Dodaj do ulubionych

Czy to niedoczynnosc tarczycy?

14.03.05, 15:29
Czy wynik TSH-4.2 moze sugerowac niedoczynnosc?Moze sa na tym forum
osoby,ktore tez ja maja? Chcialabym sie dowiedziec jakie byly u Was objawy?
Obserwuj wątek
    • izis24 Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 14.03.05, 16:32
      Witaj Moniko.
      Ja miałam wynik TSH w górnej granicy normy czyli 4,11gdzie granica górna w moim
      laboratorium wynosiła 4,70.
      Po udaniu sie do endokrynologa stwierdzono u mnie niedoczynnośc lekkiego
      stopnia. Endokrynolog zapisał mi Letrox i tak sobie go łykam od 10dni.
      Warto sobie też zbadać poziom prolatyny bo przy niedoczynności skacze do góry
      prolaktyna.
      Czy starasz się o dzidziusia?
      • monika1009 Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 14.03.05, 18:55
        Izis 24 bardzo dziekuje,ze odpisalas.Robilam badanie TSH kilkakrotnie i tylko
        pierwszy wynik byl ponad norme.Nastepne to 3.2 a pozniej okolo 2.5.Te badania
        robilam w przeciagu 2 lat ale caly czas nie czuje sie dobrze.Wtym samym czasie
        robilam prolaktyne i byla w gornej granicy normy a przeciwciala w
        normie.Wybieram sie -moze nawet jutro-na badania,gdyz czuje ze cos jest nie
        tak.Napisz mi prosze co sie z Toba dzialo,ze zrobilas badania na tarczyce i
        doradz mi jakie mam zrobic te badania-tylko TSH czy jeszcze jakies dodatkowe?
        Jezeli ktos inny to czyta a ma ochote mi odpowiedziec to bardzo sie ciesze
        • izis24 Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 15.03.05, 10:20
          Moniko ja nigdy pewnie bym się o tej tarczycy nie dowiedziała, gdybym nie
          zaczęła się starać o dzidziusia.
          Staramy się ponad półtorej roku i jak na razie bez efektów.
          Dostałam skierowanie od ginekologa na zbadanie prolaktyny TSh i fT4.
          Okazało się, że prolaktyna przekracza normy, więc się uczepiłam że to właśnie
          ona jest przyczyną niemożności zajścia w ciążę. Ginekolog stwierdził, że
          hormony tarczycowe mam w porządku.
          Napisałam jednak na forum jakie są moje wyniki i dziewczyny "zdiagnozowały" mi
          lekką niedoczynność. Umówiłam się do endokrynologa a on tylko potwierdził
          diagnozę.
          Biorę Letrox 25 - 1 tabletkę dziennie rano na czczo przed śniadaniem. Jak na
          razie czuję się po nim bardzo dobrze.
          Ja też nie kojarzyłam pewnych objawów z niedoczynnością: zimne ręce i nogi,
          drażliwość, nietolerancja na zimno, od jakiegoś czasu zaparcia. Efektem
          podwyższonej prolaktyny były nabrzmiałe piersi przez cały cykl. Teraz się to
          unormowało.Jak ma sz jeszcze jakieś pytania to pytaj - ekspertem nie jestem bo
          sama od niedawna walczę z tą chorobą :)
          • monika1009 Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 15.03.05, 10:57
            U mnie ten poziom bez brania lekow spadl ale tak jak pisalam musze je powtorzyc
            gdyz mam nastepujace objawy;kiepsko spie-tzn.mimo przespanej nocy jestem
            niewyspana,mam sucha skore na nogach,bola mnie miesnie i stawy-nawet przy malym
            wysilku,rece i nogi tez czesto mam chlodne,od kilku lat mam uczulenie na slonce
            i ostatnio troche pobolewaja mnie oczy.Dodam ze jestem niskocisnieniowcem a do
            tej pory jedyna postawiona diagnoza to nerwica.Mam pytanie-czt Ty rowniez masz
            lub mialas problemy ze spaniem?
            • izis24 Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 15.03.05, 11:24
              Moniko ja raczej rzadko miałam, mam problemy ze spaniem.
              Choć bywają takie noce, że bez żądnego uzasadnienia robię się nerwowa, z tych
              nerwów boli mnie brzuch, jest mi niedobrze i wiem, że to na tle nerwowym u mnie
              występuje choć naprawdę żadnych powodów do zmartwień nie mam.
              Ale zdarza się to rzadko...
              Skórę suchą mam tylko na dłoniach...
              • monika1009 Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 15.03.05, 15:14
                O rekach zapomnialam napisac-najbardziej przeszkadzami ta suchosc miedzy
                palcami u rak.Nawet jak natluszcze to zaraz jest to samo.Tez tak masz?
                • izis24 Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 15.03.05, 15:31
                  Moniko między palcami to raczej suchej skóry nie mam, ale zawsze po zmywaniu
                  naczyń mam suchą i swędzącą skórę ;) zawsze pod ręką staram się mieć krem do
                  rąk :)
                  • monika1009 Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 15.03.05, 15:48
                    Dzieki za odpowiedzi-nie pozostaje mi nic innego jak isc i zrobic badania.TSH
                    napewno ,zrobie tez prolaktyne i jakie jeszcze mam zrobic?
                    • izis24 Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 15.03.05, 16:26
                      Ja robiłam: TSh, fT4 i prolaktynę - niedługo będę powtarzać ten zestaw badań +
                      dodatkowo przeciwciała przeciwtarczycowe.
                      MOże udaj się do dobrego endokrynologa i on Cię skieruje na odpowiednie
                      badania - nie chciałabym Cię wprowadzać w błąd.
                      Trzymaj się cieplutko - bedzie dobrze :)

Iza
    • spec_gregory Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 14.03.05, 16:42
      Niedobór hormonów tarczycy prowadzi do zwolnienia procesów życiowych organizmu.
      Niektóre objawy niedoczynności to:
      - stałe uczucie zimna;
      - chłodna, szorstka skóra;
      - obrzęki różnych części ciała;
      - zmiany psychiczne: ospałość, senność, apatia, zwolnione myślenie, depresja;
      powolna, monotonna mowa, ochrypły głos;
      - sztywność i osłabienie mięśni, bóle w stawach;
      - zwolnienie tętna;
      - zaparcia.
      Jeśli wydzielanie hormonów tarczycy gwałtownie spadnie, może dojść do śpiączki
      tarczycowej.
    • analusia Re: Czy to niedoczynnosc tarczycy? 14.03.05, 16:50
      Cześć!
      Ja miałam takie objawy jak pisał spec_gregory, zrobiłam TSH i wyszło super
      (1,7),ale dla endokrynologa nie podobała się tarczyca i wysłał mnie na USG, a
      tam wyszło drobne hypoechogeniczne ognisko. Przepisał więc Letrox 25 i biorę go
      1x12,5 od ok. półtora miesiąca i wydaje mi się że strasznie puchnę po nim.
      Pozdrawiam Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka