Dodaj do ulubionych

Prośba o pomoc w interpretacji wyników

18.06.05, 14:29
Witam, właśnie znalazłam to forum, serdecznie wszystkich pozdrawiam życząc
duuużo zdrówka :-). Podejrzewam, że mam jakieś schorzenie reumatoidalne, ale
na razie nie wiem, co mi jest. Mam 35 lat, w ciągu trzech ostatnich lat
urodziłam dwoje dzieci i od tego momentu zaczęły się problemy: bóle kolan,
które zaczęły się rozprzestrzeniać na kości ud, rąk i stawy biodrowe. Od
kilku lat mam białe ciałka na górnej granicy normy (ok. 10 tys.), podobnie
płytki krwi (ok. 400), ale stan ten nie ulega zmianie ani na lepsze, ani na
gorsze. Ostatnio lekarz zlecił mi badanie fosfatazy alkalicznej - wynik 130
u/L (za dużo), oraz CK - wynik 22 U/L ( za mało). Stwiedził, że "coś się
kluje",ale nie powiedział, co. Zlecił mi branie reumaphytu i smarowanie kolan
orholanem. Co może mi być?
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 18.06.05, 16:31
      Do lekarza reumatologa ,albo do poradni chorób tkanki łącznej---spr żelazo oraz
      TIBC,glukoze ,CRP rtg rąk i stóp jesli to rzs od razu widać na przykładzie
      małych stawów etc,enzymy
      wątrobowe ,aminotransferazy ,trójglicerydy,wapń ,fosfor ,spr
      tarczycę,elektrolity etc i nie ma co czekać tylko działać żeby jak najwcześniej
      wiedzieć /spać spokojnie ,pozdrawiam,dodatkowo dobrze było by zrobić fosfotazę
      kwaśną oraz latex i odczyn Waalery Rose[tzw czynniki reumatyczne]
      • malwinka21 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 18.06.05, 18:10
        Dzikuję za odpowiedź, z roztargnienia nie napisałam wszystkich wyników, które
        mam (zlecił je lekarz reumatolog, który w końcu orzekł, że trudno na tym etapie
        określić, co mi jest), bo podałam te, które są pod jakimś względem
        nieprawidłowe. Pozosdtałe badania są takie:
        odczyn waalerego rosego - b IU/ml
        odczyn lateksowy - ujemny
        CRP 6 mg/L
        OB 10
        glukoza 92 na czczo
        Badanie moczu i kwasu moczowego we krwi jest ok.
        Nie wygląda to na jakiś stan zapalny, ale stawy coraz bardziej bolą :-(,
        zaczynam się więc denerwować. Za dwa miesiące mam wizytę kontrolna, ale badań
        żadnych więcej nie robię, tak więc lekarz czeka, co będzie?? Lekarz obejrzał
        kolana i stwierdził, że nie ma obrzęku, prześwietlenia nie zlecił. pozdraiwam
        • katerina24 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 18.06.05, 21:11
          Musze Ci napisać że doskonale rozumiem Twój problem i lęk ,niestety powiem Cito
          co moja naprawdę niezła Pani dr potym jak jedną reumo zmieniłam bez obrazy
          stara baba wogóle nie szło pogadać no i ta druga pani dr powiedziała że tak
          naprawdę dopóki nie ma się rzs wyniki mogą być ok a potem może to przyjśc z
          znienacka ,są też ludzie którzy chruja a np latex i rose maja ok [ujemny]
          z tymże ja poprosiłam swojego internistę o rtg stóp i rąk wraz z nadgarstkami
          bo rzs bierze się najwcześniej za małe stawy --u mnie wyszło ok prześwietlenie
          także pókui co śpię ok/Waalery rose jest dodtani jak ma się rzs a latex jest
          charakterystyczny dla innych nie tylko rzsowskich spraw ,wychodzi dodtani w
          toczniu ,twardzinie,sjogrenie etc,możesz też miec coś z tarczycą polecałbym spr
          no i badania na osteoporozę wtedy tez wychodzi podwyższona fosfataza
          alkaliczna--spr sobie żelazo w krwi obwodowej i TIBC oraz wapń ,przydałoby się
          to nie są drogie badania kwestia znalezienia w miare ok laboratorium i
          zrobienia prywatnie i iść do lekarza z wynikami,zawsze jak sa problemy z
          koścmi ,stawami etc powinno się robić badanie poziomu wapnia w org fosforu
          też ,spróbuj.Mozna zamiast rtg kolan ,nóg robić usg jest dokladniejsze rtg
          czasmi w początkowych stanach nic nie wykazuje pozdrawiam
          • katerina24 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 18.06.05, 21:12
            wybacz błędy ostatnio coś mi na głowę padło i źle piszę
    • malwinka21 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 18.06.05, 23:09
      Dzięki za rady, noszę się z zamiarem zrobienia dokładniejszych badań, z tym, że
      nie wiem, co właściwie powinnam zrobić - lekarz sam niechętny do wystawiania
      dalszych skierowań na badania, a prywatnie nie wiem, jakie badania zrobic, żeby
      były potrzebne w dalszej diagnostyce. Zacznę od wapnia, fosforu i żelaza,
      sprawdzę też tarczycę i zrobię rtg stóp i rąk. Sporo już przeczytałam o
      chorobach reumatycznych, znalazłam też informację, że takie bóle mogą
      zwiastować białaczkę, a ja mam od kilku lat biąłe ciałka krwi na górnej granicy
      normy, do tego również na górnej granicy liczbę płytek krwi. Ale mam nadzieję,
      że to fałszywy trop, ale niewiem, czy są jakieś badania, które mogą to
      wykluczyć? Chciałabym wiedzieć, co się ze mną dzieje - mam dwoje małych dzieci
      i chcę być zdrową, sprawną mamą. pozdrawiam
      • katerina24 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 18.06.05, 23:49
        Myslę że gdybyś miała mieć tfu białaczkę to miałąbyś białe krwinki poniżej
        normy,z płytkami krwi jest rózni najważniejsze że są w normie ,gdyby wyżej były
        to byłby problem a tak spokojnie,wapń jest ważny bo jak lecą kości albo coś
        jest nie tak to jego poziom ulega obniżeniu gdybyś CK miała podwyższone
        oznaczało by że masz uszkodzone mięsnie etc myślę że powinnaś zrobić tak:
        morfologia +rozmaz ręczny ,mocz
        wapń
        żelazo oraz TIBC--totalna zdolność wiązania żelaza czasem zanim nast ąpi brak
        FE w krwi obwodowej jest podwyższone TIBC świadczy to o rzeczywistym braku
        żelaza
        fosfor
        rtg rąk wraz z nadgarstami i stóp
        odczyn Waalery Rose
        TSH ,ft4 i koniecznie przeciwciałą Anti TPO i Anti TG[lekarze często to olewają
        a nawet jak TSH jest ok to przeciwciała niejkoniecznie i przyczyną tych
        problemów może byc tarczyca]
        Nie ma co liczyc że Pańtwowo dostaniesz ,lekarz wmówi Ci hipochondrię ,czasem
        naprawdę jeśli ma sie możność zrobić warto takowe badanka ,Przepraszam za
        pytanie osobiste bierzesz pigułki,bo z tym też różnie bywa
      • katerina24 Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 18.06.05, 23:57
        Nie sądzę żeby to mial być wstęp do bialaczki czasem może być podwyższona
        liczba krwinek białch i obniżona przy niektórych typach,bez paniki ale trzeba
        spr czy to nie początki problemów z rzs np,tarczycą etc
        Sądzę że te badania trochę wniosą do obrazu problemu a zwłaszcza te
        rtg ,seredecznie pozdrawiam
    • tuniaa Re: Prośba o pomoc w interpretacji wyników 10.11.05, 10:33
      zrób badanie na chlamydie z krwi, czasem dają takie objawy :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka