b-a-g-a 07.04.22, 01:00 Próbuję jak wyjdzie wklejanie zdjęcia na forum prywatnym. Możecie też sobie tu ćwiczyć. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baga Re: Próba zdjęciowa 13.10.22, 16:29 baga napisała: > I to: > Tekst > linku A, to już nie o to chodzi Ok, ale tamto mi pasuje. Chodzi o to, żeby nie wklejać zdjęć wielokrotnie. Chociaż nie wiem czy to ma jakieś znaczenie? Odpowiedz Link
chris.w2 Re: Próba zdjęciowa 09.04.22, 20:23 wklejone z funkcji 'Linki do zdjęcia'. Ciekawe, czy zdjęcie zostanie po zamknięciu fotoforum, czy pozostanie tylko link zdjęcia? bulwar 'Qawra Coast Road', widok sprzed hotelu 'Seashells Resort at Suncrest Hotel', Qawra Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Próba zdjęciowa 16.01.23, 19:48 > wklejone z funkcji 'Linki do zdjęcia'. Ciekawe, czy zdjęcie zostanie po zamknięciu fotoforum, > czy pozostanie tylko link zdjęcia? (wpis z 9.04.22, 20:23) kot-peter napisał(a): > Rzeczywiście, ciekawe o dziwo (dla mnie), pozostało Odpowiedz Link
baga Re: Próba zdjęciowa 17.01.23, 00:25 chris.w5 napisał: > o dziwo (dla mnie), pozostało Czyli nasze zdjęcia nadal na serwerze są! Gdybyśmy tylko znali ich adresy, moglibyśmy ich nadal używać? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Próba zdjęciowa 17.01.23, 09:27 baga napisała: > Czyli nasze zdjęcia nadal na serwerze są! Nie - są zdjęcia wklejane na forum.gazeta.pl przez ZDJĘCIE. Zdjęcia z Fotoforum były stopniowo usuwane i chyba już żadnego nie ma. Jakby co, pobrane wcześniej są u mnie, ale nie bardzo jak jest je udostępnić. Odpowiedz Link
baga Re: Próba zdjęciowa 26.01.23, 03:16 wariant_b napisał: > Nie - są zdjęcia wklejane na forum.gazeta.pl przez ZDJĘCIE. Zgadza się. Niesłusznie zasugerowałam się słowem "fotoforum" w adresie. Ale jednak adres trochę odmienny. To było zdjęcie wklejone przez forum. Zdjęcie np jokerki podlinkowane z FF, zniknęło z postu. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Próba zdjęciowa 26.01.23, 13:56 Adresem fotoforum zasugerowałaś się słusznie - składowisko wygląda na to samo, ale usunięte zostały, zapewne za pomocą skryptów, zdjęcia umieszczone przez FF, a pozostawione zostały zdjęcia i miniatury umieszczone przez "ZDJĘCIE" z forum. Kartoteki w zasobie fotoforum.gazeta.pl/photo tworzone są dla poszczególnych użytkowników, a twoja to /photo/5/ub/te/hqdy/ dla loginu "baga", /photo/5/ub/te/qjyp dla "b.a.g.a" czy /photo/4/nj/nf/pfrs dla "b-a-g-a". Różnica jest taka, że nie są przechowywane oryginały zdjęć, a zdjęcie jest pomniejszane do rozmiarów podglądowych, czyli maksymalnie dla proporcji 4:3 do wymiaru 750x562px. Jeśli jedną z przyczyn likwidacji FF miał być brak miejsca na dysku, wystarczyło usunąć oryginały zdjęć w wyższych rozdzielczościach, które stanowiły ponad 80% objętości. Odpowiedz Link
baga Re: Próba zdjęciowa 26.01.23, 19:07 wariant_b napisał: > Jeśli jedną z przyczyn likwidacji FF miał być brak miejsca na dysku, wystarczyło usunąć > oryginały zdjęć w wyższych rozdzielczościach, które stanowiły ponad 80% objętości. Nie sądzę by to było powodem. Już od dawna mieliśmy sygnały, że obecna obsługa techniczna nie radzi sobie z oprogramowaniem FF. Zapewne stare kadry odeszły, a nowi nie umieli tego obsługiwać, już nie mówiąc o wprowadzaniu jakichś zmian. Wygodniej było wszystko skasować. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Próba zdjęciowa 12.04.22, 22:25 zamek Schloß Charlottenburg, Berlin (Charlottenburg) Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Próba zdjęciowa 12.04.22, 18:49 Myślicie, że zdjecia zikną razem z Fotoforum? Odpowiedz Link
kot_pettter Re: Próba zdjęciowa 12.04.22, 22:32 kobalt_x napisała: > Myślicie, że zdjecia zikną razem z Fotoforum? Jeszcze tego nie wiemy, próbujemy się dopytać. Odpowiedz Link
adam.eu Re: Próba zdjęciowa 19.04.22, 18:02 kot_pettter napisał(a): > kobalt_x napisała: > > > Myślicie, że zdjecia zikną razem z Fotoforum? > > Jeszcze tego nie wiemy, próbujemy się dopytać. Na dzień dzisiejszy tak na oko, to wydaje mi się, że zdjęcia dodane bezpośrednio z dysku po likwidacji fotoforum zostaną się, natomiast te linkowane z fotoforum znikną. Ale warto się dopytać. Odpowiedz Link
can.x Re: Próba zdjęciowa 20.04.22, 13:51 Jadźka, pomóc Ci? Nie, dam se radę. Jak chcesz to Ci pomogę. Nie trzeba. No to Ci pomogę... Sami Swoi 😜 Odpowiedz Link
adam.eu Re: Próba zdjęciowa 19.04.22, 17:10 Próba wklejenia zdjęcia bezpośrednio z dysku komputera. Zdjęcie przedstawia ślad na śniegu pozostawiany przez niedźwiedzia. Odpowiedz Link
adam.eu Re: Próba zdjęciowa 19.04.22, 17:21 Teraz spróbuje w jednym poście dodać dwa zdjęcia. Pierwsze zdjęcie, to ślad na śniegu łapy niedźwiedzia. Drugie, to szczyt Chopok 2024 m npm. w Tatrach Niżnych. Obydwa zdjęcia pobrane z dysku. Odpowiedz Link
adam.eu Re: Próba zdjęciowa 19.04.22, 17:34 Dwa zdjęcia z mojej galerii: 1. Żmija zygzakowata 2. Przełom Dunajca widok z Sokolicy Metoda, pokaż oryginał i kopiowanie i wklejanie adresu zdjęcia Odpowiedz Link
adam.eu Re: Próba zdjęciowa 19.04.22, 17:58 A teraz trzy zdjęcia z dysku komputera. 1. Howerla 2061 m npm. najwyższy szczyt Ukrainy 2 . Chopok szczyt w Tatrach Niżnych na Słowacji 3, Jeden z wodospadów w Dolinie Zimnej Wody w Tatrach Niżnych. I tu ciekawostka. Duże wyświetla jedno zdjęcie, a pod spodem pozostałe miniaturki. Kliknięcie w miniaturkę powodu wyświetlenie jej jako zdjęcia, a poprzednie widać jako miniaturkę. Na podstawie obserwacji wysnuwam wniosek: To zwykłe forum doskonale nadaje się do zagadek, do konkursów, można też przedstawiać watki tematyczne. Nie można zakładać i modyfikować galerii oraz pisać komentarze pod zdjęciem. Odpowiedz Link
adam.eu Test zdjęcia pionowego 04.05.22, 21:28 U Kota w zagadkach pionowe zdjęcie wydaje mi się okrojone. Ciekawe, jak to wyjdzie. Odpowiedz Link
adam.eu Re: Test zdjęcia pionowego 04.05.22, 21:32 adam.eu napisał: > U Kota w zagadkach pionowe zdjęcie wydaje mi się okrojone. Ciekawe, jak to wy > jdzie. Odpowiedz Link
adam.eu Re: Test zdjęcia pionowego 04.05.22, 21:34 Olbrzymia wada, zmniejsza zdjęcia pionowe Odpowiedz Link
kot.peter Re: Test zdjęcia pionowego 04.05.22, 23:34 adam.eu napisał: > > U Kota w zagadkach pionowe zdjęcie wydaje mi się okrojone. Ciekawe, jak > to wyjdzie. Okrojone? Nie wiem. Ale pionowe zdjęcia przewracały się zawsze. Odpowiedz Link
adam.eu Re: Test zdjęcia pionowego 05.05.22, 07:47 kot.peter napisała: > Okrojone? Nie wiem. Ale pionowe zdjęcia przewracały się zawsze. Mam na myśli wielkość takiego samego zdjęcia wklejonego w konfiguracji pionowej i poziomej. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Test zdjęcia pionowego 05.05.22, 11:31 adam.eu napisał: > kot.peter napisała: > > Okrojone? Nie wiem. Ale pionowe zdjęcia przewracały się zawsze. > Mam na myśli wielkość takiego samego zdjęcia wklejonego w konfiguracji pionowej > i poziomej. Rozumiem. Trzeba będzie zadawać zagadki wyłącznie poziome. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Test zdjęcia pionowego 05.05.22, 12:48 kot.peter napisała: > Rozumiem. Trzeba będzie zadawać zagadki wyłącznie poziome. Na razie chyba tak, jeśli korzystamy ze ZDJĘCIA. Wymiary obrazka poziomego to 750 x 562 px, pionowego 375 x 500 px. Niestety ten X na końcu nazwy nie oznacza teraz oryginału jak w Fotoforum, a obrazek po konwersji do rozmiarów przewidzianych dla forum.gazeta.pl Oryginały (lub sensowne pomniejszenia) można próbować wklejać linkiem do jakiegoś zewnętrznego magazynu zdjęć, zresztą ten czasem również dokonuje pomniejszenia obrazu dla celów prezentacyjnych. Odpowiedz Link
adam.eu Wnioski przy wklejaniu większej ilości zdjęć. 19.04.22, 18:48 Przy wklejaniu więcej niż jednego zdjęcia z dysku w widoku "Rozwiń dyskusję" Tylko pierwsze zdjęcie jest ostre. Drugie i kolejne są rozmazane. Przy rozwijaniu pojedynczych postów tego problemu nie ma, ale jako duże jest widoczne tylko aktualnie oglądane zdjęcie, a pozostałe są widoczne w formie miniaturek. Chyba że o czymś nie wiem. Odpowiedz Link
b-a-g-a Re: Wnioski przy wklejaniu większej ilości zdjęć. 20.04.22, 12:51 Świetne wnioski. Dzięki za przetrenowanie tych możliwości. Z tego widać, że można tu realizować się podobnie jak na FF Odpowiedz Link
b-a-g-a Re: Wnioski przy wklejaniu większej ilości zdjęć. 20.04.22, 12:53 To ja jeszcze sobie wypróbuję sama Odpowiedz Link
wariant_b Re: Wnioski przy wklejaniu większej ilości zdjęć. 20.04.22, 21:43 b-a-g-a napisała: > Świetne wnioski. Dzięki za przetrenowanie tych możliwości. Z tego widać, że można > tu realizować się podobnie jak na FF A nawet bezpieczniej, bo strona zawiera rzeczywiste adresy do wszystkich zdjęć i ich miniaturek. A przy okazji - oczywiście dalej korzysta ze składnicy zdjęć na FotoForum. To twój obrazek: fotoforum.gazeta.pl/photo/4/nj/nf/pfrs/QqBrfUn4rXaEstdjX.jpg Dalej nie wiem do końca, co miał na myśli bagienny mówiąc o zamknięciu FotoForum. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Próba zdjęciowa 04.05.22, 23:21 Sozialgericht, Sąd Społeczny, przy Berliner Straße, Potsdam (Brandenburg) Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Próba zdjęciowa 05.05.22, 21:04 Wrzucam zdjęcie pionowe, które było na FF. Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Próba zdjęciowa 05.05.22, 21:13 Faktycznie po powiększeniu nie ma jakości, bo zdjęcie zostało za bardzo zmniejszone. Pozostaje wrzucać poziome. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Próba zdjęciowa 09.05.22, 21:08 Zdjęcie z dysku google drive.google.com/file/d/175hQJnGl4uCsfgGosJPdsR7vAJtUS9s5/preview I z dysku komputera Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Próba zdjęciowa 09.05.22, 21:43 Sprawdziłam parę opcji wstawiania zdjęć na forum gazety. Optymalna, bez tworzenia nowego forum na innym serwerze jest z wykorzystaniem opcji "zdjęcia" i własnego dysku google (innej chmury nie sprawdzałam). W wątku umieszczamy tekst i zdjęcie z komputera. Wcześniej to samo zdjęcie należy przesłać do chmury. Pod tekstem wstawiamy link do chmury, np. drive.google.com/file/d/175hQJnGl4uCsfgGosJPdsR7vAJtUS9s5/preview Forumowicze widzą tekst i stosunkowo małe zdjęcie. Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczegółami może kliknąć na link i powiększając obejrzeć zdjęcie w takim rozmiarze, jak umieścił je piszący. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Próba zdjęciowa 10.05.22, 21:34 wedrowiec2 napisała: > wstawiamy link do chmury, np. drive.google.com/file/d/175hQJnGl4uCsfgGosJPdsR7vAJtUS9s5/preview gdzie znajdę ten link? znalazłem link drive.google.com/file/d/11wsUjEG3FxeKO2uBf02KyCnNtBaKbpOJ/view?usp=sharing, który nie pokazuje zdjęcia tak, jak u Ciebie Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Próba zdjęciowa 10.05.22, 22:28 Nie pamiętam, jak pobrałam ten link. Niedzielę spędziłam prowadząc samochód i wczoraj byłam jeszcze bardzo zmęczona. Jutro pomyślę Jeżeli chcesz by zdjęcie wyświetlało się tak, jak moje, to w linku zamień końcówkę view?usp=sharing na preview drive.google.com/file/d/11wsUjEG3FxeKO2uBf02KyCnNtBaKbpOJ/view?usp=sharing drive.google.com/file/d/11wsUjEG3FxeKO2uBf02KyCnNtBaKbpOJ/preview Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Próba zdjęciowa 10.05.22, 22:30 I aktywne linki drive.google.com/file/d/11wsUjEG3FxeKO2uBf02KyCnNtBaKbpOJ/view drive.google.com/file/d/11wsUjEG3FxeKO2uBf02KyCnNtBaKbpOJ/preview Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Próba zdjęciowa 10.05.22, 22:55 wedrowiec2, dziękuję, view/preview, samemu na to nie wpadłbym Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Próba zdjęciowa 09.05.22, 21:40 wedrowiec2 napisała: > Zdjęcie z dysku google I z dysku komputera stwierdziłem też na przykładzie moich zdjęć, że zdjęcia zamieszczone z dysku komputera są trochę rozmazane i gorszej jakości niż oryginały Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Próba zdjęciowa 09.05.22, 21:49 chris.w5 napisał: > stwierdziłem też na przykładzie moich zdjęć, że zdjęcia zamieszczone z dysku ko > mputera są trochę rozmazane i gorszej jakości niż oryginały Ale są lepsze, niż wstawiane za pomocą opcji "zdjęcia". Tworzenie całkiem nowego forum może być związane z problemami. Znajome forum ornitologiczne własnie doświadczyło takiej sytuacji. Właściciel serwera stracił płynność finansową www.facebook.com/AngryBytesPL/ Hosting zmniejsza zdjęcia a porządne opcje są płatne. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Próba zdjęciowa 09.05.22, 23:06 Korekta. Tak Chris, masz rację. Żle odczytałam Twój wpis. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Próba zdjęciowa 09.05.22, 23:37 wedrowiec2 napisała: > chris.w5 napisał: > > > stwierdziłem też na przykładzie moich zdjęć, że zdjęcia zamieszczone z dysku komputera są trochę rozmazane i > > gorszej jakości niż oryginały > Ale są lepsze, niż wstawiane za pomocą opcji "zdjęcia". Owszem, ale Bagienny napisał, że zdjęcia linkowane znikną po 30 listopada, a wklejane bezpośrednio zostaną. Czyli znajdujemy się między Scyllą a Charybdą. Mówiąc po polsku, jak nie stanąć, tak d.pa z tyłu. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Próba zdjęciowa 09.05.22, 23:42 Znikną zdjęcia linkowane ze starego fotoforum, a nie z innych serwerów. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Próba zdjęciowa 10.05.22, 00:10 no to linkuję zdjęcie z innego serwera (Dla sentymentalnych). Zobaczymy, czy zostanie po 30 listopada? miasto Hvar na wyspie Hvar Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Próba zdjęciowa 10.05.22, 00:28 Zdjęcie zniknie😔 Linkujesz obraz z serwera Gazety. Niestety, tak działa wayback machine, ktora archiwizuje sam kod HTML, ale nie obrazy. Te są pobierane ze stron źródłowych. Tako rzecze wikipedia. Inne serwery, to np. fotosik, zapodaj, iv, imgbb itd. Kiedyś tinypic, imageshack. Odpowiedz Link
chris.w5 Re: Próba zdjęciowa 10.05.22, 00:59 no to teraz linkuję z serwera zapodaj, powinno zostać deptak Wilmersdorfer Straße, Berlin (Charlottenburg) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Próba zdjęciowa 10.05.22, 10:17 chris.w5 napisał: > no to teraz linkuję z serwera zapodaj, powinno zostać > Zdjęcie zniknie za trzy miesiące. Tylko płatny dostęp gwarantuje dłuższe przechowywanie zdjęć na serwerze. zapodaj.net/faq.html Odpowiedz Link
kobalt_x Re: Próba zdjęciowa 29.07.22, 23:16 Pierwsze zdjęcia w ostatnim wątku fotozagadki mają format 1400x1050 a ostatnie zdjęcie w wątku to 1300 x975. Jakość zadowalająca. Format zdjęcia trochę większy w niż FF. Kontrast wyższy niż na FF, bo FF podbijało kontrast zdjęcia i zbyt duże podkręcenie nie było potrzebne. Tu trzeba pociągnąć kontrast/nasycenie wyżej. Ile tego kontrastu to już zależy od programu. Czyli trochę poeksperymentować. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Próba zdjęciowa 30.07.22, 11:38 kobalt_x napisała: > Pierwsze zdjęcia w ostatnim wątku fotozagadki mają format 1400x1050 a ostatnie > zdjęcie w wątku to 1300 x975. Jakość zadowalająca. Format zdjęcia trochę większ > y w niż FF. Kontrast wyższy niż na FF, bo FF podbijało kontrast zdjęcia i zbyt > duże podkręcenie nie było potrzebne. Tu trzeba pociągnąć kontrast/nasycenie wyż > ej. Ile tego kontrastu to już zależy od programu. Czyli trochę poeksperymentowa > ć. To cenne informacje, zwłaszcza że już naprawdę niedługo założymy nowe Nekro. Wielkie dzięki! Odpowiedz Link
negres Re: Próba zdjęciowa 02.10.22, 16:22 Negres pozdrawia z jesiennych kresów, miło być z wami. Odpowiedz Link
kot.peter Negres 02.10.22, 21:01 negres napisała: > Negres pozdrawia z jesiennych kresów, miło być z wami. Nam też jest miło, zapraszamy częściej. Tu i na nowe Świątynie: forum.gazeta.pl/forum/f,275910,Swiatynie_i_nekropolie_foto.html A kto będzie nosił te korale? Odpowiedz Link
negres Re: Negres 03.10.22, 12:49 Jako pierwsza masz prawo wyboru Trochę powiszą w ogrodzie , może pani jesień dorzuci jeszcze trochę swoich barw , może jakieś ptaszki zasmakują. Czyż nie piękna ta nasza jesień? Odpowiedz Link
kot.peter Re: Negres 03.10.22, 17:52 negres napisała: > Jako pierwsza masz prawo wyboru Głogu nie jadam, więc poproszę winogrona. > Trochę powiszą w ogrodzie , może pani jesień dorzuci jeszcze trochę swoich barw , może jakieś ptaszki > zasmakują. Fajnie, że dbasz o ptaszki, i że masz w okolicy fajne ptaszki. Ja głównie bronię się przed zasrańcami - gołębiami. > Czyż nie piękna ta nasza jesień? Howgh! Odpowiedz Link
baga Jak najlepiej wklejać zdjęcia? 13.10.22, 16:33 Aha, czyli nie musi być zdjęcie na fotoforum gazety. Więc lepiej żeby tak wklejać, bo ludzie wtedy nie będą musieli klikać i przenosić się na inny serwer. Będą widzieli zdjęcie od razu. Więc jeśli ktoś mnie tutaj czyta, to prośba, żeby używać opcji "Zdjęcie -> wklej adres zdjęcia" zamiast funkcji "URL" Odpowiedz Link
kot.peter Re: Próba zdjęciowa 13.10.22, 16:49 baga napisała: > A to? Ślicznie! Ale te owieczki chyba nie na Nekro? Odpowiedz Link
baga Jakość zdjęć 16.01.23, 17:08 Chyba doszłam do pewnego wniosku co do jakości wyświetlania zdjęć. Chyba kiedyś ktoś ubolewał nad tym, że zdjęcia wychodzą niewyraźne. Całkiem przypadkiem odkryłam, że takie niedogodności wychodzą, gdy wklejamy zdjęcie dużych rozmiarów. Tu nie jest tak jak na FF, że można sobie miniaturkę z postu rozwinąć i zobaczyć całe zdjęcie w oryginalnej jakości. Tu zdjęcie jest zmniejszane i na dodatek niezbyt korzystnie. Dlatego warto jest przed wklejeniem zmniejszyć je swoim programem i dopiero takie pomniejszone wkleić. Wtedy forum już przy nim tak bardzo nie majstruje i jest wyświetlane w miarę dobrze. Dla przykładu wrzucam 2 zdjęcia. Pierwsze wielkości 1500x2000, a drugie 600x800. Widzicie różnicę? Odpowiedz Link
wariant_b Re: Jakość zdjęć 17.01.23, 09:43 baga napisała: > Pierwsze wielkości 1500x2000, a drugie 600x800. Widzicie różnicę? Owszem, widać że algorytm zawiódł przy pomniejszaniu dużych zdjęć. Być może dlatego, że pomniejszane były do rozmiaru 375x500, czyli dokładnie 16-krotnie. Nie powiem tego kategorycznie, ale w czasach sprzed aparatów cyfrowych, kiedy zdjęcia do publikacji były skanowane, sugerowano unikanie całkowitych współczynników z uwagi na ryzyko pogorszenia jakości (artefakty). Być może jest tak nadal. Odpowiedz Link
kot.peter Re: Jakość zdjęć 17.01.23, 12:03 baga napisała: > Dla przykładu wrzucam 2 zdjęcia. Pierwsze wielkości 1500x2000, a drugie 600x800 > . Widzicie różnicę? Ja z przyzwyczajenia od początku zmniejszam zdjęcia, choć nie aż tak bardzo. Do 1024x683. Odpowiedz Link
wariant_b Re: Jakość zdjęć 17.01.23, 13:06 kot.peter napisała: > Ja z przyzwyczajenia od początku zmniejszam zdjęcia, choć nie aż tak bardzo. Do 1024x683. Na serwerze będą automatycznie pomniejszone do rozmiaru 750x500 (proporcje 3:2). Typowe zdjęcia cyfrowe (proporcje 4:3) są pomniejszane do rozmiaru 750x562. Natomiast zdjęcia portretowe (pionowe) są pomniejszane do wysokości 500 px. W widoku "drzewko" wcięcia mogą spowodować dalsze pomniejszenie zdjęcia przez samą przeglądarkę stosownie do szerokości obszaru. Odpowiedz Link