inwestorgieldowy
31.01.23, 18:36
witam,
widzę że forum gazeta już ma za sobą lata świetności. Pamiętam że było to źródło cennych informacji z psychologii czy innych dziedzin nauki i życia.
Może komuś się przyda parę moich myśli na temat gry / inwestowaniu na giełdzie.
Zacznę od tego że giełdą interesowałem się od studiów. Pamiętam moment załamania na giełdzie lata 2008 r. i następne momenty - wzloty i upadki.
Giełdą się zacząłem się interesować ciągle i ciągle, czytałem, jednak nie miałem odwagi do inwestowania.
Pierwszy taki opór jaki spotkałem to był strach że stracę pieniądze na giełdzie. Pamiętam, że stałem z boku i czasami myślałem - jakbym zainwestował, przeczekał, to bym zarobił. Wiele rzeczy było na zasadzie marzeń, chęci.
Przyszły kolejne lata, zdobyłem doświadczenie w pracy, obycie, zacząłem zagłębiać różne dziedziny życia od podstaw, tak aby mieć dużą wiedzę.
Znajomi mi opowiedzieli w 2020 roku że giełda spadła i jest dobry moment na zakup akcji. Wszystko było bardzo spontaniczne. Człowiek myślał, rośnie, trzeba kupić akcje i wskoczyć w ten pędzący pociąg. Jednak miałem duże opory. Zacząłem kupować stopniowo. Oczywiście były wzloty i upadki. Pamiętam pekao kupione po 61 zł i jak spadło do 48 zł. Pamiętam, mocno to przeżyłem. Duży miałem minus wtedy na koncie. Miałem jeszcze wolne środki ale dopiero potem dokupiłem z czasem dodatkowe akcje.
Początki były pełne strachu, zacząłem od dużego minusu, ale nie sprzedałem akcji. Potem kiedy Orlen dojechał do 75 po górce przy 90 zł to sprzedałem duży pakiet kupiony po 61, dokupiony po 54 zł, sprzedany znowu po 62 zł i odkupiony po 57 zł pamiętam.
Miałem parę ciekawych wejść na początku z PKO i Millenium - udało się trochę zarobić. Wchodziłem wtedy małymi kwotami.
2020 skończyłem na plusie - około 20% całego kapitału zainwestowanego.
Kolejne lata oczywiście też przyniosły jakieś pieniądze. Było to spekulacyjne zagranie na koniec 2021 r. - kupno pekao, już nie pamiętam po ile, okolice 90 zł, sprzedane po 110 zł, jakoś tak. Potem jeszcze była podbitka na JSW.
Najwięcej dał zarobić Exxon Mobil w porównaniu do Orlen. Była przesiadka części kapitału na USD. Co się udało i jeszcze zarobiłem na przewalutowaniu na PLN.
Był grany Total Energies - Francuski odpowiednik Orlen.
Oczywiście była i wtopa na Citi, wymazało trochę zysków z Facebook i Total, jednak 21/22 był pozytywny. Też będzie podatek do zapłacenia. Około 20% zysku na całym kapitale.
Łącznie za 20,21,22 mam zysk rzędu około 35% na całym kapitale.
Kilka uwag, trzeba szukać dołków - obecnie niedowartościowane są Automotive - Ford, Renault.
Nie gram cfd - forex, surowców, bardzo dużo ludzi straciło na spekulacji na gazie.
Polecam XTB, Alior Bank - najlepsze dm do inwestowania za granicą. Można kupić w USD i EUR akcje z USA czy Europy zachodniej.
Dużo musiałbym napisać jak grać.