Dodaj do ulubionych

Bardzo niski poziom kortyzolu

29.10.11, 23:23
Witam
Mam 31 lat i od 8 lat lecze sie na chorobe Adisona. Do tego roku wszytsko bylo w normie. Bylem pod opieka endokrynologa i w ramach zalecen bralem hydrocortizon w dawkach 15mg 10mg 5mg na dobe. Niestety doszlo u mnie do przelomu nadnerczowego skutkiem czego trafilem do szpitala gdzie po przeprowadzeniu badan okazalo sie ze poranny poziom kortyzolu wynosi u mnie 0,6 co w najmniejszym stopniu nie odpowiada minimalnym poziomom, w skali calego dnia poziomy tez nie sa nawet zadowalajace pomino przyjmowania dawek na poziomie 50mg 25mg 20mg 15mg na dobe. Czy ktos mial podobne problemy? Caly czas mam napady hiopoglikemi ktore sa wynikiem spadku kortyzolu we krwi, dodtakowo po podnieniu dawek zaczolem bardzo szybko tyc, szczegolnie brzuch, oraz bardzo puchna mi rece.
Ktos moze cos pomoc? doradzic?
Obserwuj wątek
    • henio51 Re: Bardzo niski poziom kortyzolu 27.06.12, 23:09
      Witaj. Nie mogę Ci pomóc ani doradzać.Mogę jedynie opowiedzieć Ci o sobie. wnioski wyciągniesz sam. W 2000 roku usłyszałam diagnozę--wtorna niedoczynność nadnerczy. Leczenie hydrocortisonum 20mg rano 5 mg po 16-tej. Przez osiem lat było w miare dobrze [ pobyt w szpitalu, czeste infekcje ].Po 8 latach przyjmowania leku mój stan pogorszył się- częste pobyty w szpitalu, utrata przytomnosci. Brałam coraz większe dawki sterydów, oczywiscie zalecane przez endokrynologa a mój stan pogarszał sie. Po trzech miesiacach przyjmowania zwiększonych dawek przestałam normalnie funkcjonowac.Mówienie sprawiało mi trudność o poruszaniu się nie było mowy.Wtedy to zmieniłam endokrynologa z pani profesor na młodego, myslącego lekarza. Od czterech lat nowy endokrynolog zmniejsz mi dawki hydrocortisonu. Obecnie już drugi rok biorę minimalna dawke leku i czuje się dobrze.
      Po tylu latach przyjmowania sterydów wiem jedno--nadmiar szkodzi. Jeżeli tyjesz, masz spuchnięte ręce to znaczy, że dawka jest zbyt duża.Pozdrawiam.
      • androgienia Re: Bardzo niski poziom kortyzolu 15.07.12, 14:06
        Henio51 - odezwij się do mnie! Mam taką samą diagnozę. Napisz na priv, albo tu. Pozdrawiam!
        • henio51 Re: Bardzo niski poziom kortyzolu 15.07.12, 18:33
          Witam. Wiem, że na temat tej choroby jest niewiele informacji, jesli juz jest , to bardzo ogólna. Dlatego też chętnie wymienię doświadczenia jak z nią żyć.
          Jak dawno rozpoznano niedoczynność u Ciebie? jak sobie z nią radzisz? Gdzie sie leczysz??
          Jeśli masz pytania do mnie, to chętnie odpowiem.
          Pozdrawiam
          • androgienia Re: Bardzo niski poziom kortyzolu 26.07.12, 12:49
            aktualnie czuję się fatalnie, zapraszam tutaj:
            addisonforum.nmj.pl/viewtopic.php?p=9204#9204
            U Addisonowców mamy swój kącik my, wtórni. Dołącz do nas...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka