Dodaj do ulubionych

Reaktywne zapalenie stawów

11.10.13, 16:56
Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w leczeniu reaktywnego zapalenia stawówe??
Leczę sie od 2 mie3sięcy. Na początku mialam dwie diagnozy: borelioza i RZS. Boeliozę wyeliminowano....zostało RZS.
KOlejna punkcja kolana przede mną, zaczynają mnie boleć kolejne strawy...wracają problemy ze spojówkami...
Od dzisiaj włączyłam do leczenia steryd Metypred ...którego unikałam jak ognia ...ale chyba nie mam już wyjścia.
Boję się ,że leczenie będzie trwało w nieskończonośc...a ja czuję się coraz bardziej osłabiona..
Czy ktoś z Was już przez to przechodził?Z??? chętnie dowiem się jak to wygladało.... a może ktoś się nadal z tym boryka..???
Obserwuj wątek
    • naturafall.pl Re: Reaktywne zapalenie stawów 24.10.13, 12:11

• leksak Re: Reaktywne zapalenie stawów 02.11.13, 22:51
      ancyk62, u mnie zdiagnozowano RZS 2 m-ce temu. Tez balam sie leczenia Metotrexatem. Ale sprawdzilam, ze jest to jedyna metoda leczenia na dzien dzisiejszy. Gdybym nie dostala zapalenia oka od tego pewnie zwlekalabym z leczeniem. A tak juz od miesiaca biore M raz w tygodniu i Kortizon codziennie, ale juz schodze w dol z iloscia. Nie mam zadnego lolu, jestem tylko troche zmeczona.Jesem pod kontrola reumatologa i okulisty. Nie boj sie i poddaj sie leczeniu. Im wczesniej tym lepiej. Zycze powodzenia.Masz ochote mozemy popisac.
      • ancyk.62 Re: Reaktywne zapalenie stawów 03.11.13, 00:10
        oo!! Dzięki za odzew.Czyli mamy podobny staż w chorowaniu.
        Leczenie jak widzę inne...ale ze sterydem.
        Ja biorę sulfasalazynę i metypred od ok 2 tygodni. Widzę ,że steryd jednak pomaga i teraz żałuję ,że ociągałam się z braniem go. Z oczami juz wszystko ok...zostało kolano.Niestety w czasie ostaniego usg...stwierdzono,że jeszcze troche wody jest.
        Dwumiesieczny bezruch i chyba steryd...poskutkował dodatkowymi kilogramami...zastanawiam się już nad ..rowerkiem stacjonarnym....ale trochę się boję.
        Z chodzeniem nie mqam juz problemu...ale np.przysiadu nie zrobię...przy zgięciu kolano b. boli. Poza tym mam cały czas powiększone węzły chłonne...Ogólnie samopoczucie ok....
        Słyszałam jednak ,że reaktywne zapalenie leczy się ok pół roku...co mnie przeraża gdyż jak dotąd nie chorowałam na nic co należy długo leczyć...
        Czy Ciebie też uprzedzali ,że to dłuższe leczenie????....Piszesz,że nie masz już żadnego bólu...czyli wszystkie dolegliwości już ustapiły???? Super !
        A jakie dolegliwości miałaś na początku????
        Ciekawi mnie tez czy znależli u Ciebie przyczynę ReZS.
        W moim przyp[adku były to biegunki na wyjeżdzie...ale bakterii nikt nie szukał...co mnie martwi. Chodzi mi po głowie ,żeby zrobić sobie przeciwciala na shigelle, campylobacter...ale tych bakterii może być kilkanaście...więc chyba nie ma sensu wydawać kasy...
        • leksak Re: Reaktywne zapalenie stawów 03.11.13, 01:03
          u mnie przyczyna byly bardzo czeste stany zapalne, zapalenie pluc mialam kazdego roku, przez ostatnie 30 lat, a jednego roku mialam 5 razy. Ja zlekcewazylam wszelkie badania i wrocilam do pracy(!), tak, tak, teraz jak o tym mysle to trudno mi uwierzyc, ze nie myslalam o swoim zdrowiu. Ale jak to mowia, czlowiek madrzeje z czasem. Mialam problemy ze stawami, bole sie nasilaly a ja tabletka i do pracy. Niestety! Dopiero jak wlazlo mi do oka to sie obudzilam i poszlam do okulisty.A ten mi od razu wypalil, ze to od reumatyzmu! I po tym poszlam do lekarza rodzinnego, dostalam skierowanie do reumatologa i tak sie zaczelo. Leczenie bedzie dlugie, trzeba miec dobre wyniki przez 2 lata zeby mozna bylo zmniejszac lub zaprzestac brania leku. Ale jest to jedyna metoda zeby normalnie zyc. Ja biore stery codziennie ale juz coraz mniejsze dawki i krople do oczu tez kilka razy dziennie, bo ten Metrotexat opoznia wyleczenie oka. Ale wszystko idzie w dobrym kierunku. Czego i tobie zycze.
          • ancyk.62 Re: Reaktywne zapalenie stawów 03.11.13, 09:39
            To faktycznie nieżle Ci płuca dały popalić....:)i trafiłaś na mądrego okulistę.
            W moim przyp-adku każdy lekarz miał swoją diagnozę....i to tez było straszne.
            Jutro własnie iode po kolejną porcję leków do reumatologa...może poproszę o skierowanie na jakieś badania..tak kontrolnie.
            A powiedz proszę jakie wyniki masz jeszcze przekroczone??
            Ja ciagle mam podniesione OB , limfocyty i próby watrobowe...a jak jest u Ciebie???
            • leksak Re: Reaktywne zapalenie stawów 04.11.13, 00:21
              tak wlasciwie to ja nawet nie analizowalam wynikow zbytnio, ale ostatnie badanie krwi wykazalo prawie wszystkie wyniki prawidlowe oprocz wartosci krwi. Mam za duzo bialych cialek. Jutro wlasnie ide zdac krew na co dutygodniowe badanie i zobaczym co wykaze. Potem mam jeszcze raz za dwa tygodnie i po tym spotkam lekarza to zapytam co jest zle. Ale poniewaz bole minely to mam nadzieje, ze bedzie OK. Wlasnie zastanawiam sie czy bedzie mozliwe oczyszczanie watroby w trakcie leczenia Metotrexatem. Boje sie o watrobe po tych lekach. Wiesz cos o tym?
              • ancyk.62 Re: Reaktywne zapalenie stawów 05.11.13, 06:52
                No to u Ciebie już z górki:))...super.
                Ja natomiast po wczorajszej wizycie u reumatologa i ortopedy mam mieszane uczucia.....ortopeda poddał w wątpiwośc dignozę reaktywnego zapalenia.....mam mętlik w głowie...bo problemy z nmogą mimo brania sterydów nie minęły...coś długo to trwa....

Co do wątroby...to nie mam pojęcia czy mozna w trakcie leczenia.
                Zastanawiasz się nad oczyszczaniem metodą Clarka????Robiłam to kiedyś......może dobry pomysł ,żeby to powtórzyć....ale jak się to ma do prztyjmowania leków to nie wiem niestety
                • leksak Re: Reaktywne zapalenie stawów 05.11.13, 22:20
                  no wlasnie, jak sie to ma do lekow. Tego nie wiem, a moj lekarz jest raczej na nie. Ale ja nie mieszkam w polsce i tutaj lekarze nie za bardzo wierza w takie naturalne metody. Zamowilam ksiazke "Jak leczyc RZS" - Niebrzydowskiego. Tam ponoc jest wiele wyjasnien. Poza tym, nie wiem czy znasz strone TacyJakJa.pl , tam jest tez troche informacji i forum oraz czat.Mozna zadawac pytania lekarzowi. Popatrz, informacji nigdy za wiele. Zdrowka zycze.
      • anmaw Re: Reaktywne zapalenie stawów 15.06.19, 14:21
        Dzień dobry Leksak, czy możesz do mnie napisać na priv. Popiszę z kimś kto ma doświadczenie rzs. Dziękuję za odzew.
    • katarzynaijerzy Re: Reaktywne zapalenie stawów 07.11.13, 18:20
      Proszę się zastanowić, czy by nie włączyć naturalnego leczenia, podaję link dla informacji;
      www.zdrowadroga.com/news/reumatyzm/
      • leksak Re: Reaktywne zapalenie stawów 07.11.13, 23:11
        katarzynaijerzy, ja juz wlaczylam naturalne leczenie i uzywam takie produkty, ktore zapisal mi homeopata. Podobne jak ty proponujesz. Pomagaja.
    • gabinet0 Re: Reaktywne zapalenie stawów 09.12.13, 10:09
      stylzycia.webnode.com/
    • 4krokidozdrowia Re: Reaktywne zapalenie stawów 18.12.13, 15:02
      Dzień Dobry
      Jeśli ktoś z Państwa szuka skutecznego sposobu na pozbycie się np. pasożytów i innych problemów ziołami zapraszam po wiedzę i produkty.
      Organizm trzeba nawodnić,odrobaczyć,oczyścić-więcej info
      4krokidozdrowia.com.pl/
    • wozny1234 Re: Reaktywne zapalenie stawów 04.12.21, 09:54
      Borrelia ma różne mechanizmy obronne. Może chować się w stawach, gdzie nie wytworzą się przeciwciała, bo one wytwarzają się, gdy zagrożenie jest w układzie krwionośnym. Więc wyniki takich badań jak westerblot, LTT, Elisa dają skuteczność ok 25 - 35%. Możesz poczytać o tym na różnych badaniach naukowych.
      Jest w Wrocławiu gabinet Herbasol, który specjalizuje się w diagnostyce oraz w terapiach na mikroorganizmy i chorób wywołanych przez te patogeny. Jest też tam zielarz i dietetyk, więc mają podejście profilaktyczne do ludzi, a także mikrobiolog, więc ci wszystko lepiej wytłumaczy. Ja sam tam chodziłem i mi bardzo pomogli. Na stronie internetowej mają też dużo przydatnych informacji - może ci się przyda.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka