olesss 31.01.07, 18:47 Wrocilem z roboty a Piast pieknie do gory za to Arka pieknie w dol. Hmm wiecie moze dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zawodowiec4 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 31.01.07, 19:00 Zapytaj się tych co kupili ten fundusz np. w ofercie publicznej. Mieli (a może miał ?) niezłe zyski do realizacji. Tak czy inaczej ten zjazd dotyczył tylko funduszy nieruchomościowych - ktoś na tym forum pisał wczoraj o potrzebie takiej korekty. Dzisiaj raczej sprzedawały silne ręce a odbierały słabe, ci rozpaleni chciwością aby wskoczyć do szybko odjeżdzającego pociągu. Powinno więc być jeszcze taniej. Ja też to miałem ale dwie sesje temu sprzedałem - ale chcę to odkupić po niższych cenach. Czy się uda ? Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 31.01.07, 19:22 dzieki za odpowiedz, trzymam po 162 i chyba jeszcze poczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
gadzik1 absurd 07.02.07, 10:33 oficjalna wycena na koniec grudnia to 121 zl. Ile moze wzrosnac przez miesiac 5%, czyli przez kwartal 15. No dobra niech bedzie 25%, czyi do poziomu 139 - 151 % tymczasem inwestozy w szale zakupow wywindowali cene ponad 180 , czyli zakladaja ze w srodku funduszu aktywa wzrosly w ciagu miesiaca o 50% !!!!! Noooooo. Pogratulowac. Ale glownei tym ktorzy zobaczyli, ze maja wysmienita okazje do sprzedazy. Dostali bonus od frajerów Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: absurd 07.02.07, 11:04 Spokojnie - w Japonii premia w stosunku do wartości księgowej dla podobnych funduszy wynosi 70%. Czekam więc na kolejne wzrosty naszych funduszy. Odpowiedz Link Zgłoś
marcopolo80 Re: absurd 07.02.07, 14:13 Absolutnie się zgadzam. Myślę że ARKA i BPH nieruchomości będą jeszcze spadać z tydzień a potem do góry w okolice rekordów! Odpowiedz Link Zgłoś
gadzik1 Re: absurd 08.02.07, 06:42 wartosc ksiegowa nie jest tym co wycena rynkowa. Pamietaj o tym. poza tym jesli podasz zrodla to uwierze. Z zalozenienia jestem spceptyczny jesli chodzi o info bez podstawy Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re: Gadzik 08.02.07, 08:34 Włączę się w dyskusję i podam przykład spółki z innego kraju - USA. Weźmy taki Simon Property Group - tzw. REIT czyli amerykańska spółka inwestująca w nieruchomości (mają m.in.udziały w warszawskiej Arcadii) - to trochę inna sprawa niż nasze fundusze nieruchomościowe (REIT-y wypłacają praktycznie cały zysk w formie dywidendy - nasze jeszcze tego nie robią; poza tym ten zysk lub jego część (nie pamiętam dokładnie) zwolniony jest z podatku) ale zasada mniej więcej podopbna. Dla SPG wartość księgowa wynosi 4,3 mld USD a wartość rynkowa 27,4 mld USD czyli P/BV wynosi 6,4 ! To jest dopiero premia. Stopa dywidendy około 2,8% czyli znacznie poniżej papierów skarbowych. Nasze fundusze w porównaniu do SPG (sztandarowego REITa) mają jeszcze spory dystans. Podobnie ze spółkami typu GTC i Echo (chociaż one nie płacą dywidendy jeszcze). Swoją drogą, moim zdaniem, skoro SPG ma takie parametry to mamy tam jakąś totalną bańkę spekulacyjną - ja wiem, że czynsze w USA rosną i, co za tym idzie, wartość nieruchomości komercyjnych (a takie ma SPG) ale bez przesady.. Odpowiedz Link Zgłoś
gadzik1 2 sprawy 09.02.07, 07:57 pierwsza to chora wycena arki przez inwestorów kilka tygodni po oficjalnej wycenie. Gdyby byla mozliw krotka sprzedaz nalezaloby to robic (powyzej 135-140) i czekac na kolejną wycene marcową zeby zreazlizowac bardzo prawdopodobny zysk Druga to banka w USA - tam ceny juz bardzo nie rosną a w Kalforni zdaje sie jest masakra, po tym jak zostaly nadmiernie wywindowane no i kwestie księgowo rynkowe musimy pamietac o znacznych przesnieciach w cenach ksiegowych. Czyli kupuje 1 stycznia nieruchomosc o wartosci 1 000 000. W tym czasie ceny na rynku wariują i rosną przz kolejny kwartal o 30 proc. Kurs spolki ktora ma te aktywa (dla uproszczenia 100 proc jej aktywow) rosnie o 50 proc., wzrasta p/bv, ale ten wskaznik zmniejszy sie w kolejnym kwartale (lub na konic roku) gdy zostanie zaktualizowana wycena aktywów. swoja droga odana przez Ciebie spolka ma p.bv 8 z kawalkiem !!! i p/e 59 !!! niezle Odpowiedz Link Zgłoś
artos73 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 08.02.07, 15:47 Czy kupujesz spekulacyjnie, czy fundamentalnie? Bierzesz pd uwagę politykę inwestycyjną funduszu? Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 08.02.07, 17:30 -wygląda na toże spadki się zakończyły (?) i można liczyć przynajmniej na krótkotrwałe odbicie Odpowiedz Link Zgłoś
najcz Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 10.02.07, 20:51 po hiperboli przychodzi następna? Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 10.02.07, 20:56 może i przyjdzie następna hiperbola ( a może drugi szczyt i odwrót) -certyfikat ten nie jest papierem o wysokiej płynności i mogą się tu wydarzyć różne hocki-klocki. Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 10.02.07, 23:04 a nie było już 2 hiperboli? Pierwsza do poziomu ok 135 z ,potem konsolidacja i wyskok do 196 ? -teraz spadek i chyba konsolidacja. A potem ? Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Arka FRN12 - Zawodowiec czy juz kupiles ? 22.03.07, 00:24 troche mnie drazni obecna wycena, papier spadl o prawie 25% i nie widac zadnych oznak poprawienia trendu nawet mimo tego ze nastroje na gieldzie bynajmniej chwilowo sie poprawily. Czy sa jakies powody takiego zachowania, bo sam niczego niepokojacego nie zauwazylem ? Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - Zawodowiec czy juz kupiles ? 22.03.07, 00:36 wartosc aktyow na jeden certyfikat bedzie wycenione na koniec kwartalu przez fundusz,wiec notowania na gieldzie to tylko spekulacja,wiec czemu sie dziwisz,ostania wycena certyfikatu 2006.12.29, 120,94 zł Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - Zawodowiec czy juz kupiles ? 22.03.07, 00:39 roznica do notowan gieldowych wynosi az 30zl-czyli w zasadzie duzo,wiec w czym problem Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 00:48 problem polega na tym ze nie nadazam z usrednianiem kursu, juz 20% mam zaangazowane w ten papier a tu dna nie widac i pojawia sie pytanie czy ciagnac to dalej czy cierpliwie czekac, bo jesli przy jakims optymizmie na gieldzie to jedyny papier ktory nie rosnie to boje sie pomyslec co bedzie jesli trend sie odwroci Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 05:52 o uśrednianiu w dół już tu nie raz była mowa wiec nie będę się powtarzał. ( jest to tu szczegołnie ważne bo obrót na sesji to góra kilkaset papieru). Ostatnia grudniowa wycena chyba będzie się różniła od tej na którą czekamy z końca marca ? - o ile ? Ja posiadam 10 certyfikatów kupionych po 130,więc traktuję to raczej jakozabawę i nowe doswiadczenia ( 1 raz mam tego rodzaju rzecz). Z ostatniej konsolidacji jest chyba szansa na wybicie + 10-15 zl Pozdrawiam Wszystkich Posiadaczy Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 08:38 dzis w reklamie nad watkami jest o arce artykul pt "Ile mozna zaplacic za 120 zl" Odpowiedz Link Zgłoś
marcopolo80 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 10:16 Ja trochę umoczyłem, ale cierpliwie czekam na wybicie! Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 11:13 -artykuł ten to typowe naganianie. Obecna cena oscyluje w granicach 153 ( a nie 132 jak podają w artykule). Certyfikat ma niską płynność i wygląda na to że się wyraźnie konsoliduje po spadkach powyżej 150 zł. Ci co mieli sprzedać to już sprzedali.Wydaje mi sie że jest większa szansa na odrobienie cześci strat niż na dalsze pogłębienie spadków. Ale to jest giełda , ja swoją tezę popieram kilkoma certyfikatami w portfelu. Jestem za stary aby panikować przy każdej okazji. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 16:31 wiesz tu nie chodzi o panikowanie choc mam tego 300 sztuk,a jedynie o to skad taka nagla niechec do tego papieru, bo moze cos przeoczylem Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 16:49 a nables te sztuki jak byly zapisy,czy przynajmniej w cenie wyceny ostatniej- jak ten papier bedzie poniezej wyceny to wtedy mozesz powiedziec ze jest nie chec-ty jak rzucisz na rynek te sztuki to rynek padnie Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 17:01 jak byly zapisy to sie jeszcze nie interesowalem tym papierem, mam ze srednia 161 i nie zamierzam sie ich pozbywac, bynajmniej teraz, ale mam coraz mniej checi aby dobierac Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 17:06 na 161 jest szansa że powróci (korekta wzrostowa ok. 1/3 z ostatniego spadku ) Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 17:08 on pewno bedzie czekal do wykupu,czyli 2012,wiec pewno tylko dmucha na zimno Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 17:03 -nie mówiłem o Tobie , ale o sobie. Wydaje mi się że sytuacja tego papieru się wyraźnie poprawia Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 16:51 moze... nalezy jednak pamietac ze wiele zalezy od wyceny na koniec marca, a wyjscie z konsolidacji jest zawsze mozliwe w obie strony. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 17:05 mysle ze psychologia oraz cena byly czynikami tak widowania ceny przez ostatni czas,jest to jeden z pierwszych funduszy nieruchosci i jeszcze arkowy wszedzie tak wywyzszany,cena za papier w miare zjadliwa czyli ok 100zl a nie 1000zl,poza tym poczatkujacy gracze przez to ze tak malo kosztowalo podbijali cene az uroslo sobie,ja po raz pierwszy uslyszalem o tym kiedy jeden certyfikat byl po 138zl przez posty tu na forum,ale nie wchodzilem,czekalem na cene ok 125zl, a po tygodniu juz bylo 170zl i wiecej -emocje opadly i wrocilo do normy Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 17:10 mam nadzieje ze emocje powroca -) Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 17:11 emocje powroca jak wycena bedzie na 160zl:)wtedy to bedzie rajd Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 22.03.07, 17:14 w kwietniu jedno z towarzystw robi zapisy na certyfikaty w sekorze nieruchomosci,byc moze sie zapisze,zalezy od zalozen w prospecie Odpowiedz Link Zgłoś
plessok kupilem i czekam na wycene:) 29.03.07, 09:58 zobaczymy co z tego bedzie,tak czy siak zawieszam dzialalnosc wiec to wydaje sie byc najpewniejsze:) Odpowiedz Link Zgłoś
marcopolo80 Re: kupilem i czekam na wycene:) 30.03.07, 14:55 O ile się nie mylę to wycena dzisiaj? Prawda? Macie jakieś info na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: kupilem i czekam na wycene:) 30.03.07, 15:26 tak by wypadala zgodnie z prospektem,na chwile obecna nie mam nic,ale co chwile zagladam na stony papowskie i arki:) Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: kupilem i czekam na wycene:) 30.03.07, 15:27 w kazdym badz razie nie ma pospolitego ruszenia, wiec cisza do kola:) Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 30.03.07, 20:24 cholera ni w zab nie kumam tych informacji co sie pojawiaja na pap o zastawach, innych cudach wrrr Odpowiedz Link Zgłoś
marcopolo80 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 31.03.07, 08:32 I co? Znaleźliście wycene? Szukam też wyceny BHP Funuszu Nieruchomości. Gdzie mogę to znaleźć? Odpowiedz Link Zgłoś
marcopolo80 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 02.04.07, 17:08 Czy ktoś znalażł informację jaka jest obecna wycena Arki? Nigdzie nie mogę tego dostać, a certyfikat doprowadza mnie już do furii...!!! Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 02.04.07, 18:12 demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/20070402/20070402_175511_0000046373.xml&xsl=depesza3.xsl&id=hyxq68q Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 02.04.07, 18:30 nic nie zarobil-jeno jeszcze stracil-dobrze ze mam tylko 10-potrzymie to jeszcze kwartal-mam nadzieje ze cos z tego bedzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 02.04.07, 21:02 - ale kurs twardo się trzyma 150-152 na mizernych obrotach. Wygląda na to że ostatnia wycena już jest zdyskontowana. Pytanie tylko czy stać arkę jeszcze na erekcję. ( ja też mamtylko 10 ) Odpowiedz Link Zgłoś
stockciarz Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 02.04.07, 21:34 radiotrwam napisał: > > - ale kurs twardo się trzyma 150-152 na mizernych obrotach. > Wygląda na to że ostatnia wycena już jest zdyskontowana. > Pytanie tylko czy stać arkę jeszcze na erekcję. Chyba po wiagrze :-) Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 02.04.07, 22:13 To se spójrzcie jaka jest wartość księgowa np. Echa, GTC i innych spółek a jaka jest ich wartośc rynkowa. Arka przy nich to taniocha. A czy widzicie jakąś różnicę pomiędzy Arką a Echem lub GTC ? Oprócz tej, że arka to fundusz a echo, gtc to spółki. Ktoś to kuma ? Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 02.04.07, 23:11 moze jak ktos to zakuma to cos sie pozmienia w cenie arki. Narazie chyba kumaja ze w cenie mamy 20% wzrost a w marcu zamiast wzrostu nastapil spadek wyceny. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 02.04.07, 23:19 Wątpię, żeby ktoś tu cokolwiek zakumał. Moda to moda. Była moda na arkę to i rosła. Moda poszła sobie gdzie indziej to i arka nie rośnie a nawet spada. Wycena nie ma tu nic do rzeczy bo gdyby miała to echo czy gtc kosztowałyby znacznie ale to znacznie mniej. Nie szukajmy logiki w szaleństwie. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 02.04.07, 23:20 wiesz-kumac tam kumac-ja to kupilem pod publikacje,jak nadazy sie moment to wychodze z tego Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 02.04.07, 23:23 poki co ligika na bok,nie mam na tyle kasy zeby kapital czekal na swoj moment,tym bardziej ze portfel mam podzielony na bezpieczne i mniej bezpieczne instrumenty Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 03.04.07, 10:52 Ta wycena jest wirtualna. ArkaFRN12 ma 3 źródła przychodów: 1) Obligacje w które lokują wolne środki. Obecnie jest ich mało 2) Przychody regularne z czynszów i wynajmów. To też jest mała część ich dochodów. 3) Przeszacowanie portfela nieruchomości a właściwie przeszacowanie pośrednie bo ArkaFRN nie ma nieruchomości tylko udziały w spółkach celowych, które są właścicielami/współwłaścicielami nieruchomości. Tylko to 3) jest źródłem poważnych zmian w wycenie ale przeszacowanie nie odbywa się co kwartał. Stąd są kwartały, w których wycena jednostki rośnie i takie w których stoi w miejscu. Zwróćcie jednak uwagę, że to 3) to są póki co papierowe pieniądze.. Prawdziwe będą w okolicach roku 2012, gdy nieruchomości zostaną faktycznie sprzedane. Ile będą wtedy warte trudno przewidzieć. Wnioski: 1) Polityka informacyjna pozostawia wiele do życzenia (skoro jest tyle wątpliwości) 2) Moment znacznej zmiany wyceny jest momentem losowym (ale zdarza się co najmniej raz w roku). 3) Aktualna wartość ArkiFRN to wartość pokładanych w niej nadziei raczej niż "rzeczywiste" odzwierciedlenie wartości aktywów. 4) Jak ktoś chce wiedzieć więcej musi śledzić komunikaty funduszu i starać się je zrozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 03.04.07, 11:00 Dobry tekst, rrj. Jedna wątpliwość - rewaluacja wartości nieruchomości chyba powinna być robiona co kwartał (tak robią Echo, GTC). Skąd masz informacje,że rzadziej ? Co do polityki informacyjnej to faktycznie pozostawia mnóstwo do życzenia. Po prostu jej nie ma. Są tylko komunikaty ale to już wyższa szkoła jazdy, nie dla zwykłego inwestora. Taki poważny fundusz (i bardzo dobra zarządzająca) a nie wiadomo za bardzo co tam się dzieje. Ale, póki co, kurs raczej się broni. Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 03.04.07, 11:29 Już wiem, zapytałem mądrzejszego od siebie w kwestii rachunkowości spółek. To czy wycena spółek celowych jest co kwartał, czy nie zależy od przyjętej polityki księgowości. Czyli może być co kwartał ale nie musi. Jeśli spółka celowa stosuje MSR (raczej stosuje) to wycena nieruchomości odbywa się poprzez wycenę rzeczoznawcy, który wyznacza wartość godziwą nieruchomości (znów miękkie pojęcie). Wzrost wartości godziwej zwiększa kapitał własny a to z kolei zwiększa wartość jednostek ArkiFRN. Odpowiedz Link Zgłoś
stockciarz Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 03.04.07, 11:05 Nareszcie ktoś kto odróżnia fundusz od spółki. Porównywanie wartości księgowej spółki i funduszu to całkowite nieporozumienie. Już wcześniej pisałem, że inwestowanie w certyfikaty to większy hazard niż kontrakty. Może ryzyko mniejsze ale i konkretnych informacji na których można się oprzeć też mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
soros2 Re: stokciarz 03.04.07, 11:14 A czemu całkowite nieporozumienie ? Czy się różni wartość księgowa fundusz od spółki ? I czemu nie można ich porównać ? Jak pisał rrj fundusz to głównie jego udziały w spółkach zależnych prowadzących konkretną działalność - inwestowanie w nieruchomości. Więc wartość księgowa funduszu jest pewnym odwzorowaniem wartości tych udziałów. Moim zdaniem jak najbardziej można to traktować jak spółkę biorąc za miernik wartość księgową i wartość rynkową. A co do samego ryzyka. Cóż, fundusz tak się ma do kontraktów jak jabłko do węgla - przecież to zupełnie inne kwestie (czemu innemu służące) i nie ma co tu porównywać. Zgoda po raz kolejny w kwestii polityki informacyjne funduszu. Odpowiedz Link Zgłoś
stockciarz Re: stokciarz 03.04.07, 11:42 Wartośc księgowa spółki to racjonalna ilość kapitału zainwestowana w środki trwałe i obrotowe (uogólniając nieco)przynosząca przewidywalne efekty w dłuzszym okresie czasu i mające jakąś historię natomiast fundusz to wpłaty inwestorów jakie uda się zgromadzić lokowane w różne instrumenty, przenoszony wg uznania zarządzającego, bardzo zmienny. Myślę, że różnice widać. wg mnie do spekulacji nadają się jeszcze mniej niż fundusze otwarte. Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa rosną obroty, konsolidacja chyba się kończy... 03.04.07, 12:38 ...lekki spadek kursu. Zaczyna być nerwowo. Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: rosną obroty, konsolidacja chyba się kończy.. 03.04.07, 13:27 Z nerwowościa to duża przesada. Widać ,że poziom 150 jest juz traktowany przez potencjalnych inwestorów jako atrakcyjny , ponieważ każde zbliżenie sie do tej ceny wywołuje popyt. Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa Re: rosną obroty, konsolidacja chyba się kończy.. 03.04.07, 15:32 - nerwowo może być jak konsolidacja padnie... Ja tego popytu jakoś nie zauważam. Po stronie popytu widzę kilka marnych zleceń, zaś nad głową widzę całą górę zleceń sprzedaży.Pocieszające jest jedynie to że po stronie sprzedaży panuje jaka taka dyscyplina i nikt się nie wychyla z ceną do dołu. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: rosną obroty, konsolidacja chyba się kończy.. 03.04.07, 15:41 Bo to ćwoki jakieś sprzedają. Poziom kretynizmu w narodzie jest coraz większy. Kupują TUP, BBcoś tam, jakies Fony i inne takie dziwolągi a sprzedają coś co można w miarę rozsądnie wycenić bo co kwartał wiemy jaka jest wartość certyfikatu. I jeszcze panikują. Ludzie są ciemnni jak u murzyna d...a. Niestety. To tym bardziej pokazuje końcówkę hossy. Ja tam chwilke poczekam i sobie kupię troszkę tej Arki. Bo to źli ludzie sprzedają a mądrzy będą kupować. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: rosną obroty, konsolidacja chyba się kończy.. 03.04.07, 16:02 komus zalezy na robieniu zametu-począwszy od czwartego roku działalności Fundusz planuje wypłacać posiadaczom certyfikatów dochody, w wysokości min. 3% wartości nominalnej posiadanych certyfikatów. (zasadnicza część zysku będzie wypłacana po sprzedaży nieruchomości, na koniec czasu trwania Funduszu)-to chyba dobrze,bo niby jest dobrze na gieldzie a ten certyfikat sobie opada,wszak ten to nie powinno byc skorelowane z rynkiem akcji Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa Re: rosną obroty, konsolidacja chyba się kończy.. 03.04.07, 19:44 stefekmaly napisał: > Bo to ćwoki jakieś sprzedają. Poziom kretynizmu w narodzie jest coraz większy. > Kupują TUP, BBcoś tam, jakies Fony i inne takie dziwolągi a sprzedają coś co > można w miarę rozsądnie wycenić bo co kwartał wiemy jaka jest wartość > certyfikatu. I jeszcze panikują. > Ludzie są ciemnni jak u murzyna d...a. Niestety. To tym bardziej pokazuje > końcówkę hossy. > Ja tam chwilke poczekam i sobie kupię troszkę tej Arki. Bo to źli ludzie > sprzedają a mądrzy będą kupować. Brawo Stefek - ja dzisiaj sprzedałem - jak żółtodzioby kupują ,to później bedzie już tylko słowo AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 03.04.07, 12:58 dzisiejszy news na nasym forum : zdystansem.salon24.pl/10280,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
gadzik1 145.60 04.04.07, 09:37 ciekawe jaki rekord dziś padnie. Dawno zapomnialem o tym watku, fajnie ze go wyciagneliscie Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: 145.60 04.04.07, 10:28 gadzik1 napisał: > ciekawe jaki rekord dziś padnie. Po cienkim dziś stąpamy lodzie.... Nic nie bedzie już teraz takie samo.... Albo straszenie i odwrót...... albo zjazd Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: 145.60 04.04.07, 10:31 Po stronie kupna na poziomie 144-145,50 jest kilka niedużych zleceń.Zapora na 145 powinna na jakiś czas utrzymać się Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: 145.60 04.04.07, 10:41 ktos usilnie probuje zniechecic inwestorow,juz drugi link w przeciagu miesiaca w dziale platnych artykulow-troche dziwne,ze ktos nie mam z tego nic i chce na sile uczyc ludzi jak maja inwestowac Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: 145.60 04.04.07, 10:48 plessok napisał: > ktos usilnie probuje zniechecic inwestorow,juz drugi link w przeciagu miesiaca > w dziale platnych artykulow-troche dziwne,ze ktos nie mam z tego nic i chce na > sile uczyc ludzi jak maja inwestowac Nie zgadzam się z tym że ktoś pisze i nic z tego nie ma ( płacą mu za to) Ten kto płaci za tekst też nie jest filantropem..... Jedną z moich 2 w/w. tez jest to że się wytrzepuje drobnicę ( np.na stopach). A później inwestować zaczynają ,, ludzie" Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: 145.60 04.04.07, 10:53 wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo,tym arcy dziwnym tekstem-w przyrodzie nie mam nic za darmo:) Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: 145.60 04.04.07, 11:55 plessok napisał: > wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo,tym arcy dziwnym tekstem-w przyrodzie nie > mam nic za darmo:) Na razie zwieracze trzymają w okolicy 145.Obroty jak na ten walor od wczoraj wysokie więc to może być dzień odwrotu ( ten kto to kupił to chyba wie co robi)... Do tego dodałbym zbieżność podanych informacji z wyceną kwartalną , która przecież wynosi coś około 122.Co daje notowaniu giełdowemu dyskonto około +20%. Więc nie powinno byc głębokiej paniki.Chyba że to weźmie na tapetę grupa trzymająca indeks .To wtedy może się dziać wszystko.Poprzedni rekord na 196 nie wziął się przecież z powietrza.Później natąpiła ładna dystrybucja ,konsolidacja i wczorajszo - dzisiejsze ,,trzepnięcie".Papieru pozbyli się panikarze, odkupiła spekuła.Zaś notowania są płytkie ,gdyż część walorów nabyli ludzie inwestujący długoterminowo i certyfikaty te nigdy nie trafią na giełdę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam 144,45 04.04.07, 12:09 ale gęstnieje popyt ,a w strefie do 150 cofa się wyraźnie podaż Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: 144,45 04.04.07, 12:15 no ja tego nie widze-przy trzech ofertach-wiecej jest sprzedajacych-ale mnie to pasjonuje-a raptem mam 10sztuk-chyba zakoncze spogladanie i zaczne zajmowac sie czyms konkretnym-to zostawiam na rok czasu-jak bede mial powyzej lokaty bankowej to mozna powiedziec ze transakcja jest z zyskiem-pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: 144,45 04.04.07, 12:27 Powolutku zbliżamy się do mojej ceny. Niedługo kupię ten fundusz od spanikowanej gawiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Analitycy i oszłomy - do Grzegorza Zalewskiego 05.04.07, 12:59 Pana Grzegorza - autora ciekawych i prowokujących felietonów oraz bloga - jakoś strasznie boli cena rynkowa ArkiFRN 12. Poruszał ten temat w kilku postach na swoim blogu - zdystansem.salon24.pl/10458,index.html - a ponieważ powoływał się również na opinie z tego forum, więc postanowiłem mu odpowiedzieć. Pan Grzegorz w innym poście kpił sobie (całkiem słusznie i dowcipnie) z analityków i ich wycen, więc można by sądzić, że zna się na analizie wartości spółek. Teza postów o ArceFRN12 jest taka - wycena certyfikatu ArkiFRN12 to 120 zł, więc cena giełdowa powinna oscylować wokół 120 zł. Płacenie za certyfikat 150 zł nie ma sensu. Moim zdaniem teza p. Grzegorza jest mocno naciągana. W jaki bowiem sposób powstaje wycena certyfikatu ArkiFRN? JAK ODBYWA SIĘ WYCENA? Certyfikat ArkaFRN12 ma 3 źródła wartości: 1) Obligacje w które lokuje wolne środki. Obecnie jest ich mało bo większość środków została zainwestowana w nieruchomości. 2) Przychody (pośrednie) regularne z czynszów i wynajmów. 3) Przeszacowanie portfela nieruchomości a właściwie przeszacowanie pośrednie bo ArkaFRN nie ma nieruchomości tylko udziały w spółkach celowych, które są właścicielami/współwłaścicielami nieruchomości. Tylko to 3) jest źródłem poważnych zmian w wycenie ale przeszacowanie nie odbywa się co kwartał. Stąd są kwartały, w których wycena jednostki rośnie i takie w których stoi w miejscu. Jak odbywa się przeszacowanie? Jeśli spółka celowa stosuje MSR (raczej stosuje) to wycena nieruchomości odbywa się poprzez wycenę rzeczoznawcy, który wyznacza wartość godziwą nieruchomości. Wzrost wartości godziwej zwiększa kapitał własny spółek celowych a to z kolei zwiększa wartość jednostek ArkiFRN. CO ZATEM MÓWI NAM WYCENA CERTYFIKATU? Właściwie to niewiele. Wycena jest dokonywana przez rzeczoznawcę i jest to wycena szacunkowa. Prawdziwy test nastąpi, gdy ArkaFRN będzie te nieruchomości sprzedawać. Wycena jest dokonywana rzadziej niż raz na kwartał. Czy jednak pomiędzy tymi wycenami wartość nieruchomości nie rośnie? Jeśli uwzględnić, że rośnie wartość gruntów, pracy i materiałów, to można spodziewać się że i wartość portfela ArkiFRN rośnie. Nie wiemy co prawda o ile. ILE ZATEM JEST WARTA ARKAFRN? Odpowiedź jest taka jak zawsze na rynku - tyle ile ktoś jest wart za nią zapłacić. Wycena certyfikatu jest pewną wskazówką ale obejmuje ona ceny sprzed ponad pół roku. Na pewno ceny w okolicach 190 zł wynikały z mody na nieruchmości i chwilowej manii. Z pewnością 90 zł to byłoby poniżej wartości. Z pewnością aktualna sytuacja na rynku nieruchomości uzasadnia pewną premię ceny rynkowej względem wyceny certyfikatu. Z drugiej strony brak przejrzystości tej wyceny i związana z tym niepewność wyceny uzasadniałaby pewne dyskonto. Ale teza, że ceny muszą spaść bo wycena certyfikatu to ok 120 zł a cena rynkowa to jakieś 145 zł jest absurdalna i mocno naciągana. Naciągana dlatego, bo 120 zł jest pewną abstrakcyjną i trochę już nieaktualną wartością. A pisanie o spadku cen z okolic 150 zł do 120 zł jako o jakimś procesie sprawiedliwości rynkowej to podejście oszołoma i trolla a nie analityka. Na cenę ArkiFRN inwestor może spojrzeć w ten sposób - ile dostaną w 2012 roku za 100 zł włożone w certyfikat? Trudno przewidzieć bo będzie to zależało od sytuacji na rynku nieruchomości w 2012 r. Jeśli będzie dobra to pewnie dostanę sporo. Jeśli gorsza to znacznie mniej. Spekulant z kolei patrzy na to w ten sposób - czy przy modzie na nieruchomości certyfikat ArkiFRN ma szansę na szybki wzrost. Jeśli tak to kupuję. Jeśli nie to kupuję coś innego - aktywów, na których można szybko zarobić obecnie nie brakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: Analitycy i oszłomy - do Grzegorza Zalewskieg 05.04.07, 13:15 Dziwię się Zalewskiemu. To całkiem mądry gość, czytałem go nieraz. A tu takie głupoty wypisuje, że aż głowa boli. Cóż, może ma słabszy okres i po jakims czasie wróci do formy ? Odpowiedz Link Zgłoś
nowasek Re: Analitycy i oszłomy - do Grzegorza Zalewskieg 05.04.07, 13:34 dobry tekst rrj... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grzzal odpowiadam :) 05.04.07, 17:32 "- jakoś strasznie boli cena rynkowa ArkiFRN 12. Poruszał ten temat w kilku postach na swoim blogu" Czy boli, hmmm? Staram sie bardzo często stawiac pytania, ktoryc jak mi sie wydaje inni nie stawiają. Pewnie w sporym stopniu odpowiedzialne są za to studia filozoficzne i dociekliwosc. Ten przypadek mnie mocno dziwi i głosno sie zastanawiam, probujac podac rozwiaznie. "Teza postów o ArceFRN12 jest taka - wycena certyfikatu ArkiFRN12 to 120 zł, wię > cena giełdowa powinna oscylować wokół 120 zł. Płacenie za certyfikat 150 zł nie> ma sensu. Moim zdaniem teza p. Grzegorza jest mocno naciągana." Nie dyskutuje z ceną giełdową. Jest bo ktos jest w stanie tyle zaplacic. Zastanawiam sie tylko czemu. Czy ktos wie cos wiecej? To ze przed wycena z konca marca cena oderwala sie od 120, ok. To ze inwestorzy przesadzili wierzac ze w ciagu kwartlu wzrosnie o 70 zl,bylem pewien. "Tylko to 3) jest źródłem poważnych zmian w wycenie ale przeszacowanie nie odbyw > a > się co kwartał. Stąd są kwartały, w których wycena jednostki rośnie i takie w > których stoi w miejscu. > > Jak odbywa się przeszacowanie? Jeśli spółka celowa stosuje MSR (raczej stosuje) > to wycena nieruchomości odbywa się poprzez wycenę rzeczoznawcy, który wyznacza > wartość godziwą nieruchomości. Wzrost wartości godziwej zwiększa kapitał własny > spółek celowych a to z kolei zwiększa wartość jednostek ArkiFRN." Prosze zwrocic uwage na zapis w prospekcie dotyczacy wyceny - jesli zmiana waryosci jest znaczaca to MUSI byc uwzgledniona w kwartalnych wycenach "Właściwie to niewiele. Wycena jest dokonywana przez rzeczoznawcę i jest to > wycena szacunkowa. Prawdziwy test nastąpi, gdy ArkaFRN będzie te nieruchomości > sprzedawać." 100 procent zgody. Dopiero wtedy bedzie wiadomo za ile zostaly FAKTYCZNIE sprzedane. Wiemy przeciez jak to jest z towarami tego typu. Oficjalne wyceny mowia 1 mln, ale FAKTYCZNIE chetni chcą zaplacic 700 tys." "> Wycena jest dokonywana rzadziej niż raz na kwartał. Czy jednak pomiędzy tymi > wycenami wartość nieruchomości nie rośnie? Jeśli uwzględnić, że rośnie wartość > gruntów, pracy i materiałów, to można spodziewać się że i wartość portfela > ArkiFRN rośnie. Nie wiemy co prawda o ile.'" Skoro tak, to dlaczego inwestorzy uwierzyli, ze zmiana wyceny w ostatnim kwartale 2006 o 20 proc jest OK, a w ostatnim juz nie :) "Odpowiedź jest taka jak zawsze na rynku - tyle ile ktoś jest wart za nią > zapłacić. Wycena certyfikatu jest pewną wskazówką ale obejmuje ona ceny sprzed > ponad pół roku. Na pewno ceny w okolicach 190 zł wynikały z mody na nieruchmośc i i chwilowej manii. Z pewnością 90 zł to byłoby poniżej wartości." Naturalnie - ceny na rynku zawsze pokazuja to, ile ktos jest sklonny zaplacic. ja sie tylko zastnawiam DLACZEGO az tyle. Nieprawda, ze obejmuje wyceny sprzed pol roku. Co wiecej gdyby cena byla 90 zl (co jest mozliwe) tez bym sie zastanawial czemu tak tanio "Ale teza, że ceny muszą spaść bo wycena certyfikatu to ok 120 zł a cena rynkowa > to jakieś 145 zł jest absurdalna i mocno naciągana. Naciągana dlatego, bo 120 z> ł jest pewną abstrakcyjną i trochę już nieaktualną wartością. A pisanie o spadku cen z okolic 150 zł do 120 zł jako o jakimś procesie sprawiedliwości rynkowej t o podejście oszołoma i trolla a nie analityka." Jeszcze raz podkresle - zastanawiam sie co uzasadnia ze ludzieplaca 30 zl wiecej. Nie pisze nic o sprawiedliwosci, anie takiej sie nie domagam. "Na cenę ArkiFRN inwestor może spojrzeć w ten sposób - ile dostaną w 2012 roku z > a > 100 zł włożone w certyfikat? Trudno przewidzieć bo będzie to zależało od > sytuacji na rynku nieruchomości w 2012 r. Jeśli będzie dobra to pewnie dostanę > sporo. Jeśli gorsza to znacznie mniej. > Spekulant z kolei patrzy na to w ten sposób - czy przy modzie na nieruchomości > certyfikat ArkiFRN ma szansę na szybki wzrost. Jeśli tak to kupuję. Jeśli nie to kupuję coś innego - aktywów, na których można szybko zarobić obecnie nie brakuje." Na rynku jestem od dawna. I juz kilka razy widzialem cykle w ktiorym spekulanci patrzyli w ten sposob - ile to gdzies, kiedys w przyszlosci bedzie mozna. Koczylo sie to najczesciej zle. Dlatego tez pozwalam sobie na spora doze sceptycyzmu. I jeszcze na marginesie. Brakuje mi OGROMNIE profesjonalnych analitykow rynku nieruchmosci. Nie kolejnych "doradcow" ktorzy powtarzaja jak mantre - "ze nigdy nie spadnie, bo w Hiszpanii itd" (co swoja droga jest nieprawdą ten mit dotyczacy cen w Hiszpanii) Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam uderz w stół to nożyce się odezwą ...... 05.04.07, 17:59 Panie Grzegorzu myślę jednak że Pana bardzo sumienie gryzie że pisze Pan na forum.Jest Pan cenionym analitykiem.Dlatego nie rozumiem czemu tyle złości i zaangażowania by osobiście ustrzelić walor.Rozumiem że złości Pana kupiona w chwili płyta...Panu się ona nie podoba. Proponuję dać autograf i wystawić na Allegro...Gwararantuję że dostanie Pan godziwą cenę ( taką jakiej się pan jako analityk finansowy nawet nie spodziewa dostać...). Bo niekiedy tak jest że dla Jana jest bez wartości , inny zaś gotowy jest za nią godziwie zapłacić.... Tak samo jest z walorami kupowanymi na giełdzie ,dla Pana bez wartości. Dla mnie ten walor ma większą wartość od wielu innych typu które rosną bez opamiętania czasami bez merytorycznego uzasadnienia (FON ,Sanwil ,IBS,Swarzędz...itp) To jednak Panu nie przeszkadza że wielu kupujących te rzeczy żółtodziobów straci na tym całe oszczędności .... Pozdrawiam i Życzę Zdrowia i Smacznego Jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
grzzal ale gdzie złość ?!?!? 05.04.07, 18:06 bo ja sie bardzo ciesze, jak moge brac udzial w tworczych dyskusjach :) A pisze, bo zostalem wywolany z imienia i nazwiska. I od razu - czytam to forum od dawna. jak wiele innych, bo to fantastyczne zrodlo informacji o zachowaniach inwestorow. Plyty nie sprzedam. Bo mam sentyment do winyli :) mi generalnie nie przeszkadza, jak inni traca lub zarabiaja pieniadze. Zajmujac sie nieco psychologia podejmowania decyzji, na gieldzie widze fantastycznie momenty, ktore pokazują pewne "niedoskonalosci" ludzkiej psychiki. Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: ale gdzie złość ?!?!? 05.04.07, 22:52 grzzal napisał: > bo ja sie bardzo ciesze, jak moge brac udzial w tworczych dyskusjach :) > > A pisze, bo zostalem wywolany z imienia i nazwiska. > I od razu - czytam to forum od dawna. jak wiele innych, bo to fantastyczne zrod > lo informacji o zachowaniach inwestorow. > > Plyty nie sprzedam. Bo mam sentyment do winyli :) > > mi generalnie nie przeszkadza, jak inni traca lub zarabiaja pieniadze. > Zajmujac sie nieco psychologia podejmowania decyzji, na gieldzie widze fantasty > cznie momenty, ktore pokazują pewne "niedoskonalosci" ludzkiej psychiki. Jest jednak jeden mały szkopuł... Mając tak ugruntowaną pozycję ( nazwisko) można znacząco kreować ,, tą niedoskonałość"... - przypomnę choćby ostatnią nieopaczna wypowiedź A.Grenspeana która zatrząsła rynkami finansowymi całego świata... Wielki człowiek powinien mieć świadomość że może przydepnąć drobnego inwestora ... Punkt siedzenia zmienia punkt widzenia i to mają Panu do przekazania forumowicze. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: ugruntowana pozycja 05.04.07, 23:30 Sorry ale jaka ugruntowana pozycja ? Marc Faber - świetny inwestor, guru contrarian - miał ostatnio mnóstwo wpadek Robert Prechter - guru elliotta - ostatnio cały czas (od kilku lat) pieprzy o bessie - same pudła George Soros - ostatnio widzi tylko bessę na rynku akcji - jakoś jej nie ma Tak mogę jeszcze pociągnąć. Wniosek: tu nie ma guru. Nawet najgorszy palant może raptem przekazać innym świetną ocenę rynku. To jest giełda - skupisko ludzi biorących udział w zbiorowym szaleństwie - aby to przewidzieć lub pisać coś rozsądnego przez dłuższy czas trzeba być chyba Freudem giełdy. A takich póki co nie ma (ja przynajmniej ich nie znam). Czyli precz z autorytetami. Ale dyskusja i wymiana myśli - zawsze. Bo każdy tutaj nosi buławę w plecaku. Odpowiedz Link Zgłoś
grzzal Re: ugruntowana pozycja 06.04.07, 10:56 słusznie. Guru na rynku nie mają sensu. To znaczy mają, taki sam jak guru prognoz pogody Odpowiedz Link Zgłoś
przykopa Re: ugruntowana pozycja 08.04.07, 19:14 grzzal napisał: > słusznie. > Guru na rynku nie mają sensu. > To znaczy mają, taki sam jak guru prognoz pogody Jeśli guru od pogody powie że jutro będzie padało.To wiekszośc ludzi zabierze z sobą parasol... Gdyż guru od pogody ma środki przekazu i audytorium . Guru od komentarzy giełdowych również ma podobne mozliwosci... Pewnie znaczenie guru od giełdy jest wieksze niż w bajce o dziadku co nie potrafił wyrwać rzepki z ogródka... Siła guru od komentarzy z pewnością jest większa od siły tego niepozornego zwierzątka ( a rola tego mikrusa była decydująca)z końca łańcucha który pomagał wyrwać dziadkowi rzepkę ... Chyba nie trzeba tłumaczyc tego człowiekowi którego specjalnościa jest psychologia na giełdzie... I nie ma znaczenia czy guru ma rację , czy też nie - ważne że znajdą się chętni do tego by go posłuchać Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: odpowiadam :) 05.04.07, 23:41 No dziękuję za odpowiedź :) > Prosze zwrocic uwage na zapis w prospekcie dotyczacy wyceny - jesli zmiana > waryosci jest znaczaca to MUSI byc uwzgledniona w kwartalnych wycenach. Zauważyłem ten fragment na Pana blogu już po napisaniu postu. Ale nie zmienia to mojego rozumowania tak bardzo. Pytanie jak to interpretuje zarządzający? Oraz jak sporządza wycenę ekspert? Jeśli posługuje się danymi statystyczno- porównawczymi to niekoniecznie zawsze ma świeże dane do porównań. Gdyby wierzyć danym GUS (to ekstremalny przykład) to wzrostu cen nieruchmości w Polsce nie ma wcale :) Generalnie chodziło mi o to, że owe wyceny są bardzo umowne i cena rynkowa powinna wynikać i z wycen i z własnych analiz perspektyw portfela ArkiFRN. > Na rynku jestem od dawna. I juz kilka razy widzialem cykle w ktiorym spekulanci patrzyli w ten sposob - ile to gdzies, kiedys w przyszlosci bedzie mozna. > Koczylo sie to najczesciej zle. > Dlatego tez pozwalam sobie na spora doze sceptycyzmu. No cóż, sceptycyzm w dzisiejszych czasach jest rzadki ale wskazany :) Tym niemniej skupił się Pan na biednej ArceFRN, która jest moim zdaniem dość zdrowym aktywem w porównaniu z różnymi spółkami na naszym rynku. > I jeszcze na marginesie. Brakuje mi OGROMNIE profesjonalnych analitykow rynku nieruchmosci. Nie kolejnych "doradcow" ktorzy powtarzaja jak mantre - "ze nigdy nie spadnie, bo w Hiszpanii itd" (co swoja droga jest nieprawdą ten mit dotycza cy cen w Hiszpanii) Myślę, że analitycy są ale odróżnijmy analityków od naganiaczy z różnych Open Cośtam. A nieuchomości rzeczywiście rozszalały się na całym świecie, więc trudno powiedzieć co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: Analitycy i oszłomy - do Grzegorza Zalewskieg 05.04.07, 17:38 Zalewski - Trafiony -Zatopiony Bardzo dobry tekst trafiający w samo sedno.... Myślę że za ten tekst umieszczony w płatnej strefie wziął kasę lub był osobiście zainteresowany aby na siłę zbić kurs. Wydaje mi się że to już jest koniec.... ( dzisiaj jest dzień odwrotu). Dla dodania od siebie : nominalna wartość certfikatu ~`120 zł - czyli dyskonto kursu ok. + 20 % Popatrzcie na walory notowane na GPW - jakie są wartości nominalne akcji , a jakie są notowania. ROZUMUJĄC KRYTERIAMI ZALEWSKIEGO TO CERTYFIKAT ARF12 JEST CHOLERNIE TANI !!! (przepraszam za te słowo ,szczególnie przed świętami) W tej chwili piszę bez emocji bo nie mam już waloru ( zarobiłem 10z na sztuce). Nie dziwiłbym się jednak gdyby po świetach było solidne kilkunastoprocentowe odbicie... Odpowiedz Link Zgłoś
grzzal :) 05.04.07, 17:46 w jakiej platnej strefie :) (czyzby znow chciano widziec cos innego niz jest, zeby potwierdzac swoje tezy) Na salonie24 nie ma stref platnych i bezpplatnych. Za tekst nie wzialem nawet 0.01 zl. Przez lata pisania, zwsze tez mnie zastanawialo, czemu inwestorzy uwazaja, ze piszacy moze byc zainteresowany "zbijaniem" kursu. No i jeszcze porownanie do nominalow akcji - Arka wycenia swoje nieruchmosci nie po nominale tylko z uwzglednieniem wycen rynkowych. Niestety moje watpliwosci bede mogl udowodnic (z duzym prawdopodobienstwem) gdy na rynku zacznie sie faza spadkowa. Do momentu wygasania certyfikatow jest troche czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: :) 05.04.07, 18:08 grzzal napisał: > w jakiej platnej strefie :) (czyzby znow chciano widziec cos innego niz jest, > zeby potwierdzac swoje tezy) > Na salonie24 nie ma stref platnych i bezpplatnych. Za tekst nie wzialem nawet 0 > .01 zl. > Przez lata pisania, zwsze tez mnie zastanawialo, czemu inwestorzy uwazaja, ze p > iszacy moze byc zainteresowany "zbijaniem" kursu. > > No i jeszcze porownanie do nominalow akcji - Arka wycenia swoje nieruchmosci ni > e po nominale tylko z uwzglednieniem wycen rynkowych. > Niestety moje watpliwosci bede mogl udowodnic (z duzym prawdopodobienstwem) gdy > na rynku zacznie sie faza spadkowa. Do momentu wygasania certyfikatow jest tro > che czasu. Ja bym wiedział jak wykorzystać ,,takie rzeczy". I to samo wie każdy czytający to słowa. Panie Grzegorzu dla mnie to jest nobilitacja że tutaj z Panem dyskutuję. Zastanawiam się jednak czy nie kupić sobie za kilka dni ,m parę certyfikatów po to by zwyczajnie na nich zarobić Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: :) 05.04.07, 18:16 co do tego papierka to kupilem to pod publikacje-nic nie wyszlo-ale skromna suma przeznaczona na te 10 certyfikatow niz nieznaczy w porownaniu z kwota z ktora obracam,mysle ze kwestia jest w odpowiednim doborze portfela,na gieldzie nie liczy sie ile bylo transakcji,tylko systematyczny zysk,a nie teoria bladzenia losowego i siedzene na jednym papierku-bo teraz jest hossa i kazdy z ulicy moze zarobic,tylko jak to ma sie do wyceny i AT-tylko wszystko do czasu P>S prawie trzy miesiace temu wypisywano tu o certyfikacie i papierek ladnie rosl,teraz nastapila nagonka,dla mnie to wyglada tak,ktos wplywa na rzeczywistosc dzieki psychologii,bo kiedys zrealizowal zyski a teraz musi na nowo odkupic wesolych swiat Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: :) 05.04.07, 18:38 Wiąż nie kumam Zalewskiego. Spójrzmy prosto: 1. Po ile kupujemy fundusz akcyjny ? Po mniej więcej wartości aktywów netto czyli aktywów bo te fundusze z reguły się nie zadłużają (piszę o normalnym funduszu a nie żadnym hedge itp) - pomijam problem dni wyceny bo chodzi o zasadę. A czemu nie płacimy więcej ? Bo np. jutro jak akcje spadną to jednostka będzie warta mniej więc po co kupować za więcej - rynku akcji nikt nie przewidzi. 2. Kupując fundusz nieruchomości kierujemy się czymś innym - możemy kupić na giełdzie certyfikat płacąc mniej, więcej lub tyle samo co wartość aktywów netto na certyfikat. Jak ktoś płaci więcej to przewiduje/spekuluje na wzrost wartości aktywów - z różnych powodów (najprostszy to powszechna wiara polskich inwestorów w niechybny wzrost wartości nieruchomości w Polsce - na razie się to sprawdza ale kiedyś, jak wszystko, ta hossa się skończy). Spekulacja jest również z tego powodu, że nie ma wyceny codziennej wartości certyfikatów, zresztą nie ma takiej potrzeby bo wartość głównego składnika portfela funduszu, nieruchomości, nie zmienia się tak szybko. Ja np. nie rozumiem dlaczego ceny giełdowe amerykańskich REIT-ów są wyższe 4 razy od ich wartości księgowej - w porównaniu do amerykańskich inwestorów nasi nie są więc tak głupi (?). Czemu o tym nie pisze autor tych śmieszno/agresywnych artykułów ? Cenę giełdową arki wyższą o np. 20% od jej wyceny jestem w stanie przełknąć. W przypadku ceny wyższej np. o 50% (a tak było) - sprzedaję - ale to też jest spekulacja. Natomiast bardzo lubię artykuły p. Zalewskiego ośmieszające inne powszechne głupoty popełniane przez uczestników rynku, przede wszystkim analityków czyli takich głąbów w krawatach. Zgadzam się też z tezą, że nie ma na rynku analityków kumających rynek nieruchomości - wyceny np. echa jakie czytałem jakiś czas temu po prostu powalały mnie na glebę jednym rzutem - zero profesjonalizmu. Te głąby np. nie mają pojęcia o czymś takim jak stopa kapitalizacji - podstawowy alfabet analityka nieruchomości. Odpowiedz Link Zgłoś
grzzal Re: :) 06.04.07, 11:01 Ad 1. Po dokladnie takiej kwocie, jak sa wycenione aktywa. Bo sprzedajacym jest FUNDUSZ ad 2. NIe ma znaczenia, ze jest to fundusz nieruchmosci. Zmaczenie ma ze jest zamkniety. Czyli mozna kupic go - najpierw od Funduszu - po cenie "rzetelnej". A pozniej na wtornym, juz nie od Funduszu. Jak przy kazdej spekulacji na kazdym wtorynym rynku wtedy cena rzadzi popyt i podaż. Nie ma tu nic do rzeczy wycena, czy jest czesto czy rzadko. Jesli ktos na wtronym rynku zamierza kupic Investors i placic za niego 100 proc. wiecej bo wierzy w umiejetnosci zarzadzajcego to to zrobi. Tak samo w czasie krachu, jesli ludzie zaczna wyprzedawac i dostawac za te papiery 20-30 proc mniej tez ma do tego prawo 3. REIT - trzeba pewnie znac zasady wyceny. Czy sa wedlug cen nabycia, czy jaos indeksowane, czy nie. I to nie jest kwestia głupoty. Tak samo jak to, ze ktos placi za spolke informatyczna 10 razy wiecej niz jej wartosc ksiegowa. Wartosc ksiegowa jest daleka od AKTUALNEJ wyceny rynkowej i faktycznej wartosci (faktycznej czyli przy zbywaniu aktywow) Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: :) 05.04.07, 19:23 -nic dodać ,nic ująć. Jak się uspokoi (na dniach),warto bedzie wziąć parę papieru. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok ceny nieruchomosci 10.04.07, 19:10 Ceny nieruchomości biurowych i hotelowych oraz magazynów mogą rosnąć najszybciej 10.4.Warszawa (PAP) - Najlepsze perspektywy rozwoju na rynku nieruchomości mają segmenty: biurowy, magazynowy, hotelowy i użyteczności publicznej. W segmencie mieszkaniowym ceny mogą wzrastać, ale już nie w takim tempie jak dotychczas - wynika z raportu przygotowanego przez PricewaterhouseCoopers (PwC) we współpracy z kancelarią prawną Clifford Chance i firmą REAS Konsulting. "Należy oczekiwać większego zainteresowania rynkami dotychczas mniej dostrzeganymi przez inwestorów. Duży potencjał drzemie w rynku magazynowym, a także rynku hotelowym, na którym już pojawili się pierwsi inwestorzy oraz w dłuższej perspektywie w sektorze publicznym" - powiedział Brian O'Brien, partner w zespole ds. sektora nieruchomości w PwC, cytowany w raporcie. Według raportu, wrastający popyt na powierzchnie biurowe stymuluje rozwój tego rynku. "Bardzo dobre wyniki polskiej gospodarki i optymistyczne prognozy na najbliższe lata powodują, że zarówno firmy krajowe, jak i zagraniczne myślą o zwiększeniu skali swojej działalności w Polsce (...). To z kolei przekłada się na wzrost popytu na powierzchnie biurowe" - napisano w raporcie. Dodano, że ograniczona liczba dużych projektów może spowodować w krótkim okresie wzrost stawek czynszowych, zwłaszcza w centrum Warszawy. Natomiast w mniejszych miastach, jak np. Białystok, Jelenia Góra, Rybnik, Zielona Góra, budowane będą galerie handlowe, które obecnie znajdują się już w największych miastach Polski. Raport ocenia, że rośnie także popyt na obiekty magazynowe, dzięki dużej aktywności deweloperów oraz zainteresowaniu nowych graczy polskim rynkiem nieruchomości. "Na mapie Polski można wskazać pięć skupisk nowoczesnych magazynów i centrów logistycznych: Warszawę, Górny Śląsk, Wrocław, Poznań oraz tzw. +złoty trójkąt+ (obszar pomiędzy Łodzią, Piotrkowem Trybunalskim i Strykowem)" - napisano. "Przewiduje się, że w wyżej wymienionych lokalizacjach nadal będzie powstawać większość nowych magazynów, a do nich sukcesywnie dołączą Trójmiasto oraz relatywnie dobrze skomunikowane miasta wschodniej Polski" - dodano. Raport przewiduje, że w segmencie mieszkaniowym ceny mogą jeszcze wzrastać. "Wzrost kosztów budowy (cen materiałów budowlanych i siły roboczej) przy dzisiejszym niedoborze mieszkań na rynku nie wskazuje na stabilizację cen w najbliższym okresie, szczególnie w segmencie mieszkań najbardziej popularnych" - ocenia raport. Podwyżki cen mieszkań nie będą jednak już tak wysokie, jak wcześniej, zaś największe podwyżki są możliwe na terenach rozwijających się, gdzie do tej pory nieruchomości nie drożały w szybkim tempie. (PAP) Odpowiedz Link Zgłoś
tomaszko33 arka nieruchomości 22.05.07, 07:53 Arka nieruchomości ndala spada. teraz kosztuje ok 132 zł w lutym ok 162 zł Przecież w ciagu 5 miesięcy ceny nieruchomości strasznie poszły do góry Cos sie stało ?? Odpowiedz Link Zgłoś
prenditore Re: arka nieruchomości 22.05.07, 08:23 Ceny nieruchomości idą w górę, ale w górę idą też ceny materiałów i robocizny. Jeśli jakaś firma podpisała umowę rok, albo dwa lata temu i nie wynegocjowała nowych stawek, to dopłaci do interesu. Spirala się nakręca. Odpowiedz Link Zgłoś
stefekmaly Re: arka nieruchomości 22.05.07, 08:36 Bez przesady. Arka kupowała nieruchomości dość dawno temu. Owszem, koszty budowy wzrosły ale swoje skasują. A spada bo za bardzo poszła do góry. Ten fundusz jeszcze da zarobić. Ja w to wchodzę (w inne fundusze nieruchomości też). Mi się nie spieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
siurak20 Re: arka nieruchomości 22.05.07, 10:35 cena jednostek bph jest od dluzszego czasu ok 5-10% wyzsza niz ich wycena. Arka jeszcze niedawno miala bonus ok 20%. Ja rozumiem ze dla wielu arka to mercedes a bph polonez jednak te bonusy powinny sie troche do siebie zblizyc no i moglo albo wzrosnac bph albo spasc arka. Arka spadla i trzeba czekac na kolejne zainteresowanie tymi funduszami. Odpowiedz Link Zgłoś
grzzal komentarz po pewnym czasie 29.05.07, 12:00 zdystansem.salon24.pl/17052,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: komentarz po pewnym czasie 29.05.07, 21:24 grzzal napisał: > zdystansem.salon24.pl/17052,index.html Panie Grzegorzu : - na allegro nie handluje sie obligacjami.... - ale ciagle mam nadzieję na tego winyla. Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: komentarz po pewnym czasie 29.05.07, 21:58 chyba swistaki co sa przedwojenymi obligacjami Odpowiedz Link Zgłoś
grzzal a jednak bede sie upieral 29.05.07, 23:04 ze jest rynek obligacji na allegro zdystansem.salon24.pl/16190,index.html Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: a jednak bede sie upieral 29.05.07, 23:11 ma Pan racje,ale to chodzi o obligacje przedwojenne-wszystko zalezy kiedy cos jest kupowane i sprzedawane-tak zawane informacja w postaci info-dla obligacji bylo orzeczenie trybunalu Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: a jednak bede sie upieral 28.06.07, 11:31 grzzal napisał: > ze jest rynek obligacji na allegro Przepraszam ale to nie jest rynek... - obród 3 zabytkowymi papierami nie tworzy trendu. Podstawowym wykładnikem uwiarygodniajacym trend są obroty. Wiadomo że dla celów statystycznych można tak założyć ( ale daleko bedzie do realiów) Prędzej nazwałbym to łańcuszkiem sw. antoniego gdzie paru spryciarzy wykorzystując pogłoski obraca pomiedzy sobą kilkoma walorami do czasu aż znajdzie się ktoś kogo przerolują. Przypominam Panu tezy jakie Pan głosił na temat spekulacji na ARFN12. Może i było tam trochę tej spekulacji (jak to na giełdzie). Ale obrót 3 zabytkowymi papierami to już jest megaspekulacja. Nie namówi mnie Pan do zakupu tych walorów , choć widzę że według wykresu zbliża się dobry moment do zakupu (zjazd z 1433 na 399 i hamowanie spadków- ile to jest zniesienia fibbonacciego / bo nie chce mi się liczyć ?) Mimo wszystko pomysł na artykuł może być dobry . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 29.05.07, 20:01 nie sadzilem ze temat az tak sie rozkreci, ale zakup tych jednostek najlepiej dal mi odczuc ze " gielda to nie je bajka " Odpowiedz Link Zgłoś
plessok Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 29.05.07, 21:57 cze.wlasnie ostatnio sie zastanawialem co u ciebie-czyli jak tu postowales to wszystko gra-musisz jeszcze poczekac-ma nadzieje ze dajesz rade... Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: Arka FRN12 - jakis powod takiego spadku ? 30.05.07, 01:30 witam, mysle ze dam rade choc szkoda zamrozonej kasy a jest jej nie malo. Ale coz jestem uparty i zaangazowanie jest coraz wieksze choc to juz hazard na wysoka skale. Pozyjemy zobaczymy, oby nastepna wycena byla ciut wyzsza -) Odpowiedz Link Zgłoś
grzzal zbliza sie koniec kwartalu 28.06.07, 09:21 wiec uparcie bede przypominal ten wątek, zeby pokazac jak inwestorzy tworzą sobie swoj wlasny swiat złudzen. Racjonalne argumenty, majace wyjasnic dlaczego rosnie, niestety przegrywaja ze zwykla rzeczywistoscia rynkową. Na jednym z for, jakis inwestor od wielu miesiecy niemal dzien w dzien podaje racjonalne i logiczne argumenty (jego zdaniem) podtrzymujace wiare w inwestycje w jedna spolke - ktora po duzym spoadku stoi juz od dluzszego czasu. On nie wierzy w to co widzi. Wierzy w swoje wlasne złudzenia Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: zbliza sie koniec kwartalu 28.06.07, 11:14 P. Grzegorzu : ,,Gorbiego szkoda" na królika doświadczalnego. - to mimo wszystko jest porządny chłopak. Odpowiedz Link Zgłoś
zawodowiec4 Re: zbliza sie koniec kwartalu 28.06.07, 11:23 arka nieruchomości - od pierwszego notowania (sierpień 2004 czyli prawie 3 lata) zwrot 36% czyli około 11% rocznie bph nieruchomości (wrzesień 2005 czyli prawie 2 lata) zwrot 10% czyli około 5% rocznie. Czy mamy więc hossę na rynku nieruchomości ? A może z tymi funduszami jest cos nie tak ? A może wzrost wartości dopiero pokażą ? A może coś innego ? Tak na oko (na oko bo wycena niedługo) to może te fundusze są juz wycenione fair; być może wahadło sentymentu za bardzo poszło w drugą mańkę - za dużo pesymizmu ? Bardzo ciekaw jestem wycen półrocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
radiotrwam Re: zbliza sie koniec kwartalu 28.06.07, 11:38 Też uważam że poziom cenowy jest bardzo atrakcyjny. -jeśli zauważę chociaż minimalny wzrost obrotów to natychmiast kupuję. To co jest w tej chwili najgorsze to że odpieli lokomotywę i usadzili na bocznym torze(ale nie na długo) Odpowiedz Link Zgłoś
olesss Re: zbliza sie koniec kwartalu 03.07.07, 11:48 jest nowa wycena www.arka.pl/11944/ Odpowiedz Link Zgłoś
jozwikubezpieczenia Re: zbliza sie koniec kwartalu 18.07.07, 15:37 Mam pewne obawy że fundusze zamknięte to nie do końca jest rynkowy pomysł. Oczywiście zakładając działanie funduszu, które zmaksymalizuje zyski to jest OK. Natomiast w innym przypadku kupujący jednostki zrobił swoje. Fundusz zamknięty, co z tewgo że na giełdzie, ktoś kupi , sprzeda. Nie ma konkurencji (fundusz zamknięty). Nie są one specjalnie reklamowane i widoczne tak jak otwarte. Koszty można robić, integracje, nowe auta, uzasadnione wydatki, bajka, nie walczymy przecież o nowych (f. zamknięty) itp , aby z głową. A co na końcu, a kto to wie. Być może im gorzej, tym lepiej dla zarządzających. Wasze opinie? Odpowiedz Link Zgłoś
rrj Re: zbliza sie koniec kwartalu 09.10.07, 17:05 Podciągam wątek, bo tym razem kwartał był łaskawy dla posiadaczy ArkiFRN12 arka.pl/11944 Wzrost wartości aktywów na jeden certyfikat o 14 zł, czyli ponad 10%. Czy i tym razem ulegliśmy złudzeniu? :) Odpowiedz Link Zgłoś