Dodaj do ulubionych

Jak zacząć inwestować na rynku forex ?

12.02.12, 14:37
Jak zacząć inwestowanie na forexie ? Na czym to polega ? Jaką platformę wybrać ? Jak Wy zaczęliście inwestować na Forexie ? Jakie były Wasze pierwsze kroki ? – setki pytań które każdy kiedyś zadawał w kontekście inwestycji na FX-ie

Od czego zacząć?

Moim zdaniem od założenia rachunku testowego. U większości dostawców jest możliwość otwarcia rachunku z dowolną wirtualną kwotą. Można przetestować kilka rachunków i zdecydować, który nam pasuje. Pierwsze transakcje można zawrzeć kompletnie bez analizowania rynku, aby po prostu nauczyć się działania platformy.
Obserwuj wątek
    • mo_nik_a Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 08.05.12, 14:25
      a tak bez zupełnej wiedzy w temacie zaczynać na tych rachunkach testowych czy najpierw trzeba coś niecoś łyknąć?
      Ja na razie przeczytałam co nieco w necie ale to mi się wydaje mało , dalej nic chyba nie wiem
      Trafiłam na kilka szkoleń, zapisałam się wstępnie na kurs u Roberta Gawędy - faceta z Irlandii który szkoli w tym zakresie no i zobaczymy co dalej
      myślisz że już teraz zacząć na testowym czy czekać aż zrobię ten kurs?
      A jaką Ty masz wiedzę w temacie?
      • reload1980 Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 10.06.12, 15:47
        ja przeszedłem tam szkolenie - Wiedza Warta Milion jest naprawdę warta milion. ;P ja zacząłem na testowym już w trakcie kursu - zdobyłem tak dużą wiedzę, że już mogłem zacząć. no a po kursie zacząłem inwestować na koncie real. jak dla mnie forex jest świetną opcją, można dobrze zarobić - oczywiście myśląc i pamiętając, co się robi.
      • kasiakolka Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 07.10.12, 11:02
        mo_nik_a napisała:

> a tak bez zupełnej wiedzy w temacie zaczynać na tych rachunkach testowych czy n
        > ajpierw trzeba coś niecoś łyknąć?
        > Ja na razie przeczytałam co nieco w necie ale to mi się wydaje mało , dalej nic
        > chyba nie wiem
        > Trafiłam na kilka szkoleń, zapisałam się wstępnie na kurs u Roberta Gawędy - fa
        > ceta z Irlandii który szkoli w tym zakresie no i zobaczymy co dalej
        > myślisz że już teraz zacząć na testowym czy czekać aż zrobię ten kurs?
        > A jaką Ty masz wiedzę w temacie?
        skorzystaj z narzędzi umożliwiających wirtualne inwestowanie. XTB oferuję dobra platformę na której można trenować. Żaden kurs nie nauczy cię inwestowania jedynie praktyka i kilka podstawowych zasad.
      • anderrson44.wordpress.com Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 30.10.12, 01:31

Nie dajcie się zwieść wpisom. Forex jest dla frajerów. Dlaczego? Dlatego, że na foreksie jest bardzo duża zmienność w krótkim czasie - mam na myśli pary walutowe, ale tez kontrakty na indeksy tzw. CFD-esy. Duża dźwignia - 1:100, a nawet więcej, czasami nawet 1:200/400. Powoduje to, że nawet mała kwota zainwestowana przyniesie dużą stratę. Rynki często sosną tylko po to, żeby zaraz zacząć spadać lub odwrotnie. Na dużą zmienność trzeba mieć psychikę robota. Inwestowanie na rynkach finansowych to nie tylko wiedza merytoryczna. Najważniejsze jest opanowanie/poznanie samego siebie, własnej psyche. bezpieczniej jest na giełdzie. Zwyczajne zajmowanie pozycji na spółkach bez "obciążenia" lewarowaniem. Najlepiej na początek inwestować w spółki, które płacą wysokie dywidendy. Wtedy nawet ewentualne straty będą chociaż częściowo zrekompensowane dywidendą. Trzeba poczekać na spadki i wtedy kupić, kiedy wszyscy sprzedają. Nie bądźcie chciwi.
        Pozdrawiam

anderrson44.wordpress.com
      • marek_szachcic Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 22.09.15, 18:27
        trzeba koniecznie coś łyknąć jak to nazwałaś ... jest masa darmowej wiedzy w sieci. na XTB masz szkolenia online za free czy ebook do ściągnięcia. później wejdź na stronę jednego z brokerów i załóż sobie darmowe konto demo aby poćwiczyć daje to jakie wyobrażenie o temacie
      • dariusz_kwiecien Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 25.09.15, 14:38
        przecież zawsze możesz założyć konto demo ma to chyba już każdy broker .. a sprawdzałaś xsocial na stronach xtb można tam podpatrzeć jak inwestują liderzy
      • prop-trading.pl Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 22.11.19, 19:53
        Bez wiedzy to najlepiej rachunek demo i tak długo, dopóki się tej wiedzy nie nabędzie - nie wychodzić z demo.
        Demo pozwala na obeznanie się z faktycznym handlu, i jednocześnie nie daje ani zarobić ani stracić.
        Coś jak lizanie cukierka przez szybę, ale... w międzyczasie jak się poduczyć, to może to byc bardzo pomocne
    • megastorm Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 18.05.12, 14:55
      Na prostej platformie, z niewielkim depo. Gdzie notowanie i wykresy dają Ci szansę zarobić :)
      Korzystałem z kilku platform, ale nie do zastąpenia jest One World Broker
      www.oneworldbroker.com/web/owb-pl_pl/try-demo
    • mike_rosovt Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 19.05.12, 23:34
      Moim zdaniem jeśli ktoś chce poznać praktykę inwestowania, a nie tylko ogólniki to polecam zulutrade:

futvalue.zulutrade.com

Dla osób, które tego nie znają:
      Za zupełną darmochę można założyć konto demo i podpiąć do niego tzw. dostawców, czyli zarejestrowanych, aktywnych inwestorów, których wyniki są na bieżąco monitorowane - jest ich tysiące, więc można sobie dobrać wg. uznania lub skorzystać z aktualnych rankingów. Później wszystkie transakcje, które są przez nich dokonywane automatycznie kopiowane są do naszego konta. Można więc zobaczyć na własne oczy, jak to robią najlepsi inwestorzy na świecie i poczuć prawdziwą walkę z rynkiem. Tego typu doświadczenia i obserwacje dają moim zdaniem więcej, niż dziesiątki godzin teoretycznych szkoleń, które średnio później przekładają się na realia.
    • niegracz Re: Jak zacząć grac w trzy karty ? 20.05.12, 07:43
      Zacząc od odwiedzeia jednego z licznych -ulicznych punktow gry w trzy karty.
      Obserwować jak wygląda gra. Jak prowadzący grę zachęca do wzięcia w nie udziału .
      Obserwować przebieg gry- poczatkowo wygrane potem przegrane.
      Podejrzec stosowane tricki.

Jezli juz brac udział w grze w trzy karty - to tylko jako ten prowadzący grę; choc zapewne aby otworzyć kolejny punkt gry w trzy karty nalezy wejśc w uklad z jakms szemranym towarzystwem. Więc czy w sumie to sie oplaci ?

-
    • forexrealtradin Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 28.06.12, 20:39
      dużo cwiczyć na demo od razu uzywając stop lossa i tp profit z risk/reward 1:2 lub 1:3 i ćwiczyć jeszcze raz cwiczyć dużo czytać być cierpliwym
      • natalia.mark Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 29.06.12, 21:19
        Najlepiej załóż sobie konto demo i na nim się ucz - jest za darmo ( np. www.ironfx.com ), a możesz sprawdzić jak to działa. I proponuję zapoznanie się z literaturą i forami na ten temat ;)
    • mamaria Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 30.06.12, 17:02
      zgadzam się: najlepiej założyć konto demo (np. www.ironfx.com/ gdzie demo jest neieograniczone), i uczyć się na swoich błędach. Informacji i szkoleń obecnie w sieci jest bardzo wiele, więc oprócz grania trzeba się również z tym zaznajomić.
    • jackripper2 Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 07.10.12, 01:07
      Czy ta strona nie skopiowała materiałów z forex-inwestowanie.pl ?
      • jackripper2 Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 07.10.12, 01:08
        jackripper2 napisał(a):

> Czy ta strona nie skopiowała materiałów z [url=http://forex-inwestowanie.pl]forex-inwestowanie.pl ?

• jmleszek Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 10.10.12, 14:50
      Fajny artykuł na ten temat znajduje się Tu
    • slawekwch Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 12.10.12, 10:14
      Podstawy Forex - wygląda sensownie na początek i widać, że rozwijane
    • otpoprostu Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 29.10.12, 19:48
      Forex - podstawy inwestowania na rynku forex
    • frederica Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 19.11.12, 11:16
      od dobrego przeszkolenia.

szkolenia-forexyestrader.pl/
    • seclafxconsulting Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 23.12.12, 14:24
      Witam,

analiza tygodniowa dla eurusd dostepna tutaj. Pozostale pary dostepne na mojej stronie

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=DvDIkF-c9ZI
      pozdr.Piotr
    • studii Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 01.01.13, 11:54
      Forex to nie jest bułka z masłem, a więc:
      1. dowiedz się czym jest forex
      2. ćwicz na koncie demo
      3. inwestuj zawsze z trendem
      4. zarządzaj kapitałem
      5. cały czas pogłębiaj swoją wiedzę
      • wyprawy-1 Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 01.01.13, 14:03
        Poznaj język trederów forex. Polecam słownik Forex. Poza tym podstawy forex i informacje na temat brokerów i platform transakcyjnych.
      • prop-trading.pl Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 10.12.19, 10:03
        Zgadzam się!:) Najpierw wiedza, nauka, wiedza, nauka, a potem zyski.
        Forex nie jest rynkiem dla poszukawiczy Świętego Graala.
    • seclafxconsulting Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 01.01.13, 16:58
      Witam,

znajdz sobie serwis, ktory pomoze Ci w inwestowaniu na r.forex. Pozwoli Ci to uniknac bledow na poczatku i zaoszczedzi mnostwo pieniedzy. Inwestujac samodzielnie to na 98% zbankrutujsz. Mentor pomoze Ci utrzymac sie na rynku oraz pozwoli Ci wejsc na inny poziom inwestowania. Poziom gdzie zarabiasz pieniadze!

update na 01.01.2013 dostepny tutaj
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=FCXBDP1orOI
      happy trading 2013
      pozdr.Piotr
      • innym_razem Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 22.07.13, 00:06
        najlepiej zacząć od czegoś co jest mniej ryzykowne i uczyć się od innych.takie możliwości są w letniej lidze GO4X. można kopiować , zbierać punkty i wygrywać. są ciekawe akcje specjalne, za które zbiera się dodatkowe punkty (np dzień kangura- extra punkty za otwarcie 10 pozycji na AUDUSD w ciągu 24 godzin), a także opcje zapraszania znajomych itp.wciąga to :)
      • innym_razem Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 03.08.13, 17:53
        ja dalej w letniej lidze GO4X działam.wczoraj wróciły happy hours gdzie za udane inwestycje dostawało się podwójne punkty. idzie coraz lepiej więc zobaczymy co z tego wyniknie :)
    • michszyb chętnie pokażę jak zarabiam na forex 04.02.13, 17:04
      Zapraszam do inwestowania

www.zulutrade.com/trader/132922
      wszelkie info na priva michszyb@wp.pl
      • kalkulec Re: chętnie pokażę jak zarabiam na forex 10.04.14, 11:19
        Jak zobaczylem myszak co piszesz to wszedlem na XM i mysle czy by si enie przerzucic bo plus500 cos mi ostatnio kuleje. Daja te 20 dolcow na start jak pisza? Miales to? czy to teraz tylko daja. Zreszta o xm slyszalem, pan google tez powiedzial co nie co :D przede wszystkim interesuje mie minimalny rozmiar lota od 0,01.
        • g_myszak Re: chętnie pokażę jak zarabiam na forex 11.04.14, 16:17
          No tak, spokojnie mozesz wystartowac po 20 $. Skoro ci kuleje, to zacznij dla rozpoznania chociażby na demo u xm. W xm male spready, niskie loty , szybkie egzekucje. Jak z tym masz gdzie indziej problemy to tu zapewniam ci ze ich nie masz. Wyplaty sa bardzo sprawne, nie przeciagaja.
          • kutaroo Re: chętnie pokażę jak zarabiam na forex 12.04.14, 12:40
            mi szybko zwracają chociażby przez moneybookers, zlecam wypłatę i do 3 - 4 godzin mam pieniądze. Cała otoczka bardzo sprawnie u nich chodzi.
            • g_myszak Re: chętnie pokażę jak zarabiam na forex 13.04.14, 18:19
              dokładnie, któregoś dnia zleciłem wypłate ok 15, o godzinie 18 wypłaciłem całą kwotę. Bardzo sprawnie.
              • kalkulec Re: chętnie pokażę jak zarabiam na forex 17.04.14, 15:02
                tez licze na takie szybkie wyplaty, jestem na etapie formalnosci z XM. Dzieki! Swoją droga, wszystko szybko i sprawnie idzie. Bądz przygotowany, ze jeszcze nie raz zaatakuje Cie o informacje na temat XM.
                • g_myszak Re: chętnie pokażę jak zarabiam na forex 20.04.14, 14:41
                  Nie ma sprawy. Jeśli będziesz potrzebował, pytaj. Co do formalności, to u mnie też było bez problemu. I myślę, że każdy by miał podobnie. Co do wypłat, spokojna Twoja..., nie uświadczyłem na tyle na ile jestem ociągnięć w tych kwestiach.
                  • kalkulec Re: chętnie pokażę jak zarabiam na forex 21.04.14, 11:03
                    Dziękuję. Dużo też wyczytałem na ich temat na forach, na niektórych mają też swoje konta, więc bezpośrednio też na forach można pytać ich na bierząco, czy nawet support, zawsze można zadzwonić. Skoro mają takie wypłaty jak mówisz, o czym też słyszałem, to nie mam się co martwić. Teraz moim jedynym zmartwieniem jest postarać się o wystarczajacy zysk na tą wypłatę. Nie tracę czasu, idę poczytać news'y z wczoraj i dziś.
    • innym_razem Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 25.07.13, 00:18
      myślę,że warto bo wygranie co tydzień 10 tys zł kusi ;) przynajmniej mnie i jest warte wysiłku. tym bardziej,że akcje specjalne i przyznawane za nie punkty naprawdę potrafią zmienić ranking.wczoraj był to social day gdzie za znalezienie guru inwestycyjnego i skopiowanie od niego 10 pozycji można było zgarnąć 10 dodatkowych punktów.
    • g_myszak Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 05.04.14, 18:30
      no wiadomo, jest to jedna z opcji inwestowania. Forex to trudny temat, o go4x slyszalem nie raz. Ja kiedy zaczynałem na forexie plątalem sie pomiedzy brokerami, ale usiadlem na XM, spodobalo mi sie ich podejście i promocje. najpierw byla probka na demo, potem przyszedl czas na cos powaznego, niezle.
      • katurim Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 08.04.14, 17:28
        broker to musi odpowiadac przede wszystkim temu co ci potrzebne, mnie to wo ogole forex podnieca... nie moglbys chyba tak po prostu isc sprzedawac bulek, zero ryzyka a to jednak dodaje mi powera do zycia.
        • g_myszak Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 09.04.14, 12:24
          hehe, sprzedawanie bulek dobrze napisane. Fajnie jakby to było takie proste :) Masz jakaś swoja strategie? Mnie na dzien dzisiejszy dobrze jest z XM, brak rekwotowan dla mnie to mega plus, ich reakcje sa szybkie, nie lubie czekac chociazby na zwrot ktory mi sie nalezy, no a jak :) ! wystarczy ze na dzieciach czesto szarpie nerwy, to jeszcze na forexie mialbym? nie mam tyle nerwow.. i tak musze caly czas doglądac
    • wasylissa Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 30.04.14, 10:10
      Może trochę literatury?
      allegro.pl/zestaw-inwestora-7-bestsellerow-o-gieldzieokazja-i4188431993.html
    • tobiasz45 Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 04.05.14, 21:00
      Forex to trudny rynek. Ja myślę, że bardzo dobrym krokiem na sam początek będzie dokładne zapoznanie się z tym, co mamy na stronie gpwpolska.pl lub innej podobnej na temat giełdy. Potem na pewno będzie łatwiej.
    • donatto Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 10.07.15, 09:42
      Ja polecam zainwestować w system. Zwłaszcza jeżeli nie mamy doświadczenia i/lub czasu na obmyślanie własnej strategii. Coś takiego oferuje m.in. www.debarex.pl. Dzięki temu zdecydowanie zwiększamy szanse powodzenia.
    • guuglarz Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 06.10.15, 19:58
      Ja również inwestowanie na forexie rozpoczynałem od syngałów transakcyjnych serwisu Debarex. Świetna sprawa. Inwestor siada wygodnie w fotelu i ralizuje system, jak mu napiszą, bez stresu, bez strat... a zyski rosną jak szalone.
    • progres53 Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 09.10.15, 10:53
      Zacznijmy od tego, że zanim zaczniesz grac należy sie do tego dobrze przygotować...jest to wiedza bardziej na wyczucie chwili niż na wykucie reguł rynku-które nie są stałe i mocno nieobliczalne. Polecam zatem strony internetowe, np: www.hftbrokers.pl/szkolenia-webinarowe/ gdzie zupełnie za darmo a na niektórych nawet na wirtualnej walucie możesz "pograć" aby poznać rynek.
    • marek.kr Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 24.11.15, 14:27
      Proponuję poznać nastroje panujące na giełdzie, opinie ludzi, którzy już grają. Niedawno pojawiła się nowa usługa, nazywa się 4SENTI, sprawdź sobie szczegóły na stronie www.4senti.com. Ten system monitoruje rynki finansowe poprzez analizę wpisów w serwisach społecznościowych. Moim zdaniem bardzo przydatne dla początkujących chociaż nie tylko, osobom obeznanym w temacie też ułatwi podejmowanie decyzji.
      Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka. Dotacje na innowacje. Inwestujemy w Waszą przyszłość.
      • patpat16 Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 12.02.16, 14:29
        Najważniejsze to się dużo uczyć, cały czas poznawać specyfikę gry na forex, poznać słownictwo forex, sktóry par walutowych itd..
    • krzysztof3214 Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 27.04.16, 17:23
      Zgadzam się, jeżeli chodzi o początki inwestowania to artykuł jak najbardziej godny polecenia. Sama firma debarex.pl jest bardzo profesjonalna i warto z nią zacząć swoją przygodę na giełdzie.
      • jarek.k211 Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 17.07.17, 22:00
        Wiesz co, nie do końca zgodzę się z tym co piszesz. Biznes w internecie jest już na tyle rozwinięty, że wiele firm przestaje tak naprawdę działać w "realu" i przenosi swoją działalność typowo do operowania w sieci. Co więcej cały system giełdowy i bankowość internetowa jest na takim poziomie, że aż jestem zdumiony jak to wszystko szybko się rozwija! Weź na przykład pod uwagę iqoption broker jeszcze dwa lata temu mało kto się tym interesował, a teraz? Nie muszę Ci chyba tłumaczyć o co w tym chodzi!
        • tapatik Re: Jak zacząć inwestować na rynku forex ? 18.07.17, 08:16
          To może ja wytłumaczę.
          W bardzo wielu przypadkach grając na Foreksie gramy przeciwko brokerowi.
          Czyli jeśli my wygrywamy, to broker przegrywa.
          Broker zna nasze pozycje, wie czy mamy SL jaki mamy zapas gotówki.
          U nieuczciwego brokera potrafią pojawić się dziwne wybicia, które wywalają nasze stopy.
          Jednak część brokerów rzeczywiście wrzuca nasze zlecenia na giełdę i jest uczciwa.

W przypadku brokerów opcji binarnych nie ma możliwości wrzucenia na giełdę zlecenia binarnego, więc tutaj ZAWSZE gramy przeciwko brokerowi.
          O ile w przypadku Foreksu mamy jeszcze jakieś szanse o tyle w przypadku opcji binarnych tych szans nie mamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka