Dodaj do ulubionych

Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobrych

15.03.19, 08:07
Tradycyjnie już zapraszam do słuchania dobrej nowiny na dziś: youtu.be/IpmC6svchTM
youtu.be/mbC-GG6zkZE
youtu.be/kT3hEqL5fpY
youtu.be/VGBgnBmj2mI

《(Ez 18, 21-28)
Tak mówi Pan Bóg: "Jeśliby występny porzucił wszystkie swoje grzechy, które popełniał, a strzegłby wszystkich moich ustaw i postępował według prawa i sprawiedliwości, żyć będzie, a nie umrze: nie będą mu policzone żadne grzechy, jakie popełnił, lecz będzie żył dzięki sprawiedliwości, z jaką postępował. Czyż tak bardzo miałoby mi zależeć na śmierci występnego – mówi Pan Bóg – a nie raczej na tym, by się nawrócił i żył? A gdyby sprawiedliwy odstąpił od swej sprawiedliwości i popełniał zło, naśladując wszystkie obrzydliwości, którym się oddaje występny, czy taki będzie żył? Żaden z wykonanych czynów sprawiedliwych nie będzie mu policzony, ale umrze on z powodu nieprawości, której się dopuszczał, i grzechu, który popełnił. Wy mówicie: „Sposób postępowania Pana nie jest słuszny”. Słuchaj jednakże, domu Izraela: Czy mój sposób postępowania jest niesłuszny, czy raczej wasze postępowanie jest przewrotne? Jeśli sprawiedliwy odstąpił od sprawiedliwości, dopuszczał się grzechu i umarł, to umarł z powodu grzechów, które popełnił. A jeśli bezbożny odstąpił od bezbożności, której się oddawał, i postępuje według prawa i sprawiedliwości, to zachowa duszę swoją przy życiu. Zastanowił się i odstąpił od wszystkich swoich grzechów, które popełniał, i dlatego na pewno żyć będzie, a nie umrze".

(Ps 130 (129), 1b-2. 3-4. 5-7a. 7b-8)
REFREN: Gdy grzechy wspomnisz, któż się z nas ostoi?

Z głębokości wołam do Ciebie, Panie,
Panie, wysłuchaj głosu mego.
Nachyl swe ucho
na głos mojego błagania.

Jeśli zachowasz pamięć o grzechach, Panie,
Panie, któż się ostoi?
Ale Ty udzielasz przebaczenia,
aby Ci służono z bojaźnią.

Pokładam nadzieję w Panu,
dusza moja pokłada nadzieję w Jego słowie,
dusza moja oczekuje Pana.
Bardziej niż strażnicy poranka
niech Izrael wygląda Pana.

U Pana jest bowiem łaska,
u Niego obfite odkupienie.
On odkupi Izraela
ze wszystkich jego grzechów.

(Ez 18, 31ac)
Odrzućcie od siebie wszystkie grzechy i uczyńcie sobie nowe serce i nowego ducha.

(Mt 5, 20-26)
Jezus powiedział do swoich uczniów: "Jeśli wasza sprawiedliwość nie będzie większa niż uczonych w Piśmie i faryzeuszów, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego. Słyszeliście, że powiedziano przodkom: „Nie zabijaj!”; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi. A kto by rzekł swemu bratu: „Raka”, podlega Wysokiej Radzie. A kto by mu rzekł: „Bezbożniku”, podlega karze piekła ognistego. Jeśli więc przyniesiesz dar swój przed ołtarz i tam sobie przypomnisz, że brat twój ma coś przeciw tobie, zostaw tam dar swój przed ołtarzem, a najpierw idź i pojednaj się z bratem swoim. Potem przyjdź i dar swój ofiaruj. Pogódź się ze swoim przeciwnikiem szybko, dopóki jesteś z nim w drodze, by cię przeciwnik nie wydał sędziemu, a sędzia dozorcy, i aby nie wtrącono cię do więzienia. Zaprawdę, powiadam ci: Nie wyjdziesz stamtąd, dopóki nie zwrócisz ostatniego grosza".》
Obserwuj wątek
    • pocoo Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 10:10
      Niesamowite.Ojciec tych w więzieniach, ojciec pedofilów i zbrodniarzy. Bardzo pobłażliwy tatuś.
      Dlaczego bije dobrych? Dlaczego karze tych, których kocha? Mnie nie kocha i dobrze mi z tym.Jestem zła, czy dobra? A może mam innego ojca? Światowida? A może Swarożyca?
    • tade-k53 Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 13:18
      Kto grzeszy, jest dzieckiem diabła,
      ponieważ diabeł trwa w grzechu od początku. 3 J8
      • a2-a Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 13:42
        Polecam ciekawe objaśnienie do dzisiejszej Ewangelii, Panie Tadeuszu:

"Nie wystarczy być poprawnym [Komentarz Mieczysława Łusiaka SJ]

I znów Jezus występuje przeciwko legalistycznemu przeżywaniu wiary. Nie wystarczy być poprawnym w postępowaniu, aby wejść do królestwa niebieskiego. Potrzebna jest wewnętrzna przemiana, zmiana postawy wobec drugiego człowieka.

Zauważmy, że przejawem zbyt małej sprawiedliwości, czyli dobroci człowieka, może być już sam gniew wymierzony przeciwko komuś. Albo nazwanie kogoś półgłówkiem ("Raka"). Albo bezbożnikiem. Każda forma upokorzenia człowieka jest swoistym zabójstwem. Każdy człowiek bowiem ma wielką godność. Jest to godność dziecka Bożego.

Nie wystarczy być poprawnym moralnie. Aby wejść do królestwa niebieskiego potrzebne jest nowe, pozytywne i życzliwe spojrzenie na każdego człowieka."
        m.deon.pl/religia/duchowosc-i-wiara/pismo-swiete-rozwazania/art,4029,ewangelia-jezus-powiedzial-ze-jesli-tego-nie-zrobimy-nie-wejdziemy-do-krolestwa-niebieskiego.html
        • tade-k53 Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 14:25
          Nie wierzę w ani jedno słowo jakie głosi Kościół Novus Ordo.
        • kociak40 Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 14:37

"Potrzebna jest wewnętrzna przemiana, zmiana postawy wobec drugiego człowieka." - a2-a

A gdzie trafi ateista o wysokiej moralności, etyce i szlachetności do drugiego człowieka?
          • tade-k53 Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 15:47
            Do piekła.
            "A bez wiary nie można podobać się Bogu. Hbr 11:6
            • kociak40 Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 16:07

"Do piekła." - tade-k53

To nie Bóg, to bożek lubujący się i wynagradzający uwielbienie do samego siebie.
              Bożek-czarodziej, co tylko chce samo się zrobi, trzeba tylko znać słowo magiczne
              lub gest magiczny. Magia i czary, to atuty bożka.
              • tade-k53 Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 22:40
                Bożek to demon z piekła rodem.
                • pocoo Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 16.03.19, 21:11
                  tade-k53 napisał:

> Bożek to demon z piekła rodem.
                  >
                  A tobie z tym piekłem nieźle odwaliło.
            • pocoo Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 22:42
              tade-k53 napisał:

> Do piekła.

Ty miłosierny gnojku w objęciach Belzebuba. Bóg ciebie z tego rozliczy.
            • a2-a Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 16.03.19, 09:08
              tade-k53 napisał:

> Do piekła.
              > "A bez wiary nie można podobać się Bogu. Hbr 11:6
              >

Panie Tadeuszu, rozsądzanie, kto po której stronie będzie, to już sprawa Pana Boga.

Czemu wchodzi Pan w Jego buty???
      • pocoo Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 22:40
        tade-k53 napisał:

> Kto grzeszy, jest dzieckiem diabła,

A ty jesteś bez grzechu dzieciaku diabła?
        • tade-k53 Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 15.03.19, 23:07
          Nie, bo żyję w stanie łaski uświęcającej.
          • kociak40 Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 16.03.19, 13:39

"Nie, bo żyję w stanie łaski uświęcającej." - tade-k53

Przed diabłem nie uciekniesz na kolanach.
          • pocoo Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 16.03.19, 14:59
            tade-k53 napisał:

> Nie, bo żyję w stanie łaski uświęcającej.
            >
            To ty tak mówisz? A co na to bóg? "Na ziemi nie ma sprawiedliwego ani jednego".Rzymian 3; 10.
            A jeszcze możesz poczytać do wersetu 17, ty pacanie w łasce uświęcającej. Gdybyś był bez grzechu, to byłbyś lepszy od Jezusa.Już ja na Forum widzę tę twoją bezgrzeszność.
          • pocoo Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 17.03.19, 13:28
            tade-k53 napisał:

> Nie, bo żyję w stanie łaski uświęcającej.
            >
            To dlatego wysyłasz kogo się tylko da do piekła?
            Jesteś bambaryłą i inkwizytorem pełnym "miłosierdzia i łaski uświęcającej". W piekle twoje miejsce.
            • tade-k53 Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 30.03.19, 11:31
              pocoo napisała:

> tade-k53 napisał:
              >
              > > Nie, bo żyję w stanie łaski uświęcającej.
              > >
              > To dlatego wysyłasz kogo się tylko da do piekła?
              > Jesteś bambaryłą i inkwizytorem pełnym "miłosierdzia i łaski uświęcającej". W p
              > iekle twoje miejsce.
              Nie wysyłam do piekła tylko ostrzegam przed piekłem.
              Weź i trochę pomyśl. Gdybym uprzedzał o dziurze w jezdni, albo o policyjnym radarze w krzakach, czy innym nieszczęściu to byłoby dobrze przyjęte, a gdy ostrzegam przed piekłem, które jest największym nieszczęściem, to jest złe? Dla kogo złe? Bo na pewno nie dla ludzi, którzy o tym nie wiedzą.
              "Straszna to rzecz wpaść w ręce Boga żywego." Hbr 10: 31
              • pocoo Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 30.03.19, 14:59
                tade-k53 napisał:
                > Nie wysyłam do piekła tylko ostrzegam przed piekłem.

Mi parę razy znalazłeś miejsce w piekle.

> Weź i trochę pomyśl.

I vice versa.

> "Straszna to rzecz wpaść w ręce Boga żywego." Hbr 10: 31
                >
                Bóg żywy, pełen miłości, łaski i miłosierdzia. Zawsze wiedziałam, że coś z Bogiem jest nie tak.
    • privus Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 15.03.19, 21:36
      robi dobrych i złych ludzi?
      Jestem pod wrażeniem objawienia kolejnej nie znanej mi otychczas prawdy. Jeśli to się dzieje z woli Boga, to na jakiej podstawie Kościół segreguje dzieła boskie na dobre i złe? Przecież jego ocena i tak będzie ostateczna. Po so więc się ubierać w piórka boskie odgadując jego wolę czy mysli?
      • pocoo Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 17.03.19, 09:50
        Bóg jest wszechwiedzący, ale religijni lepiej od niego wiedzą.
        Bóg jest wszechmocny, ale w odpowiedzi na modły i błagania ,pokazuje ludziom"pingwina" ,gdyż taka jest jego wola.
        Jest wszechpotężny , a w jego obronie stają najczęściej staruszki z laskami i parasolkami.
        Bóg wie wszystko i nie robi nic innego oprócz trzęsień ziemi, wybuchów wulkanów, tsunami, tornad i tajfunów...
        Miłosierny i litościwy Bóg dopiero po śmierci da nagrodę, lub karę. Z innowiercami i heretykami ( a są ich miliardy) sprawa jest prosta...sru na potępienie.Katolicy ze Świadkami Jehowy też.Pozostaje garstka do osądzenia, a do zbawienia pojedyncze sztuki.Dobry Pan.
        • kociak40 Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 17.03.19, 12:41

"Pozostaje garstka do osądzenia, a do zbawienia pojedyncze sztuki.Dobry Pan." - pocoo

Zbyt wielka wiara doprowadza często do osobistych tragedii.
          Stare towarzystwo KK jest zbyt skostniałe, żeby je obecnie strawić.
          • pocoo Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 17.03.19, 13:31
            kociak40 napisał:

> Zbyt wielka wiara doprowadza często do osobistych tragedii.
            > Stare towarzystwo KK jest zbyt skostniałe, żeby je obecnie strawić.
            >
            A to przedsoborowe to "inkwizycja w szpitalu psychiatrycznym".
            • kociak40 Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 17.03.19, 15:37

"A to przedsoborowe to "inkwizycja w szpitalu psychiatrycznym".- pocoo

Najbardziej na tym forum Tadkowi brakuje działania Inkwizycji w naszych czasach.
              Stale powtarza w kółko, że średniowiecze to okres chwały dla KK.
              Tak chciałby osobiście drewienek dorzucać do palących się stosów z heretykami i czarownicami.
              Miałby wtedy takie uznanie u Boga, że dla niego droga do nieba byłaby szeroką autostradą jednokierunkową.
      • kociak40 Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 17.03.19, 16:44

"Kościół segreguje dzieła boskie na dobre i złe?" - privus

Górale są bardzo pobożni, bo bliżej są Boga.
        • mobic Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 30.03.19, 11:21
          Ciężko mi uwierzyć że jest Bóg ale i ciężko także uwierżyć że Boga nie ma. Po której ja jestem stronie powiedzcie mi.
          • pocoo Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 30.03.19, 11:30
            mobic napisał:

> Ciężko mi uwierzyć że jest Bóg ale i ciężko także uwierżyć że Boga nie ma. Po k
            > tórej ja jestem stronie powiedzcie mi.
            >
            Ani zimny, ani gorący.Każdy letni do piekła.Tak napisano.
        • pocoo Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 30.03.19, 11:33
          kociak40 napisał:
          > Górale są bardzo pobożni, bo bliżej są Boga.
          >
          Szczególnie Nepalczycy.
          • kociak40 Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 30.03.19, 15:59
            pocoo napisała:

> kociak40 napisał:
            > > Górale są bardzo pobożni, bo bliżej są Boga.
            > >
            > Szczególnie Nepalczycy.

Nepalczycy są wszyscy już święci. Tylko aureoli jeszcze nie mają.
            • pocoo Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 30.03.19, 17:57
              kociak40 napisał:

> Nepalczycy są wszyscy już święci. Tylko aureoli jeszcze nie mają.
              >
              >
              A Aztekowie i Inkowie są już w niebie. Katolicy ich tam wysłali, chociaż ze swoich świątyń mieli bardzo blisko do boga .Katolicy i na dodatek z błogosławieństwem papieża. No i "windą do nieba".
            • kociak40 Re: Czyli Bóg z jednakowym zamiłowaniem 30.03.19, 20:35

"Gdybym uprzedzał o dziurze w jezdni, albo o policyjnym radarze w krzakach, czy innym nieszczęściu to byłoby dobrze przyjęte, a gdy ostrzegam przed piekłem, które jest największym nieszczęściem, to jest złe?" - tade-k53

Dziura w jezdni, radar w krzakach, to jest rzeczywistość. Można to zobaczyć, zmierzyć, naprawić, ominąć.
              Piekło, to urojenie, wytwór fantazji, do rzeczywistości to nie należy i ostrzeganie przed tym urojonym bytem
              nie dotyczy wszystkich. Ostrzeganie nie ma sensu.
    • a2-a Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 16.03.19, 11:59
      tade-k53 napisał:

> Ostrzegam ludzi...

I to jest powód żeby stawiał się Pan w miejsce Boga, Panie Tadeuszu?
    • kociak40 Re: Bóg jest Ojcem dla wszystkich, złych i dobryc 16.03.19, 20:36

""Mniemasz, że żyjesz, a umarłym jesteś" " - tade-k53

Prawdziwe życie zaczyna się po śmierci.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka