Dodaj do ulubionych

Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg

11.12.18, 09:42
"
Czas Adwentu przypomina nam o Sądzie Ostatecznym, a to każe nam się zastanawiać jak ten sąd będzie wyglądał. Dziś dowiadujemy się, że nie jest wolą Ojca posłać jakiegokolwiek człowieka do piekła, czyli stracić go na zawsze. I nie powinno nas to dziwić, bo czy jakikolwiek ojciec posłałby do piekła któreś ze swoich dzieci, nawet to najgorsze? Bóg więc nie skaże nikogo na piekło. Na piekło możemy skazać się tylko sami osobiście.

Bóg szuka każdego zagubionego człowieka do końca. Dopiero kiedy go znajdzie, a ten konsekwentnie będzie mówił: "Po co mnie szukałeś? Nie chcę być z Tobą", Bóg takiego człowieka zostawi i pozwoli mu pójść do piekła. Sąd polega więc na szukaniu człowieka i namawianiu go, by chciał iść do Nieba. I na tym, że człowiek ma prawo wyboru między życiem dobrym (Bożym) i złym. Piekło nie jest więc karą, ale możliwym wyborem."
O. Mieczysław Łusiak SJ

Tradycyjnie zapraszam do słuchania dzisiejszej dobrej nowiny:
youtu.be/93SOY3VsZvc
Obserwuj wątek
    • a2-a Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 11.12.18, 13:58
      Panie Tadeuszu, więc może już czas aby się Pan nawrócił i przestał pisać po próżnicy wszystko co złe, o Kościele po ostatnim Soborze, a potem modlił się za dzieci, aby się źle nie wyrażały.
      • tade-k53 Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 11.12.18, 15:09
        Kościół Katolicki, Kościół wojujący z piekłem i z herezjami, Kościół nawracający pogan, heretyków i schizmatyków, przestał istnieć wraz ze śmiercią papieża Piusa XII, ostatniego katolickiego papieża, jednak walka z piekłem nie ustała i trwać będzie do końca świata.
        Ap 12:17 "I rozgniewał się Smok na Niewiastę, i odszedł rozpocząć walkę z resztą jej potomstwa, z tymi, co strzegą przykazań Boga i mają świadectwo Jezusa."
        • a2-a Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 12.12.18, 00:24
          Panie Tadeuszu, Kościołem kieruje Duch Święty, o Którym wiemy że wieje, gdzie chce (J 3,8), zresztą już sługa Boży kard. Prymas August Hlond uważał, że ważniejszy jest tryumf Pana Jezusa, niz tryumf Kościoła.
          Nie Pana ergo to rzecz sterować kursem Łodzi Piotrowej, jeśli nie chce Pan znaleźć się poza burtą Kościoła Panie Tadeuszu.
          • tade-k53 Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 12.12.18, 23:32
            Duch Święty nie może przeczyć samemu sobie.
            • a2-a Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 13.12.18, 00:03
              tade-k53 napisał:

> Duch Święty nie może przeczyć samemu sobie.

I nie przeczy, choć Panu może się tak wydawać Panie Tadeuszu.
              • tade-k53 Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 13.12.18, 13:52
                Duch Święty nieomylnie kierował Kościołem katolickim do SW II, natomiast SW II był kierowany przez Szatana a dokładniej przez wiele diabłów.
                • a2-a Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 13.12.18, 14:20
                  Pleciesz Pan bzdury Panie Tadeuszu, gdyż niemożliwe jest, aby Duch Święty przestał kierować Kościołem.

"„Duch Święty mieszka w Kościele, a także w sercach wiernych, jak w świątyni (por. 1 Kor 3, 16; 6, 19); w nich przemawia i daje świadectwo przybrania za synów (por. Ga 4, 6; Rz 8, 15-16. 26). Prowadząc Kościół do wszelkiej prawdy (por. J 16, 13) i jednocząc we wspólnocie (in communione) i w posłudze, uposaża go w rozmaite dary hierarchiczne oraz charyzmatyczne i przy ich pomocy nim kieruje oraz owocami swoimi go przyozdabia (por. Ef 4, 11-12; 1 Kor 12, 4; Ga 5, 22). Mocą Ewangelii utrzymuje Kościół w ciągłej młodości, ustawicznie go odnawia i do doskonałego zjednoczenia z Oblubieńcem prowadzi”."
                  www.communiocrucis.pl/index.php/warto-poczyta/536-wotywa
    • a2-a Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 14.12.18, 03:30
      tade-k53 napisał:

> Gdyby istniał Kościół katolicki, to ludzie znienawidzili by go w ciągu godziny...

Panie Tadeuszu, Kościół jest znakiem miłości Boga, a nie nienawiści...
      • tade-k53 Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 14.12.18, 11:36
        Kościoła nie ma od 60 lat.
        • a2-a Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 14.12.18, 19:38
          tade-k53 napisał:

> Kościoła nie ma od 60 lat.

Dość śmiała, ale błędna teza.
          • tade-k53 Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 14.12.18, 21:55
            Pius XII ostatni papież zmarł w 1958 roku.
            www.ultramontes.pl
            • a2-a Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 14.12.18, 22:04
              Dla wyznawców sedewakantyzmu, zapewne tak.
              • tade-k53 Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 14.12.18, 22:13
                Skoro nie ma papieża, to musimy żyć w posoborowiu.
                Gdy jednak przyjdzie straszliwy dzień gniewu Bożego:
                "Wtedy zaczną wołać do gór: Padnijcie na nas; a do pagórków: Przykryjcie nas!" Łk 23:30
                • a2-a Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 14.12.18, 22:37
                  tade-k53 napisał:

> Skoro nie ma papieża, to musimy żyć w posoborowiu.
                  > Gdy jednak przyjdzie straszliwy dzień gniewu Bożego:
                  > "Wtedy zaczną wołać do gór: Padnijcie na nas; a do pagórków: Przykryjcie nas!"
                  > Łk 23:30

Może żyć Pan sobie w czym Pan chce, Panie Tadeuszu, Pana wola.
                  Ja wolę być w Kościele i pozostawać w pełnej jedności ze Stolicą Świętą, tak jak zalecał św. Pius X.
    • a2-a Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 15.12.18, 02:03
      Podstawowy błąd logiczny: twierdzenie że Kościoła rzekomo nie ma, podczas gdy On rzeczywiście jest.
      Zastanawiam się, jakie są tego przyczyny.
      Panie Tadeuszu, ile miał Pan lat, gdy umarł Papież Pius XII?
      • tade-k53 Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 15.12.18, 13:47
        Miałem wtedy 5 lat, dlatego pamiętam czasy, gdy zmienił się duch.
        Dlatego "Cała ziemia w podziwie spogląda na bestię" (Apok. 13, 3).
        Niestety posoborowy "Kościół" nie odróżnia Boga od diabła: "I nic dziwnego. Sam bowiem szatan podaje się za anioła światłości." 2Kor 11: 14
        • a2-a Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 15.12.18, 16:07
          Tak przypuszczałem, że Pan miał wtedy 5 lat, po liczbie 53 w nicku od daty urodzenia.
          Czyli pierwszą Komunię Świętą przyjmował Pan już wg Pana w jakim Kościele?
          • ruckola Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 23.12.18, 08:27
            :)))
          • tade-k53 Re: Człowiek sam skazuje się na piekło, nie Bóg 23.12.18, 16:07
            a2-a napisał:

> Tak przypuszczałem, że Pan miał wtedy 5 lat, po liczbie 53 w nicku od daty urod
            > zenia.
            > Czyli pierwszą Komunię Świętą przyjmował Pan już wg Pana w jakim Kościele?
            > Miałem to szczęście być ochrzczonym w Kościele katolickim i przystąpić do I Komunii św. wg starego Rytu, katolickiego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka