Dodaj do ulubionych

Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława

24.07.05, 17:08
Jechałem sobie dzisiaj ulicą Sikorskiego i zdałem sobie sprwę, że za kilka lat
nikt już nie będzie pamietał kogo jej nazwa upamiętna. Chodzi o Jana
Sikorskiego .Był to wołomiński filantrop, lekarz z przłomu wieków, którego
często nazywano "wołominskim Judymem" Moje obawy sa o tyle podstawne, ze
większosć tabliczek (tych nowych) zarówno urzędowych jak i prywatnych wyglada
tak "W.Sikorskiego". To zbieżnosc nazwisk...gdyby chodziło o tego
"Sikorskiego" to poprawna nazwa byłaby taka "gen.W.Sikorskiego"....może tzreba
pomyśleć o jakiejś tabliczce infromacyjnej. Zreszta dziwne,ze nie ma u nas
ulicy Wojciechowskiego, który zaprojektował dzisejszą starą częsć Wołomina.
Obserwuj wątek
    • tu.joanna Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 24.07.05, 20:59
      oł, a mnie dziwiło, że Władziu wciąż na topie w Wołominie.
    • magic104 ale to jest ul. WŁADYSŁAWA Sikorskiego nt. 25.07.05, 08:03
      • ktosiuf Re: ale to jest ul. WŁADYSŁAWA Sikorskiego nt. 25.07.05, 10:26
        No właśnie nie. Ulica jest Jana Sikorskiego!Zapraszam do piewrszego postu. W
        nomenklaturze urzędowej nie używa się imion w ulicach.Pamietam jak byłem mały,
        że tabliczki mówiły ze to ulica J.Sikorskiego, potem przestano używać J. i
        zostało samo nazwisko, a ludzie z biegiem czasu dodali W.Ale mówie że nazwa
        "W.Sikorskiego" jest niepoprawna bo jeśli juz to powinna być "gen.W.Sikorskiego"
        • ktosiuf Re: ale to jest ul. WŁADYSŁAWA Sikorskiego nt. 25.07.05, 10:29
          Przypomnę, że Postać gen.Sikorskiego nie była zbytnio eksponowana w czasie PRL i
          próżno było szukać ulicy gen.W.Sikorskiego. U nas była Sikorskiego ale Jana
          • altu Re: ale to jest ul. WŁADYSŁAWA Sikorskiego nt. 25.07.05, 11:15
            moze trzebaby zapytac w urzedzie miasta?
            hm.. a przeciez inne ulice sa tez imienne.. (no dobra, takimi malymi literkami
            jest imie patrona, a nazwisko i tym samym nazwa ulicy jest literkami duuzymi)

to dlaczego nie moze byc tabliczki, chociaz jednej, ktora mowilaby, ze to ulica
            Jana Sikorskiego???
            • ktosiuf Re: ale to jest ul. WŁADYSŁAWA Sikorskiego nt. 25.07.05, 11:23
              No kiedyś były, ale pewnie sie znisczcyły i zostały wymienione. Wyobraź sobie
              taką sytuację, ktoś kupuje albo buduje dom w Wołominie prz ul.Sikorskiego (nazwa
              urzędowa) sprowadza się i chce mieć tabliczke i czy zamowi z W. czy z
              J.???Poprawcie mnie bo moze sie myle, ale to była ulica Sikorskiego także za
              komuny a więc nie ma mowy zeby wtedy chodziło o gen.Władysława
              • altu Re: ale to jest ul. WŁADYSŁAWA Sikorskiego nt. 26.07.05, 08:16
                tak teoretycznie, to nie mieszkancy, ale miasto powinno zadbac o wlasciwe
                oznakowanie ulic. mieszkaniec moze, co najwyzej, numerek na domu sobie
                przykleic..

a mieszkaniec.. no coz.. na upartego, to powinien wiedziec, gdzie mieszka (ma w
                dowodzie, a tam chyba pomylkowo mu nie wpisuja..), kto jest patronem jego ulicy
                itp.
    • ktosiuf Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 25.07.05, 11:28
      Tu poprostu winna jest zbieżność nazwisk...a pamieć ginie. Tak samo jest z ulicą
      Marszałkowska (mówie o tej oryginalnej) 90%ludzi myśli że to od Marszałka
      Piłsudskiego
    • ktosiuf Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 25.07.05, 11:48
      W książce L.Podhorodeckiego "Historia Wołomina i okolic" z 84r. jest mowa o
      blokach zbudowanych w latach 50 przy ulicy Sikorskiego (czyli nazwa była już w
      latach 50 bo inaczej było by napsiane w nawiasie "ob.ulica" albo "daw.ulica)
      gdzie indziej znów : "Znane już trudności finansowe nie pozwoliły zdziałać
      wiele, toteż w planie trzyletnim (1947-1949) inwestycje miejskie były
      niewielkie. Ograniczłąy się one do przebudowy ul.Legionów (dziś Armii Ludowej),
      Kościelnej (dziś Kasprzaka), Sikorskiego,remontu kilku domów...."
      • magic104 Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 25.07.05, 12:15
        Otóż jest to ulica Generała Władysława Sikorskiego. Poprzednio była to ulica
        Ręczajska, której nazwę zmieniono w latach 60-tych na ulicę Władysława
        Sikorskiego(nagroda za odpowiedź, co się działo wtedy w kraju).
        Widzisz, na tej ulicy mieszkałam 15 lat, mieszka tam też moja bliższa i dalsza
        rodzin, która doskonale zna wszelkie meandry jej zmian. (rodzina zakorzeniona w
        Wołominie od co najmniej 5 pokoleń :O)
        A na periodykach Pana Podchorodeckiego - z całym szacunkiem, jednak bym się nie
        opierała. Wiem co mówię - oprócz tego, że jestem politologiem, to skończyłam
        tez historię.
        Zamiast wprowadzac ludz w błąd, sprawdź lepiej w bardziej wiarygodnym źródle.
        • piegowata Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 25.07.05, 13:31
          Z całym szacunkiem do Pani Historyk: nazwisko Podhorodecki (autor lektur historycznych) piszemy przez "h".
        • piegowata Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 25.07.05, 13:41
          Jeszcze raz do pani Historyk, magic104:
          periodyk, jak podaje Kopaliński, jest to "czasopismo i stałej nazwie i numeracji ciągłej, ukazujące się w określonych odstępach czasu"
          O jakich zatem periodykach pana Podhorodeckiego piszesz? Nie przypominam sobie, by wydawał cyklicznie jakieś pismo. No, ale cóż, nie jestem politologiem ani historykiem, więc mam prawo do niewiedzy. Kto pyta nie błądzi.
          Czekam na odpowiedź :)))
          • magic104 Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 25.07.05, 14:39
            Kajam się strasznie - oczywiście - Pan Podhorodecki (mea culpa). Moze
            usprawiedliwieniem będzie fakt, że piszę bardzo szybko, a może nie...
            A co do periodyków: może nadmiernie uprościłam i wypowiadam się tu tylko w
            kwestii cyklu pt "Z dziejów naszego Regionu", ukazujacego się swego czasu
            w "Wieściach Podwarszawskich". Niestety, bardzo duża ilość faktów tam
            przytoczonych była dementowana przez tkz "starsze pokolenie". Tak więc moim
            zdaniem (Historia niech będzie argumentem)cykl nie stanowi wiarygodnego
            materiału dowodowego.
            Nie musisz byc zgryźliwa - nie umniejszam zasług Pana Leszka Podhorodeckiego -
            jego cykl dzieł traktujący o XVI - XVIIw Polsce jest czymś wręcz bajeccznym, a
            Pan Doktor przemiłym człowiekiem:)
            pozdrawiam
            • piegowata Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 25.07.05, 15:40
              Prawdę mówiąc chciałam przez chwilkę być zgryźliwa. Był to zamierzony maleńki prztyczek w nosek za Twój głos w dyskusji - szorstki i zupełnie niepotrzebnie wyniosły.
              cyt. "Wiem co mówię - oprócz tego, że jestem politologiem, to skończyłam
              tez historię. Zamiast wprowadzac ludz w błąd, sprawdź lepiej w bardziej wiarygodnym źródle."
              Jest taka pewna prawidłowość, że im człowiek mądrzejszy i światlejszy, tym więcej w nim pokory, cierpliwości i mniej wynosi się ponad innych. (Najwięcej buty jest w świeżo upieczonych absolwentach korespondencyjnych zaocznych studiów licencjackich, ale o takie nie śmiem Cię nawet podejrzewać)
              Pozdrawiam ciepło :)))
              • magic104 Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 25.07.05, 15:49
                widzisz, internet ma to do siebie, że do końca nie wiadomo, w jaki sposób druga
                osoba "mówi" do Ciebie. Nie miałam najmniejszego zamiaru być wyniosła, i nie
                chciałam na siłę czegokolwiek udowadniać. Powołanie się na moje wykształcenie
                które jest również moim "konikiem" chciałam podkreślić wiarygodność mojej
                wypowiedzi. A jak zostało to odebrane - no cóż...
                równiez pozdrawiam ciepło
                • ktosiuf Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 25.07.05, 16:11
                  Pan Podhorodecki nie żyje, a szkoda. A informację wziłąłem z książki o Wołominie
                  a nie z wieści podwarszawskich
                  • altu Re: Ulica JANA Sikorskiego a nie Władysława 26.07.05, 08:20
                    hm.. reasumując.. to w koncu jak to jest z tym Sikorskim?
                    ulica jest na czesc Władka, czy Janka ?
                    bo to, mimo ze szczegół, to dosyc istotny..
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka