Dodaj do ulubionych

Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILNE!

22.12.10, 13:58
Witam,
jestem studentką finansów i rachunkowości.
W ramach zaliczenia mamy grać w grę internetową dla studentów, w której możemy kupować i sprzedawać akcje spółek wchodzących w skład WIG20.
Mamy na to miesiąc (do końca semestru akademickiego). Zaliczenie dostaną osoby, które znajdą się w pierwszych 200 osobach w rankingu (grających jest ponad 4000), a ci któzy się nie dostaną będą pisać egzamin.
Stwierdziłam, że warto spróbować, chociaż jestem "zielona" w sprawach giełdy.
W jakie spółki (z WIGu 20) warto zainwestować, aby zyskać jak najwięcej ?
Jakie spółki mają największą stopę zwrotu?
W co nie inwestować?
Chodzi mi tylko o spółki wchodzące w skłąd wig20.

Dodam że na stracie dostaliśmy po 100 000zł (wirtualnych).
Bardzo proszę o pomoc :)
Pozdrawiam,
Asia.
Obserwuj wątek
    • radiotrwam Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 22.12.10, 18:41

Jeśli moge wybierać to :
      Cyfrapolsat , TVN .
      - ale nie biore za to odpowiedzialności :)
      • bpos Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 23.12.10, 13:54
        Czy nie wstydzisz się przyszła ekonomistko?
        Po pierwsze mnóstwo literówek, po drugie może taka wiedza nabyta osobiście, a nie poprzez podpowiedzi, kiedyś Ci się przyda.
        Ech, te płatne studia wieczorowe :(
        • misty_zwany_krawcem Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 23.12.10, 16:58
          fakt, smutne podejście do problemu, wszystko na skróty, bez wysiłku, gdzieś skądś ściągnąć, ukraść prawie byle tylko zbytnio się nie wysilić.
          Samo sformułowanie pytania....w co zainwestować żeby zarobić jak najwięcej.....o boszeeee
          Czego oni uczą ich na tych studiach?
          • erg_samowzbudnik Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 31.12.11, 15:23
            misty_zwany_krawcem napisał:

> fakt, smutne podejście do problemu, wszystko na skróty, bez wysiłku, gdzieś ską
            > dś ściągnąć, ukraść prawie byle tylko zbytnio się nie wysilić.
            > Samo sformułowanie pytania....w co zainwestować żeby zarobić jak najwięcej.....
            > o boszeeee
            > Czego oni uczą ich na tych studiach?

No ale po co wyważać otwarte drzwi?
    • tomekjot Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 23.12.10, 14:30
      Hm.... ciekawe podejście prowadzącego zajęcia.
      On wam chce udowodnić, że pewnie tylko 20 proc. z was pokona rynek, 20 osiągnie wynik zbliżony a 60 proc straci.

Weż sobie kostkę i wylosuj ze trzy spółki i będzie ok.
      • radiotrwam Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 23.12.10, 17:12
        Tu nie ma sie co zastanawiać
        - to jest tylko miesiąc i trzeba trochę zaryzykować.
        Moje typy podałem gdyż jedna z tych spółek jest w dosyć silnym trendzie wzrostowym , a druga się zastanawia czy nie zmienić kierunku na wzrostowy....
        Gdyby chodziło o prawdziwą kasę to bym nie podawał typów
    • zimnylech1 Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 28.12.10, 10:55
      Jeśli dostałaś wirtualne 100000zł to zapewne jest to jakiś broker. Napisz co to za firma może ma krótką sprzedaż.
      Na kupowanie to teraz jest najgorszy moment, bo moim zdaniem szykuje się korekta.
      Z wig 20 kupiłbym:
      Tauron, PEKAO, Lotos, KGHM, GTC, GETIN, BZWBK, Asseco.
      Kazdego papieru kup za 10000zł a 20000zł zostaw.
      • eulen-spiegel Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 28.12.10, 18:46
        zimnylech1 napisał:

> Jeśli dostałaś wirtualne 100000zł to zapewne jest to jakiś broker. Napisz co to
        > za firma może ma krótką sprzedaż.
        > Na kupowanie to teraz jest najgorszy moment, bo moim zdaniem szykuje się korekt
        > a.
        > Z wig 20 kupiłbym:
        > Tauron, PEKAO, Lotos, KGHM, GTC, GETIN, BZWBK, Asseco.
        > Kazdego papieru kup za 10000zł a 20000zł zostaw.

Chyba czytałeś zasady. Inwestycja wirtualnymi 100 000 w akcje z indeksu WIG 20.
        Termin inwestycji 1 miesiąc. Zadne krótkie transakcje.
        Jesli sie chce być w czołówce stawki to nie może to być inwestycja z połowy indeksuWIG 20
        i tylko za część gotówki !!!
        Musi to byc góra 2- 3 spółki i maksymalnie ryzykancko.
        Czytałem tu o Polsacie i TVN.
        Moim zdaniem to ma szanse zaistnienia
        • zimnylech1 Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 28.12.10, 23:50
          > Chyba czytałeś zasady. Inwestycja wirtualnymi 100 000 w akcje z indeksu WIG 20.
          > Termin inwestycji 1 miesiąc. Zadne krótkie transakcje.
          Asia napisała "możemy kupować i sprzedawać akcje spółek wchodzących w skład WIG20. "
          skoro można sprzedawać i są to wirtualne środki to całkiem możliwe że ten broker(?) ma krótką sprzedaż jak np. CityIndex. Jeśli to SIGG9 to faktycznie krótkich nie ma.

> Jesli sie chce być w czołówce stawki to nie może to być inwestycja z połowy ind
          > eksuWIG 20
          > i tylko za część gotówki !!!
          > Musi to byc góra 2- 3 spółki i maksymalnie ryzykancko.
          Napisałeś że "część gotówki" (połowa?) a potem "maksymalnie ryzykancko" to znaczy jak? Za wszystko? 45k na Polsat i 45k na TVN ? Rozwiń swoją myśl :-(

> Czytałem tu o Polsacie i TVN.
          > Moim zdaniem to ma szanse zaistnienia
          A moim nie :-( Obydwie spółki z tej samej branży. Na wykresach obydwie lecą w dół. Ja stawiam na dywersyfikacje. Zaproponuj coś od siebie.
          Pozdrawiam.
          • eulen-spiegel Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 29.12.10, 11:15
            Tu nie może być dywersyfikacji :)
            1.Trzeba pokonać 80% reszty
            2.Rozliczenie rachunków za miesiąc
            Tu trzeba iść maksymalnie po bandzie (uda się albo nie)
            Szeroka dywersyfikacja portfela w tym przypadku gwarantuje zajęcie pozycji w srodku (czyli porażkę).
            Tu nie ma czasu na zajmowaniu pozycji w konsolidacji i czekaniu na wybicie.
            Z Twoich propozycji moim zdaniem tylko KGHM jest interesujący. JeSt w trendzie i kilka procencików powinien przynieść. Ale KGHM nie pozwoli na wygranie rankinku.
            Nie moze być również mowy o pozostawieniu wolnej gotówki , jeśli okazja kupna ma być za tydzień to ok. Ale to jest pozostawienie kasy która nie pracuje.
            W tym przypadku strategią nie może być zabezpieczenie pozycji.
            Ale pójście na maksymalne ryzyko.
            Gdyby chodziło o realne pieniądze to obranie takiej strategi byłoby głupotą.
            Ale tu załozenia są inne :
            Można wygrać wszystko , a nic nie mozna stracić ( jedynie odebranie szansy)
            Twoja strategia przykro to mówić , ale już na starcie jest skazana na porażkę w stosunku do 80% reszty
            • zimnylech1 Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 29.12.10, 18:06
              Ja stosuję dywersyfikację zawsze.
              Jak inwestujesz w dwa papiery i obydwa polecą to umoczyłeś.
              Skąd wziąłeś 80%, mi wyszło 95%
              Nie da się na "kobyłach" z wig 20 "iść po bandzie".
              Te spółki są za duże, no chyba że jest
              info jak na Lotosie czy Polsacie wtedy jest ostry up.
              Nie chodzi mi o szeroką dywersyfikacje tylko o spółki, które rosną.
              Prosta strategia kupujesz to co rośnie i nie chodzi mi o wybicia konsolidacje itp.
              Zawsze trzeba mieć wolną kasę na jakąś okazję, ale sam to zauważyłeś, chociaż napisałeś,
              że lepiej kupić za wszystko.

<Ale to jest pozostawienie kasy która nie pracuje.
              W tym przypadku strategią nie może być zabezpieczenie pozycji. >
              Napisz o jakim zabezpieczeniu pozycji myślisz ?

<Gdyby chodziło o realne pieniądze to obranie takiej strategi byłoby głupotą. >
              Gdyby chodziło o realne pieniądze to obranie strategii grania ostro byłoby
              głupotą bo ryzykujesz ciężko zarobione pieniądze.
              W tej grze o której pisze Asia tracimy szanse niepójścia na egzamin,
              więc można ryzykować więcej.

<Twoja strategia przykro to mówić , ale już na starcie jest skazana na porażkę w
              stosunku do 80% reszty>
              Nie wiemy jaką strategię ma reszta. Nie wiemy jaka strategia za miesiąc okaże sie skuteczna.
              Strategię jaką ja stosuję znajdziesz w każdej książce poświęconej imwestowaniu
              i to o wiele mniej agresywną. O strategiach "lania pod korek", "po bandzie" itp na pewno
              czytałeś w internecie. Cytatów przytaczać nie bedę (wulgaryzmy)
              ale ubawiłem sie nie raz do łez.
              Jak byś mógł podać swoje typy z wigu 20 bo Asia czeka.
              Chyba, że te trzy (KGHM. TVN, Polsat) to jest to.
              Pozdrawiam.
              • eulen-spiegel Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 29.12.10, 20:19
                KGHM. TVN, Polsat
                - to by mogły być moje typy :)
                Zadanie jest dosyć specyficzne. Statystycznie jest 20% szansy na osiągniecie sukcesu
                ( dlatego piszę o pozostałych 80 %).
                Teoretycznie jest możliwe że portfele które wygrają przyniosą straty ( ale to byłby ewenement)
                Jeśli uda Ci sie przy szerokiej dywersyfikacji ochronić wartość swojego portfela. To najprawdopodobniej znajdzesz sie gdzieś pośrodku stawki
                cdn. nastapi siadla mi klawiatura
                • eulen-spiegel Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 29.12.10, 20:50
                  ( Przepraszam musiałem zresetować komputer )
                  W tym przypadku nie chodzi o to ,by zastosować zasady zarzadzania wielkością pozycji i ochrony kapitału.Wytyczone zadanie jest tylko jedne:
                  Pokonać 80 % biorących udział w eksperymencie.
                  To tak jak w zjeździe na nartach , jesli nie pójdziesz na całość to nie wygrasz.
                  Jeśli zaryzykujesz to możesz sie wywrócić , ale mozesz też wygrać,
                  Jeśli pojedziesz zachowawczo to dojedziesz do mety , ale na 100% nie wygrasz.
                  Więc odpowiedź na pytanie jest jasna . Zaryzykować stawiając na 2- 3 wzrostowe spółki
                  ( a nawet na 1 ). To jest tylko 1 miesiąc .
                  Mozna powiedzieć że 1- 2 rozdania kart w kasynie :)
                  Gdyby chodziło o pół roku to można by było pomysleć o jakieś strategii.
                  Ale to jest sprint i trzeba dociskać pedał gazu do końca.
                  Tu nie chodzi o zastosowaniu wiedzy inwestorskiej , lecz o zastostosowanie zasad rachunku prawdopodobieństwa. Moim zdaniem przy takim rozumowaniu zwiekszamy szanse do ok.50 %
                  Bo odpadna wszyscy ci którzy wybrali szeroką dywersyfikację .
                  Zaś wybranie mojej strategi to alternatywa bycia w czołówce , lub na samym końcu klasyfikacji. Istnieje oczywiście szansa na środek stawki , lecz moim zdaniem jest to mniej prawdopodobne od pozostałych 2 możliwości.
                  • czernobyl2 Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 30.12.10, 09:56
                    gra na giełdzie jest odmianą ruletki (jeśli grasz fair) i bardzo trudno przewidzieć co zdarzy sie jutro, a to co będzie za miesiąc, to juz całkowita abstrakcja. lecz patrząc na zachowanie giełdy w poprzednich latach to za miesiąc, czyli na koniec stycznia wszystkie spółki z WIG20 powinny byc tańsze niz dziś. wiec "idąc po bandzie" można zostawić całe 100k w gotówce i wygrać konkurs na pierwszej pozycji :D :p

• eulen-spiegel Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 30.12.10, 10:42
                      > a. lecz patrząc na zachowanie giełdy w poprzednich latach to za miesiąc, czyli
                      > na koniec stycznia wszystkie spółki z WIG20 powinny byc tańsze niz dziś. wiec "
                      > idąc po bandzie" można zostawić całe 100k w gotówce i wygrać konkurs na pierwsz
                      > ej pozycji :D :p

Nawet na spadkowym rynku znajdzie sie jakaś spółka która idzie w przeciwnym kierunku
                      ( rośnie).
                      Zapewne jest regulamin konkursu który określa zasady :
                      - należy zainwestować :)
                      A czas biegnie juz jest nie miesiąc , ale zapewnie 3 tygodnie.
                      Chyba żeby kupić za wszystko w przedostatnim dniu konkursu :)
                      - ale obawiam się że zwrot w okolicy 100 % może tu nie wystarczyć :)
                      • kosmiczne.jajo Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 03.01.11, 18:38
                        Moje typy CPS, TVN i TPSA dodatkowo PKOBP i KGHM. Chociaż TVN od dłuższego czasu nie może przełamać 17 PLN, a dla KGHM 174 to chyba już szczyt chociaż analiza tech. tego nie potwierdza. Więc 20tyś CPS, 30 TPSA, 30 PKOBP i 20 na kGHM jak spadnie w dn. 07.01.11 lub wcześniej poniżej 170PLN.
    • mamograf Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 03.01.11, 20:31
      Jak chcesz iść na całość to weź cos z dźwignią! Postaw 65% kwoty na wig 20 future i heja. Jak będą wzrosty masz 1 miejsce jak spadki jesteś ostatnia :) Kup FW20H11 za 65 tys i resztę zostaw. A tak swoją droga jak zostaniesz brokerem po studiach to napisz tu w jakim biurze maklerskim :))))))))))))))))))) I jeszcze jedno jak masz 100000 w realu to ci nie radzę tak robić !!!!!!!!!!!!!!!!
      • herkson Re: Gra giełdowa na WIG20. W co inwestować? PILN 29.12.11, 17:50
        Szukam zainteresowanego inwestowaniem w magazyny. Pojawiła się ciekawa okazja - z pomocą firmy Jartom powinno się udać kupić magazyn w bardzo dobrej cenie. Zainteresowanych proszę o kontakt. Potrzebny jeden wspólnik.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka