Dodaj do ulubionych

praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto

30.04.11, 00:57
obecnie pracuje, znalazłam druga prace nazwijmy to w zawodzie zgodna z wykształceniem ;) po roku:O
bede pracowac w szpitalu

w miedzy czasie dostałam kolejna propozycje pracy w kancelarii prawno medycznej ..jako posrednik ds odszkodowań...szczerze słabo sie znam ale sie naucze::D
ale chciałam miec jakas dodatkowa prace niezalezna zebym mogła dorobic pare stówek
i nie wiem zy sie to pchac..z jednej strony nie wiem czy sie nadaje z drugiej czy to gra wrta swieczki..bedzie to umowa o dzieło bez jakis tam działalnoci własnych
Obserwuj wątek
    • salutaris Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 30.04.11, 15:54
      Oczywiście wszystko zależy od zaangażowania, im więcej czasu i energii agent angażuje w swoją pracę tym więcej zarabia. W naszej firmie pracują studenci, którzy oddają jedną sprawę na dwa miesiące i są zadowoleni bo otrzyma kilkaset złotych. Inni agenci, mocno skupiają się na swojej pracy oddają od kilku do kilkunastu spraw miesięcznie i zarabiają po kilka tysięcy złotych. Większość osób rozliczanych jest na umowę o dzieło, niektórzy prowadzą własną działalność gospodarczą i wystawiają nam faktury VAT.

Bardzo ważną kwestią jest skuteczność danej firmy oraz wysokość prowizji dla agenta za oddane sprawy.

Jeżeli oddasz klienta ze złamaną ręką do małej firmy, która szuka szybkiej ugody, lub firmy „hurtowni”, której nazwy nie będę wymieniał ale wszyscy wiedzą o którą chodzi, to klient dostanie 8 – 10 tyś odszkodowania. Jeżeli natomiast pracujesz dla skutecznej firmy, to klient otrzyma w granicach 20 tyś. łatwo to sobie przełożyć na wysokość swojej prowizji, praktycznie za tą samą sprawę.

Przed podjęciem takiej współpracy radzę też zorientować się jakie warunki firma proponuje swoim nowym agentom.

W tych gorszych, dostajesz 5-10% za pierwszych 5 spraw, płacisz za ulotki materiały reklamowe itd.(to jest absurd ponieważ reklamujesz firmę a nie siebie), płacisz za szkolenia.

W tych lepszych startujesz z 15% (czasami więcej jak masz doświadczenie lub systematyczne dojście do poszkodowanych), nie płacisz za szkolenia, nie płacisz za materiały reklamowe itd.

Jeżeli jest ktoś zainteresowany współpracą zapraszam na nasza stronę: salutaris-lex.pl/praca_index.html
    • ninka5557 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 06.03.12, 11:10
      witam,czy podjeła pani prace z tą firmą odszkodowawczą?ja też pracuje w takiej firmie i mogę powiedzieć ze się opłaca,jedynie trzeba się w to zaangażować
      • ajnoreks Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 24.04.12, 15:53
        też znalazłem już firmę odszkodowawczą z którą chcę współpracować. Ostatnio znalazłem fajny portal, na którym można znaleźć takie informacje o pracy w odszkoowwaniach, zobaczcie to:
        www.pracaodszkodowania.pl
    • piotrweb2012 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 10.09.12, 09:32
      pracowałem w dużej firmie Vo... i potem zrekrutowała mnie firma też duża Eu.. ale odnalazłem się dopiero w firmie Pełnomocnik: www.pomocodszkodowania.pl, a ci którzy chcą działać nieetycznie to lepiej niech do nas nie przychodzą i zostaną w swoich firmach:) Ogólnie powiem tak, że musi ktoś mieć do tego przekonanie, aby w tym pracować, trzeba widzieć sens, że się pomaga tym poszkodowanym, a przy okazji zarabia na życie, bo wiadomo nikt dzisiaj za darmo nie pracuje. Jeśli ma się kontakty z personelem medycznym, rehabilitacją, pomocami drogowymi, mechanikami, lakiernikami, blacharzami, bhp itp to ma się przewagę i można zarobić konkretne pieniądze, ważne jest też to żeby dział prawny robił wszystko, aby kwoty odszkodowania były jak najwyższe(czego nie mogę powiedzieć o poprzednich moich pracodawcach), bo wtedy poszkodowany otrzymuje większe odszkodowanie, no i ja który spisuję taką sprawę. To tyle co mogę podpowiedzieć w kwestii odszkodowań. Jeśli szukasz to powodzenia życzę, mam nadzieję że nie jesteś z mojego regionu:) bo będę miał o kilku poszkodowanych mniej do spisania, ale wiem jedno że na rynku jest tego tyle że wszyscy mają co robić. pozdrowionka
    • marta-siwa Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 14.08.13, 12:28
      osobiście polecam pracę w tym zawodzie. ja od 2 lat pracuję w firmie Kompensja w Gdańsku i jak do tej pory nie mogę narzekać. Wypłata jest całkiem przyzwoita, a godziny pracy zależą ode mnie. musisz sama się zastanowić, ja wcześniej pracowałam w banku, miała też okazję pracować w restauracji w Sopocie, z tych wszystkich najlepsza się okazała ta co teraz- czyli specjalista ds. odszkodowań. Pozdrawiam
    • realis-ta Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 22.01.14, 13:03
      Proponuję pracę w naszej kancelarii. Oferujemy 3 rodzaje prowizji aż do 45 % oraz samochody i inne gratisy. Materiały do pracy bezpłatne, szkolenia bezpłatne i pomoc 24h/dobę. Posiadamy 4 warianty umów dla klienta z możliwością negocjacji prowizji dlatego jesteśmy bezkonkurencyjni na rynku europejskim. Mamy jako jedyni w Polsce karty chip dla klientów z obsługą prawną. Napisz bezpośrednio do Dyrektora Regionu na adres: dzialszkolen@zcentrum.pl =======
      • penjo Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 22.01.14, 23:31
        Tacy bezkonkurencyjni, a nawet nazwy firmy nie podałeś ;P
        • ninka5557 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 23.01.14, 07:36
          Witam pracuje w firmie do spraw o uzyskiwanie odszkodowań powypadkowych,w pracy,samochodowych,itd,firma DRB,chętne osoby zapraszam do współpracy,pozdrawiam.
          • bronka2223 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 21.02.14, 19:49
            Warto a nawet bardzo warto z trzech powodów pierwszy jedynym szefem który może Ci cokolwiek kazać jesteś TY sam. Czas jaki wkładasz i angażujesz się w prace jest Ci należnie wynagradzany nie tak jak w przypadku pracy w gastronomi itp pensje oraz prowizje idą w tysiące złotych po trzecie i dla mnie najważniejsze pomagasz ludziom zawsze czułam taką potrzebę ale nigdy nie miałam (moim marzeniem była praca w hospicjum) na to czasu praca nauka. W końcu trafiłam do DRB i zobaczyłam że tutaj na prawdę mogę się spełniać na każdej płaszczyźnie . Osoby zainteresowane zapraszam do kontaktu 782298219 pozdrawiam
        • realis-ta Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 25.01.14, 20:30
          DRB
          • penjo Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 26.01.14, 17:03
            No to pracujemy w tej samej firmie i rzeczywiście muszę przyznać, że nie znam lepszej. Jednak z mała poprawką to nie kancelaria, a centrum odszkodowawcze posiadające własną kancelarię prawną ;) i karty chip ?? nie słyszałam o czymś takim...
            • realis-ta Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 26.01.14, 19:24
              karty chip to projekt mojego pomysłu z myślą o naszych klientach, oferując im roczną bezpłatną pomoc prawną w zakresie odszkodowań. Jutro mam spotkanie z dyrektorem zarząd. w tej sprawie. Pozdrawiam
    • 25marek Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 10.02.14, 09:40
      Każda praca jest owocna i warto się jej podjąć jeśli masz zaangażowanie i chęci wykonywać swoje obowiązki rzetelnie. Ja osobiście polecam jednak mniejsze kancelarie gdzie bardziej dbają o swoich pracowników i klientów. Jeśli jesteś zainteresowana wysokimi prowizjami i właściwym podejściem do klienta bo tak na prawdę chodzi o jak najkorzystniejsze rozwiązanie problemu na korzyść klienta to warto się zainteresować ofertą Centrum Pomocy Poszkodowanym Probus. Mają poważne podejście do swoich pracowników i odpowiednio wynagradzają za wykonaną pracę. Prowizje są naprawdę wysokie.
    • piotrdrb Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 23.02.14, 15:36
      Jak najbardziej warto. Jest wiele firm na rynku, wiele też składa obietnice bez pokrycia nie dając żadnego wsparcia na starcie za to oferując jedynie "wyższy procent". Mnie kilka at temu wprowadzono do DRB gdzie to wsparcie otrzymałem i teraz staram się pomagać każdej nowej osobie zainteresowanej biznesem odszkodowawczym. Biznesem bo pieniądze są ponadprzeciętne - oczywiście jak w każdej branży zarabiają tylko te osoby, które mają wyniki. Zapraszam na www.ExpertDRB.pl
    • 2pco Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 27.02.14, 19:22
      A ja polecam Polskie Centrum Odszkodowań ze Złotowa. Dzięki nim dorobiłem się w ciągu roku fajnego auta i na wczasy też starczyło ^_^
    • kerr111 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 10.03.14, 13:53
      A ja dostałem propozycję od firmy Promore.pl; czy ktoś zna tę firmę i może o niej coś napisać?
      • andrzej_krakow1954 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 03.04.14, 20:35
        ?ale promore to pośrednik pracy :-) warto skontaktować sie z kanclearią z Krakowa LEx telefon 503-009-30.ale oni raczej tylko na Małopolskę działają. Andrzej
    • westeros praca jakos specjalista ds odszkodowan 03.04.14, 14:24
      Wydaje mi się, że jak najbardziej warto. Przede wszystkim samemu decyduje się kiedy i ile chce się poświęcić czasu na pracę a wynagrodzenie i profity zależą od wyników i zaangażowania. Ja od ok. roku współpracuję z Kancelarią Castellum z Łodzi i bardzo sobie chwalę tą współpracę. Prowizja, jaką oferują swoim agentom jest całkiem spora, w porównaniu do innych firm działających na rynku, poza tym wzrasta po zrealizowaniu kolejnych targetów. Także szczerze polecam.
      • andrzej_krakow1954 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan 03.04.14, 20:34
        ja polecam lex kancelarię odszkodowawczą z Krakowa, ale raczej tylko dla chętnych z Krkaowa i maŁopolski. oni działają prężnie w Krakowie i okolicach - taki mam do nich telefon 503-009-030. Andzrej
    • kurtwallander1 przedstawicielstwo odszkodowawcze 22.12.14, 03:12
      Przedstawiciel odszkodowawczy? Słyszałem, że warto się tym zająć i wciąż pojawiają się nowe perspektywy. Dla przykładu: www.praca-odszkodowania.pl
    • 1odszkodowanie Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 23.09.15, 14:25
      my także potrzebujemy nowych doradców na terenie całej Polski, zainteresowanych proszę o kontakt 570575528
      Pro Juris, rzetelna firma z doświadczeniem, walczą o najwyższe odszkodowanie, nie pobierają opłat wstępnych a nawet dają zaliczki na prywatną rehabilitację, polecam i podaję kontakt 570575528
    • marek-teofil Cała prawda o pracy w odszkodowaniach 17.11.15, 21:47
      Jeśli zastanawiasz się, dla jakiej firmy odszkodowawczej pracować, to zadam Ci proste pytanie, które pozwoli Ci być może zaoszczędzić spory kawał twojego życia: Czy firmy te działają po to, żeby dać zarobić innym, czy żeby same zarobiły na innych?
      - Dlaczego chcesz pracować dla kogoś innego, tak się martwisz, żeby ktoś nie zbiedniał? - Nie pytaj, dla kogo pracować, zacznij pracować dla siebie!
      - To jest realnie możliwe, a jeśli chcesz pogadać o tym, to napisz na mtszerszen@gmail.com,
      ja nie pracuję dla żadnej firmy, ja pracuję dla siebie, i na swoje konto.
    • piotrdrb Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 17.11.15, 22:15
      Jak każda praca w sprzedaży ma swoje uroki i minusy. W pracy z klientem charakteryzuje się tym, ze klient fizycznie nie ponosi opłat za usługę (w większości wypadków) rozlicza się prowizyjnie z tego co KO (Kancelaria Odszkodowawcza) uzyska dla klienta. Wiele jest opinii i często nieobiektywnych ponieważ praca sama w sobie jest PROST ale NIE ŁATWA. Ci, którzy nauczą się zawodu zarabiają średnią krajową tygodniowo - bądź więcej, Ci którzy nie nauczą się podstaw....mało i często się frustrują i poddają. Co zrobić żeby być w grupie tych pierwszych? Warto związać się z kimś kto wie jak to zrobić :) #d8drb
      • marek-teofil Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 18.11.15, 12:01
        Właśnie o tym mówię, praca niełatwa, najeżona trudnościami, trzeba się jej uczyć u dobrego mistrza - a selekcja jak do marines US Navy - 1 na 100 przechodzi dalej, reszta odpada

A jakie zarobki? - <Średnia krajowa>

Wszystko by było OK kolego z DRB, bo tą pracę da się lubić, ale pod warunkiem, że żyjesz w nieświadomości. Jak tylko uświadamiasz sobie to, że Ty zarabiasz średnią krajową, a DRB na tobie zarabia 3 średnie krajowe - to jakby sama satysfakcja z pracy przestaje Ci wystarczać, zaczynasz myśleć o tym, żeby mieć z tego jakieś konkretne pieniądze...

...które przecież masz, bo cały czas trzymasz je w ręku - bo umowa z klientem to twoje aktywa w tym biznesie - tylko że każdy agent zanosi je grzecznie do "swojej" firmy i nic nie chce w zamian - dostaje <średnią krajową> - to mniej więcej tyle, co wikt i opierunek dla chłopa pańszczyźnianego - tyle, żeby miał siłę dalej pracować i nie pomarł :)

Zadzwoń 519 496 747 Napisz mtszerszen@gmail.com
        • aureamediocritas Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 19.11.15, 15:19
          Nie do końca tak jest, jak piszesz, bo samemu nie można zrobić tyle, co w firmie ? w takim sensie, że masz więcej merytorycznego wsparcia od starszych ekspertów szkolenia i takie tam nie musisz się doszkalać na własną ręke. Mozesz na starcie umieć trochę mniej a jednocześnie masz wiecej możliwosci i szybciej sie rozwijasz bo szkolenia masz od firmy. Masz tez różne rzeczy nie wiem,samochód służbowy, telefon itd czyli zasoby, których udziela ci firma żebyś zarobił dla niej pieniądze oczywiście, ale też dla siebie bo to jest wspólne przedsięwzięcie. ważne, żeby znaleźć taką firmę która właśnie wspiera cie i nie wyzyska ale która będzie twoim współpracowanikem. Ja nie jestem z tej branzy w ogóle, ale mam znajomego, który pracuje w DRB i bardzo sobie chwali - maja doszkalania premie, nagrody, wsparcie od firmy i jakiś w ogóle taki spoko system, i zarabia też wcale nie najgorzej zwłaszcza w stosunku do tego, co idzie dla firmy. a nie ukrywajmy ze kazda firma jest po to by zarabiac to jest przeciez jej cel, ale przy tym ty też sporo zarabiasz bo z tego co widze tez co pisal piotrdrb, to ta srednia krajowa jest tygodniowo a nie miesięcznie wiec chyba spoko
          • marek-teofil Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 19.11.15, 15:47
            a z jakiej branży jesteś? rzecznik prasowy DRB?
            bardzo mi miło
            • aureamediocritas Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 19.11.15, 17:01
              Gdzie tam rzecznik :D chociaż jakby mi dali taką robote rzecznika, to wziąłbym, to mówisz, że prezydpozycje mam? ja mam swój sklep akurat, wiec wiem jakie są minusy własnego biznesu, chociaż w tej branży to akurat duże firmy nie sa za fajne, to znaczy nie wszystkie, bo moja akurata jest spoko, bo mam niby swoj sklep,a le z taką większą siecią wspólpracuje i nie powiem, ma to swoje minusy ale ogólnei to lepiej mi się wiedzie niz jak sam zarzadzałem, takie czasy, że ludzie patrza co im się nad głową zaświeci, a nie na to, co w sklepie mogą dostać. chociaż z ta siecia to różne przygoty też miałem, ale to nie bedę pisać, bo DRB to tam mój kumpel to niech on się martwi, mógł mi nie opowiadać, a tak to sam sobie kwasu w interesie na robię i co będzie. Tak mam wolny wieczór to sobie zajrzałem na to formu i sie okazało że jest pare tematów gdzie bym się chciał wypowiezdieć, w sumie to może bym sobie znalazł lepsze zajęcie na wieczór faktycznie, ale wydaje mi się, ze takie podejście nie jest dobre, żeby kazda firme uważać za wyzyskiwacza, tak samo jak żeby ufać wszystkim, takie już mam nastawienie jak widzisz nick aureamediocritas wszystko najlepsze posrodku i tak sie chciałem podzielić, jakbyś chciał z kimś z DRB gadać to zapytam kolegi pewnie chętnie ci da kontakt bo ostro pracuje na te swoja średnią krajową tygodniowo, wszystkim nawet prywatnei o tej firmie opowiada, normalnie to tak nie zapamiętuje nazw ale ta mi od razu w oko wpadła jak tu czytałem
    • tomekxxxx Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 06.04.16, 12:41
      Witam, praca oczywiście warto ale zależny gdzie się pracuje rózne % i dodatki.

Dodam od siebie, że poszukujemy osób do pracy na stanowisko konsultanta jeśli ktoś jest zainteresowany proszę wypełnić formularz na www.odszkodwaniapro.pl

Reprezentuje Centrum Odszkodowań DRB
      -11 lat na rynku
      -solidna firma 2012,2013,2014,2015
      -wiarygodna firma
      -medal lidera rynku
      i wiele innych oficjalna strona Centrum Odszkodowań www.drb.pl

Pozdrawiam
    • jaszczurka_22 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 15.04.16, 08:23
      Witaj annavel,
      skontaktuj się ze mną pod numerem telefonu 508 344 431, to wytłumaczę na czym polega taka praca, a Ty zastanowisz się nad podjęciem decyzji.

Pozdrawiam,
      Elżbieta
    • magwroc Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 20.04.16, 14:06
      Ja współpracuje z Centrum Odszkodowań Arka z Wrocławia. Moi Pacjenci są zadowoleni i ja także :) tu numer do babeczki od nich 535 368 684. Mogę powiedzieć, że jeśli ktoś jest zaangażowany jak ja to kasę można fajną wyciągnąć :)
    • tomekxxxx Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 21.04.16, 09:23
      Witam polecam pracę w Centrum Odszkodowań DRB - pewna firma gdyż posiada liczne nagrody jak Solidna firma 2015 itp.

Przeczytaj dział kariera na www.odszkodowaniapro.pl i wypełnij formularz zgłoszeniowy - zmień swoje życie na lepsze !

• kancelariagdansk Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 30.05.16, 19:58
      Witam.
      Oczywiście ,że warto.
      Nasi zaangażowani przedstawiciele zaczynali pracę w odszkodowaniach jako dodatkowe źródło dochodu.
      W tej chwili odszkodowania to ich jedyne źródło dochodu do gospodarstwa domowego.Ci którzy pracują sami zarabiają średnio kilkanaście tysięcy miesięcznie,a te osoby które mają swój zespół nawet po kilkadziesiąt tysięcy.Oprócz wynagrodzenia prowadzą biura które opłaca kancelaria ,oraz za wyniki otrzymali pensję na opłacenie leasingu samochodów wysokiej klasy.
      Wydaję mi się ,że warto!!!
      Osoby mające doświadczenie zapraszam do kontaktu.
      Krzysztof Mikołajczyk
      tel.504-729-591
      www.solace.pl
      www.ocena-szkody.pl
    • fafkins42 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 22.09.16, 15:28
      Owszem warto, jako praca dodatkowa super opcja. Zapytaj tutaj powinno być ok automobilis.pl/wspolpraca/
      • marcins575 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 30.09.16, 13:03
        Witam
        Zapraszam chetnych do podjecia pracy jako doradca do spraw odszkodowan,oferujemy wysoki prowizje,zaliczki za podpisane umowy,wyplaty akonto dla poszkodowanych w celu zachecenia do podpisania umowy.
        Propozycja takze dla przedstawicieli ktorzy chca zmienic korporacje.
        Kontakt marcins575@gmail.com
        Pozdrawiam
    • adalip Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 29.12.16, 12:39
      ja zatrudniłem się w xaltum - dobrze płacą i jako pracodawca są ok, spróbuj tam może :)
      • adalip Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 29.12.16, 12:40
        adalip napisał(a):
        zatrudniłAm oczywiście :P
        > ja zatrudniłem się w xaltum - dobrze płacą i jako pracodawca są ok, spróbuj tam
        > może :)
    • gdynia2017 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 19.02.17, 20:13
      Pracowałem w PROMORE Kancelaria Odszkodowawcza i teraz kiedy zmieniłem pracę mogę powiedzieć, że praca była naprawdę spoko, kasa zawsze na czas i klienci zadowoleni. Obecnie pracuję w promore jako zajęcie dodatkowe i można powiedzieć że sobie chwalę :) Polecam
    • robertk9010 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 03.08.17, 12:04
      Warto, ale zależy gdzie. Ja pracuję już kilka ładnych lat w DAS i to pierwsza praca, którą naprawdę lubię.
      Zarobki są spoko, jest fajny system motywacyjny itp., atmosfera w porządku. Poza tym można się u nich dużo
      Nauczyć. Bez porównania z innymi miejscam, w których pracowałem, a trochę ich było. Obczaj stronę das.pl/
    • basiulinka555 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 05.09.17, 14:05
      Ja też pracuję w das.pl i jestem bardzo zadowolona. Na początku trzeba się wdrożyć, ale jest super system motywacyjny, moim zdaniem taka praca to praca z przyszłością.
      • qrak8 Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 08.09.17, 10:28
        Witam,
        Zastanawiam się nad zmianą zawodu i związanie się z odszkodowaniami. Z kontaktami z klientami nie mam problemów, bo wykonawyałem wiele zawodów związanych z obsługą klienta (konsultant telefoniczny, serwisant, przedstawiciel handlowy, itp) Byłbym wdzięczny za jakiś głębszy opis, jak wygląda dzień pracy, czy jest możliwośc pracy z domu, jak z dyspozycyjnością?
        • chetnie_pomoge Re: praca jakos specjalista ds odszkodowan? warto 15.09.17, 19:46
          Witam,
          Zapraszam do kontaktu pod nr tel 605178556.
          Chętnie porozmawiam o pracy w branży odszkodowań.
          Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka