Dodaj do ulubionych

możliwość biznesowa...

13.11.05, 00:03
Witam wszystkich! poniżej zamieszczę wątek, skopiowany jako kompletna strona
html, który nieopatrznie zamieściłem na forum niejakiego 1szczylidera,
napiszcie co o tym sądzicie. Swoją drogą nie wyczułem skunksa, który ma
wpisane w program robienie durnia z innych. To że skasował moje posty, cóż
jego prawo pryw.zamkn.forum OK, nie mam pretensji. Jak sądzicie co kieruje
takim typem? Oczekuję na Wasze opinie, wrażenia itp, jako świeżo upieczony
forumowicz na biznesowym forum :)
Obserwuj wątek
    • virago535 kopia 13.11.05, 00:07

Fora prywatne | Fora regionalne | Moje forum | Wyszukiwarka | Pomoc |
      Wyloguj się |

Gazeta.pl > Forum > Prywatne > Biznes i Pieniądze biznes po godzinach...

+ dodaj do ulubionych wątków

Sortuj:

• możliwość biznesowa...
      virago535 09.11.05, 15:35 + odpowiedz

Cześć!!!
      Nazywam się Dariusz Andrzej Moskała, mam 41 lat, mieszkam w Bielsku-Białej,
      działam na całym świecie i jestem reprezentantem idei międzynarodowej sieci
      sklepów internetowych: "TWÓJ SKLEP".

Być może mam propozycję dla Ciebie, lecz nie mogę Tobie niczego obiecać
      ponieważ nie wiem czy się kwalifikujesz na ten biznes, który mamy Tobie do
      zaproponowania.
      Jeśli uznamy, że tak, to zaprosimy Ciebie na rozmowę kwalifikacyjną, lecz to
      Ty musisz nas przekonać, że jesteś tą właśnie osobą, której szukamy.

Zgodzisz się z tym, że 100% ludzi marzy o tym, aby zmienić swoje życie na
      lepsze?
      Jednak 95% ludzi woli leżeć przed telewizorem i narzekać.
      Jeśli jednak należysz do nielicznej grupy 5% ludzi, którzy chcą naprawdę coś
      w życiu osiągnąć to mam dla Ciebie propozycję.

Wspólnie z międzynarodową grupą ludzi biznesu budujemy coś, czego świat
      jeszcze nigdy nie widział. Całkowicie nowy model biznesu zaprojektowany
      specjalnie z myślą o internecie.
      Pionierski projekt, nowatorskie podejście do handlu elektronicznego,
      dynamicznie rozwijający się model biznesu.
      Więcej niż tylko centrum handlowe on line.
      15 tysięcy stron i 100 tysięcy linków, sprawia, że ten cyfrowy adres www jest
      czymś unikalnym.

Interaktywna technologia, branża warta więcej niż bilion $, to jest
      najbardziej lukratywna szansa tej dekady. Świat nie widział jeszcze niczego
      podobnego idea ta sprawiła, że franchising nie wygląda już tak atrakcyjnie.
      Możesz w tym uczestniczyć i stać się właścicielem TWOJEGO SKLEPU.

Dzisiejsze trendy biznesowe nie tylko umożliwiają Ci osiąganie
      znaczących dochodów, lecz również otwierają przed Tobą finansowe
      perspektywy na przyszłość.

Masz szansę na to, by otworzyć swój własny prestiżowy niezależny
      międzynarodowy biznes oraz zrealizować swoje marzenia i cele.
      I albo Ty wykorzystasz tą szansę, albo ona Ciebie.

Szukamy licencjobiorców, zapewniamy sprawdzony system szkoleniowy oraz
      fachowe konsultacje.
      Czy jesteś zainteresowany?

Pozdrawiam
      Darek reprezentujący ideę: "TWÓJ SKLEP"
      tel. 0 503155700 {nie przed 11-tą bo śpię}

• Re: możliwość biznesowa...
      1szylider 09.11.05, 16:08 + odpowiedz

Witam!

Co prawda na tym forum zajmujemy sie MLM, a twoja inicjatywa mlm, nie jest, ale
      mamy w tytule biznes po godzinach.

Zatem napisz cos więcej nt temat owych sklepów netowych, podyskutujemy czy jest
      to równiez oferta na biznes po godzinach.

Opisz warunki oraz asortyment towarowy jakim się zajmujecie.

Klinij tu:MLM, biznes po godzinach...
      Pozdrawiam i zapraszam! gg172 85 85

virago535 11.11.05, 13:30 + odpowiedz

Witaj 1-szy! Kto powiedział Tobie, że jak to nazwałeś: "moja inicjatywa" nie
      jest MLM? Po czym to stwierdziłeś? Na jakiej podstawie chcesz stwierdzić czy
      jest to biznes po godzinach i czy jest MLM? Podaj mi takie kryteria, chętnie je
      poznam i być może wykorzystam przy rozmowach biznesowych.
      Jak wymieniłem w tytule(możliwość biznesowa) jest to dokładnie właśnie taka
      mozliwość. Jak sądzisz jak szeroki asortyment mogą mieć biznesy internetowe przy
      ponad 15tys. stron i kilkuset tys. linków? Kazdy z nas szukający czegoś poza
      etatem czy samozatrudnieniem ma jedną jedyną możliwość, która może przynieść
      inne sytuacje niż wyżej wymienione. Tą możliwośćią jest biznes i albo jest w
      człowieku wola i przede wszystkim powód, zająć się takim przedsięwzięciem, albo
      nie ma. Nikt chyba nie wątpi w to, że podejmując jakąkolwiek inicjatywę, musi
      zabrac się do pracy. Jeżeli ktoś jest przeciwnego poglądu to... cóż... powinien
      opuścić to forum. Nikt chyba równiez nie ma wątpliwości, że biznes działa i
      można przy jego pomocy zarabiać pieniądze. Poza tym nie zamierzam dyskutować nad
      treścią biznesu, ponieważ nie ja go tworzyłem od strony merytorycznej, tworzę go
      natomiast pod kątem wzrostu własnego i innych partnerów, którzy potrzebują i
      chcą pomocy. Zatem dyskusja z mojej strony owszem, jedynie w kierunku
      rozwiązania ewentualnych obiekcji i zainteresowań osób chcących zmienić w swoim
      życiu sytuację materialną a cała potrzebna na ten etap informacja jest zawarta w
      resume jakie umieściłem na forum.
      pozdrawiam

• Jakie referencje?
      1szylider 12.11.05, 00:17 + odpowiedz

Witam!

A możesz podać ile ma wynosic ta inwestycja?

Jaki jest asortyment tych sklepów?

Podaj URL takiej sklepu

oraz URL strony korporacyjnej, gdzie moglibyśmy dowiedzieć się szczegółów i
      zweryfikowac pod katem piramidy?

A sam rozmowa kwalifikacyjna jest płatna?

Ile kosztuje zaproszenie na rozmowe?

Klinij tu:MLM, biznes po godzinach...
      Pozdrawiam i zapraszam! gg172 85 85

• Re: Jakie referencje?
      virago535 12.11.05, 14:06 + odpowiedz

Witam, o jakich referencjach myślisz? Sprecyzuj: > A możesz podać ile ma wynosic
      ta inwestycja? < Kto ma je przedstawić (referencje)? Kto będzie weryfikował pod
      kątem piramidy? Ty/Wy? Żart??? Rozumiem, że posiadacie(forumowicze) odpowiednią
      wiedzę i wykształcenie a także uprawnienia do weryfikacji :))) Czy ja jestem na
      forum, obiektywnym, demokratycznym forum czy przed bezlitosnym okiem i uchem
      jednostronnej subiektywnej (oczywiście w jej skład wchodzą sami specjaliści;P)
      komisji i zdany na jej "widzimisię" ? To jest najważniejsze, nie muszę przebywać
      na tym forum, mogę założyc własne, prawda? Teraz bez złośliwości: reszta Twojego
      postu to jakaś marna prowokacja, czy się mylę? Popraw mnie jeśli jestem w
      błędzie, proszę! Nie, nie poniesiesz ŻADNYCH kosztów(oprócz telefonu lub dojazdu
      - to chyba oczywiste?) związanych z opisanymi przez Ciebie aspektami. Nie
      wpłacisz ŻADNYCH pieniędzy i jeśli się zarejestrujesz do dostępu do witryn
      korporacji, ja ani żadna inna osoba nie odniesie ŻADNYCH korzyści. Korzyści
      nastapią dopiero wtedy gdy się zaangażujesz. W takim przypadku czeka nas obu
      sporo pracy. Tak a'propos czy jesteś zainteresowany czy tylko pytasz w celu
      krytyki? Nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytania, jakie Tobie zadałem a żądasz
      odpowiedzi na swoje? To jest biznes w którym pieniądze ma zarabiać
      zainteresowana własnym rozwojem osoba, a nie wpłacać. Na adresy i URL jest czas,
      z całym szacunkiem dla Twoich osiągnięć, pozwól że zapytam: masz witrynę, która
      generuje jakikolwiek obrót rozpatrywany w kategoriach obrotu korporacyjnego?
      Jeśli nie to z czym i co chcesz porównać/weryfikować?
      Swoją drogą stawianie kogoś pod pręgieżem autorytarnym i groźbą skasowania postu
      właściwie bez jakichkolwiek podstaw, nie jest chyba ideą demokratycznego forum?
      Może "pozwolisz" rozwinąć sie wątkowi a przede wszystkim przeczytasz uwaznie
      resume? Tam są odpowiedzi na Twoje obiekcje.
      pozdrawiam

ignorant11 12.11.05, 13:11 + odpowiedz

virago535 napisał:

"TWÓJ SKLEP".
      >
      > Być może mam propozycję dla Ciebie, lecz nie mogę Tobie niczego obiecać
      > ponieważ nie wiem czy się kwalifikujesz na ten biznes, który mamy Tobie do
      > zaproponowania.
      > Jeśli uznamy, że tak, to zaprosimy Ciebie na rozmowę kwalifikacyjną, lecz to
      > Ty musisz nas przekonać, że jesteś tą właśnie osobą, której szukamy.

+++To troszeczkę nie tak. To Wy musicie mnie przekonac,że oferta jest uczciwa i
      wiarogodna. Inaczej w poniedziałek zostanie uznana za piramide i cały watek
      skasowany.

>
      > Zgodzisz się z tym, że 100% ludzi marzy o tym, aby zmienić swoje życie na
      > lepsze?
      > Jednak 95% ludzi woli leżeć przed telewizorem i narzekać.
      > Jeśli jednak należysz do nielicznej grupy 5% ludzi, którzy chcą naprawdę coś
      > w życiu osiągnąć to mam dla Ciebie propozycję.
      • virago535 Re: kopia 13.11.05, 00:11
        > w życiu osiągnąć to mam dla Ciebie propozycję.
        >
        > Wspólnie z międzynarodową grupą ludzi biznesu budujemy coś, czego świat
        > jeszcze nigdy nie widział. Całkowicie nowy model biznesu zaprojektowany
        > specjalnie z myślą o internecie.

+++Wiecej na ten temat. Bo na tym forum popiera sie tylko projekty poważne.

> Pionierski projekt, nowatorskie podejście do handlu elektronicznego,
        > dynamicznie rozwijający się model biznesu.

+++Przenaj mnie,że to jest projekt wartosciowy, a nie kolejna piramida.
        • virago535 Re: kopia 13.11.05, 00:13
          Przepraszam teraz dopiero jest to całość, czegoś chyba nie umiałem zrobić,
          pozdrawiam
    • jkw2 Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 02:22
      Niestety popelniles blad wchodzac z oferta na forum gdzie musisz byc
      potraktowany jako intuz. Facet broni swoich zapatrzonych w niego przed
      informacja na temat innych firm moze sie czegos boi moze ma racje nie ma sensu
      chyba tego rozpatrywac. Z drugiej strony przepraszam ale mnie tez to nie
      zainteresowalo zbyt duzo ogolnikow znamy to wszystko. Tu sa ludzie ktorzy znaja
      mlm i musisz dobrze specyzowac oferte aby wzbudzic zainteresowanie. Nie
      przesadzaj to Tobie w tym momencie zalezy na nas a nie nam na Tobie. Potem moze
      byc inaczej ale to czas pokarze.
      • virago535 Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 10:01
        Witaj, dziękuję, mogę liczyć na dalsze posty?
        pozdrawiam
        • vitalia Re: No to następny do naszego klubu// 13.11.05, 12:37
          Witaj virago..
          My,,,,wszyscy na tym forum mieliśmy tę nieprzyjemność mieć do czynienia
          z ,,ojcem dyrektorem,,To jest człowiek powstały z Oriflame..Taki stwór
          niewiadomego autoramentu.Wyznaje jedną ,jedyną prawdę..Prawda jest moja i tylko
          moja..Wiesz taka najmojsza ..(Che Che)
          Nawet nie myśl,że szanowny szczylider dopuści do konstruktywnej wymiany zdań..
          Odpuść sobie tamto jednoosobowe forum..
          • gxpert Re: No to następny do naszego klubu// 13.11.05, 12:45
            Eh, Vitalio... i ten wspaniały Maciej jest jakimś tam "złotym" w Ori :(
            Kto go słucha? Skąd on bierze ludzi? INDOKTRYNACJA NAJWYŻSZEGO POZIOMU I
            SEKCIARSTWO JAK Z DOBRYCH POCZĄTKOWYCH LAT AMWAY'a ;)
            • network-poland Re: No to następny do naszego klubu// 19.11.05, 00:40
              Ten jedyny i nieomylny (chyba niedługo na tym swoim forum zostanie sam) jest w
              stanie udowodnić, że nawet kwadratura koła w Ori.... jest możliwa :):):)
              Pozdrawiam Wszystkich.
      • gxpert Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 12:43
        Oferta, PROpozycja to ładne słowa... i podstawy manipulacji. Czyś Orange.pl nie
        ma PROpozycji dla swoich klientów? Ano... ma. Powiadasz JKW2, że oczekujesz
        oferty aby się nią zainteresować? Przecież ofert wartych zainteresowania są
        miliony. Pytanie które dają CI SZANSĘ na spełnienie TWOICH PRAWDZIWYCH OCZEKIWAŃ
        I MARZEŃ?
        Tak się składa, że podobnie jak inicjator tego wątku mam 41 lat, i dopiero od
        niedawna realizuję swoje marzenia, bo wszystkie poprzednie "oferty" służyły
        tylko zaspokajaniu moich potrzeb. Oferta jest systemowym haczykiem. Oferta to
        sposób "ubezwłasnowolnienia" człowieka. Atrakcyjna, dająca możliwości... w
        efekcie prowadzi do uzaleźnienia, od niej samej, od firmy, od produktu...
        • jkw2 Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 22:10
          Tak nprawde nie ma wiekszego znaczenia czy nazwiemy to oferta czy propozycja.
          Przepraszam nie chce sie wymadrzac ale tak sformuowanych propozycji widalem
          duzo. Ogolniki ktore /sorry/ bez nawet kilku szcegolow np.adresu strony nie sa
          w stanie naklonic mnie do sprawdzania. ale to tylko moje zdanie nie chcialbym
          byc kojarzony z kims nam znanym. Absolutnie nie mam nic przeciwko teraz nawet
          zaczelo mnie to intrygowac jak dowiedziec sie czegos wiecej?
    • gxpert Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 12:34
      Witaj Darek.
      Jak powiadasz masz ofertę. Oferta to handel, a handel to sprzedaż. A MLM to
      sprzedaż wielopoziomowa. Ale póki ludzie postrzegają MLM tylko jako ofertę to
      nie czują szansy jaka się przed nimi otwiera.
      Istotą MLM jest pokazanie tego, jak to działa, jakie daje możliwości dla
      człowieka, dla elementu... dla jednego człowieka który stworzył podstawy
      własnego biznesu na tym, że nauczył innych tego samego czego sam został nauczony.
      Ja nie mam nic przeciwko handlowi elektronicznemu. Ba, nie mam nawet nic przeciw
      temu jak ktoś umie na tym zbudować zdrowy, satysfakcjonujący MLM. A kiedy jest
      satysfakcjonujący? Kiedy jest stały i dynamiczny rozwój, kiedy nie ma sztucznych
      "struktur" i ludzi którzy dokonali jednokrotnego zakupu i nie podali informacji
      i wiedzy dalej.
      Wybacz, dla mnie MLM to OGROMNA SZANSA i jako taką ją przedstawiam swoim
      partnerom - współpracownikom. MLM to przede wszystkim komunikacja międzyludzka.
      Internet, choćby był najdoskonalszy nie zastąpi prawdziwej komunikacji między
      ludźmi. To właśnie dlatego, że żyjemy w coraz większym pędzie, w większym
      stresie, wolimy załatwiać sprawy przez internet (e-mail, forum, komunikatory).
      One są dobre, ale tylko do nawiązania kontaktu. Prawdziwego, funkcjonującego na
      zdrowych i uczciwych zasadach MLM nie da się zrobić przez internet. Da się za to
      zbudować wspaniałe, źle działające MLM albo piramidy finansowe.
      Cóż, rozwijaj swój SKLEP - może to dla Ciebie świetna oferta i możliwość
      zarabiania pieniędzy.
      Internet jest dla wszystkich, ale internet to czasem także tylko iluzja...

p.s.
      A z ojcem derektorem to nie Ty pierwszy się sparzyłeś ;)
      • virago535 Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 15:22
        Witaj Grzegorz! trudno Cię pojąć, bo skaczesz po extremach, kładę to jednak na
        karb entuzjazmu jaki Cię opanował. To chyba dobrze. Oczywiście, że nic nie
        zastąpi osobistego kontaktu, jasne również jest to, że internet nie zrobi
        biznesu i nadaje się m.in. do tego o czym napisałeś. Nadaje się również do tego
        aby zrobić zakupy poprzez własny biznes, złożyć zamówienie, policzy wartości
        obrotu itp. To ogromnie upraszcza część biznesu, zwaną w tradycyjnej formie
        nadbudową. Zgadzam się z Tobą co do jkw! Czy trzeba udowadniać i co swoją
        ofertą? Nota bene gdyby miała ona(oferta)wyjaśniać wszystko, byłaby rozmiaru
        sporej encyklopedii i kto chciałby to czytać??? To jest jedyna możliwość
        wzbudzenia zainteresowania, niekoniecznie przez internet. To co piszesz o MLM,
        rozwoju, szansie, satysfakcji, dynamice to wszystko prawda! Tyle tylko, że
        biznesy wielopoziomowe buduje się z ludźmi a ludzie nie są doskonali. Budowanie
        trwałego, mocnego i satysfakcjonującego biznesu wymaga zaangażowania i takiego
        oczekuję od osób zainteresowanych własnym rozwojem, rozwojem własnego biznesu.
        Biznes daje ogromne możliwości zabezpieczenia finansowego, wolności i
        nielimitowanych dochodów. Wydaje się jednak, że trochę nie tak jest z "tą
        sprzedażą" Nośnikiem pieniądza w biznesie jest produkt. Nie jest nośnikiem
        szansy a szansa jest czymś wirtualnym, nie dającym się włożyć w schemat, czymś
        nieuchwytnym i nieopisywalnym(przynajmniej nie przeze mnie)ONA po prostu jest!
        Pytanie czy dla czytających ta szansa jest widoczna, czy ją czują? Czy zdają
        sobie sprawę, że im szansa większa i dająca większe możliwości tym więcej pracy
        trzeba włożyć w jej rozwinięcie i wykorzystanie. Teraz najtrudniejsze zadanie
        przede mną: czy moja oferta daje takie możliwości? Napiszę co daje: możliwość
        uzyskania pasywnego nielimitowanego dochodu, zabezpieczenie, dostęp do setek
        tysięcy produktów, rozwój osobisty, działanie na całym świecie i wiele sytuacji,
        których nie próbuję nawet opisać. Co daje dla Was? Tych "obeznanych" i tych
        zupełnie świeżych, którzy mam nadzieje odwiedzają takie fora..... Nie wiem!
        Sadzę, że wątek się rozwinie i...
        A co do "ojca dyrektora" cóż nie próbuję nawet mysleć o nim negatywnie, pies
        drapał drania i tyle!
        pozdrawiam
        • gxpert Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 18:40
          Wobec tego jesteśmy zgodni. Oczywiście, że przedmiotem obrotu jest produkt. Czy
          sprzedawany w sklepie, hurtowni czy przez zamówienie w internecie.
          Dziś większość firm networkowych ma swoją nadbudowę w necie. To normalne i
          praktyczne. Dobrze, że podzielasz mój pogląd, że net nie zastąpi kontaktów
          osobistych. I o to mi właśnie chodziło. Pokazanie szansy i wyjaśnienie
          wszystkich aspektów podjęcia decyzji o jej wykorzystaniu jest możliwe tylko w
          wyniku bezpośredniej rozmowy. I tak jak powiadasz, człowiek człowiekowi nie
          równy! To od tej rozmowy zależy czy ja w ogóle wezmę sobie na plecy ten ciężar
          czyli dogłębne wyedukowanie człowieka i nauczenie go tego wszystkiego co sam
          umiem by i on osiągnął sukces i zrobił to samo! To także moja decyzja, nie tylko
          osoby której przedstawia się informację. Dlaczego także moja? Bo to mój czas,
          wysiłek i wola pomagania. Lepiej 10 razy odmówić komuś po takiej rozmowie niż
          dać się wciągnąć w nieustającą pracę, bo ten ktoś zwyczajnie nie rozumie idei,
          nie umie wykorzystywać szans. A wykonanie za kogoś całej pracy nie jest żadną
          drogą. To zwyczajnie nie jest wychowawcze.
          Itd.
          Ale tak jak powiedziałem wcześniej: rób TWÓJ SKLEP - i niech Ci się wiedzie Darku.

p.s.
          Mój entuzjazm trwa już parę ładnych lat, tak więc opanował mnie dość dawno i
          nadal nie opuszcza.
          • virago535 Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 19:47
            Witam, tym oto sposobem pomimo różnic w podejściu doszliśmy do pewnych wspólnych
            wniosków. To cieszy! Dziękuję za życzenia, z całego serca odwzajemniam! Tak,
            uważam ideę TWOJEGO SKLEPU za realną szansę osiągnięcia swoich marzeń i celów!
            • gxpert Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 20:03
              Jeśli czegoś bardzo pragniesz to znaczy, że możesz to mieć. Chcieć to móc. Enjoy
              Darek ;)
              • romek744 Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 20:46
                Ja u ojca derektora na forum to mam chyba 23 nicki i wszystkie już zabanowane,
                zawsze usuwał moje wypowiedzi szybciej niż zdążyłem się zastanowić co napisać
                hehe, tylko dlatego, że mam odmienne od niego zdanie na temat powaznych
                spraw... czasami to miałem wrażenie, jakby go jakiś budzik budził kiedy ktoś
                cos napisze.
                romek
                • gxpert Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 21:49
                  Bożesz Ty mój! Aż tak? Hahaha... on chyba jest podpięty permanentnie pod swoje
                  forum a do tego ma jakiś program deszyfrujący który od razu identyfikuje cel:
                  SWÓJ - OBCY?
                  • jkw2 Re: możliwość biznesowa... 13.11.05, 22:13
                    Z jednej strony mu zazdroszcze klapy na oczach i bezgraniczna wiara w siebie
                    musza przyniesc efekty tylko w ktora strone?
                    • virago535 Re: możliwość biznesowa... 14.11.05, 02:28
                      Witaj! zazdrościsz temu małemu człowiekowi? Wstyd! "Mali ludzie kategorycznie
                      domagają się swoich praw i przywilejów i nigdy nie dają napiwków" Mark Twain
                      coś dodać? :/
                      pozdrawiam
                      • jkw2 Re: możliwość biznesowa... 14.11.05, 10:56
                        Zazdrosc to mala przenosnia. W nieswiadomosci i prostocie latwiej sie zyje.
                        • virago535 Re: możliwość biznesowa... 14.11.05, 11:09
                          witaj, z mojej strony był to żart, potwierdza to cytat! HEJ!!!
    • gxpert Re: możliwość biznesowa... 19.11.05, 05:28
      Oj, Darek Darek... nie ma co się wystrzegać. Toż to folklor.
      • virago535 Re: możliwość biznesowa... 19.11.05, 23:57
        Nie wystrzegam się Grześ, oj nie! folklor czasem jest strawny :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka