Dodaj do ulubionych

Co daje człowiekowi wiara

21.01.19, 22:39
Dziś spotkałem się z opinią, że w/g ateisty człowiek wierzący to człowiek pogubiony.
Jeszcze ciekawsze są spostrzeżenia ateistów, którzy się nawrócili:
"Frossard twierdził, że został obdarowany pewnością istnienia Boga "w formie rzeczywistości, która nie pozostawia miejsca na żadną wątpliwość czy wahanie".
Wyjaśniał, że wiara daje tak radykalną zmianę w życiu, jak odzyskanie zdolności widzenia przez ślepego od urodzenia czy przywrócenie słuchu głuchemu..."
Całośc tu: m.fronda.pl/a/andre-frossard-niezwykla-historia-ateisty-ktory-spotkal-boga,121229.html
Obserwuj wątek
    • kociak40 Re: Co daje człowiekowi wiara 10.02.19, 14:34

"Co daje człowiekowi wiara" - a2-a

Bez cudów można żyć, z cudami trudniej.
    • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 10.02.19, 17:42
      Wiara zdejmuje z ludzi odpowiedzialność za swoje życie, dlatego do kościołów najczęściej chodzą ludzie zgnojeni ludzie którzy tak naprawę nigdy nie czytali Pisma Świętego i wierzą w wykreowanego przez siebie i kościół Boga. Kobieta maltretowana przez męża, woli zawierzyć wykreowanemu Bogu aniżeli wziąć odpowiedzialność za siebie i dzieci, ludzie którzy stracili bliskich wolą zagłuszyć stratę modlitwami aniżeli zmierzyć się ze stratą i odnaleźć spokój , ot po protu wiara promowana przez KK zrzuca z nas odpowiedzialność.
    • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 10.02.19, 17:44
      Takim ludziom jak ty daje usprawiedliwienie ich podłości i sadystycznych zapędów. Wiarą tłumaczysz mordowanie i torturowanie kobiet i dzieci.
    • kociak40 Re: Co daje człowiekowi wiara 10.02.19, 18:51

Najwięcej sztandarów religii rozrywa na strzępy wiatr historii i nauki.
    • ficus_carica Re: Co daje człowiekowi wiara 10.02.19, 20:10
      Ułudę i sprany mózg.
      • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 11:18
        Jak to w religiach bywa, ogrom wierzących wierzy w myśl zasady;nie zaszkodzi "Panu Bogu świeczkę, a diabłu ogarek, chociaż w większości ofiarują diabłu świeczkę.
        Ale krew mi się burzy, kiedy widzę jak oszukują duchowni tych nieszczęśliwych, niepełnosprawnych lub ciężko chorych.
        Wystarczy, aby kleryk przebrnął przez seminarium, aby na zawsze wybić sobie wiarę w boga mówiąc:"ksiądz to zawód jak każdy inny".
        No i mamy wiarę.Pół wieku temu, komuś odrosła noga, a 2000 lat temu ktoś umarł,a armia sprawiedliwych zmartwychwstała, a ktoś wskrzeszony z martwych umarł powtórnie.Cud w Sokółce wyblakł i zniknął (podmalują go na pewno).
        Dzieje się tak dlatego, że życie w zdrowiu i młodości pełnej energii, trwa zbyt krótko, więc wymyślili obrzydliwi cwaniacy sposób na oszukiwanie ludzi, mamienie obiecankami i wyciąganiem pieniędzy od naiwnych.Żyją darmozjady w przepychu i na dodatek w Majestacie Prawa.
        • kociak40 Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 12:03

"ktoś wskrzeszony z martwych" - pocoo

Okrzyk - "Niech żyje" - nikogo nie wskrzesił.
        • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 12:09
          Bóg jest ważniejszy od religii i od tego, co niektórzy na ich temat piszą.
          • kociak40 Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 13:06

"Bóg jest ważniejszy od religii" - a2-a

Religię można przyrównać do bagna z kępami, po których mamy przejść to bagno na drugą stronę,
            Nie wiemy, która kępa na bagnie utrzyma nas na powierzchni, czy pogrąży w bagnie.
            Pojawiają się więc tz. agenci, którzy reprezentują firmy i mają utrzymanie z tych firm oraz tacy co
            dają "dobre rady". Oni niejako wskazują na jakie kępy na tym bagnie mamy skakać. Jedni wskazują
            na te, inni na tamte, itd. Charakterystycznym jest, że ci co wskazują drogę do przejścia bagna, nie
            ponoszą żadnej odpowiedzialności, za to co głoszą. Każdy człowiek musi sam decydować, bo sam
            za to odpowiada. Sam osobiście musi decydować, czy jest to słuszne, czy niesłuszne w głoszonej religii,
            bo sam będzie odpowiadał za to.
            Po to Bóg dał człowiekowi intelekt, aby bezmyślnie nie wierzył agentom, którzy dobrze żyją z tego
            co głoszą i mają na celu własne korzyści.
            • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 13:22
              kociak40 napisał:

>
              > Religię można przyrównać do bagna z kępami, po których mamy przejść to bagno na
              > drugą stronę...

Jeśli tą religią jest tzw "dobroludzizm", to faktycznie może nie być łatwo, bo jak to rzecze Pismo:
              «Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi» (Dz 5, 29)
              • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 13:33
                "«Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi» (Dz 5, 29)"

Mówi to ten , który tak bardzo słucha słów Jezusa, że nie tylko nie widzi problemu w krzywdzeniu dzieci, ale to krzywdzenie usprawiedliwia. Jeszcze raz napiszę, zanim zacznie pan kogokolwiek nawracać i oceniać proponuję zacząć od siebie bo jest pan niczym zgniły owoc.
                • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 14:43
                  Nie omieszkam wziąść sobie słów Pani głęboko do serduszka, bo przecież wiadomo, że w kwestii krzywdzenia dzieci największą specjalistką jest zwolenniczka mordowania nienarodzonych za pomocą aborcji.
                  • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 17:50
                    To, że jestem za pro-choise nie oznacza, że jestem zwolenniczką aborcji. W przeciwieństwie do pana nie skrzywdziłam żadnego dziecka, nikogo nie namawiałam do aborcji. Pan natomiast swoim postępowaniem od lat krzywdzi małe dzieci, popiera i tłumaczy mordowanie matek, a więc okradanie małych dzieci z miłości macierzyńskiej w imię wypaczonej wizji wiary opartej na poglądach księży.
                    Które z nas więc krzywdzi dzieci, ja chroniąc je przed takimi bezdusznymi sadystami wykorzystującymi wiarę do zdobycia władzy czy pan traktując dzieci jak przedmioty.
                    Zasłania się pan aborcją, bo tylko tak skrajne ruchy tłumaczą pana sadyzm i brak kręgosłupa moralnego. Zasłania się pan Bogiem, a w gruncie rzeczy nie wierzy pan w jego istnienie dlatego łamie pan jego przykazania
                    • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 12.02.19, 09:36
                      makurokurosek napisała:

> To, że jestem za pro-choise nie oznacza, że jestem zwolenniczką aborcji...

Czy Pani w ogóle czyta co pisze???

Widzę, że Pani żyje w kłamstwie i sama tym kłamstwem obrzuca innych, którzy mają odmienny światopogląd od Pani.
                      Szkoda słów...
                      • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 00:06
                        "> To, że jestem za pro-choise nie oznacza, że jestem zwolenniczką aborcji...

Czy Pani w ogóle czyta co pisze???"

Owszem czytam, i powiem więcej cały Nowy Testamen oparty jest na pro-choise.

"Widzę, że Pani żyje w kłamstwie i sama tym kłamstwem obrzuca innych, którzy mają odmienny światopogląd od Pani.
                        Szkoda słów."

To pan żyje w kłamstwie i tłumaczy swój sadyzm i despotyzm wiarą. Twierdzi pan, że chroni życie od poczęcia, a jednocześni otwarcie napisał pan że nie interesują pana dzieci narodzone, nie interesują pana że metody stosowane przez ruchy pro-life uderzają w te dzieci, popiera pan mordowanie i więzienie kobiet. Kim więc pan jest, i jakim prawem nazywa się pan osobą wierzącą, skoro z naukami Chrystusa nie ma pan nic wspólnego. Jest pan zwykłym nic nie znaczącym dziadem z kompleksem Boga. Daje pan sobie prawo do krzywdzenia i mordowania innych ludzi w imię swoich chorych idei.
                        • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 00:53
                          Tych kłamstw na mój temat nawet nie będę komentował, bo widzę że nie ma sensu.
                          • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 01:11
                            Sam pisałeś, że popierasz terror w Salwadorze, że nie widzisz niczego złego w mordowaniu kobiet, krzywdzeniu dzieci. Przytoczyć ci twoje słowa. Przytoczyć ci co napisałeś o eksperymencie "Mały Albert", o twoim przyzwoleniu na niemoralne i nieetyczne eksperymenty na dzieciach.
                            I ty śmiesz tą swoją podłość i bezduszność tłumaczyć wiarą w Boga. Jeszcze raz zadam pytanie w jakiego Boga wierzysz i komu oddajesz pokłony. Jezus nikogo nie mordował i nikogo do mordów nie nakłaniał. Tak więc twoje poglądy są po przeciwnej stronie co nauki Chrystusa, ale o tym byś wiedział gdybyś przeczytał Nowy Testament.
                            O tym jak bardzo jesteś zepsutym i podłym człowiekiem świadczyły twoje wypowiedzi dotyczące " eksperymenty Mały Albert". Nie trzeba być wierzącym, wystarczy zwykła empatia i współczucie by wiedzieć, że ten eksperyment nigdy nie powinien mieć miejsca.
                  • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 17:56
                    W życiu realnym jest pan małym bezpłciowym człowieczkiem z którym nikt się nie liczy. Pana walka pro-life nie ma nic wspólnego z ochroną życia, bo inaczej chroniłby pan również życie dzieci urodzonych jak również kobiet , związał się pan z tym ruchem bo tylko on daje panu złudne poczucie władzy. Liczy pan na to, że zaostrzenie ustawy zmieni pana życie i z nic nieznaczącego zakompleksionego starego pryka, zacznie pan coś znaczyć.
                    Chowa pan swoje kompleksy i nienawiść pod płaszczykiem wiary, o której co śmieszniejsze nie ma pan nawet pojęcia. Ot typowy przykład zakompleksionego człowieka, rządnego posłuchu.
              • kociak40 Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 13:50

«Trzeba bardziej słuchać Boga niż ludzi» (Dz 5, 29) - a2-a

Do tego "słuchania Boga" ma służyć Biblia i Ewangelie.
                KK robi własną interpretację tego, i trzeba to samemu oceniać.
                Ja będąc kiedyś katolikiem, nie mając Biblii i Ewangelii (dopiero zakupiłem w 1972 r.),
                i nie czytając tego, tylko własnym intelektem nie uznałem spowiedzi usznej, kultu obrazów
                i figur, świętych mianowanych na ziemi ludzką decyzją, przypisywania cechy boskiej człowiekowi
                przez ludzi samych, nigdy nie święciłem żadnej rzeczy martwej. Obecnie jestem dumny z tego.
                • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 14:50
                  kociak40 napisał:

>
                  > Ja będąc kiedyś katolikiem...

Pan Jezus kiedyś się upomni o każdą osobę, która kiedyś należała do Kościoła...
                  • tade-k53 Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 15:32
                    Kościoła nie ma od 60 lat, bo ostatni papież Pius XII zmarł w 1958 roku.
                  • kociak40 Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 15:38

"Pan Jezus kiedyś się upomni o każdą osobę, która kiedyś należała do Kościoła..." - a2-a

Kościołów różnych religii jest bardzo dużo. Jezus upomni się o takich, którzy właściwie
                    ocenili co jest dobre i zgodne ze "Słowem Bożym", a co bluźnierstwem wprowadzonym
                    przez ajentów (duchowieństwo danego kościoła) poprzez własną interpretację dla własnych
                    korzyści.
                  • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 11.02.19, 18:01
                    To, że ktoś należy do kościoła nie oznacza że jest człowiekiem dobrym czy moralnym. Wystarczy poczytać pana wypowiedzi z których płynie pogarda, nienawiści i przedmiotowe traktowanie dzieci.
                    • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 12.02.19, 11:12
                      Nic takiego nie płynie, ponieważ to nie ja jestem za pro-choise, a jednocześnie przeciw aborcji... :)
                      • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 00:09
                        "Nic takiego nie płynie, ponieważ to nie ja jestem za pro-choise, a jednocześnie przeciw aborcji... :)"

Pan nie jest za pro-life, pan jest za mordowaniem kobiet, krzywdzeniem i torturowaniem małych dzieci w imię podporządkowania ich sobie. Sam to pan napisał, dla idei i poczucia władzy jest pan w stan krzywdzić dzieci i kobiety.
                        • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 00:57
                          Nic takiego nie pisałem i Pani wie o tym, ale Pani z jakiegoś powodu nadal kłamie.
                          Widocznie tacy, którzy są za, a nawet przeciw już tak mają :)
                          • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 01:25
                            To wypowiedz w której popiera pan i tłumaczy działania oparte na eksperymencie "Mały Albert". Jakim trzeba być człowiekiem aby popierać i tłumaczyć świadome krzywdzenie małych dzieci.

Cytat wypowiedzi pana poparcia dla mordowania kobiet w Salwadorze też panu przytoczyć tak jak i wypowiedz w której zrzuca pan winę za swoje niemoralne zachowania na innych.
                            Proponuję przestudiować cały wątek o plakatach antyaborcyjnych i zobaczyć jaki z pana pozbawiony moralności katolik ,nie cofający się przed skrzywdzić dzieci byle by tylko dopiąć swego

"Re: plakaty antyaborcyjne- moralności twórców
                            a2-a 24.01.19, 23:03
                            Tłumaczę ich motywację, bo Pani nie chce ich zrozumieć...
                            Jednakże cieszę się, że tak gorliwie staje Pani w obronie małych dzieci, szkoda tylko że nie tych mordowanych w łonach matek podczas zabiegu aborcji"
                            • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 02:42
                              Dobry cytat, bo pokazuje Pani obłudę... Poproszę o jeszcze pozostałe, aby wyszły na jaw Pani kłamstwa wobec mojej osoby :)
                              • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 08:46
                                Czyżby , wypowiedz dotyczyła plakatów antyaborcyjnych które jak sam pan napisał wieszane są przy przedszkolach by wywołać u dzieci strach, jednym słowem bazują na eksperymencie " Mały Albert". Tą wypowiedzią podsumował pan dyskusję o plakatach i eksperymencie " Mały Albert". Związał się pan z radykałami nie cofającymi się przed mordowaniem ( przypomnę, że organizacje prolife odpowiadają nie tylko za śmierć kobiet w ciąży pozamacicznej ,którym nie udzielono pomocy ale również za mordowanie ginekologów dokonujących aborcji) . Tłumaczy pan mordowanie i torturowanie ludzi ochroną życia od poczęcia , cóż za cynizm.
                                • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 14:02
                                  Czekam na podanie rzekomych cytataów, na których Pani opiera swe kłamstwa...
                                  Pewnie się ich nie doczekam :)
                                  • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 15:37
                                    a2-a 27.01.19, 23:58
                                    ...
                                    Wymiar sprawiedliwości w Salwadorze nie jest z pewnością wyznacznikiem wspaniałości i świetności, a jego przedstawiciele nie są wolni od błędów. Niemniej próba uderzenia w przepisy chroniące życie w okresie prenatalnym na podstawie wyroków, które aborcji nie dotyczyły de iure, jest próbą wywarcia presji międzynarodowej, by na kolejny duży rynek (podaje się, że niemal 1/3 ciąż, to osoby w wieku 10-19 lat) wpuścić skrobankę przynoszącą ogromny dochód."

Tymi słowami poparcia dla rządu Slawadoru , wyraziłeś poparcie dla mordowania kobiet i dzieci, nie udzielenie pomocy medycznej kobiecie w ciąży pozamacicznej to nic innego jak jej świadome zamordowanie, to samo zmuszanie zgwałconej 10 latki do donoszenia ciąży mimo,
                                    ze jej organizm nie jest przygotowany do porodu. Udajesz obrońce życia, a jednocześnie promujesz terror i mordowanie kobiet i dzieci.
                                    • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 23:38
                                      Cytat jest zupełnie o czymś innym, o manipulowaniu faktami w celu utorowania drogi przemysłowowi aborcyjnemu.
                                      Niech Pani się nie ośmiesza ;)
                                      • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 14.02.19, 09:05
                                        a2-a napisał:

> Cytat jest zupełnie o czymś innym, o manipulowaniu faktami w celu utorowania dr
                                        > ogi przemysłowowi aborcyjnemu.
                                        > Niech Pani się nie ośmiesza ;)
                                        >
                                        Wystarczy kliknąć stronę w Internecie aby zobaczyć, że to ty ośmieszasz się najbardziej swoją niewiedzą, albo dyskredytowaniem wypowiedzi innych z pełną premedytacją.Tak nakazuje tobie Kościół? Nie wstyd ci? O czym ja piszę? Katolik nie wie, czym jest wstyd?
                                      • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 14.02.19, 09:51
                                        Popierasz działania reżimu mordującego kobiety i dzieci, niszczącego rodziny.
                                      • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 17.02.19, 10:53
                                        a2-a napisał:

> Cytat jest zupełnie o czymś innym, o manipulowaniu faktami w celu utorowania dr
                                        > ogi przemysłowowi aborcyjnemu.
                                        > Niech Pani się nie ośmiesza ;)
                                        >
                                        Faktem jest, że od zawsze księża gwałcili zakonnice i zmuszali do aborcji. Często zdarza się, że księża zmuszają do aborcji zapłodnione przez siebie kobiety, lub pomagają zabić narodzone. Czy wiesz, co się dzieje na misjach? Co się dzieje w żeńskich zakonach? Co się dzieje na Jasnej Górze od dawien dawna? Jaka to jest skala tego katolickiego szamba na świecie? Najlepiej zająć się świeckimi, to można łatwiej ukryć to szambo duchowieństwa? Ten smród czuć na całej kuli ziemskiej.
                          • ficus_carica Re: Co daje człowiekowi wiara 17.02.19, 09:03
                            a2-a napisał:

> Nic takiego nie pisałem

Pisałeś.
                            Kłamczuszku.
                  • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 12.02.19, 09:17
                    a2-a napisał:
                    > Pan Jezus kiedyś się upomni o każdą osobę, która kiedyś należała do Kościoła...
                    >
                    Czy niemowlaka ktoś pyta o zdanie?
                    Czy pierwsza Komunia nie kojarzy się dzieciakom tylko z prezentami?
                    Po Komunii w szkole dzieciaki chwalą się co dostały w prezencie.Chciały wzbudzić zazdrość w koleżance, która na religię nie chodzi. Po słowach "też byś miała gdybyś...".Dziewczynka z uśmiechem;"ależ ja to wszystko mam bez komunii.Przyjdźcie do mnie.Pobawimy się".Koleżanki stwierdziły po lekcjach;"ty to masz dobrze".
                    • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 12.02.19, 09:40
                      pocoo napisała:

> Czy niemowlaka ktoś pyta o zdanie?...

Zgadza się, niemowlak rodzi się np. w niemieckiej rodzinie i nikt go się nie pyta czy chce być Niemcem.
                      • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 12.02.19, 10:48
                        a2-a napisał:
                        > Zgadza się, niemowlak rodzi się np. w niemieckiej rodzinie i nikt go się nie py
                        > ta czy chce być Niemcem.
                        >
                        A kto pyta niemowlaka Polaka, czy chce być ochrzczony? Jeżeli nie wyraził zgody to znaczy, że nie był tego świadomy. Czy może starać się w pełni świadomy o unieważnienie chrztu? Może dlatego Jezus powiedział:" Kto UWIERZY I OCHRZCI SIĘ" zbawiony będzie.Kto, szanowny katoliku , poprawił słowa Jezusa? Nie cytuj wersetu"pozwólcie dzieciom przychodzić do mnie" bo się tylko ośmieszysz.Sprawdź, kiedy i kto w Kościele katolickim wprowadził chrzest niemowląt?Zapewniam, że nie Jezus .Jezus musi być wiarygodny i nie może zmieniać zdania.
                        • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 12.02.19, 11:14
                          Chrzest św. jest jeden i nie można go ani cofnąć, ani powtórzyć :)
                          • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 09:20
                            a2-a napisał:

> Chrzest św. jest jeden i nie można go ani cofnąć, ani powtórzyć :)
                            >
                            Pieprzysz .Osobiście znam młodego człowieka, którego ochrzczono w Kościele rzymskokatolickim TRZY razy.
                            Pierwszy raz ochrzciła noworodka zakonnica w szpitalu. Ważny?
                            Drugi raz w domu, z pełną celebrą wujek , proboszcz sąsiedniej parafii. Ważny?
                            Trzeci raz , proboszcz parafii w S. na Kaszubach w kościele .Wytłumaczył matce, że tylko chrzest udzielony w kościele ZA PIENIĄDZE, jest ważny. Najważniejszy?Tak. Piszę to z pełną odpowiedzialnością za każde słowo i nawet nie waż się katoliku tego podważać.
                        • kociak40 Re: Co daje człowiekowi wiara 12.02.19, 11:21

Jezus w Ewangelii dał przykład prawidłowego chrztu. Sam przyjął ten sakrament
                          jak był świadomy tego aktu. Chrzest niemowląt wymyśliło łakomstwo księży,
                          aby brać pieniądze jak najwcześniej, bo później nie wiadomo jak będzie.
                          • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 01:23
                            kociak40 napisał:

>
                            > Jezus w Ewangelii dał przykład prawidłowego chrztu. Sam przyjął ten sakrament
                            > jak był świadomy tego aktu...

Chce być Pan mądrzejszy od samego Autora Pisma Świętego?
                            Są tam przykłady, że przyjmowano chrzest całych domów ze wszystkimi mieszkańcami, więc również mogły tam być ochrzczone małe dzieci.
                            • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 01:26
                              "Chce być Pan mądrzejszy od samego Autora Pisma Świętego? "

Chce pan powiedzieć, że nie wie pan ile lat miał Jezus gdy przyjął chrzest ?
                              • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 06:00
                                makurokurosek napisała:

> Chce pan powiedzieć, że nie wie pan ile lat miał Jezus gdy przyjął chrzest ?

Niech Pani nie robi z siebie cyrku, a tak się właśnie dzieje gdy ktoś namolnie interpretuje Pismo Święte przeciwko Kościołowi !
                                • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 08:50
                                  "Niech Pani nie robi z siebie cyrku, a tak się właśnie dzieje gdy ktoś namolnie interpretuje Pismo Święte przeciwko Kościołowi !"

Tak to jest gdy ktoś nie czytał Pisma Świętego, a swoją wiedzę opiera na kazaniach . I jak już któreś z nas robi tu cyrk to pan, pokazując na każdym kroku brak podstaw wiary, brak kręgosłupa moralnego i zwyczajny cynizm.
                                  • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 12:25
                                    makurokurosek napisała:

> I jak już któreś z nas robi tu cyrk to pan, pokazując na każdym kroku bra
                                    > k podstaw wiary, brak kręgosłupa moralnego i zwyczajny cynizm.

No, ale to przecież Pani błaźni się gdy traktuje instrumentalnie Biblię przeciwstawiając ją Kościołowi :)
                                    • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 12:34
                                      a2-a napisał:

> makurokurosek napisała:
                                      >
                                      > > I jak już któreś z nas robi tu cyrk to pan, pokazując na każdym kroku bra
                                      > > k podstaw wiary, brak kręgosłupa moralnego i zwyczajny cynizm.
                                      >
                                      > No, ale to przecież Pani błaźni się gdy traktuje instrumentalnie Biblię przeciw
                                      > stawiając ją Kościołowi :)
                                      >
                                      I ty się katoliku Boga nie boisz. Jezus powiedział; "Jeżeli powiesz na drugiego błaźnie, winien będziesz ognia piekielnego, wszak wszyscy jesteśmy dziećmi jedynego Boga".
                                      • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 14:06
                                        Nie oceniam człowieka, ale jego czyn, bo Biblię należy czytać w zgodzie z Kościołem, a nie pajacować przeciwko Kościołowi.
                                        • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 14:32
                                          a2-a napisał:

> Nie oceniam człowieka, ale jego czyn, bo Biblię należy czytać w zgodzie z Kości
                                          > ołem, a nie pajacować przeciwko Kościołowi.
                                          >
                                          Czyli jak?
                                    • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 15:38
                                      "No, ale to przecież Pani błaźni się gdy traktuje instrumentalnie Biblię przeciwstawiając ją Kościołowi :)"

To raczej pan się błaźni stawiając słowa kapelana ponad Pismo Święte
                                      • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 23:40
                                        Znowu kłamstwo, cytat poproszę...
                                        • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 14.02.19, 09:07
                                          a2-a napisał:

> Znowu kłamstwo, cytat poproszę...
                                          >
                                          Przecież to ty kłamiesz jak najęty przez swój Kościół.
                                        • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 14.02.19, 10:16
                                          Przytocz więc fragment Pisma Świętego usprawiedliwiającego mordowanie ludzi, porywanie dzieci, handel dziećmi , pedofilię, chrzest niemowląt, budowanie kościołów kapiących złotem, życie w przepychu . Póki co cały czas cytujesz kogoś interpretacje krótkich fragmentów Pisma Świętego,
                                • kociak40 Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 08:53

"ktoś namolnie interpretuje Pismo Święte przeciwko Kościołowi !" - a2-a

Jest tyle interpretacji Pisma Świętego, ile jest odłamów religii chrześcijańskiej.
                                  KK nie ma monopolu na prawdę, on tylko to sobie sam przypisał.
                                  • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 12:30
                                    Po owocach poznajemy że KK, trwający od dwu tysięcy lat, ma największe kompetencje do tłumaczenia Pisma Świętego, inaczej rozleciałby się na tysiące denominacji, jak to ma miejsce w przypadku innych wyznań.
                                    • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 12:36
                                      a2-a napisał:

> Po owocach poznajemy że KK, trwający od dwu tysięcy lat, ma największe kompeten
                                      > cje do tłumaczenia Pisma Świętego, inaczej rozleciałby się na tysiące denominac
                                      > ji, jak to ma miejsce w przypadku innych wyznań.
                                      >
                                      Wiesz, ile jest Kościołów katolickich? Kto właściwie tłumaczy Biblię? Może to właśnie ty jesteś heretykiem.
                                      • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 13:57
                                        Jest jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół...
                                        • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 14:34
                                          a2-a napisał:

> Jest jeden, święty, powszechny i apostolski Kościół...
                                          >
                                          Który to zatem jest tym Kościołem, bo pogubić się w tych katolickich Kościołach można?
                                    • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 15:44
                                      "Po owocach poznajemy że KK, trwający od dwu tysięcy lat, ma największe kompetencje do tłumaczenia Pisma Świętego"

Mówisz po owocach, to może przypomnijmy te owoce
                                      - kilkaset tysięcy osób torturowanych i zamordowanych w trakcie inkwizycji
                                      - kilkaset dzieci z sierocińców kościelnych zamordowanych w Szkocji
                                      - kilka tysięcy dzieci porwanych po porodzie i sprzedanych do adopcji
                                      - kilkaset tysięcy dzieci zgwałconych przez księży pedofilów.
                                      • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 23:47
                                        Jak zwykle przesada i nie na temat.

Skąd u Pani bierze się potrzeba patrzenia w czarnych barwach na Kościół?
                                        • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 14.02.19, 09:09
                                          a2-a napisał:

> Jak zwykle przesada i nie na temat.
                                          >
                                          > Skąd u Pani bierze się potrzeba patrzenia w czarnych barwach na Kościół?
                                          >
                                          Nawet duchowni noszą czarne kiecki. Kościół katolicki powinien być czerwony od krwi.I jest .Najbardziej w czasie konklawe.
                                        • makurokurosek Re: Co daje człowiekowi wiara 14.02.19, 09:58
                                          "Jak zwykle przesada i nie na temat. "

Przesada ! To są fakty, niewygodne dla ciebie i kościoła . Kościół wymordował setki tysięcy ludzi i to są owoce, a raczej ofiary działalności kościoła.
                            • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 09:36
                              a2-a napisał:

> Chce być Pan mądrzejszy od samego Autora Pisma Świętego?
                              > Są tam przykłady, że przyjmowano chrzest całych domów ze wszystkimi mieszkańcam
                              > i, więc również mogły tam być ochrzczone małe dzieci.
                              >
                              Mogłyby? Ajajaj! Mogłyby, ale nie były.Niemowlęta płci męskiej trzeba było obrzezać, na znak przynależności do narodu.Dziewczynki chrzczono?Nastolatek w pełni świadomy mógł zostać ochrzczony, dlatego, że przykład Jezusa i słowa które powiedział; "KTO UWIERZY i ochrzci się ,zbawiony będzie", były wtedy niepodważalne.Apostołowie wyczaili zysk i zaczęli zakładać komuny.Ale nie wyszło, gdyż zabrakło durniów oddających im swoje pieniądze. Nawet zamordowanie Ananiasza i Safiry niewiele dało.Zamordowali ludzi i zwalili na Boga.Nie bali się?
                              Potem zaczęli potomni doskonalić metodę wyłudzania pieniędzy i mordowania niepokornych. Jak widać, udało się. Tylko dlaczego nikt nie boi się gniewu wszechpotężnego i wszechwiedzącego Boga. Żaden duchowny, w żadnym Kościele Boga się nie boi. Bogiem, to duchowni straszą i strzygą naiwne barany.
                              • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 13:55
                                pocoo napisała:

> Mogłyby? Ajajaj! Mogłyby, ale nie były...

Nic na ten temat nie ma w Biblii, żeby chrzczono całe domostwa, a wyłączano niemowlęta z tego obrzędu:
                                "Zresztą, prawda, ochrzciłem dom Stefanasa..." (1 Kor 1,16)
                                "Tej samej godziny w nocy wziął ich z sobą, obmył rany i natychmiast przyjął chrzest wraz z całym swym domem" (Dz 16, 33)
                                "Przełożony synagogi, Kryspus, uwierzył w Pana z całym swym domem, wielu też słuchaczy korynckich uwierzyło i przyjmowało wiarę i chrzest." (Dz 18, 8)

Dwa razy widać powtarza się sformułowanie, że chodzi o cały dom, czyli ochrzczono wszystkich domowników.
                                • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 14:31
                                  a2-a napisał:

> Dwa razy widać powtarza się sformułowanie, że chodzi o cały dom, czyli ochrzczo
                                  > no wszystkich domowników.
                                  >
                                  Wszystkich, którzy uwierzyli i rozumieli w co wierzą.Z góry zakładasz katoliku, że w tych domach były niemowlęta, które ochrzczono.Może jeszcze dziewczynki? To tylko twoje domysły.Pojęcia nie masz o żydowskich obyczajach, którym nawet Jezus był podporządkowany.
                                  • a2-a Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 14:41
                                    Mądrzejsi od Pani i ode mnie kwestię chrztu niemowlat w poczatkach KK rozpatrywali i uznali to za słuszne.
                                    Wiele wzmianek na ten temat można znaleźć w Tradycji Koscioła.
                                    • kociak40 Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 17:28
                                      a2-a napisał:

> Mądrzejsi od Pani i ode mnie kwestię chrztu niemowlat w poczatkach KK rozpatryw
                                      > ali i uznali to za słuszne.
                                      > Wiele wzmianek na ten temat można znaleźć w Tradycji Koscioła.

220 r. - ustalono dogmat o konieczności pewnych czynności kościelnych niezbędnych
                                      do zbawienia. Wtedy to zaczęto chrzcić niemowlęta. Przed tą datą nie chrzczono ich.
                                      Jak to dogmat kościelny, nielogiczność trzeba przyjąć bez żadnej dyskusji na tz.
                                      - "ślepą wiarę".
                                      Coraz więcej ludzi nie chrzci niemowląt (to przyznaje także Kościół) pozostawiając
                                      decyzję samemu dziecku jak będzie tego świadome. Chrzest jest zarazem wyborem
                                      wiary, własnego światopoglądu. Do tego potrzeba już "własnego rozumu".

• suender Wiary się nie wybiera, ona jest łaską z Nieba, ... 20.02.19, 21:21
                                        kociak40 13.02.19, 17:28

> Chrzest jest zarazem wyborem wiary,

Wiary się nie wybiera, ona jest łaską z Nieba, ową łaskę się dostaje za darmo.
                                        Ale człowiek ma prawo tą łaskę odrzucić. Czy wszyscy ludzie dostają tą łaskę?, jest pytaniem do Najwyższego.

"Łaska Boża wieje jak wiatr skąd chce i dokąd chce ...."

Pozdr.
                                    • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 17:33
                                      W tradycji Kościoła... Najprawdziwszy Kościół dogmatów i tradycji. Mądrzejsi ode mnie.Z pewnością.
                                      Co tam Jezus? Co tam Bóg? Mądrzejsi ode mnie, to jest to. Biblia.Słowo Boga, a ty mi tu z tradycją wyskakujesz.Pomyśl.Nie boli.
                                • kociak40 Re: Co daje człowiekowi wiara 13.02.19, 23:34

638 r. - szósty sobór w Toledo nakazuje przymusowe ochrzczenie wszystkich Żydów
                                  zamieszkałych w Hiszpanii.
                                  Chrzcili przymusowo wszystkich Żydów, ale oni swej wiary nie zmieniali.
                                  • pocoo Re: Co daje człowiekowi wiara 14.02.19, 09:11
                                    kociak40 napisał:

>
                                    > 638 r. - szósty sobór w Toledo nakazuje przymusowe ochrzczenie wszystkich Żydów
                                    > zamieszkałych w Hiszpanii.
                                    > Chrzcili przymusowo wszystkich Żydów, ale oni swej wiary nie zmieniali.
                                    >
                                    I problem z głowy.Wszyscy byli katolikami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka