzieci nowobogackich wydziwiają.
      • tztz3 Oglądnij film 03.11.08, 13:36
        Oglądnij cały film - wszystkie części (link wyżej jest do pierwszej), to
        zobaczysz oprócz wypowiedzi naukowców także wypowiedzi poszkodowanych farmerów z
        USA i innych rolników - np. z Indii.

Firma monsanto szkodzi nie tylko konsumentom ale także rolnikom - praktycznie
        niszczy wszystkich i każdego na swojej drodze nie ważne czy ten ktoś
        współpracuje czy nie, jak jesteś osobą wierzącą to firma ta jest taką filią /
        przedstawicielstwem piekła i szatana.

• faliszewice Re: Oglądnij film 07.11.08, 13:21
          Do tztz3
          Drogi człowieku !
          Taki prosty człowiek jak ja to na tym się nieznam, zrozumiałem z twojego postu
          że straszysz nas piekłem jak to robiono przez całe stulecia i podpuszczano tz
          gawiedz aby palić na stosie czarownice w imię słusznej sprawy.
          W wyborach do Sejmu starałem się głosować na tych co są mądrzejsi (mam
          nadzieję)odemnie i do nich się zwracaj jak masz jakieś istotne sprawy.
          Staram się być ostrożnym w zbiorowych populistycznych osądach.

Nie tak dawno nasi dziatkowie byli wciągani w imię sprawiedliwości społecznej do
          obalenia kapitalizmu i zabierania (wywłaszczania)dóbr osobistych.
          Taki incydent jak pogrom Kielecki, gdzie jak dzisiaj wiemy celowo podpuszczono
          ludzi do działania.
          Jak masz racje to życzę ci powodzenia,
          a jak jesteś zwykły agitator to precz z tego forum.
          • tztz3 Obym nie miał racji 11.11.08, 01:22
            Módl się abym nie miał racji.

Ja nie chcę w nic wciągać rolników, to monsanto chce Was wciągnąć - np. w
            kupowanie ziaren które są opatentowane - czyli jak roślina wyda plon to nie
            możesz zachować ziarna na kolejny wysiew bo byłoby to złamaniem umowy - firma ma
            patent na zmianę genetyczną czyli tym samym na całą roślinę.

Tak samo jakby przypadkiem roślina ta przeniosła/przesiała się np. na pole
            sąsiada to może on mieć problem, bo roślina ta rośnie u niego wtedy NIELEGALNIE
            - czy to nie wydaje ci się trochę, tak po chłopsku, *nienormalne* ?

Radze się dobrze, bardzo dokładnie przyjrzeć umowie którą by przyszło podpisać
            przy okazji kupowania takiego ziarna - ostrzegam.

Natomiast co do agitacji - gdybym namawiał na czy zachwalał jakieś produkty to
            rozumiem, ja tylko przestrzegam przed czymś i pokazuje film ze śledztwa które
            przeprowadziła dziennikarka.

Proszę mnie więc nie posądzać o próby agitacji - ja nic z tego nie mam, ja tylko
            nie chce ciężko chorować w momencie jak na rynku już nie będzie normalnego
            jedzenia tylko genetyczne mutanty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka