Dodaj do ulubionych

Jak złożyć zlecenie stop loos???

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 20:16
Na przykład: cena akcji 30 zł. A ja chce sprzedac jeśli spadnie do 29 zł a
jeśli nie spadnie to nie chce sprzedawać, jak wprowadzić takie zlecenie do
systemu.
Obserwuj wątek
    • Gość: Fufuś Re: Jak złożyć zlecenie stop loos??? IP: *.icpnet.pl 20.10.05, 17:20
      Nie wiem jaki to system. W CDMnet się po prostu wybiera rodzaj zlecenia - w tym
      wypadku byłby to stop loss, albo stop limit, podaje się cenę i to wszystko.
      Stop loss jest realizowany jako zlecenie PKC, gdy cena się obniży do podanej
      wartości aktywacji, w w zleceniu stop limit można podać 2 ceny - cenę aktywacji
      zlecenia i cenę minimalną, poniżej której akcje nie mogą być sprzedane. Tak jak
      pisałem, nie wiem z jakiego biura maklerskiego korzystasz, ale chyba wszędzie
      się to odbywa podobnie i zawsze jest przecież pomoc na stronie.
      • Gość: Lik Re: Jak złożyć zlecenie stop loos??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 18:01
        Gość portalu: Fufuś napisał(a):
        > Nie wiem jaki to system. W CDMnet się po prostu wybiera rodzaj zlecenia - w tym
        > wypadku byłby to stop loss, albo stop limit, podaje się cenę i to wszystko.
        > Stop loss jest realizowany jako zlecenie PKC, gdy cena się obniży ...

Tylko nie wiem dlaczego w CDM jak skladam stop loss to mi pisze, ostrzega, ze
        cena przekracza 50% czy iles tam procent... Dlatego skladam tam stop limit. Moze
        tak sie dzieje dlatego, ze zlecenia skladam zawsze wieczorem (w dzien niestety
        nie mam mozliwosci) i pkc nie jest ustalone?
        Liik
        • Gość: Darek Re: Jak złożyć zlecenie stop loos??? IP: *.gdynia.mm.pl 20.10.05, 18:15
          ... hasło: " cena ...50%" to komunikat... należy powiększyć oknienko i pojawi
          się tak przycisk "kontynuuj", który należy wcisnąć i zlecenie zostanie przyjęte

Czy przy stop limit, kiedy wpiszę cenę aktywacji 20zł, a min. cenę sprzedaży
          20zł to sprzeda mi tylko za 20zł?
          • Gość: Lik Re: Jak złożyć zlecenie stop loos??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 18:48
            Gość portalu: Darek napisał(a):
            > ... hasło: " cena ...50%" to komunikat... należy powiększyć oknienko i pojawi
            > się tak przycisk "kontynuuj", który należy wcisnąć i zlecenie zostanie przyjęte

wiem, ale to troche grozny komunikat (o!! sprzeda po 0 zl), a ze bawie sie w to
            od paru m-cy dopiero, i ze jakos nie mialem czasu i ochoty czytac, dzwonic i sie
            dowiadywac to wybieram stop limit...

> Czy przy stop limit, kiedy wpiszę cenę aktywacji 20zł, a min. cenę sprzedaży
            > 20zł to sprzeda mi tylko za 20zł?

tak to rozumiem, po osiagnieciu limitu, zlecenie wchodzi jako zwykle z limitem,
            czyli sprzeda za minimum 20zl
            Lik
            • Gość: Fufuś Re: Jak złożyć zlecenie stop loos??? IP: *.icpnet.pl 20.10.05, 20:33
              Z tymi zleceniami typu stop loss i stop limit trzeba też uważać, i odpowiednio
              je dobierać. Przy małej spółce i niewielkiej płynności sprzedaż np. 1000 akcji
              po 50zł przy zleceniu stop loss może tak wyglądać, że zlecenie będzie
              aktywowane przez zlec. kupna np.10 akcji po 50 zł, a 990 akcji zostanie jako
              PKC. I jeżeli te 990 akcji PKC z kolei spotka się ze zleceniem kupna np. 1000
              sztuk po 5zł, bo innych akurat nie będzie, to zostanie w całości po tej cenie
              łyknięte.
              Z drugiej strony z tego co wiem, zlecenia typu stop loss są traktowane
              priorytetowo wobec innych zleceń, co wynika z prostego faktu,że z chwilą
              aktywacji stają się właśnie zleceniami PKC, i przy większej płynności na spółce
              są bezpieczne.
              Przy zlec. stop limit, akcje zostaną sprzedane po cenie zawartej pomiędzy ceną
              aktywacji a ceną minmalną. Jeżeli cena aktywacji = cenie minimalnej, to
              oczywiście akcje zostaną sprzedane po tej właśnie cenie - (jeżeli będą
              odpowiednie zlecenia kupna po tej cenie.)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka