Dodaj do ulubionych

Umiłowanie Tradycji, nie zwalnia z myślenia

15.12.18, 11:20
"Przełożony generalny Bractwa Kapłańskiego św. Piotra, ks. Andrzej Komorowski zdystansował się od niedawnej decyzji lefebrystowskiego Bractwa Kapłańskiego św. Piusa X o odrzuceniu jedności ze Stolicą Apostolską w imię "błędów doktrynalnych", w jakie rzekomo popadł Kościół od czasu Soboru Watykańskiego II.
Stoi on na czele tego stowarzyszenia życia apostolskiego na prawie papieskim, w którym odprawia się Mszę św. i udziela sakramentów w nadzwyczajnej formie rytu rzymskiego (tzw. rycie przedsoborowym), pozostając jednocześnie w jedności z papieżem. Twórcy Bractwa św. Piotra należeli do Bractwa św. Piusa X, założonego przez abp. Marcela Lefebvre’a, dopóki w 1988 r. nie wyświęcił on czterech biskupów bez zgody papieża, tym samym ściągając na siebie ekskomunikę (zdjętą w 2009 r. przez Benedykta XVI z tych biskupów). Dla tych, którzy odeszli wówczas od lefebrystów powstało Bractwo św. Piotra.
- Papież jest widzialnym obliczem naszego Pana. Jedność z nim jest bardzo istotna, jeśli chce się być w Kościele. Jest tylko jeden Kościół, zbudowany na Panu, a papież jest jego widzialnym wikariuszem..."

Całość tu: m.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/z-zycia-kosciola/art,36658,bractwo-sw-piotra-umilowanie-tradycji-tylko-w-jednosci-z-papiezem.html
Obserwuj wątek
    • tade-k53 Re: Umiłowanie Tradycji, nie zwalnia z myślenia 15.12.18, 14:54
      Bractwa Kapłańskiego św. Piotra nie lubię, bo to miało zlikwidować Bractwo Kapłańskie św. Piusa X. Nie chcę mieć nic wspólnego z posoborowym "Kościołem" bo nikt nie może dwom panom służyć.
      • a2-a Re: Umiłowanie Tradycji, nie zwalnia z myślenia 15.12.18, 16:00
        Więc służy Pan duchowi buntu i nieposłuszeństwa, niestety Panie Tadeuszu.
        • tade-k53 Re: Umiłowanie Tradycji, nie zwalnia z myślenia 15.12.18, 16:06
          Odróżniam Boga od diabła, dlatego służę Bogu. Poleca 62 powody aby pozostać itd.
          • tade-k53 Re: Umiłowanie Tradycji, nie zwalnia z myślenia 15.12.18, 17:02
            Dodam jeszcze, że 62 powody, dla których, aby pozostać w zgodzie z sumieniem, nie możemy uczęszczać na Nową Mszę, dotyczą tych, którzy nie chodzili na lekcje religii. Ja chodziłem na religię i pamiętam, że ksiądz uczył nas co to jest Msza Święta. Więc mogę wykazać przed każdym sądem, że to co sfabrykowano po soborze, to na pewno nie jest Msza Święta.
            To tak jakby ucznia technikum samochodowego, który dobrze zna budowę samochodu, nagle chcieli przekonać, że wózek ciągnięty ręcznie to jest to samo co wypasiona fura np. Maybach lub Leksus!
            Zgodnie z tematem tego postu Panie Pawle, powinien Pan pomyśleć.
            Jak to jest możliwe, że Msza Święta, która była sprawowana w naszym kraju przez tysiąc lat, od Chrztu Polski do bandyckiego soboru, Msza dla której zbudowano tyle wspaniałych kościołów i katedr, nagle przestała być ważna!
            Nikt nie jest zwolniony od myślenia!
            news.fsspx.pl/2018/12/polska-wyklady-ks-gleizea-fsspx/
            Warto poznać co znaczy posłuszeństwo, aby posłusznie nie iść za ślepcami do piekła!
          • a2-a Re: Umiłowanie Tradycji, nie zwalnia z myślenia 15.12.18, 17:45
            tade-k53 napisał:

> Odróżniam Boga od diabła, dlatego służę Bogu. Poleca 62 powody aby pozostać itd
            > .

Niestety nie odróżnia Pan, Panie Tadeuszu.
            Pan Jezus nawet jak był niesprawiedliwie oskarżony, to się nie buntował.
            • tade-k53 Re: Umiłowanie Tradycji, nie zwalnia z myślenia 15.12.18, 18:52
              Tyle zła, nieprawości i obojętności religijnej nie było nawet za Dni Noego, dlatego polecam prawdę objawioną przez Boga i ostrzegam przed piekłem, do którego ludzie wpadają jak rzęsisty deszcz.
              • tade-k53 Re: Umiłowanie Tradycji, nie zwalnia z myślenia 15.12.18, 18:57
                Zapomniałem dodać, że nowa "msza" to ohyda spustoszenia Mk 13.14 ; Mt 24.15. o której Pan Jezus nakazał uciekać jak najdalej, co widać po owocach.
                • a2-a Re: Umiłowanie Tradycji, nie zwalnia z myślenia 15.12.18, 23:50
                  Diabolos, to ten co dzieli i obrzydza wiernym Mszę Świętą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka