Dodaj do ulubionych

Kilka słów po dwóch latach gry na giełdzie

31.01.23, 18:36
witam,
widzę że forum gazeta już ma za sobą lata świetności. Pamiętam że było to źródło cennych informacji z psychologii czy innych dziedzin nauki i życia.

Może komuś się przyda parę moich myśli na temat gry / inwestowaniu na giełdzie.

Zacznę od tego że giełdą interesowałem się od studiów. Pamiętam moment załamania na giełdzie lata 2008 r. i następne momenty - wzloty i upadki.

Giełdą się zacząłem się interesować ciągle i ciągle, czytałem, jednak nie miałem odwagi do inwestowania.

Pierwszy taki opór jaki spotkałem to był strach że stracę pieniądze na giełdzie. Pamiętam, że stałem z boku i czasami myślałem - jakbym zainwestował, przeczekał, to bym zarobił. Wiele rzeczy było na zasadzie marzeń, chęci.

Przyszły kolejne lata, zdobyłem doświadczenie w pracy, obycie, zacząłem zagłębiać różne dziedziny życia od podstaw, tak aby mieć dużą wiedzę.

Znajomi mi opowiedzieli w 2020 roku że giełda spadła i jest dobry moment na zakup akcji. Wszystko było bardzo spontaniczne. Człowiek myślał, rośnie, trzeba kupić akcje i wskoczyć w ten pędzący pociąg. Jednak miałem duże opory. Zacząłem kupować stopniowo. Oczywiście były wzloty i upadki. Pamiętam pekao kupione po 61 zł i jak spadło do 48 zł. Pamiętam, mocno to przeżyłem. Duży miałem minus wtedy na koncie. Miałem jeszcze wolne środki ale dopiero potem dokupiłem z czasem dodatkowe akcje.

Początki były pełne strachu, zacząłem od dużego minusu, ale nie sprzedałem akcji. Potem kiedy Orlen dojechał do 75 po górce przy 90 zł to sprzedałem duży pakiet kupiony po 61, dokupiony po 54 zł, sprzedany znowu po 62 zł i odkupiony po 57 zł pamiętam.

Miałem parę ciekawych wejść na początku z PKO i Millenium - udało się trochę zarobić. Wchodziłem wtedy małymi kwotami.

2020 skończyłem na plusie - około 20% całego kapitału zainwestowanego.

Kolejne lata oczywiście też przyniosły jakieś pieniądze. Było to spekulacyjne zagranie na koniec 2021 r. - kupno pekao, już nie pamiętam po ile, okolice 90 zł, sprzedane po 110 zł, jakoś tak. Potem jeszcze była podbitka na JSW.

Najwięcej dał zarobić Exxon Mobil w porównaniu do Orlen. Była przesiadka części kapitału na USD. Co się udało i jeszcze zarobiłem na przewalutowaniu na PLN.

Był grany Total Energies - Francuski odpowiednik Orlen.

Oczywiście była i wtopa na Citi, wymazało trochę zysków z Facebook i Total, jednak 21/22 był pozytywny. Też będzie podatek do zapłacenia. Około 20% zysku na całym kapitale.

Łącznie za 20,21,22 mam zysk rzędu około 35% na całym kapitale.

Kilka uwag, trzeba szukać dołków - obecnie niedowartościowane są Automotive - Ford, Renault.

Nie gram cfd - forex, surowców, bardzo dużo ludzi straciło na spekulacji na gazie.

Polecam XTB, Alior Bank - najlepsze dm do inwestowania za granicą. Można kupić w USD i EUR akcje z USA czy Europy zachodniej.

Dużo musiałbym napisać jak grać.
Obserwuj wątek
    • inwestorgieldowy Re: Kilka słów po dwóch latach gry na giełdzie 31.01.23, 18:43
      Kilka porad - nie można się kierować opinią z forum bankier, d.i.s.c.o.r.d i innych czatów. Nie polecam słuchania wszystkich na YT - jest to strata czasu. Jedynie Ace Market Stefaniak jest dobry, Paweł Szwajcar FX jest super.
      Innych nie wymienię bo nie chcę. Jeszcze polecę AnalizyD na Trading View. Na stronce TradingView jest dużo analiz i pomysłów. Można zmieniać języki w jakich analizowane są dane walory.

Na pewno trzeba poznać analizę techniczną i przede wszystkim linię trendu trzeba mieć nauczoną. Czym jest wykres Wyckoff. Akumulacja i Dystrybucja, Wolumen, Price Action - kupuje się zawsze tanio a sprzedaje drogo.
      Zawsze trzeba ustawić - TP - take profit - moment sprzedaży akcji - nie można jak ja przeskoczyć przez górkę.

Nie polecam codziennie czytać parkiet.com ani bankier.pl - ich informacje są kiepskie. QNews z Querqus - fundusz inwestycyjny ma dobre analizy. Polecam.

Biznesradar, stooq - polecam. Ale z przymróżeniem oka.

Ktoby się spodziewał że giełda we wrześniu 2022 odbije? Był to fenomen, jak EURUSD po 1:1 - to jest właśnie moment na wyjście z USD i wejście do EUR. Europa odbiła. Wszyscy myśleli że giełda pójdzie niżej.

Dużo jest szumu medialnego, dużo jest strachu, nawet Financial Times ma kiepskie analizy. AnalizyD przewidział wzrosty na akcjach banków. Nie polecam tych najbardziej popularnych komentatorów, których człowiek pozna z czasem. Na prawdę inwestujcie w WIG20, największe spółki, małe spółki odpuście sobie, nie warto.

Polecam inwestowanie na DAX i CAC - Niemcy i Francja obecnie. Akcje banków - Credit Agricole, PNB Paribas, UniCredit, Deutsche Bank AG rosną. Polecam.

To są tylko moje porady, moje przemyślenia nie rekomendacje nie mają służyć inwestowaniu i zarabianiu ale nauce.

• inwestorgieldowy Re: Kilka słów po dwóch latach gry na giełdzie 31.01.23, 18:48
        wiedze co pewien czas trzeba sobie przypominać. Polecam mbank - Neidek - 100s - setka neidka. Dobre ma materiały.

Analizy DM Pko są dobre. Analizy DM Pko są dobre. Nie polecam XTB - trzeba grać odwrotnie jak radzą. Jak dla mnie najgorszy serwis informacyjny - market maker - poważnie mam wrażenie że ubierają ludzi i nawijają makaron na uszy. Te analizy są tak robione że nic z nich nie wynika i można na prawdę popłynąć na nich.

Nie polecam jednego z głównych analityków z BOS, jak dla mnie facet tylko i wyłącznie gra przeciw rynkowi. Jego analizy odnośnie EURUSD były nietrafione.

Dotyczy to wielu youtuberów, szczególnie tych młodych, jest taki mały rekin, z czasem go znajdziecie, którzy potworzyli sobie kanały d.i.s.c.o.r.d i mają wokół siebie wiano ludzi, taką klikę, jakieś małe sekty, ludzie słuchają jakiegoś mądralińskiego i robią to co on mówi i liczyłem że około 50% jego porad, szczególnie na gaz były niesprawdzone, tak samo wielki zjazd na SPX którego nie było. Tak samo BTC miał spaść itp. itp. no gość totalnie jest odjechany, oderwany od rzeczywistości. Wymyśla, jeszcze raz wymyśla i zmyśla. Najbardziej się dziwię że ktoś to słucha i gra tak i zawsze jego tytuł podcastu: "30% do zebrania z rynku itp.." no śmiech na sali po prostu.
        • inwestorgieldowy Re: Kilka słów po dwóch latach gry na giełdzie 31.01.23, 18:56
          Jest jeszcze Saxo Bank - mają bardzo dobre analizy.

Jak kupować akcje - trzeba czekać na dołek, 1 ważna rzeczy, cena musi być niska, muszą być złe informacje naokoło, jak COVID czy kryzys inflacyjny. Ci co kupowali na dołku Exxon Mobil mogli zarobić ogromne pieniądze.

Teraz to dotyczyło akcji banków.

Trzeba ustawić moment sprzedaży. Analizować wykres gdzie cena może dojść. Obecnie ceny są coraz wyższe i szczyty są wyżej np. Exxon Mobil czy prawdopodobnie Credit Agricol czy BNP Paribas. Na pewno Deutsche Bank i UniCredit powrócą do wycen sprzed mocnych zjazdów.

TradingView ma bardzo dobry system analiz i algorytmów i sygnałów. Bardzo polecam.

Najważniejsze z dala od ryzykownych instrumentów jak CFD, Forex.

Na początek jedynie akcje w małych pakietach a potem inwestowanie większymi sumami.

Nie griduj - nie kupuj jak spada ale jak rośnie.

Najlepiej kupić w 2 transzach - na dole i potem jak zacznie rosnąć, np. po 2 - 3 % do góry.

Lepiej się gra na giełdach francuskich i niemieckich ale trzeba najpierw dobrze przeanalizować wykresy. Banki zazwyczaj są najprostsze do rozegrania.
          • inwestorgieldowy Re: Kilka słów po dwóch latach gry na giełdzie 31.01.23, 19:00
            nie polecam się odzywać na d.i.s.c.o.r.d. Polecę jedynie GPW, mają dobry serwis, inne czaty znajdziecie na facebook.

Nie komentujcie bankier, facebook, nie ma sensu, jest dużo troli, dziwnych ludzi, nie ma sensu wchodzić w dyskusję.

To tylko internet i jeden wielki hejt. Nie warto nerwów na jakieś pyskówki.

Nie polecam przeglądanie regularne bankier i innych, to nic nie daje.

Podstawą na giełdzie to jest wiedza techniczna, Orlen ma dobry pakiet szkoleniowy, polecam.

XTB - ma dużo dobrych materiałów, polecam.

mbank i ing - podobne.

• tapatik Re: Kilka słów po dwóch latach gry na giełdzie 08.02.23, 20:48
              Gdzie Orlen ma ten pakiet szkoleniowy?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka