Dodaj do ulubionych

Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni

07.08.15, 18:34
Mam kłopot, z którym nikt nie potrafi sobie poradzić. W skrócie: od ponad roku mam kłopoty ze wzrokiem oraz osłabienie siły mięśniowej, czemu towarzyszą objawy takie jak mrowienie, drętwienie, drżenie, bóle mięśni i stawów. Byłam diagnozowana pod kątem SM, które na szczęście wykluczono. Niestety zawęża mi się pole widzenia (badanie wykonane 2 razy - widoczny spory, postępujący ubytek), a mięśnie mam tak słabe, że mam kłopot z dłuższym spacerem - rok temu byłam bardzo aktywna fizycznie. Wykonanych było masę badań, niestety nadal bez diagnozy:

- Pole widzenia (2x) - zawężone z dużym procentem symetrii, w drugim badaniu w odstępie kilku miesięcy widać, że zawężenie postępuje
- OCT oka - podejrzenie zaniku włókien nerwowych (sugerowane niedokrwienie)
- MRI głowy z kontrastem - w porządku, tylko cysty w zatoce szczękowej
- MRI przysadki z kontrastem - w porządku
- MRI kręg C z kontrastem - w porządku
- PMR prążki oligoklonalne - brak
- PMR Borelioza IgG/IgM - ujemne
- Borelioza Elisa - 2x ujemny
- Borelioza CD57 - 163
- VDRL Syphilis - ujemny
- Dopper naczyń szyi - w porządku
- AngioTK głowy - w porządku
- VEP (potencjały wzrokowe) - w normie
- Prolaktyna, TSH, FT3, FT4 - w normie
- Mioglobina, CK, Dehydrogenaza mleczanowa - w normie
- ASO - wynik 225 IU/ml (zakres: min. 0 - max. 200)
- RF ilościowo - w normie
- witamina B12 - 446,2 pg/ml - w normie
- witamina D3 - 13mg/ml - niedobór
- Chlamydia pneumoniae IgG - ujemny
- Bartonella IgG, IgM - ujemny
- Mykoplasma pn. - IgG dodatni, IgM ujemny
- Toxoplazma IgG, IgM - ujemny
- Przeciwciała ANA1 - ujemny
- OB, CRP - w normie
- krew (hematologia, elektrolity) - w normie

Czy macie pomysł, co może powodować zanik pola widzenia i tak znaczne osłabienie? Czy nerwica może wywołać takie szkody na wzroku? Czy w diagnostyce coś mogliśmy pominąć? Będę niesamowicie wdzięczna za wskazówki..
Obserwuj wątek
    • sloooneczko Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 13.08.15, 12:13
      witamina D3 - 13mg/ml - niedobór

ja mialam okropne dolegliowsci miesniowe przy niedoborze wit D3 (poziom 4).
    • grzegorz_rzeszow Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 17.07.16, 19:38
      zrób antygen hla b27 i wyklucz ZZSK
      • michalchory Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 15.08.16, 10:03
        jak z twoim zdrowiem jestem ciekaw bo mam takie same objawy i nikt nic nie wie po za tym ze wyszła mi borelioza z badania ltt
        • ela.zosia Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 15.08.16, 11:13
          Nadal bez odpowiedzi :( Czekam na następne wyniki badań. Niestety ta cholerna retinopatia cały czas się posuwa i cały czas nie wiemy co ją wywołuje. Będę powtarzać niedługo MRI głowy, ale do tej pory wszystko było na rezonansach w porządku. Ciśnienie w oczach też idealne. Długo szukałam Boreliozy, ale w żadnym badaniu (robiłam Elisa, PCR, CD57) nic jej nie sugerowało. Myślałam o LTT, może jak już zupełnie nic w powtórzonych wynikach nie znajdziemy, to je wykonam. Pamiętam maleńkiego kleszcza kilka lat temu, zresztą zdarzało mi się spać pod gołym niebem - mogłam ich zaliczyć więcej. M.in. dlatego kilka miesięcy temu zaczęłam pić czystek i stosować Koci pazur - mam wrażenie, że mięśnie są troszkę silniejsze. Ale może to też kwestia lata, słońca, nie wiem..
      • ela.zosia Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 15.08.16, 10:59
        Dzięki za radę. Wcześniej zupełnie nie brałam tego pod uwagę. Czekam właśnie na wynik antygenu..
        • michalchory Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 15.08.16, 14:57
          przed badaniem ltt nie wolno brac co najmniej miesiąc zadnych antybiotyków i sterydów a dwa tygodnie przed badaniem brac citrosept tyle kropli dziennie ile masz wagi ciała. jak cos bedziesz wiedziec to pisz, jestem trzy tygodnie na antybiotykach od lekarza ilads jeszcze nie czuje zadnych zmian
          • michalchory Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 19.08.16, 15:33
            Czesc wczoraj robiłem próbe tęzyczkowo ale wyszła ujemna ty przy niskim poziomie witaminy d3 mozesz ją miec a ona podobno robi cuda z organizmem więc moze ją zrób cena prywatnie 120 zł
        • makro-2000 Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 01.01.17, 17:24
          Spróbuj Biorezensu - ta diagnostyka jest najbardziej prawdopodobna =>95% prawdopodobieństwa
          • graf33 Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 17.01.17, 14:53
            jestes wlascicielem tego biorezonansu?
    • ela.zosia Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 04.09.16, 11:38
      ZZSK raczej na pewno wykluczone, w badaniu nie wykryto antygentu HLA-B27. Próba tężyczkowa? Może warto.. Ostatnio pisałam o nieco silniejszych mięśniach, ale niestety nie na długo. Kilka dni temu musiałam wejść po schodach na 4 piętro. Na górze nogi zaczęły mi odmawiać posłuszeństwa (mięśnie same "puszczały"), a teraz mam wrażenie ogromnych zakwasów i chodzę jak robot na sztywnych nogach :/ I tak to się kończy za każdym razem, kiedy robię coś nieco bardziej wysiłkowego..
      Witaminę D niedawno powtarzałam, troszkę się podniosła, ale nadal poniżej 30.
      • michalchory Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 12.09.16, 20:38
        Zakwasy to objaw tęzyczki
    • ela.zosia Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 13.10.16, 11:18
      Badanie pod kątem tężyczki wyszło ujemne, chociaż mimo to lekarz zalecił mi suplementację magnezu i wit. D3. Powtórzyłam także (po roku) MRI głowy i okazało się, że mam torbiel szyszynki. Jest nieduża, ale jednak jest. Jeszcze nie byłam z wynikiem u lekarza, ale z tego co czytałam, to moje problemy ze wzrokiem mogą być z tym związane. W poprzednim MRI nie było niczego takiego w opisie, więc albo była maleńka, albo jej nie było wcale. Ogólnie mam jakąś dziwną tendencję do cyst, polipów i tym podobnych. W zatoce przynosowej mam sporą cystę, która troszkę się powiększyła przez ostatni rok, mam też cystę na jajniku, a w przeszłości miałam polipy na pęcherzyku żółciowym (pęcherzyk usunięty). Ciekawe skąd się biorą takie skłonności :/
    • haptenologist Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 08.11.16, 21:58
      Proponuję zerknąć na: www.haptens.republika.pl/haptenology_pl.html
      Dużo świeżego powietrza do oddychania życzę.
      Jerzy Grzeszczuk
    • akinom29 Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 16.11.16, 09:51
      Zanik pola widzenia - moze byc jaskra. Reszta - nie mam pomyslu :-(
    • makro-2000 Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 01.01.17, 17:26
      Spróbuj biorezonansu. Najskuteczniejszy sposób diagnostyki...
      • makro-2000 Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 01.01.17, 17:30
        Bardzo dokładnie robią we Wrocławiu w firmie CluMed
    • wozny1234 Re: Pogorszenie wzroku, osłabienie mięśni 04.12.21, 10:09
      Musisz mieć infekcję jakimś patogenem. Ciężko stwierdzić co zaatakowało mięśnie i oczy. Możliwe, ze jest już jakaś bakteria w gałce ocznej co poprzez produkcję toksyn osłabia narząd wzrokowy. Jest w Wrocławiu gabinet Herbasol, który specjalizuje się w diagnostyce oraz w terapiach na mikroorganizmy i chorób wywołanych przez te patogeny. Jest też tam zielarz i dietetyk, więc mają podejście profilaktyczne do ludzi, a także mikrobiolog. Na stronie internetowej mają też dużo przydatnych informacji - może ci się przyda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka