Dodaj do ulubionych

Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Pruszkowem

29.10.14, 19:20
wybory2014.pkw.gov.pl/pl/wojewodztwa/view/14

No właśnie jak w temacie, przecież interesy miast wokoło Warszawy są
sprzeczne.
Co za debilizm robić jeden okręg w kształcie wianuszka wkoło Warszawy.

Taki podział na okręgi powoduje zwiększenie urbanizacji, to jest
powiększenie dużych miast i zanik małych, więc jest to bardzo niekorzystne
dla społeczeństwa.

Działa to tak: przekonania społeczno-polityczne są zwykle podobne w każdym
miasteczku wokoło Warszawy, ale lokalne interesy całkiem inne.
Procent mandatów jakie dostanie partia nie ma większego wpływu na decyzje
posła sejmiku, bo te dotyczą nie praw i ustaw, a konkretnych lokalnych
inwestycji.
Jeśli PiS dostanie S mandatów, a PO dostanie P mandatów, PSL L - mandatów
itd,
to i tak najwięcej głosów na liście dostanie ten z większego miasteczka- na
każdej liście każdej partii.
Wystarczy być więc odrobinę mniejszym - i nie ma się reprezentacji, lub jest
ona szczątkowa.
Decyzje sejmiku będą więc niekorzystne dla mniejszego miasteczka nawet tylko
o np 2 tyś mieszkańców.
Taki będzie i jest wynik wyborów (także poprzednich).

Powoduje to zacofanie mniejszego miasteczka poprzez niekorzystne dla niego
decyzje sejmiku.
Konsekwencją tego jest naturalna migracja w kierunku obszaru bogatszego,
więc do większego miasta.
Zmniejsza się więc liczba mieszkańców w miasteczku mniejszym i w końcu ono
zanika.
Rośnie zaś moloch.
Co na to ZIELONI?

Gdyby okręgi miały normalny kształt, zbliżony do wypełnionego koła migracja
z mniejszego miasteczka do większego była by dużo mniejsza i niepotrzebna,
ponieważ dojazd do urbanizującego się centrum (okręgu) jest bliski, więc
przeprowadzka nieopłacalna.

Natomiast migracja w okręgu wyborczym w kształcie pierścienia (jak jest obecnie) jest wielka, bo jeden kraniec pierścienia gdzie znajduje się np miasto większe (lepiej
rozwijające się ze względu na stronnicze decyzje niedemokratycznie wybranego
sejmiku) jest daleko od drugiego krańca, gdzie jest miasteczko tylko
odrobinę mniejsze, i z tej przyczyny bez reprezentacji. Stały dojazd by
poprawić odrobinę swe warunki bytowania jest niemożliwy, i konieczna jest
migracja czyli przeprowadzka co powoduje konsekwentne wyludnianie
mniejszego miasteczka.

Dlatego też, by niszczyć nasz kraj, przeprowadzono reformę administracyjną
znoszącą 49 województw.
Obserwuj wątek
    • jedrzej_80 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 30.10.14, 21:40
      Ciekawe jest to co piszesz. I dlatego w wyborach lokalnych nie chcę już dawać głosu na partie, które kierują sie swoim interesem, a ich przedstawiciele chcą się wybić do sejmu. W programie mazowieckiej wspólnoty samorządowej przeczytałem, że dla nich liczy się samorząd i tylko samorząd. Angażują się u nich ludzie z mniejszych miast i miasteczek z mazowieckich powiatów. I z tego co wiem, interesy ludzi z mniejszych miejscowości nie są pomijane.
      • sp2014 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 31.10.14, 12:09
        Aleś naiwny, przecież obowiązkiem radnego jest pilonować interesu wyborów, więc będzie głosował zgodnie z lokalnymi interesami jego gminy.
        Z Wołomina statystycznie nikt się nie załapie. I nie będzie mieć swojej reprezentacji.
        Nastąpi dalszy regres dawniej uprzemysłowionego miasteczka.

Włądze powinny już dawno wystąpić pewnie do sądu administracyjnego przeciwko komisji wyborczej, by okręg wyborczy nie był w kształcie pierścienia, a normalny zbliżony do koła.
        • jedrzej_80 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 31.10.14, 22:01
          Naiwny, nie naiwny, ale poczytałem na ten temat co nieco i jak już wspominałem odpowiada mi człowiek z mazowieckiej wspólnoty. Mariusz Ambroziak jest ich wiceprezesem. Tak, pochodzi z Sochaczewa, ale z tego co widziałem na blogach i w jego artykułach dla każdego powiatu naokoło stolicy ma coś sensownego do zaproponowania.
    • sp2014 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 02.11.14, 19:35
      NIe przekonasz mnie. Jak obcy kandydat pisze , że coś dobrego zrobi dla Wołomina, to tylko propaganda wyborcza.
      Skandalem jest ustalenie okręgu wyborczego w kształcie pierścienia- tak pierścienia, nie koła.
      Władze Wołomina powinny zaskarżyć tę decyzję komisji do sądu i zorganizować protest pod komisją wyborczą która to ustaliła.
      • kasandramajk_30 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 03.11.14, 23:50
        Nie chodzi o przekonywanie na siłę, tylko inne spojrzenie, że to co wg ciebie "obce" nie musi wcale takie być i być złe. Z tego co wiem, Ambroziak jest słowny. Ludziom pracę dawał jako przedsiębiorca. A gdyby chciał tylko dla "swoich" robić to by startował na prezydenta Sochaczewa, a jednak woli coś dla większego ogółu zrobić.
        • jedrzej_80 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 04.11.14, 00:02
          Dziękuję koleżance za support. Dokładnie tak - póki jest taka rzeczywistość z tymi okręgami to trzeba ją przyjąć i głosować na najlepszych w tym momencie. Nie partyjniaków, a ludzi takich jak Ambroziak, z regionu. Swoich, ale w szerszym pojęciu ;)
          • sp2014 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 04.11.14, 11:42
            Piszecie, że obce nie jest złe. A co to obce zrobiło dobrego dla Wołomina? Ja wierzę czynom, nie słową.
            Gadać to sobie każdy może, a Wołomin jest miastem niszczonym przez konkurencyjne powiaty.

Piszecie by to zło - okręg wyborczy w kształcie pierścienia z dziurą w środku - zaakceptować , bo taki okręg jest.
            To myślenie typowe dla humanisty, nieodróżniającego przecież pierścienia od koła.
            (Humaniści, to ci co nie umieją matematyki, to ci co każą się pogodzić z problemem, a nie rozwiązywać go.)
            Ja nie chcę by radnym na jakimkolwiek szczeblu był humanista.
            Problemy należy rozwiązywać, a nie przyklepywać.
            • kasandramajk_30 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 04.11.14, 22:31
              A kto tu mówi o przyklepywaniu problemów?! Na pewno nie ja... a ordynację wyborczą ustalają w sejmie, a sejm wybieramy my. Partyjni łatwych zwycięstw nie oddadzą, więc to dłuższa droga, ale my tu chyba nie o tym. Co się tyczy wyborów do sejmiku to uważam, ze powiaty podwarszawskie będą silniejsze, zwłaszcza jak reprezentować je będzie człowiek znający ich problemy. Ambroziak pewnie jest w jakimś stopniu humanistą, ale też i przedsiębiorcą, więc to nie jest taki zły wybór. No chyba, że kolega fizyka by w sejmiku chciał...
              • sp2014 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 05.11.14, 16:54
                NIe pisz bzdur. W sejmie nie ustalają okręgu wyborczego w kształcie pierścienia z dziurą.
                To ustala debil - urzędnik w komisji wyborczej wyższego szczebla i powninien wylecieć z roboty to za mało, normalnie siedzieć powinien. A ja na żadnego mafozy przyniesionego w teczce na pewno nie będę głosować.
                • kasandramajk_30 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 06.11.14, 19:14
                  Ordynacja - sejm, kształt okręgów do sejmiku na ten przykład to... sam sejmik ustala, marszałek województwa zdaje się to obwieszcza.. Chyba mamy, więc inne źródła, ale nie wydaje mi się bym miała się mylić. Co do partyjnych - pełna z kolegą zgoda. A co do teczek też mam ich dość, daltego wspominałam o Ambroziaku - nie mafiozo, ale lokalny społecznik. Różnica widoczna.
                  • sp2014 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 08.11.14, 19:31
                    >kształt okręgów do sejmiku na ten przykład to... sam sejmik ustala,...
                    Mało prawdopodobne, podaj źródło. Takie szczegółowe wytyczne, zwykle nie sa wykonywane przez gremia, a przez konkretne urzędy.
                    • kasandramajk_30 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 13.11.14, 20:27
                      przeczytać o tym można na stronach zajmujących się wyborami, ordynacją wyborczą itd. Uprzedzam, że akurat tego nie przeczytałam na stronie MWS - jeśli o nich chodzi to czytam tam co innego ;)
                      • sp2014 Re: Debilistyczne okręgi wyborcze Wołomin z Prusz 13.11.14, 22:03
                        Faktycznie znalazłam ordynację wyborcza do sejmików wojewódzkich.
                        Pisze tam , że łączenie powiatów w jeden okręg jest dopuszczalne tylko gdy liczba wybieranych radnych była by mniejsza niż 5. W Wołomnie nawet dodając Legionów i Otwock nie wyjdzie 5.
                        Mielibyśmy razem 356tyś mieszkańców, a na 5 radnych trzeba by 412tyś mieszkańców.
                        Oczywistym jest, że myślący człowiek dodałby powiat miński, albo siedlecki, albo wyszkowski itp.
                        Nas mafijny sejmik wojewódzki ( bo faktycznie on ustala kształt okręgu na wniosek marszałka województwa ) przyłączył do Pruszkowa.

Debilizm. Skandal.
                        Powinno się protestować do sejmu - bo taka ordynacja wyborcza jest w oczywisty sposób zła
                        i pod sejmikiem wojewódzkim.
                        I Komorowskiemu dokopać, że podpisał taki debilizm.

Dane liczbowe z (strona państwoej komisji wyborczej)
                        wybory2014.pkw.gov.pl/pl/wojewodztwa/view/14

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka