Dodaj do ulubionych

Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.05, 22:20
Ślązacy uhonorowali Ziętka stawiając mu pomnik w centrum Katowic. Kiedy
Zagłębiacy uczczą Gierka w ten sam sposób! Chyba sobie na pomnik w Sosnowcu w
pełni zasłużył!
Obserwuj wątek
    • Gość: sosna Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.smstv.pl 21.11.05, 23:10
      Myślę, że tak. Dobrze mi się żyło w tamtych czasach. Wiele osób może narzekać
      ale nie ja.Miałam dobrą prace, żyłam może nie w luksisie ale godnie i z
      poczuciem własnej wartości nie to co dziś. Każdy rok jest gorszy od poprzedniego.
      • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 21.11.05, 23:47
        Poczucie wartości za gierka i hitlerka + stalina,czyli na czerwono.
        Ludzie proszę trochę godności,a nie czerwoności.
        Łajdacy są na śmietniku historii!!!
        • Gość: sosna Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.smstv.pl 22.11.05, 09:01
          A co nam dają obecne rządy te " nie czerwone" niszczą wszystko co zostało
          zbudowane, a przepraszam, zamiast budować domy jak to było za Gierka teraz
          budują markety. Zakłady pracy nagle stały się niepotrzebne, a Ci zwykli ludzie
          którym jeszcze udaje się znaleść pracę, pracują nie za marne pieniądze,ale
          poniżej minimum i nie mówiąc w jakich warunkach.Tak wygląda obecnie nasze życie,
          chyba, że w mieście Pana AS jest inaczej.
          • Gość: he he Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 13:55
            Kobieto, przecież w każdej chwili możesz mieć jak za Gierka. Dostatnio i krótko.
            Idź do banku weź kredyt i rządź, postaw się. Problem będzie później, Gierka
            długi będą spłacać jeszcze pokolenia, a swój kredyt będziesz musiała spłacać sama.
            Ciekaw jestem czy dalej kochałabyś swojego Edzia gdybyś już 26 rok kupowała
            wszystko na kartki. Bo chyba nie jesteś tak naiwna i nie mślisz, że te
            dziesiątki kopalń i towarzyszących im przedsiębiorstw nie zostałyby do dzisiaj
            wydojone do cna i unicestwione.
            • Gość: sosna Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.smstv.pl / 81.210.104.* 22.11.05, 16:04
              Kartki były ale było i tez za coje wykupić. Teraz owszem półki uginają się od
              towaru ale dla zwykłego człowieka to tylko do popatrzenia. A czy obecne rządy
              nie zaciągają kredytów. A te wszystkie afery? Szkoda gadać Historia kiedyś oceni
              te "piękne" 26 lat bez kartek ale głodu dla milionów POlaków.
              • Gość: he he Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 23:17
                Było za co - w Sosnowcu. Na ukaranym za 1970 rok Wybrzeżu nie było ani co
                wykupić ani za co.
        • Gość: x Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.05, 17:14
          sawa-ty moherowy bereciku.
      • Gość: hehe Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 00:38
        Fajnie było, dzieci jeździły co roku na kolonie i zimowiska, mamusia dwa razy do
        roku na kurację, dziadek jeździł za darmo tramwajem, bo walczył o ludową
        ojczyznę w szeregach, a wujek mógł bez problemu chlać tanią wódę i iść rano do
        roboty, bo pracować każdy musiał,nawet gdy nie chciał. I to wszystko za prawie
        darmo. Szkoda że tylko parę lat trwał ten luksus.
      • Gość: monikawanda Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 08:02
        Dajcie już spokój tym pomnikom-"modli się pod figurą a diabła ma za skórą"
        Te przywary wyśmiewał już Boy-Żeleński- polecam
    • Gość: ek Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.05, 22:47
      I Stalina i Lenina i Gomułki. Niech żyje nam Sosnowiecka Republika Rad.
      • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 23.11.05, 04:42
        Towarzysze napewno jeszcze by chcieli jaruzela
        • Gość: a Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 09:14
          sawa-ty moherowy bereciku
    • Gość: aser Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 18:59
      Gierek na cokół!
    • Gość: bbb Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 16:18
      GIEREK NA COKÓŁ.
      A INNYM BERECIK (BECIK).
      • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 28.11.05, 12:26
        Gość portalu: bbb napisał(a):

> GIEREK NA COKÓŁ.
        > A INNYM BERECIK (BECIK).
        Ciekawe te pomysły kabaretowe.Dobry pomysł na tytuł kabaretu-g..... na pomnik,a
        pomnik do dupy.Bałem się,że jesteście bardzo skomuszali,ale macie fajne pomysły
        i nie boicie się,tak żartować z Ronda,jeszcze wam towarzysze dokopią.
        • Gość: smoła Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 12:37
          andrzej.sawa.
          widzę powrót do pracy.
          tak ci sie nudzi.
          zajmij się pracą.
          czyżby nie boisz sie zwolnienia.
          korzystając z kompa zakładu pracy.
          uważaj.
          bo becikowe(berecikowe)ci sie oddali.
          sfrustrowany agencie sb.
          • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 28.11.05, 12:44
            Niestety,ja nie stosuję zasad z czasów g.....i sam płacę,a jak mam chwilę czasu
            to patrzę co ciekawego na szerokim świecie,a niestety,przykro bereciki mnie nie
            lubią
    • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 28.11.05, 19:13
      Powiem ci szczerze nie jesteś kabareciarzem,jesteś zwykłe komusze gó...Ale
      znam trochę ludzi z Sosnowca i oni są normalnymi ludźmi
    • doktorpajchivo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 29.11.05, 23:46
      jestem 3 razy na TAK dla tej szczytnej koncepcji ...
      • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 30.11.05, 21:45
        ale jaja
      • Gość: oleksy Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.05, 21:47
        Ja też jestem za!
    • Gość: antysawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.05, 13:05
      Sawa, zanim bedziemy kogokolwiek brać za dupe w Sosnowcu to bardzo chetnie
      spotkalibyśmy się z tobą. Przedstaw się jakoś bojowniku o lepszą polske. Skąd
      pochodzisz prowokatorze i czy daleko masz z domu do dworca w katowicach. A jak
      ten pomnik u nas kiedyś stanie to obok postawimy tablice z adresami do
      biedakuchni których w tym wspanialym ustroju, o który walczyleś, nie brakuje :
      Najwięcej jadłodajni dla ubogich jest w Sosnowcu:
      ul. Mościckiego 14, w godz. 12-14,
      ul. Szymanowskiego 5a, godz. 12-14,
      ul. Kierocińskiej 25, godz. 13-15,
      ul. Niepodległości 17, godz. 13-14.30,
      ul. Orląt Lwowskich 2, godz. 13-14.30,
      ul. Dobrzańskiego 99, godz. 12-13,
      ul. 3 Maja 39, godz. 6.30-11,
      ul. Bratków 1, godz. 13-15,
      al. Zwycięstwa 19, godz. 13.30-15.
      • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 01.12.05, 16:18
        Komuna była łajdackim,zakłamanym systemem i nawet sprawa jadłodajni dla ubogich
        tego osądu nie zmieni.Komunizm zbankrutował też ekonomicznie i jakaś część
        obecnych kłopotów to efekt kilkudziesięciu lat cofania się Polski w stosunku do
        znacznej części Europy.Komunistyczni geniusze to zrobili
    • Gość: Waldek Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: 213.25.120.* 02.12.05, 12:27
      Milion razy tak --TAK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: daria Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.05, 19:02
        Ja też jestem za!
        • Gość: gość Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: 213.25.120.* 08.12.05, 13:28
          Ten przywódca pokazał Polakom jak jest na zachodzie, był normalnym człowiekiem i
          jemu się należy bo nawet umiał mówić po polskiemu(jeden tak mówił i dostal nawet
          Nobla ) , nie mówił że chodzi mu o "Polskie" tylko Polskę !
          • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 08.12.05, 15:58
            Tak jest towarzyszu!!!!!!!
          • Gość: BUC Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.06, 19:23
            ja jestem również za tym aby postawić pomnik p. Gierkowi. Tyle co ten człowiek
            zbudował w ciągu paru lat, to nie udało się zdziałać różnym rządom w ciągu
            ostatnich -nastu lat.

PS: niestety niewiele jest osób w tym otaczającym nas świecie dziajającyh dla
            idei.
            • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 24.01.06, 19:36
              "Olbrzymie otwarcie na świat i rozległe kontakty handlowe Polski, także z
              państwami kapitalistycznymi, było możliwe m.in. dzięki rabunkowej eksploatacji
              wszystkich możliwych dóbr naturalnych i mineralnych w Polsce w celach
              eksportowych. Karczowano wtedy m.in. zbyt młode lasy o dużym rocznym przyroście
              masy, a pod Katowicami wydobyto łatwo dostępne pokłady węgla, które, jako
              zabezpieczające miasto, były oszczędzone nawet przez Niemców podczas okupacji."

Taki cytacik ku pamięci Pierwszego Gospodarza.
            • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 24.01.06, 21:06
              BUC fajny kabaretowy kawałek,ale uważaj bo znajdą się idioci,co w to uwierzą
              • Gość: psychol Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.06, 22:55
                sowka nie chce mi sie z toba gadać po twoim powrocie z "sanatorium" w Barcinku.
                • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 25.01.06, 12:09
                  To Ty jesteś psychol,sam się przyznałeś
                  • Gość: mniej niż 0-sowko Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.06, 15:28
                    Ja nie wróciłem z sanatorium w Barcinku.
                    Ale jaja sowka przyznaje się do swoich korzeni.
                    Czyżby jednak był to Żołnierz AR.Czy też CUŚ jego.
            • czerwonykrawat Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 25.01.06, 14:10
              wreszcie rozsądny głos się w sprawie pokazał a nie tylko plucie. Panie BUC i
              inni ma pan rację i młodzież była inna wtedy mielimy ZMS harcerstwo który hował
              nas na ludzi i dawał szkołe i pracę.A i partia na którą teraz wszyscy plują
              dbała o robotnika, było się gdzie poskarżyc, jakby co a teraz to kogo się mozna
              poskarżyć? Do bliźnikaów się poskarże, zeby potem jeden zganiał na drugirgo że
              to nie u niego my byli na skardze. A teaz na ulice strach wyjść, a kluby rolnika
              przesakdzały i klubokawiarnie. Teraz za to puby mamy z pijakami. Na Gierka plują
              teraz wszyscy a wszyscy mu klaskali jak przemawiał. Bo wszyscy wierzyli że
              bedzie dobrobyt, bo go było widac na okrągło. Nie to co teraz jednym kiełabasa a
              drugim sznur na gardło. Wiernym trzeba być do końca a nie pluć teraz. Ja nie
              mówiie żeby pomnik zaras ale żeby szacunek jakiś w społeczeństwie był dla tego
              Gierka naszego, bo był dobrym gospodarzem i to nie tylko ja tak mysle ale
              innych wielu też. Co pamiętają ze nie śpią teraz pod mostem czy w gnoju ze
              świnią a w ładnych blokach i dzieci chodziły do szkoły chodziły i naświetlice
              a nie żebrać do hipermarektów. Zastanówcie się nad sobą gdziebyście teraz byli
              wy Sawy i inne.
              • Gość: Oli Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 18:17
                Coś w tym jest co pisze p. BUC. Nie tak dawno szybko pozbyto się PGR-ów, bo
                były rzekomo złe, podobnie schłodzono gospodarkę, bo może się przegrzeje. A tu
                się okazjue, że na przykład Chiny rozwijają się w tempie prawie 10 % rocznie od
                ponad piętnastu lat i nic im nie jest. Podobnie jest z PGR-ami w byłym NRD-
                ówku, które trzymają się mocno. No ale to tylko u nas jest możliwe podejście
                rewolucyjne i z dnia na dzień zamiast trzeciej, mamy podobno czwartą
                Rreczypospolitą:)
                • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 25.01.06, 18:34
                  Gość portalu: Oli napisał(a):

Chiny rozwijają się w tempie prawie 10 % rocznie od
                  ponad piętnastu lat i nic im nie jest.

Tak, Chinom nic nie jest, a kto by tam patrzył na Chińczyków. Jestem ciekaw czy
                  chętnie byś pracował siedem dni w tygodni, z urlopem jedynie na przywitanie
                  Nowego Chińskiego Roku w warunkach urągających wszelkim pracowniczym normom. Ale
                  co tam, toż to tylko propaganda, prawda.Lepper był i wie lepiej. Chiny rosną w
                  siłe, jak niegdyś gierkowska Polska. Na razie trwa olmpiada zobaczymy co będzie
                  gdy skończą się igrzyska olimpijskie, .

Podobnie jest z PGR-ami w byłym NRD-
                  > ówku, które trzymają się mocno.

Będziesz uprzejmy zapodać kwotę jaką zachodnie Niemcy wpompowały w nierentowne
                  gospodarstwa rolne, żeby tę rentowność odzyskały? Dlaczego nie powiesz, że w
                  tych "PGR-ach" niemieckich, które są już prywatne nie państwowe, już nikt nie
                  kradnie, ludzie narzekają na biedę i migrują do zachodnich niemiec. Ziemia we
                  wschodnich landach jest do kupienia za bezcen.
                  • Gość: Oli Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 17:57
                    Widzę, że nie zrozumiałeś mojej przenośni. Mnie chodziło o to, że rewolucje są
                    bez sensu a nie o to, że chciałbym mieszkać i pracować w Chinach, czy też w NRD-
                    ówku. A jeśli chodzi o Polskę w kontekście wzrostu gospodarczego, to ponieważ u
                    nas jest mnóstwo obszarów wzrostu, i poprawy to wzrost rzędu 5-7 % przez
                    najbliższe 10 lat nie jest problemem. Jedynie problemem może być jakiś chory
                    punkt widzenia. NAtowisat co do PGR-ów, to nie wiem czy właściwą drogą jest
                    spalenie i zburzenie wszystkiego i późniejsza budowa na zgliszczach. No ale mam
                    nadzieję, że Twoja wyobraźnia podpowie Ci coś rozsądnego.

W życiu jest wiele dróg, które prowadzą do tego samego celu.
                    • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 26.01.06, 18:19
                      Nie mogę dopatrzyć się w twoim poście ani przenośni ani potępienia wszelkich
                      rewolucji. Chwalisz chiński 10% wzrost gospodarczy, a przecie to jest czystej
                      wody rewolucja przemysłowa, niczym nie różniąca się od tej, którą zafundował nam
                      tow. Gierek (niech zyje, niech żyje, niech żyje - przerwa na oklaski).
                      Pewnie, że nie jest właściwą drogą palenie wszystkiego i rozpoczynanie budowy na
                      zgliszczach, przeczytaj jeszcze raz moje pytanie. Ile pieniędzy wpompowali
                      zachodni niemcy żeby zatrzymać ostich w ich byłych PGR-ach?
                      Będę się cieszył, na równi z tobą, z każdego procenta wzrostu gospodarczego w
                      naszym kraju, ale czarno widzę ten wzrost. Lista inwestycji, które dzięki PiSowi
                      nie zostaną w naszym regionie przeprowadzone, nie wróży żadnego wzrostu.
                      • Gość: sosn Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.06, 20:07
                        Żone poderwał Panu jakiś Pisowiec , czy co, że taka nienawiść do PIS we
                        wszystkich wątkach. Czy znowu jakaś akcja jak Kolegi Maxnl ?
                        • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 26.01.06, 20:16
                          Może poprzesz swój wywodzik jakimś cytatem. W moim słowniku nie ma słowa
                          "nienawiść". Powiedz tylko za co mam ich lubić. Może uda ci się mnie przekonać.
                          Zacznij od tego co poniżej.

Lista posłów z województwa śląskiego, którzy większości głosowali przeciw lub
                          wstrzymali się od głosu przy poprawkach budżetowym korzystnych dla naszego
                          regionu:

• Jacek Falfus – PiS
                          • Kazimierz Matuszny – PiS
                          • Stanisław Pięta – PiS
                          • Lucjan Karasiewicz – PiS
                          • Jadwiga Wiśniewska – PiS
                          • Aleksander Chłopek – PiS
                          • Jędrzej Jędrych – PiS
                          • Wojciech Szarama – PiS
                          • Tadeusz Wita – PiS
                          • Grzegorz Janik – PiS
                          • Izabela Kloc – PiS
                          • Bolesław Piecha – PiS
                          • Michał Wójcik – PiS
                          • Krzysztof Mikuła – PiS
                          • Grzegorz Tobiszowski – PiS
                          • Waldemar Andzel – PiS
                          • Jacek Kościelniak – PiS
                          • Ewa Malik – PiS www.sejm.gov.pl/poslowie/posel5/212.htm
                          • Krzysztof Szyga – PiS
                          • Stanisław Zadora – LPR
                          • Antoni Sosnowski – LPR
                      • Gość: Oli Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.01.06, 18:07
                        Mnie daleko jest do chwalenia PIS-u, ale podobnie nie jestem w stanie wiele
                        dobrego powiedzieć na temat PO, czy SLD. Wszystkie te partie działają na
                        zasadzie "teraz jest nasz czas i ... róbta co chceta". A ponieważ po piętnastu
                        laty nie wypracowano żadnego sensownego schematu rozliczenia poza kartką do
                        głosowania, dlatego mamy to co mamy. PIS krytykując program Platformy, wstawia
                        do swojego rządu człowieka o "platformianym" punktcie widzenia ma finasne i
                        podobno nic się nie stało. Całą kampanię możemy po prostu wykreślić z historii,
                        jako nie byłą. A poza tym to podejście PIS-u do tworzenia koalicji jest bardzo
                        niefachowe - no ale gdzie mieli się uczyć tego? Czy Oni wiedzą co to jes
                        kompromis, negocjacje? Ostatnio na przykład słyszałem, ze wymieniono cały
                        zarząd w PAIZ-ie. Ludzie którzy wyrobili sobie już pogląd na sprawę
                        pozyskiwania inwestorów ida w kąt po to, aby kilku nowych nauczyło się tego co
                        wymienieni już dawno wiedzą. Miejmy nadzieję, że szybko się uczą. To są dla
                        mnie właśnie rewolucje, ale może właśnie dlatego trzymam się daleko od polityki
                        i jak na razie tak źle na tym nie wychodzę:)
                        • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 28.01.06, 11:24
                          Powiem ci, że w trakcie kampanii wyborczej myslałem, że partia (PiS) która ma
                          tak buńczuczne hasła wypisane na sztandarach jest przygotowana do rządzenia. A
                          to znaczy, że:
                          - posiada fachowe kadry do obsadzenia najważniejszych stanowisk. W
                          ukształtowanych demokrajach nazwisko premiera znane jest już w trakcie kampanii.
                          Jest nim przewodniczący parti najczęściej. Tu spodziewaliśmy się Kaczyńskiego,
                          bo o Marcinkiewiczu nikt nie wspominał (ze strachu?).
                          - jest przygotowana do każdej matematycznej łamigłówki koalicyjnej w sejmie na
                          zasadzie - jeśli nie z tobą to z tobą. Ci ludzie powinni wiedzieć wcześniej co,
                          za ile i komu są w stanie zaoferować.

A co mieliśmy i mamy? Żenujący spetakl kupiecki z głównym bohaterem - subiektem,
                          nieporadnym jak dziecko we mgle, przewodniczącym J. Kaczyńskim, który nie miał
                          odwagi zostać premierem. Próby i działania nie mające nic wspólnego z
                          przejrzystością i czystymi intencjami - KRRiTv na przykład, czy niemal
                          cotygodniowe spektakle w sejmie dotyczące koalicji z PO. Z pewnością i PO do
                          władzy też nie była i nie jest przygotowana ale to nie PO jest przy władzy.
                          • Gość: Oli Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 13:05
                            Tak to już jest z tą polityką, ze stronę psychologiczno-marketingową mamy
                            doskonale opanowaną. Najlepszym przykładem jest partia p. Leppera, który
                            pomimo, że do polityki oderwano go z konieczności - finansowej - odszedł od
                            pługa, to jednak tak doskonale opanował techniki manilpulacji politycznej.
                            Szkoda, że elementy z obszaru gospodarki i rządzenia są bardzo smutne w
                            wykonaniu tej prawej strony politycznej. I o ile kiedyś myślałem, że PD jest
                            nic nie warta, to teraz zaczynam sięgać do pamięci i chyba zupełnie zrewiduję
                            mój system oceny w temacie głosowania.
                            • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 28.01.06, 13:26
                              Doprawdy marzą mi się JOW-y i nowe twarze, których działania można by
                              zweryfikować w regionie dużo wcześniej przed wyborami. Mam dość oglądania
                              Kaczyńskich, Tuska, Rokity, Leppera, i wielu wielu innych, którzy chyba, tak
                              naprawdę, są zmęczeni tym co robią. Albo tym czego nie robią.
                              • Gość: sosn Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.06, 14:41
                                To naprawdę jakaś fobia. Co ma pomnik Gierka do tych kilku ostatnich postów ?
                                • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 28.01.06, 21:42
                                  A ty co moderator? Chciałbyś rządzić tym forum? Póki nie ma moderacji to nie
                                  wcinaj się w dyskusję, jeśli nie masz nic do powiedzenia.
                                  • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 28.01.06, 21:47
                                    Ale podobno wątek jest o tym g....
                                • Gość: Oli Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 16:08
                                  To, czy pomnik Gierka ma, czy też nie ma nie wspólnego z aktualną sytuacją
                                  polityczną to bym dyskutował. Wiele osób na przykład nie wie, ze do Premiera
                                  dotarł ostatnio list Ambasadora Wielkiej Brytanii, który chcąc przekonać Polskę
                                  do zaproponowanych przez nich zmian w budżenie Unii przytoczył następujący
                                  argument: "... w Wielkiej Brytanii od momentu wejścia Polski do Unii, czyli od
                                  2004 roku, stworzono więcej miejsc pracy niż w tym okresie w Polsce". I może
                                  jest to ironia, ale coś w niej jest. A sam Gierek, wcale nie robił tego co
                                  robił dla kariery .. a jak został później potraktowany to nie będę tego już
                                  opisywał.
                                  • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 29.01.06, 17:12
                                    Nie myslałem, że ktokolwiek weźmie te ambasadorskie brednie poważnie.
                                    Pomyśl nad odpowiedzią na pytanie: Dlaczego Czesi czy Węgrzy mają obecnie, po
                                    transformacji dużo mniejsze, od naszego, bezrobocie?
                                    • Gość: gosp Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 00:25
                                      kelo napisał:

> Nie myslałem, że ktokolwiek weźmie te ambasadorskie brednie poważnie.
                                      > Pomyśl nad odpowiedzią na pytanie: Dlaczego Czesi czy Węgrzy mają obecnie, po
                                      > transformacji dużo mniejsze, od naszego, bezrobocie?

Bo mniejsze gospodarki są bardziej elastyczne?
                                      Bo tzw. prowincja jest tam o wiele mniejsza?
                                      • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 30.01.06, 11:51
                                        Też, ale również i dlatego, że nie stworzono setek tysięcy miejsc pracy na czas
                                        koniunktury, bo nie było potrzeby. Cement, stal i inne dobra zapewniała Polska w
                                        rublach transferowych, czyli tanio. Po co więc było inwestować w tworzenie
                                        miejsc pracy, które po ustaniu koniunktury trzeba by zlikwidować. I to właśnie
                                        czeka Chiny.
                                    • Gość: Oli Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 18:18
                                      Dlaczego Czesi wyglądają lepiej niż my w sprawach gospodarczych? Poniżej
                                      przytoczone argumenty to tylko moja wizja swiąta, z którą oczywiści można
                                      dyskutować:
                                      - wykonali prywatyzację jednym cięciem i aktualnie zajmują się poważniejszymi
                                      sprawami jak dzielenie stanowisk /w firmach państwowych i nie tylko/,
                                      - mają lepsze pojęcie na temat gospodarki i od conajmniej siedmiu lat wiedzą
                                      jak przyciągac do siebie inwestorów zagranicznych. Nasz PAIZ od dwóch lat się
                                      uaktywnił, ale przy obecnych posunięciach PIS-u może z tym być różnie,
                                      - mają lepszą infrastrukturę drogową /autostrady i nie tylko/,
                                      - zainwestowało dużo firm niemieckich, pochodzących szczególnie z Bawarii
                                      /wiele obiektów poprzemysłowych czyli hal, magazynów które stały puste zostały
                                      zagospodarowane/,
                                      - nie mają takich uprzedzeń i przetensji do wszystkich którzy są po innej
                                      stronie politycznej,
                                      - zgadzam się, że jako mniejsze państwo łatwiej jest nim zarządzać,
                                      - startowali z innego pułapu zadłużenia zagranicznego oraz w roku 1989 mieli
                                      zdecydowanie wyższy poziom techniczny niż Polska.

• andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 31.01.06, 21:12
                                        Pomnik g... i małego h.....
                                        • Gość: Oli Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 18:00
                                          Niestety nie jestem tak inteligenty jak Ty i nie bardzo wiem o co chodzi?
                                          • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 03.02.06, 22:55
                                            A dalej debilny pomysł pomnika g....Ciekawe
                              • Gość: Oli Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.01.06, 16:12
                                A jeżeli chodzi o JOW-y to oczywiście ja również jestem i byłem za:) Na tą
                                chwilę innym sensownym rozwiązaniem jest wprowadzenie systemu większościowego,
                                bo to co się w ostatnich ośmiu latach działo z zawieranymi koalicjami to było
                                naprawdę bardzo smutne przedstawienie.
        • Gość: Puszek Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.crowley.pl 09.12.05, 01:25
          Ja też za :)
          • andrzej.sawa Dość gierkowych głupot 09.12.05, 01:35
            A tak poważnie w którym kabarecie powstał pomysł g.....pomnika?
            • Gość: locha Re: Dość gierkowych głupot IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.05, 15:40
              w tym samym sawa w którym twojego jorga
    • michaelus Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 23.01.06, 00:40
      A dlaczegoby nie.
      Zagłębie bez Gierka byłoby zupełnie inne.
      Zamiast wielkich miast - SoSnowca i Dąbrowy byłyby pewnie tylko podkatowickie
      miasteczka górnicze.
      • Gość: jestemza Gierek rulez IP: *.fl-miami0.sa.earthlink.net 23.01.06, 09:36
        najwiekszy polak w 2 tysiacleciu
      • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 23.01.06, 12:29
        Tak, taki pomnik to byłaby dobra rzecz. Powinien mieć formę, którą bym nazwał
        "Edward Gierek podczas wizyty gospodarskiej". Figura Główna i ze trzy obok w
        pozach uwielbienia. Taki pomnik powinien być przenośny i np. w tej chwili mógłby
        stać pod wiaduktem, gdzie trwa przebudowa drogi. Potem w Urzędzie Miejskim,
        wypożyczany na śluby, wesela, chrzciny. Można by jeszcze na Gierku niezły
        interes zrobić. Dziwię się, że nie sprzedaje się dotychczas żadnych wisiorków z
        Edwardem, okrągłych lusterek z fotgrafią Pierwszego Gospodarza na odwrocie i
        innych gadżetów związanych z Osobą. Taki kiosk w centrum miasta mógłby przynieść
        wcale pokaźny dochód.
        olo
        • michaelus Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 23.01.06, 13:51
          kelo napisał:

> Tak, taki pomnik to byłaby dobra rzecz. Powinien mieć formę, którą bym nazwał
          > "Edward Gierek podczas wizyty gospodarskiej". Figura Główna i ze trzy obok w
          > pozach uwielbienia.

To nie ma być posąg Światowida tylko pomnik I Sekretarza! Jedna twarz wystarczy!

> Taki pomnik powinien być przenośny i np. w tej chwili mógłb
          > y
          > stać pod wiaduktem, gdzie trwa przebudowa drogi.

Lepiej nie. Jak Ziętkowi odpiłowali laskę, choć był nie ruchomy to co dopieo
          stałoby się z ruchomym pomnikiem. Przecież wiele osób chciałoby mieć I
          Sekretarza w domu.

> Dziwię się, że nie sprzedaje się dotychczas żadnych wisiorków z
          > Edwardem, okrągłych lusterek z fotgrafią Pierwszego Gospodarza na odwrocie i
          > innych gadżetów związanych z Osobą. Taki kiosk w centrum miasta mógłby
          przynieś
          > ć
          > wcale pokaźny dochód

Na początek wystarczyłyby pocztówki.
          • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 23.01.06, 14:45
            > Na początek wystarczyłyby pocztówki.

No właśnie, chocby pocztówki. A tu masz ci los, nawet pocztówek z wizerunkiem
            Pierwszego Gospodarza nie ma. No, a jeśli idzie o pomnik, to przenośny pomnik
            byłby przykręcany solidnymi, niczym socjalizm, śrubami.
            olo
            • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 23.01.06, 16:22
              Te socjalistyczne śruby to chyba tak jak socjalizm,z g....
            • kelo Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 23.01.06, 17:31
              Śruby wykona się z porządnego socjalistycznego betonu. Tego z którego
              wybudowano, ślimak w Sosnowcu, wiadukty na granicy Sosnowca i Będzina i jeszcze
              paru innych.
            • Gość: ulla25 a może Gierek na stronie www IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 24.01.06, 07:31
              każdy mógłby przeczytać co dobrego i może złego zrobił
              • andrzej.sawa Re: a może Gierek na stronie www 24.01.06, 12:09
                Bez przesady,już dość śmieci w sieci,a poza tym jest IPN
              • kelo Re: a może Gierek na stronie www 24.01.06, 13:53
                Stron poświęconych Pierwszemu Gospodarzowi jest dość sporo a jeśli ktoś chce
                powspominać młodość to ma okazję.
                polskaludowa.com/dzwiek/nagrania/Gierek_katowice_1976.mp3
                W tym samym roku, roku sukcesów, wprowadzono kartki na cukier. Ale to były tylko
                przejściowe trudności.
        • andrzej.sawa Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka 25.01.06, 16:16
          kelo masz łeb,ale jeszcze do tego mały Stalinek,bo bez niego nie byłoby gierka w
          Polsce
    • blajpios ooo, toż tu się teraz kol. Kelo przeniósł... :-) 23.01.06, 19:07
      Przyznam jednak, że teraz akurat to się zgadzamy. I ironia doskonale mu tu wyszła, dystans i humorek we wcale niezłej klasie... Tylko przyklaskiwać - tym odpowiedziom, nie pomnikowi, rzecz jasna.
      • kelo Re: ooo, toż tu się teraz kol. Kelo przeniósł... 23.01.06, 20:41
        Na tak krótki post musiał Pan zużyć straszną ilość energii.
    • Gość: sosn Re: Czy w Sosnowcu powinien pwostać pomnik Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 21:04
      Za co pomnik ?
      Czy za :
      -utrwalanie socjalizmu
      -wydarzenia radomskie i scieżki zdrowia
      -długi, które rozłożyły państwo
      -wytworzenie antagonizmów między regionami
      -sklepy dla swoich
      -zmiany w kostytucji
      -bezsensowne inwestycje
      -marnotrawstwo na ogromną skalę
      -walkę z opzycja i Kościołem
      - itp ?
    • Gość: sosn Do IPN IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 17:29
      Za co pomnik ?
      Czy za :
      -utrwalanie socjalizmu
      -wydarzenia radomskie i scieżki zdrowia
      -długi, które rozłożyły państwo
      -wytworzenie antagonizmów między regionami i grupami zawodowymi
      -sklepy dla swoich
      -zmiany w kostytucji
      -bezsensowne inwestycje
      -marnotrawstwo na ogromną skalę
      -walkę z opozycją i Kościołem
      -indoktrynację młodzieży i dzieci ( kto pamieta przysięgę składana na każdej
      lekcji :"Ojczyzno nasza, Polsko ludowa, tyś owocem walki i pracy najlepszych
      pokoleń twych córek i synów,w szacunku dla rodziców naszych i wychowawców
      Przysiegamy ci stać wiernie na straży zdobyczy ustoju socjalistycznego....."
      - itp ?

I nikt nie ma na to odpowiedzi ?
      Może dochodzenie prowadzone przez IPN o rzeczywistej roli WIELKIEGO SEKRETARZA
      pomoże ? zamiast urojen w postaci pomnika ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka