Dodaj do ulubionych

Dlaczego ENDO karmi mnie hormonami?

01.04.05, 23:20
Byłam dziś u endokrynologa, zrobiłam badania i wyszły super: TSH 1,36 i
PROLAKTYNA 12,27. Jednak endo zwiększył mi dawkę LETROXU. Gdy go zapytałam
czy to konieczne, odpowiedział że tak, dlatego że mój układ immunologiczny
zaatakował już nerki i nie można dopuścić by zaatakował kolene narządy
(tarczycę). Jego zdaniem to taka ochrona. Co myślicie o tym?
Obserwuj wątek
    • nefretete8 Re: Dlaczego ENDO karmi mnie hormonami? 11.04.05, 08:57
      Bez obrazy ale te infa są szczątkowe ,inne badania tarczycy przeciwciała ,ft4
      [przeciwciała Anti TPO i ANTI TG],nie słyszałam aby hormon tarczycy działał na
      nia "ochronnie"kiedy wszystko z nią ok,jaką masz chorobę nerek konkretnie że
      przeciwciała moga zabrać się za tarczycę?Więcej info to jest niepełny obraz
      • analusia Re: Dlaczego ENDO karmi mnie hormonami? 11.04.05, 10:25
        Witaj!

PIERWSZA WIZYTA: Pojechałam z wynikiem TSH (1,7), stwierdził tylko powiększenie
        tarczycy i hirsutyzm, dał mi skierowanie na USG.

KOLEJNA WIZYTA: W wyniku USG:Płat prawy o wymiarach 20x14x50, grubość cieśni 3
        mm, płat lewy 13x12x50. W części środkowej lewego płata drobne (3mm)
        hypoechogeniczne ognisko-prawdopodobnie niewielka torbiel. Pozostały miąższ bez
        zmian. Zleca mi letrox 12,5mg, daje skierowanie na powtórne TSH i dodatkowo na
        prolaktynę, twierdzi że przyczyna hirsutyzmu tkwi albo w skórze, albo w
        nadnerczach, albo w jajnikach. Czekamy na badanie p/ciał p/jądrowych.

KOLEJNA WIZYTA: wynik p/ciał przeciwjądrowych: ANA 1:80 typ świecenia plamisto
        jąderkowy. TSH 1,36 i prolaktyna 12,27. Ze względu na dodatni wynik ANA
        zwiększa mi letrox na 25 mg, mówi że to choroba autoimmunologiczna i przyczyna
        tkwi w nerkach, następną wizyte wyznacza na koniec czerwca aż będę po
        konsultacji w por. chorób tkanki łącznej. Daje na wyniki TSH i mocz.

Mam glomerulopatię i cewkowo śródmiąższowe zapalenie nerek (białkomocz,
        krwinkomocz), innych badań na tarczycę nie miałam, no i kiedy zapytałam go czy
        te hormony są konieczne stwierdził że tak, bo jeśli mamy doczynienia z chorobą
        autoimmunologiczną i są już zaatakowane nerki to trzeba chronić tarczycę, bo
        choroby z autoagresji lubią współistnieć. Naprawdę mam wielkie obawy czy to
        konieczne. Może jednak tak?
        Proszę napiszcie, może ktoś zna taki przypadek zastosowania leku
        Ania
        • nefretete8 Re: Dlaczego ENDO karmi mnie hormonami? 11.04.05, 17:00
          Na Twoim miejscu przy dobrych hormonach tarczycy nie brałabym hormonu jest to
          bezsensu.Dobrze by było żeby dr powiedział Ci co masz za chorobę dokładnie a
          nie ma czegoś takiego jak zapobieganie problemom z tarczycą na wyrost.Jeszcze
          wpadniesz w nied/nadczynność.
          Sprawdź na własną rękę przeciwciała tarczycowe Anti TG i Anti TPO[wtedy
          ewentualna suplementacja byłaby racjonalna]wcześniej działań prewencyjnych nie
          polecam!!!!
          Powinnaś też do reumatologa udać się prywatnie koniec czerwca to trochę późno!!!
          1
          • ojka1 Re: Dlaczego ENDO karmi mnie hormonami? 11.04.05, 22:42
            Wyczytałam na amerykańskich stronach że niektórzy lekarze zalecają branie
            hormonów nawet jeżeli TSH jest w normie pod warunkiem jednoznacznego
            zdiagnozowania hashimoto - wg nich postęp "niszczenia" tarczycy jest wtedy
            zdecydowanie wolniejszy albo nawet zatrzymany - ale powtarzam muszisz mieć
            potwierdzoną hashimoto.
            • nefretete8 Re: Dlaczego ENDO karmi mnie hormonami? 11.04.05, 23:24
              Mozna proces autoimmunologiczny spowolnić selenem oraz olejem z rekina Ecomer--
              sama tak mam ,poczytaj forum Hashimoto---Ecomer nie zwaiera jodu--na naszym
              forum odsyłacze możesz też brać wit E 2 kapsułki 100mg dziennie działa to
              immunosupresyjnie
              • analusia Re: Dlaczego ENDO karmi mnie hormonami? 12.04.05, 00:25
                Serdecznie dziękuję Wam za odpowiedzi. Czy orientujecie się w cenie badań na
                przeciwciała Anti TPO i Anti TG. Myślałam tak sobie że nie zaszkodzi zrobić i
                sprawdzić. Jeszcze raz dzięki.
                • hashi-tess Re: Dlaczego ENDO karmi mnie hormonami? 12.04.05, 08:20
                  Analusia!
                  Ja zrobiłam wczoraj i każde badanie kosztuje 30 zł.
                  Nie jest to mało, ale zdrowie chyba ważniejsze. Myślę, że warto zainwestować.
                  Pozdrawiam
                  Tess
                  • bo23 Re: Dlaczego ENDO karmi mnie hormonami? 12.04.05, 18:02
                    Jeżeli lekarz zalecił Ci letrox to miał ku temu powody, jak podałaś wyniki to
                    miał rację. zadbaj o siebie i posłuchaj się lekarza prowadzącego. przeciwciała
                    ANA o takim mianie jak u ciebie świadczą o chorobie imunologicznej. wejdź na
                    forum o chorobach imunologicznych. nie lekceważ zaleceń lekarza 25 mg letroxu
                    to niewiele. Ja po paru latach w tej chwili z powodu przeciwciał mam problemy
                    nie tylko z tarczycą ale z nerkami, nadnerczami, płucami. nie chcę cię straszyć
                    ale weź na poważnie słow swojego lekarza. Życzę Ci powodzenia i dużo zdrowia.
                    • janka111 Re: Dlaczego ENDO karmi mnie hormonami? 13.04.05, 11:33
                      witaj bo23 ? jak to sie zaczelo u ciebie i jak sie teraz czujesz? co bierzesz ?
                      Pozdrawiam
                    • analusia Do bo23 13.04.05, 13:28
                      Ja 10 lat temu miałam badane przeciwciała, ja tego wcale nie rozumiałam, miałam
                      dopiero 17 lat i początki nadciśnienia tętniczego. Wtedy wszystko się zaczęło,
                      odezwały się nerki (w wieku 3 lat reflux), doprowadziły mnie do stanu gdzie
                      przez 4 dni lekarze walczyli o moje życie, ciśnienie spadło 60/0, gorączka 40,7
                      st, 3 dni brak moczu - wstrząs septyczny. Trzy lata temu miałam też problem z
                      płucami, jakieś powietrze w tkankach podskórnych (podejrzenie odmy opłucnowej).

To moje przeciwciała z przed 10 lat:
                      Miano przeciwciał przeciw jądrowych w surowicy "0"
                      p/ciała p/mięśniom gładkim /+/ dodatnie
                      p/ciała p/mięśniom prążkowanym "0"
                      p/ciała p/mitochondrialne "0"
                      p/ciała p/sercowe /+/ dodatnie

Lekarze wtedy podchodzili do moich dolegliwości sceptycznie, twierdzil ,że nie
                      chce mi się chodzić do szkoły. Myślisz, że to wszystko zaczęło się już wtedy?
                      że lekarze mnie wtedy olali? Acha, byłam też wtedy (10 lat temu) u reumatologa
                      z tymi wynikami, a on mnie odesłał do nefrologa z odpowiedzią "nie stwierdza
                      się kolagenozy" i nefrolog nie kazał już mi przychodzić, pomimo wysokich
                      wartości białka w moczu. Napisz co u Ciebie dzieje się z nerkami i płucami.
                      Pozdrawiam Ania
                      • bo23 Re: Do bo23 13.04.05, 17:08
                        kolagenozy mają to do siebie, że poczatek jest zreguły mało
                        charakterystyczny,wiele objawów które mogą wyglądać jakby tkoś symulował. miano
                        przeciwciał 1:80 przemawia za kolagenozą ale są potrzebne opinie specjalisty tj
                        reumatologa. u mnie też zaczeło0 sie dziwnie, gorączka, ciągłe zmęczenie, bóle
                        stawów i mięśni, dziwna wysypka na zmianę z pokrzywką, ból narastający po
                        opalaniu się, krwinkomocz, na koniec małopłytkowość znaczna ilość płytek 7 tys.
                        OB podwyższone. to tyle ale od 10 lat udaje mi się z tym żyć i jakoś
                        funkcjonować. obecnie według lekarzy niewydolność nerek, pochp, niewydolność
                        nadnerczy, była choroba hashi ale tarczyca usunięta z powodu
                        gruczolaka.pozdrawiam
                        • katerina24 Re: Do bo23 14.04.05, 19:08
                          Nie chcialabym Cię obrazić ale miano 80 wg danych nie przemawia za
                          kolagenozą ,wiem bo mam takie i byłam u reumatologa do 80 uwaza się za normę
                          • analusia Re: Do bo23 14.04.05, 19:18
                            Ale chyba to jednak coś oznacza, może początek choroby, a może wyciszenie.
                            Czytałam że to miano może wzrastać i maleć w chorobie w zależności od nasilenia.
                            • katerina24 Re: Do analusia 14.04.05, 19:29
                              No i dlatego mnie lekarka kazała za parę miesięcy ponowić badanie
                              • analusia Re: Do analusia 14.04.05, 19:34
                                A na co Ty chorujesz? Zespół przewlekłego zmęczenia? Jakie masz objawy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka