gaska.stasiu 11.07.11, 14:17 i co ? tyle czasu i nikt nie prawi mądrości ludowych ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hooligan1414 na wakacje pojechali, kto by tu siedział przed kom 11.07.11, 14:21 pem. A franciszek już po 3.39 swoją drogą. Czy Szwajcarzy kiedykowliek podniosa stopy? bo wtedy to będzie rzeź, hekatomba Odpowiedz Link Zgłoś
cashart Re: na wakacje pojechali, kto by tu siedział prze 03.02.12, 22:27 Ja znalazłem opcję dla zmian kursów walut. Po prostu zarabiam na nich zamiast się obawiać o swój kredyt. Mogę podać dwie mozliwości: 1) Załóż konto i niech system generuje na twoim koncie takie same transakcje jakie ja robię - Moje wyniki - 300$ minimum na start do otwarcia wojego konta brokerskiego (do kilkuset % rocznie). 2) Załóż konto z 10$ minimum i samodzielnie obstawiaj zakłady na zmiany kursu: Badzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
mlisk Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacnia? 11.07.11, 14:39 Umocnienie funta byłoby bardziej logiczne, bo: - stopy procentowe w UK wyższe - gospodarka dużo większa niż w CH - taka sama "bezpieczna" waluta jak franki - funt tez sie umacnia, na pewno jednak duzo mniej niz CHF Tak naprawdę, z punktu widzenia makro gospodarki, dla sytuacji w Polsce, kurs CHF nie ma wielkiego znaczenia (grupa posiadaczy kredytów hipotecznych w CHF jest stosunkowo niewielka), nie wiem więc po co media trąbią o tym na cały świat? Może ktoś mądry na forum wyjaśni dlaczego inwestorzy (pardon - spekulanci walutowi) lokują aktywa w CHF zamiast w GBP??? Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 14:44 Dlatego,ze Szwajcaria nie jest czescia Europejskiego Kolchozu, nie trzeba byc geniuszem, aby to zauwazyc !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mlisk Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 14:54 Akurat CH i UK sa tak samo powiazane z EU. I tak samo nie sa w unii monetarnej (mimo tego, ze UK nalezy do EU, a CH nie). W sumie podobne pytanie mozna zadac na temat np. korony norweskiej - Norwegia rowniez nie nalezy do EU, ma inna walute i bardzo stabilna gospodarke w dodatku z wyzszymi stopami % niz CH. Sentyment do CHF nie wydaje sie miec moznych podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
pawciu2 bo szwajcaria to nie wielka brytania 11.07.11, 15:08 dlug publiczny: 38% i maleje, a nie 71% i rosnie.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
maxmartini Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 21:21 kupuja franka zeby wylozyc europe, cala europa wschodnia wylozy sie jak frank wzrosnie wyloza sie banki europejskie i cale gospodarki przez kredyty w chf peknie banka na nieruchomosciach a jak to peknie ceny nagle spadna baardzo nisko, wtedy wykupia co sie da wykupia tez ostatnie niesprzedane firmy, za bezcen bo jak widac wszyscy do samego konca beda unikac bankructw sprzedajac co sie da... zamiast zbankrutowac od razu a to i tak nic nie da, europa sie wylozy mimo to w europie ostatni zbankrutuja niemcy, na swiecie usa ale ostatni podyktuja warunki, wiec to bedzie zwyciestwo a kredyciarze? (sam nim jestem), jesli beda sie ludzili ze przetrzymaja kryzys, zostana w samych gaciach z dlugiem do konca zycia bez zadnych opszczednosci i pod mostem nie beda mieli nawet szans wynajac i sprzedac mieszkania ktore maja na kredyt, bo jak walnnie to takich jak oni beda setki tysiecy a mieszkan na rynku cala masa jesli zbankrutuja od razu, teraz poddadza sie chroniac reszte kasy ktora teraz maja i pokazujac srodkowy palec bankom, zamiast ladowac w coraz wyzsze raty beda w duzo lepszej sytuacji frank bedzie po 5zlotych, ale to jeszcze nic, bo stopy nas dobija rata bedzie 3-4x wyzsza i nie bedzie ta ratawidokow ze wroci do poziomu chociaz 1.5 wyzszej nawini beda wyprzedawac co sie da, harowac od rana do nocy, nosic franki w zebach a i tak zbankrtutuja, potem beda pluli sobie w brode, ze nie oalli kredytow wczesniej bo by mieli jakies oszczednosci chocby na wynajem bedzie potop, ostatni dzwonek na wyjscie bez maxymalnej straty zostalismy wyj@bani po calosci, ale nie do wszystkich to jeszcze dociera, do mnie juz dotarlo zycie to poker, kto mysli ze wygra bez straty zostanie z niczym ci co zaakceptuja strate i wtope i wycofaja sie juz teraz i oszczedza troche majatku, maja szanse przezyc Odpowiedz Link Zgłoś
uniwr Odważnie piszesz. 11.07.11, 23:08 Tylko powiedz jeszcze czy upadłość konsumencką zamierzasz ogłosić w tym czy w przyszłym tygodniu, bo bez tego nie wyglądasz przekonująco. Odpowiedz Link Zgłoś
maxmartini Re: Odważnie piszesz. 12.07.11, 01:21 upadlosc konsumencka w polsce to przeciez fikcja to nic nie da trzeba myslec o innych rozwiazaniach a nie czekac na to co bedzie bo wtedy bedzie tylko jedno wyjscie, sznur i most Odpowiedz Link Zgłoś
maxmartini Re: Odważnie piszesz. 12.07.11, 01:37 jak juz pisalem, zycie to poker sprzedaj nieruchomosc, nie zbieraj kasy nie na raty, ale na doplate zeby wyjsc na zero pogodz sie ze strata juz terz, bo pozniej tego nie splacisz jesli nie masz szans na sprzedaz, nie masz oszczednosci zeby doplacic, nie masz auta zeby sprzedac i wyjsc na zero zostaje spieniezenie co sie da i emigracja poza unie Odpowiedz Link Zgłoś
cilke Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 14:51 Drogi Mlisku, Gospodarka UK kuleje tak samo jak cala strefa euro. Zadluzenie publiczne jest ogromne, a dodatkowo wiekszosc tutejszych bankow jest silnie umoczona w Euro. Ludzie przez lata wydawali wiecej niz zarabiali, srednia oszczednosci na osobe to tylko 3,500 funtow. Do tego rozdmuchany socjal (moze nie az tak jak we Francji, ale tez ogromny). Dopiero niedawno Torysi zaczeli wprowadzac niezbedne reformy,zeby uniknac katastrofy takiej jak w Irlandii czy Portugalii, ale jedna jaskolka wiosny nie czyni. POki co, kryzys objawia sie na kazdym rogu - malymi kroczkami, ale powolutku daje o sobie znac kazdemu. Czy to zwolnienia w sluzbie zdrowia, budzetowce, czy tez obciecie wydatkow na utrzymanie ulic, policje, itp. Z punktu widzenia inwestora, szuka on mozliwie bezpiecznej waluty na przeczekanie burzy. Poki co, jedynie Frank oraz zloto wydaja sie rozsadna opcja. Spojrz sobie na strone www.xe.com gdzie masz historyczne wykresy walut - zobacz kurs funta do franka w ciagu ostatnich 5 lat i wtedy nie bedziesz sie juz dziwil, dlaczego CHF a nie GBP. Odpowiedz Link Zgłoś
anvill Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 16:53 A nie pomyślałeś że tak jak kiedyś dmuchano balonik z nieruchomościami tak teraz dmuchany jest balonik CHF - łatwiej go nadmuchać niż GBP bo gospodarka tego w sumie pasterskiego kraju malutka. Pomijając spekulacje to należy pamiętać że waluta ta jest środkiem płatniczym konkretnego kraju, którego produkty na rynku zdrożały w ciągu chwili o 50% oznacza to tyle że nikt ich nie kupi - jeszcze możemy doczekać sytuacji kiedy spekulanci wykończą szwajcarską gospodarke a wtedy ich waluta bedzie warta niewiele więcej niż papier na którym jest wydrukowana Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Anvil, jakis ty glupi 12.07.11, 00:13 Wyglada mi (Szwajcarowi) na to, ze nie ukonczyles wiecej jak trzy klasy podstawowki ... Do Szwajcarii 90% calej reszty sie nie umywa! anvill napisał: > A nie pomyślałeś że tak jak kiedyś dmuchano balonik z nieruchomościami tak tera > z dmuchany jest balonik CHF - łatwiej go nadmuchać niż GBP bo gospodarka tego w > sumie pasterskiego kraju malutka. Pomijając spekulacje to należy pamiętać że w > aluta ta jest środkiem płatniczym konkretnego kraju, którego produkty na rynku > zdrożały w ciągu chwili o 50% oznacza to tyle że nikt ich nie kupi - jeszcze mo > żemy doczekać sytuacji kiedy spekulanci wykończą szwajcarską gospodarke a wtedy > ich waluta bedzie warta niewiele więcej niż papier na którym jest wydrukowana Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 14:54 grupa posiadaczy kredytów hipotecznych w CHF, jest stosunkowo niewielka 750-800 tys. kredytów/rodzin to mało? gratuluje dobrego samopoczucia ta bańka kiedyś pęknie, tyle że to może być za np. 5 lat ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 15:15 tocqueville napisał: > grupa posiadaczy kredytów hipotecznych w CHF, jest stosunkowo niewielka > > 750-800 tys. kredytów/rodzin to mało? gratuluje dobrego samopoczucia > > ta bańka kiedyś pęknie, tyle że to może być za np. 5 lat ;) -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Wystarczy, ze 100 000 straci dochod w najblizszym roku, 5 lat, to duzo optymizmu ! Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 15:22 chodziło mi o bańkę spekulacyjną na franku Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 15:24 chyba miałeś na myśli naszego złotego? Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 15:30 ta bańka już pękła Odpowiedz Link Zgłoś
alekloco Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 15:14 Szwajcaria od dłuższego czasu ściąga kapitał do kraju, ich banki umoczone były podobnie jak wszystkie inne w różne śmieci a udział banków w gospodarce był i jest jednym z największych na świecie. To rodziło uzasadnione obawy, że kraj może popłynąć w pewnym momencie jak Islandia na przykład (tylko oczywiście dużo później). Ten proces będzie jeszcze pewnie trochę trwał (ile - to tylko najtęższe głowy w UBS czy CS wiedzą) i do tego momentu żadnych większych impulsów osłabienia franka nie będzie. W międzyczasie jeszcze u nas rozpadnie się budżet (w 2012 po Euro - to akurat można obstawiać bardzo dokładnie), zaczną się potężne cięcia więc złotówka poleci na jakiś czas na łeb na szyję. Kto ma zobowiązania w CHF i przeżyje nad wodą ten okres, tego czeka zapewne premia w postaci oglądania spadającego franka i rat. Odpowiedz Link Zgłoś
hooligan1414 Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 15:17 tyle, że będzie także świadkiem spadających własnych dochodów. albo świadkiem bycia wywalonym z roboty na zbity pysk. jak myślisz, ilu kredyciarzy to budżetówka? odpowiem - wielu - to najlepsi "klejenci" Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 15:33 Otwieranie przez "inwestorów" pozycji w CHF nie jest równoznaczne ze "ściaganiem kapitału do kraju". To tylko kapitał spekulacyjny szukający "bezpiecznej" przechowalni, który może odpłynąć równie szybko, jak przypłynął. Z takim "ściąganiem do kraju" mielibyśmy do czynienia wówczas, gdyby napływające z zagranicy środki były wykorzystywane na wzmocnienie bazy kapitałowej szwajcarskich banków, a tak akurat nie jest. Poza tym jest druga strona medalu; CHF już obecnie, licząc siłą nabywczą, jest przewartościowany w stosunku do EUR o jakieś 40%, a do USD o jeszcze więcej. Póki co, (dane za I kwartał 2011) na eksporcie szwajcarskim to się nie odbiło, ale jest tylko kwestią czasu, kiedy gospodarka Szwajcarii zacznie tracić wskutek wzrostu importu i spadku eksportu, będących efektem wysokiego kursu franka, i "zaliczy" recesję. Szwajcarski Bank Narodowy właśnie dlatego usiłował w I połowie br. osłabiać franka, ale to była walka rynkiem, czyli z wiatrakami, a tymczasem ma i ten problem, że nie może prowadzić aktywnej polityki stóp procentowych, bo każda podwyżka stopy wywindowała by kurs CHF jescze wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Jesteś głupi czy trollujesz? 11.07.11, 15:23 > Umocnienie funta byłoby bardziej logiczne, bo: > - gospodarka dużo większa niż w CH Sprawdź sobie PKB per capita i strukturę gospodarki. > - taka sama "bezpieczna" waluta jak franki Sprawdź sobie deficyt brytyjski, co się stało z brytyjskimi bankami oraz jaki dodruk funta zrobiono w ostatnich latach, robiąc z tej waluty szmatę. > - funt tez sie umacnia, na pewno jednak duzo mniej niz CHF W dłuższej perspektywie funt spadł na twarz i nie ma się co dziwić, skoro zrobiono scenariusz kontrolowanej deprecjacji. Trzeba było żyć pod kamieniem, by o tym nie wiedzieć. > Tak naprawdę, z punktu widzenia makro gospodarki, dla sytuacji w Polsce, kurs CHF > nie ma wielkiego znaczenia Powiedz to ludziom posiadającym kredyty w CHF. Miliardy PLN, które muszą być na bieżąco obsługiwane. To nie jest takie nic, a na pewno więcej ważące niż funt brytyjski - mający znaczenie tylko dla emigrantów na zmywaku. Ponadto CHF jest w miarę niezależną miarą wartości pieniądza: bo przecież nie jest nią masowo dodrukowywany dolar amerykański i taki sam funt brytyjski, ani wolatywne i podkopywane przez deficyty budżetowe euro. > Może ktoś mądry na forum wyjaśni dlaczego inwestorzy (pardon - spekulanci walutowi) > lokują aktywa w CHF zamiast w GBP??? Bo są mądrzejsi od ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mlisk Re: Jesteś głupi czy trollujesz? 11.07.11, 16:03 Ludzie spłacający kredyty w CHF wiedzieli, co robią zaciągając takie kredyty. Informacja o ryzyku walutowym jest nieodłącznym elementem każdej takiej umowy o kredyt (obowiązkowo bodajże od roku 2006). Nadal twierdzę, że w skali makro polskiej gospodarki, problem zmienności kursu CHF nie jest istotny - większym problemem mogą być spready (są ustalane procentowo, więc ich wartość rośnie, gdy drożeją waluty). Dla osób spłacających kredyty walutowe, każdy wzrost kursu jest bolesny - kredyt hipoteczny jest jednak narzędziem długoterminowym. Stąd ostrzejsze wymogi, żeby kredytobiorcy nie tracili płynności, przy okresowych wahaniach kursów. Nie przekonuje mnie twój argument, że "CHF jest w miarę niezależną miarą wartości pieniądza". Jeśli już, to raczej pewniejsze powinny być kruszce i surowce. Nie masz wrażenia, że rosnący kurs CHF jest wynikiem owczego pędu - gospodarka szwajcarska jest w skali świata i Europy jednak mała i na płynnym rynku walutowym wystarczy średniej wielkości fundusz, żeby wpłynąć na wahania tej waluty. Wartość pieniądza w tym przypadku zależy chyba jednak od SUBIEKTYWNYCH odczuć i KLIMATU wśród inwestorów. Czyli raczej od emocji, niż od solidnych podstaw. Jak sobie dokładnie poczytasz o strukturze gospodarki szwajcarskiej, sam zauważysz, że dla tego kraju eksport jest jednak ważny i umocnienie CHF wcale nie jest takie korzystne. Naprawdę myślisz, że inwestowanie w CHF przynosi zyski? Odpowiedz Link Zgłoś
kr_kr Re: Jesteś głupi czy trollujesz? 11.07.11, 18:35 > Ludzie spłacający kredyty w CHF wiedzieli, co robią zaciągając takie kredyty. Nie byłbym taki pewny tego, że WSZYSCY wiedzieli. O ile w 2005 roku można było jeszcze w miarę normalnie rozmawiać o kredycie złotówkowym, to w 2007 było takie parcie na franka szczególnie ze strony tzw. niezależnych doradców, że osoba niezorientowana mogła uwierzyć w piękne wykresy i zapewnienia, że to się przestanie opłacać dopiero jak CHF będzie kosztował 2.80, a to się przecież nigdy nie zdarzy. Spotkałem się z tym u dwóch tzw. wiodących pośredników - niemalże oczekiwano, że to ja się będę tłumaczył, dlaczego nie chcę CHF. > Informacja o ryzyku walutowym jest nieodłącznym elementem każdej takiej umowy o > kredyt (obowiązkowo bodajże od roku 2006). Ilu z kredytobiorców to przeczytało? Ilu z tych, co przeczytali - zrozumiało? Biorąc pod uwagę zaskoczenie w banku (jak to Pani podkreśliła: pozytywne) gdy przed podpisaniem wielostronicowej umowy kredytu chcieliśmy przeczytać to, co podpisujemy - to przypuszczam że ilość osób czytających UMOWĘ jest znikoma. A żeby jeszcze czytać załączniki? Idę o zakład, że standardowym zachowaniem jest "gdzie podpisać". > Dla osób spłacających kredyty walutowe, każdy wzrost kursu jest > bolesny - kredyt hipoteczny jest jednak narzędziem długoterminowym. Stąd ostrzejsze > wymogi, żeby kredytobiorcy nie tracili płynności, przy okresowych wahaniach kursów. Zwróć tylko uwagę, że te ostrzejsze wymogi zostały wprowadzone (właściwie narzucone) już po pęknięciu bańki. W komentarzach nie raz można się spotkać z opiniami, że ktoś tam nie miał wyjścia bo nie miał zdolności na kredyt w PLN, więc (według niego) nie miał wyboru i "musiał" wziąć CHF. Odpowiedz Link Zgłoś
pojemniczek Re: Jesteś głupi czy trollujesz? 11.07.11, 18:57 Zwróć tylko uwagę, że te ostrzejsze wymogi zostały wprowadzone (właściwie narzucone) już po pęknięciu bańki. Rekomendacja S weszła w życie 1 lipca 2006 roku, czyli na początku bańki na kredytach frankowych (kulminację mieliśmy w 2007 i 2008 roku). Odpowiedz Link Zgłoś
kr_kr Re: Jesteś głupi czy trollujesz? 11.07.11, 21:31 > Rekomendacja S weszła w życie 1 lipca 2006 roku, czyli na początku bańki na kre > dytach frankowych (kulminację mieliśmy w 2007 i 2008 roku). Racja. Nie wiem czemu mi się wydawało, że to weszło później? Na pewno natomiast w 2007 naciski na to, żeby nie brać złotówkowego były szczególnie mocne. Odpowiedz Link Zgłoś
johanna_haase Bo "funt" to angielska nazwa... 11.07.11, 15:25 ...waluty EUR i mniej więcej tyle samo warta... Odpowiedz Link Zgłoś
ff6 Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 15:45 >>- stopy procentowe w UK wyższe Gdzie to znalazles? w UK stopy procentowe sa na poziomie 0.5% Odpowiedz Link Zgłoś
mlisk Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 16:08 w UK 0,5%, w CH 0,25% i póki co, nie zanosi się na zmiany Odpowiedz Link Zgłoś
icc217 Re: Ciekawe, dlaczego np. funt tak się nie umacni 11.07.11, 23:53 Chetnie bym Ci to wytlumaczyl, ale biorac pod uwage co napisales masz naprawde duzy deficyt ... a na dluzszy wyklad nie mam czasu. Moja rada: Pomysl sam (zrewiduj niektore bzdury, ktore napisales)! Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 łola Boga, kurs franka... mam to 4 literach 11.07.11, 14:54 i mam kredyt we frankach:) idę na spacer z dzieckiem mam ciekawsze rzeczy do robienia, niż podniety inwestorów :) Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Re: łola Boga, kurs franka... mam to 4 literach 11.07.11, 15:02 nowotkomarceli4 napisał: > i mam kredyt we frankach:) idę na spacer z dzieckiem mam ciekawsze rzeczy do ro > bienia, niż podniety inwestorów :) ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Poczekaj, az oprocentowanie we frankach sie zwiekszy, benzynai cukier podskocza do 8 zlotych, to Ciebie zaciekawi ! Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Re: łola Boga, kurs franka... mam to 4 literach 11.07.11, 15:15 2,5 roku a frank poszedł w górę o niemal 74 proc. i oczywiście nie ma to wpływu na sytuację kredytobiorców Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: łola Boga, kurs franka... mam to 4 literach 11.07.11, 15:18 poza tym ... że zostali zamknięci w klatkach zwanych szumnie apartamentami. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotkomarceli4 Re: łola Boga, kurs franka... mam to 4 literach 11.07.11, 15:26 No i czekam, czekam, czekam już tak sobie czekam 8 lat:) a w tym czasie stado forumowych ekspertów niezmiennie i monotonnie wieści koniec świata... jeszcze dwa lata i kredyt mam z bani ten we frankach:) Buhahahahahaha frajerzy Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: łola Boga, kurs franka... mam to 4 literach 11.07.11, 15:33 kolego ... po co się odzywasz? Przecież nie jesteś jednym ze "szczęśliwców", którzy brali kredyt na górce na 100% wartości na 30lat w CHF? Tu chodzi o całe stado lemingów, które zostało zagonione w ciemną uliczkę bez wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
aleosochodzi Re: łola Boga, kurs franka... mam to 4 literach 11.07.11, 17:51 lava71 nie bardzo wiem , o co Ci chodzi wieścisz wszem i wobec bankructwa kredytobiorców CHF , to z troski czy z zawiści zakompleksiony człowieczku ??? każdy artykuł o ''franku'' jest przez Ciebie komentowany kilkakrotnie - przyznaj się - jara Cię to niesamowicie a już używanie przez lava (Znafca Gospodarczy I Ekonomiczny) 71 , słowa ''leming'' w różnych postaciach doprowadza do mdłości dobra rada - pier.dolnij sobie ''barana'' Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: łola Boga, kurs franka... mam to 4 literach 11.07.11, 19:46 leming to tak pieszczotliwie. Debil ekonomiczny ... tak powinno się nazywać tych co dali się zrobić w konia przez media, pilitykierów i bankierzystów. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: łola Boga, kurs franka... mam to 4 literach 11.07.11, 19:47 zapomniałem dodać ... tak, prawda mnie kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
libero72 Re: łola Boga, kurs franka... mam to 4 literach 11.07.11, 15:34 nowotkomarceli4 napisał: > No i czekam, czekam, czekam już tak sobie czekam 8 lat:) a w tym czasie stado f > orumowych ekspertów niezmiennie i monotonnie wieści koniec świata... jeszcze dw > a lata i kredyt mam z bani ten we frankach:) > Buhahahahahaha frajerzy Nie wiem co tym razem jest w składzie Twojej ulubionej pasztetowej z Biedronki ale zrób sobie tego niezły zapas...moga zakazać jak dopalaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
riince Idiotom wciąż jeszcze biorącym kredyt we frankach 11.07.11, 15:20 niezmiennie gratulujemy. Czemuś biedny? Boś głupi! Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Idiotą to jesteś ty 11.07.11, 15:26 Jak nie teraz, to kiedy? To najlepszy moment żeby brać kredyt we franku. Odpowiedz Link Zgłoś
libero72 Re: Idiotą to jesteś ty 11.07.11, 15:39 wrzalik napisał: > Jak nie teraz, to kiedy? To najlepszy moment żeby brać kredyt we franku. A po co chcesz brać ten kredyt??? Wyobraźni zabrakło??? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Idiotą to jesteś ty 11.07.11, 18:49 A po co chcesz brać ten kredyt??? Wyobraźni zabrakło??? jak to po co? W związku z realizacją włąsnych, życiowych potrzeb np; kupna mieszkania... Przedpiśca ma rację; właśnie teraz jest najlepszy czas by wziąść kredyt we frankach... Odpowiedz Link Zgłoś
sioban Re: Idiotom wciąż jeszcze biorącym kredyt we fran 11.07.11, 15:33 riince sam jesteś idiotą, teraz właśnie najlepszy czas żeby kredyt we franku pobrać Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Idiotom wciąż jeszcze biorącym kredyt we fran 11.07.11, 15:35 O ile masz stabilną pracę ... a najlepiej w Szwajcarii. Inaczej to w ogóle nie ma co wchodzić w kredyty. Odpowiedz Link Zgłoś
libero72 Re: Idiotom wciąż jeszcze biorącym kredyt we fran 11.07.11, 15:42 sioban napisał: > riince sam jesteś idiotą, teraz właśnie najlepszy czas żeby kredyt we franku p > obrać A kto Tobie da ten mityczny kredyt??? Chociaż przynaję - nie znam oferty Providenta...mogę nie doceniać Twojej fantazji. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Idiotom wciąż jeszcze biorącym kredyt we fran 11.07.11, 18:52 Chociaż przynaję - nie znam oferty Providenta...mogę nie doceniać Twojej fantazji. czemu jesteś taki agresywny? Dłuższy ci się robi jak tak kogoś zaatakujesz? Zaręczam ci, ze to złudzenie; jak nie wierzysz to zapytaj swojego partnera.. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyklaosoba LIBOR+marża = ~2,5%, lokata 3 miesięczna = 4,5-5% 11.07.11, 16:25 Czyli mając 300.000 zł wolnych środków ze sprzedaży poprzedniego mieszkania, byłbym idiotą gdybym spłacił obecny kredyt zamiast odnosić korzyści z różnicy w oprocentowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: sorki, LIBOR+marża = ~1,65%, a to czyni różni 12.07.11, 00:31 Brawo! Odkryłeś finansowe perpetuum mobile!. Ale wiesz co? Tantiemy przysługiwać powinny ekspertom z OF, którzy mojemu koledze prezentowali taką wizję już 3 lata temu! Tylko że oni nie szczypali się z lokatami, ale od razu szli na całość i proponowali fundusze... Kredyt sam miał się spłacać! Nawet takie ładne wykresiki prezentowali kolorowe... S. PS Pytanie pomocnicze: po jakim kursie bank przeliczy te twoje złocisze na franki? Odpowiedz Link Zgłoś
karkochas Re: LIBOR+marża = ~2,5%, lokata 3 miesięczna = 4, 13.07.11, 11:48 inflacja dla CHF - 0% inflacja dla PLN - 5% i nici z wyliczeń sprawdź jakie oprocentowanie mają lokaty CHF Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 ważne jest ... 11.07.11, 15:23 ważne jest to jaka sytuacja panuje w naszym kraju. Przy stabilnej sytuacji finansowej i gospodarczej nie było by problemu ... spłacało by się kredyty spokojnie bo i nie było by problemów z pracą. Jednak nadciąga do nas kryzys finansowy w związku z naszym zadłużeniem, kończącym się dofinansowaniem z UE i stanem naszej gospodarki. Z takiej perspektywy stabilność pracy a więc i możliwości spłaty kredytu jest już dyskusyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
cromio Jeszcze chwila, jeszcze rok i przyjdzie kryska na 11.07.11, 15:25 "analityków" i spekulantów rynków finansowych. To uprzedzanie i kreowanie wydarzeń jest chore i dłużej trwać nie może. Agencje ratingowe już są pod lupą, banki wkrótce będą musiały wziąć się do pracy w warunkach prawdziwego ryzyka (a nie bezpieczeństwa gwarantowanego przez rządy). \ Kończy się radosna bandycka działalność amerykańskich i innych czarodziejów od mielenia goowna nie za swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
2kbb PL na tym może skorzystać produkując dłużej Pandę. 11.07.11, 15:26 Teraz widać co się dzieje z gospodarką Włoch jeżeli jej politycy dbają tylko o protekcjonizm jak Berlusconi o przeniesienie produkcji Pandy do Włoch a jednocześnie zabawiają się jak chłoptasie z ulicy w jakieś bunga - bunga. Polskę warto dzisiaj reformować i zaciskać pasa bo następne dziesięciolecia przewrócą do góry nogami obecny porządek dominujących gospodarek Europy i Świata. I wtedy Polska wykorzystując słabość innych ma szansę w ogóle zaistnieć w gospodarce światowej w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: PL na tym może skorzystać produkując dłużej P 11.07.11, 18:56 Polskę warto dzisiaj reformować i zaciskać pasa reformowac zawsze warto a nie tylko dziś ale "zaciskac pasa" to Polacy raczej nie będa w stanie bo oni już dawno mają ten pas zaciśnięty na ostatnią dziurkę... To nie Grecja gdzie bezrobotnemu płacili 800€ zasiłku tylko Polska gdzie ten zasiłek wynosi chyba rónowartość ale w złotówkach.. Odpowiedz Link Zgłoś
rockville Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 15:28 Podatek od nieruchomosci w wysokosci 1% rowniez nie poprawi sytuacji kredytobiorcow. Po roku, podatek ten wzrosnie o 1% i bedze wynosil 2% !!!!! Niekumate masy sie nie zorientuja, ze to podwyzka o 100%, podobnie, jak z podwyzka VAT-u, jeszcze nikt nie obliczyl, o ile Tusk podwyzszyl !!! Odpowiedz Link Zgłoś
onefoks Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 15:37 a co Włośi Hiszpanie Portugalczycy i może Irlandczycy to od macochy też zawołają co tylko Grecja. też umieją udawać Greka. Odpowiedz Link Zgłoś
mniklasp Re: Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 17:01 gazeta nie komentuje waluty norweskiej w stosunku do euro i zlotowki, frank jak i korona sa poza strefa euro wiec popyt na te waluty jest wiekszy przy kryzysie europejskiego euro, oczywiscie gospodarki tych dwoch krajow sa mocne w porownaniu z eurolandem dlatego ten popyt na te waluty jest zrownowazony Jednak umocnienie euro do dolara i zlotowki troche dziwne w sytuacji tylko 10 dni dla Kongresu USA do podwyeszenia limitu zadluzenia, jest juz kryzys porozumienia ale jakby istnieje wiara w dolara Odpowiedz Link Zgłoś
gdy_gdy Nagłówek i artykuł w dwóch częściach!!! 11.07.11, 15:56 Nowy sposób GW na dodatkowe reklamy !!! Chamówa! najpierw slajdy teraz streszczenie i treść na dwóch stronach! Chamstwooo! Odpowiedz Link Zgłoś
jan-ru Re: Nagłówek i artykuł w dwóch częściach!!! 11.07.11, 23:44 Popatrz co za chamy ,dobrze że ktoś nad czuwa i naświetla fakty .Jeszcze jedno ,mój kot nie ma ogona. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos No to niebawem nowa hossa 11.07.11, 16:00 Anale tak się starają wbić ludziom do głowy ten "kryzys", że w końcu będzie to można tylko olać. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 16:10 Swiatem rzadzi trojka ratingowych agencji. Dzialaja one a zasadzie paniki: kazdy wie, ze klamia, ale wie, ze inni ulegna psychozie, wiec idzie owczym pedem. Jedyny sposób na agencje ratingowe to zakaz ich dzialalnosci. Agencje bronia sie, aze wyrazaja tylko wlasne opinie, do których nikt nie musi sie stosowac. Ale te opinie maja na celu spekulacyjne manipulacje rynków. Nalezy polozyc im kres zakazujac tgo typu dzialalnosci. Nic nie pomoze dodatkowa agencja europejska, bo bedzie to instytucja polityczna. W tej chwili, np w przypadku konfliktu politycznego Europy lub jakiegokolwiek kraju na swiecie z USA Stany moga posluzyc sie trzema agencjami ratingowymi do rozlozenia gospodarki tego kraju. Jak mozna bylo do tej pory tolerowac dyktat trzech amerykanskich agencji. Te agencje swiadomie falszowaly ratingi, np dajac AAA smieciowym produktom finansowym opartym na subprimach. Odpowiedz Link Zgłoś
paruwa78 Re: Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 17:23 Zakazać śmieciarzom, kto sprawdzi, czy nie robią geszeftów z bankami spekulacyjnymi dając im cynka odpowiednio wcześniej, lub wysoko oceniając zapakowane w paczki gó... typu "NINJA"? Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado Re: Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 17:42 Ci sami ludzie zasiadaja w bankach inwestycyjnych, hedge fondach i agencjach ratingowych, a nawet w okresami w amerykanskim Dept Skarbu (Paulson, Geithner z Golmana-Sachsa). Poniewaz wszystkie 3 agencje ratingowe od dlugów publ sa amerykanskie, to stanowia zagrozenie nie tylko dla gospodarki Europy (oraz reszty swiata), ale idla suwerennosci Europy. Dlaczego dopiero teraz Sarkozy, Merkel czy Barnier zauwazyli ten oczywisty fakt. Dlaczego dopiero teraz zakazuje sie krotkiej sprzedazy w Mediolanie - byla juz zakazana w 2008 r i potem przywrócona w 2009. Odpowiedz Link Zgłoś
rozwado Zawiesic krótka sprzedaz! 11.07.11, 16:18 www.bloomberg.com/news/2011-07-10/consob-may-ban-restrict-naked-short-selling-at-meeting-sunday-night.html Odpowiedz Link Zgłoś
jonio1 Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 16:24 i jeszcze ida ograniczenia w rodzina na swoim. Niedługo juz nikogo nie bedize stac na mieszkanie piekny-domek.blogspot.com/2011/07/rodzina-na-swoim-tylko-na-tanie.html Odpowiedz Link Zgłoś
qibic Re: Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 18:21 Dlaczego tak uważasz? Ja właśnie sobie w tedy kupię piękny domek Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Kurs franka na nowym rekordzie - 3,4 zł 11.07.11, 19:43 mylisz się ... nie będzie stać tylko tych co nie mają grosza przy doopie. Będzie czas na zakupy za gotówkę po wyjątkowo okazyjnych cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
dudkins16 A jak zarobić na kredycie we frankach ?? 11.07.11, 16:27 finanse-dla-kazdego.blogspot.com/2011/07/jak-zarobic-na-kredycie-walutowym-we.html Odpowiedz Link Zgłoś
paruwa78 ChAD "inwestorów" a słowa rudego oszusta :) 11.07.11, 17:15 Inwestory, te parówy, mają wahania nastrojów... od euforii do megapaniki i to w ciągu kilku dni. Z medycznego punktu widzenia jest to ostra faza Choroby Afektywnej Dwubiegunowej, zwanej Psychozą Maniakalno-Depresyjną :), i kwalifikuje tych matołów do hospitalizacji w Tworkach lub Gnieźnie. Co do rudego oszusta... wal się na ryży r*j Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Obawiam się reglamentacji pampersów... 11.07.11, 17:25 Gorsza wizja to masowe powikłania odbytnicy... Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Obawiam się reglamentacji pampersów... 11.07.11, 18:10 Kredyciarze frankowi nie mają już z czym latać do wychodka. Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Oto pomysł na program ratunkowy dla frankowych 11.07.11, 17:31 Myślę, że rząd powinien przymusowo teraz przewalutować wszystkie kredyty frankowe na złotówkowe i skończy się wreszcie zawodzenie hazardzistów, co przegrali w walutową ruletkę. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Oto pomysł na program ratunkowy dla frankowyc 11.07.11, 18:09 Taniej wyjdzie zaprowadzić waluciarzy pod mur i pociągnąć za spust. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Oto pomysł na program ratunkowy dla frankowyc 11.07.11, 18:32 Słuchaj - lepiej nie myśl. Różnica żadna, a zaoszczędzisz na energii. Jedyne co obecnie ratuje "frankowców" to fakt, że nie realizują straty - nie dokonują przewalutowania na złotówki. Gdyby ich do tego zmusić to dopiero to by ich właśnie dobiło. Można gadać o tym, że ktoś ma "apartamęt" 50 m2 za milion pln, ale tak naprawdę on ma go za X tys. chf. I koniec. Przeliczanie wartości na złotówki po bieżącym kursie jest cokolwiek... kehem... tego... no. Popatrz na to tak - ktoś wziął kredyt w chf w np. 2003 roku. Czy miał prawo mówić w 2008, że jego kredyt "zmalał" o 1/3? Tylko w wypadku gdyby go w 2008 SPŁACIŁ. Więc teraz gadanie, że komuś kredyt "wzrósł" też jest prawdą jedynie w wypadku gdy właśnie wpadł do niego bank i żąda natychmiastowego zwrotu gotówki. Odpowiedz Link Zgłoś
tfks CHF bedzie 4 PLN, jesli EUR bedzie 4.70 PLN 11.07.11, 17:40 CHF bedzie 4 PLN, jesli EUR bedzie 4.70 PLN, to tak na dzis przy kursie eur/chf 1.17. Pamietamy ze eur/pln bywal powyzej 4.70 wiele razy..Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wolflukas Kredyt bierze sie w walucie, w które się zarabia. 11.07.11, 17:41 Prawda stara jak świat. Więc nie miałczeć mi tu proszę. Odpowiedz Link Zgłoś
hutchence Re: Kredyt bierze sie w walucie, w które się zara 11.07.11, 18:18 Ależ nikt tu nie "miałcze". Najwięcej postów jest tych co się ze złej obecnej sytuacji kredyciarzy cieszy. Ciekawe dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville Re: Kredyt bierze sie w walucie, w które się zara 11.07.11, 18:30 to prawda, frankowcy nie stękają na forach, zachowują rozsądek i trzeźwość natomiast fora pełne są ujadania, wycia, plucia na monitor, rechotu, języka wychodkowo-pampersowego ze strony tych, którzy kredytu frankowego nie mają - czyżby jakaś frustracja wychodzi po latach? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Kredyt bierze sie w walucie, w które się zara 11.07.11, 19:04 to prawda, frankowcy nie stękają na forach, zachowują rozsądek i trzeźwość tia... W szpitalach na intensywnych terapiach frankowi kredytobiorcy dorobili się już własnej ksywki... Bez polotu wprawdzie ale jak o jakmiś pacjencie mówią per; "franek" to wszyscy wiedzą, ze to odratowany samobójca.. Jak myslisz; co oznacza gdy w powszechnym uzyciu pojawia się taka terminologia? Myślisz, ze ukłuli nazwę z powodu jednego czy dwóch przypadków? A poza tym; idź na spacer na jakies nowe osiedla to sam zobaczysz ile płacht wisi na balkonach z informacją o chęci natychmiastowej sprzedaży "apartamentu"... Odpowiedz Link Zgłoś
pawstone Re: Kredyt bierze sie w walucie, w które się zara 11.07.11, 18:21 Brednie dla ubogich. Kredyt bierze sie walucie, która się osłabia a zarabiać trzeba w tej która się umacnia. Odpowiedz Link Zgłoś
z_uk Miałczeć beda zadluzeni w PLN 11.07.11, 22:14 ryzyko walutowe jakie funduje RPP jest jeszcze wieksze niz wszelkie zawieruchy na CHF. Nie, nie pomylilem sie, dzieki zabiegom RPP wszyscy kredytobiorcy zlotowkowi podlegaja temu ryzyku kredytowemu. Nie dosc, ze za taki sam kredyt, w ujeciu wartosciowym, placa obecnie wyzsze raty, to jeszcze z duza doza pewnosci mozna przewidywac regularne sesje uszczesliwiajace, serwowane przez druzyne z RPP. Odpowiedz Link Zgłoś
oxf Re: Kredyt bierze sie w walucie, w które się zara 11.07.11, 22:46 wolflukas napisał: > Prawda stara jak świat. Więc nie miałczeć mi tu proszę. i placi sie dwa/trzy a nawet wiecej razy wyzsze oprocentowanie majac gwarancje narastania stopy procentowej PLN.. To faktycznie czyni kredyt w PLN taki dobry?? Co tu dobrego?? Odpowiedz Link Zgłoś
placebo99 Do tego LIBOR ma walnąć do min. 3% 11.07.11, 17:48 Bo spada sprzedaż szwajcarskich scyzoryków, a to stanowi ok. 70% ich eksportu! Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Do tego LIBOR ma walnąć do min. 3% 11.07.11, 18:16 W sumie to przyzwyczaiłem się do twojego radosnego pieprzenia o wiadrach, wannach, pampersach i generalnie do ekshibicjonizmu około-fekalnego, lecz czy mógłbyś mi wyjaśnić w jaki sposób podniesienie liboru miałoby pozytywnie wpłynąć na eksport czegokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś