Dodaj do ulubionych

Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego [...

IP: 88.220.76.* 25.11.11, 13:44
Jak tak mu źle na Śląsku to niech się przeniesie do W-wy bo przecież podobno Sosnowiec to najbardziej na południe wysunięta dzielnica W-wy. Jak jest taki mądy to niech wyjaśni dokładnie gdzie leży Sosnowiec, może na północy Polski??? Ja nie wiem bo nie jestem za dobry z geografii
Obserwuj wątek
    • Gość: Terlicki Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.159.46.2.static.crowley.pl 25.11.11, 13:50
      Ja jestem za. Niestety władze kraju i województwa traktują Zagłębie po macoszemu, bo nowe inwestycje powstają wszędzie, tylko nie w miastach Zagłębia (bo czy Siewierz to Zagłębie, zdania są podzielone). Czytałem przed wyborami publikację "Polska w budowie" wydaną przez PO i było tam opisanych kilkadziesiąt inwestycji w województwie i żadna nie znajdowała się w Sosnowcu, Dąbrowie, Będzinie czy Czeladzi.
    • Gość: hugon Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.via.zamek.net.pl 25.11.11, 13:57
      Jak najbardziej słuszna inicjatywa. Zagłębie Dąbrowskie to zachodnia małopolska.
    • Gość: Zbigniew Boniek Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.ak-com.pl 25.11.11, 14:18
      Popieram.
    • Gość: anty gejksa Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.11, 14:23
      popieram!
    • Gość: a sio Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: 93.175.75.* 25.11.11, 14:52
      a ja sram na to bo i tak syf i brud yu bedzie tylko ze niektórym stołeczkow przybedzie
    • Gość: KTOS Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: 88.220.76.* 25.11.11, 15:24
      Nie mam inwestycji bo inwestuje są tam gdzie są perspektywy a widać w zAGŁĘBIU ich nie ma. Jak wam się nie podoba Śląsk to spadać tam gdzie Wam będzie lepiej. Na otarcie łez powstaje w Sosnowcu trzeci McDonald
    • Gość: hugon Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.via.zamek.net.pl 25.11.11, 15:48
      szanowny KTOS zachowuje się i myśli jak ŁOŚ ale to typowe dla dupowatego ślązaka
    • Gość: !!! Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.fucio.net 25.11.11, 16:15
      DO pierwszego kretyna --> Jak mu może być źle na Śląsku jeśli Będzin nie jest na Śląsku tylko w województwie które nie wiedzieć czemu hanys Buzek nazwał Śląskie
    • Gość: gosc:OSTROWIAK [...] IP: 121.215.42.* 25.11.11, 16:37
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • shroeder1970 Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego 25.11.11, 16:57
      Poprę każdy decentralistyczny ruch, który wskazuje na świadomość lokalną jego twórców. Czy to Śląska , Zagłębia, Podbeskiedzia, Sławkowa czy Zawiercia.
      Bo o patrotyźmie świadczy patriotyzm lokalny, związanie ze wspólnotą, a nie jakiś "bóg honor ojczyzna" _narodowa_ za wszelką cenę.
    • sandwich1 Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego 25.11.11, 16:57
      " Jak wam się nie podoba Śląsk to spadać tam gdzie Wam będzie lepiej. "

Wzruszyła mnie twoja wypowiedź. Głębia przemyśleń. Mógłbyś skonkretyzować? Skąd dokąd mamy spadać?
    • Gość: wer Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.cable.smsnet.pl 25.11.11, 17:13
      popieram a sio, o stołki idzie, a brud i ubóstwo jak było tak będzie
    • Gość: blazej Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.11, 17:20
      np. przestań korkować tunel tym swoim gorolskim gratem, na zagłębiu nie ma inwestycji, bo gorole są leniwi i potrafią tylko wystawiać dłoń po "należne" a jak już któryś coś sam zrobi, to jest na ogół typowym "pomysłowym" i tak trzeba po nim poprawiać.
      wstyd mi takich sąsiadów.
    • Gość: lopek Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.ip.netia.com.pl 25.11.11, 17:33
      pop....dolce !
    • Gość: Dares Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.telpol.net.pl 25.11.11, 17:39
      Sosnowiec, D.Górnicza, Będzin, Czeladź to Zagłębie Dąbrowskie a nie Śląsk i nigdy nie będzie. Urodziłem się w Katowicach tam tez się wychowałem , kocham to miasto choć przyszło mi od paru lat niestety mieszkać w Sosnowcu, takie życie. Podział na Hanysa i Gorola jest i będzie niestety.
    • kieliszki Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego 25.11.11, 17:53
      Nie ma praktycznie żadnej różnicy między Katowicami a Sosnowcem. To już prędzej między Chorzowem + Bytomiem płd z jednej, a Bytomiem płn i dalej TG Radzionków, Piekary z drugiej jakas różnica jest.

GOP będzie jednym miastem i to jest teraz priorytet do osiągnięcia. Poprawa komunikacji miejskiej, promocja regionu, tworzenie środka ciężkości dla tego regionu Europy. Dążenie, żeby GOP był liderem, avant gardą, autorytetem, wzorem do naśladowania dla innych, a nie zapyźnikiem porozbijanym na średnie miasta. Pieprzenie o ścieku "Brynica", którego nawet nie widać, to zawracanie głowy i gó...any sport
    • aoru Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego 25.11.11, 18:16
      Nawet jeśli autonomia miałaby sens, to prowadzenie granicy dwóch autonomicznych obszarów przez sam środek wielkiej konurbacji byłoby bez sensu. W kwestiach takich jak stwarzanie dobrych warunków pod inwestycje, tworzenie sprawnej sieci dróg i komunikacji publicznej w regionie itp. itd. Katowice i Sosnowiec powinny się jak najbardziej integrować, a nie dzielić sztucznymi, ksenofobicznymi murami. Miasta Górnośląskiego Związku Metropolitalnego powinny wylądować jednak w tej samej autonomii.
    • Gość: celtik Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.fucio.net 25.11.11, 18:21
      przed wyborami parlamentarnymi czytaliśmy o akcji "ponad podziałami" polityków lokalnych - Porozumienie dla Zagłebia - może redaktorzy pokuszą się o redakcyjną kontynuację wątku (jaki skutek , jaki efekt, jaki finał porozumienia) abyśmy mieli praktyczny obraz "wyborczej kiełbasy"
      Szanowni dziennikarze piszecie tylko o nowych pomysłach, inicjatywach - jak na zawołanie nowolansujących sie "grup" ale też oczekujemy informacji co z tymi starymi obiecankami cacankami
    • zdenekbrambor Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego 25.11.11, 18:54
      Każda akcja budująca lokalną wspolnotę jest dobra - jestem Gorolem ale mam familię w Rudzie, Katowicach i Siemianowicach...
      Myślę, że wszędzie ludize są mniej więcej tacy sami i tylko przy rodzinnych uroczystościach słychać po ras tysięczny kawały o jednych i drugich.
      A propos - ostatnio rozpieprzył mnie K. Kuc, znany antygorolowiec: Wiecie co jest dobrego w Sosnowcu? Że jeździ stamtąd autobus do Katowic!
    • rosomak0 Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego 25.11.11, 19:13
      Rzeczywiście dziennikarze nie odróżniają Zagłębia od Śląska. Więc jest coś na rzeczy.
    • Gość: Karlof Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.11, 19:33
      Jako Hanys, popieram
    • Gość: tomsz Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.11, 19:51
      zagłębie dąbrowskie to nie żadna zachodnia małopolska... Jaworzno należało do powiatu śląskiego za czasów I Rzeczpospolitej a północne tereny do księstwa zawierciańskiego czy siewierskiego... Czeladź (najstarsze miasto na Zagłębiu) pierwszy raz została wymieniona gdy te ziemie należały do księstwa opolskiego...
    • Gość: Sosnowiczanic Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.11, 19:53
      Człowieku, aż tak bardzo nienawidzisz Ślązaków i Śląska? Po co chcesz pogłębiać te wzajemne niechęci? Ilu znasz Ślązaków? Ja mnóstwo i prawie wszyscy mają gdzieś to że urodziłem się i mieszkam po drugiej stronie Brynicy. Otwórz oczy, wyjdź do ludzi, rozmawiaj z nimi serdecznie a dumę swą noś w sercu ale pozbądź się tych negatywnych emocji! Proszę.
      Pozdrawiam.
      Sosnowiczanin
    • Gość: bałtycka foka Re: Powstaje Ruch Autonomii Zagłębia Dąbrowskiego IP: 31.61.18.* 25.11.11, 20:01
      to ja zakładam ruch żądający dostępu do morza dla całego województwa śląskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka