Dodaj do ulubionych

Co będzie po 4 maja

21.04.22, 18:02
Pytamy wszyscy - czy zdjęcia, które teraz zamieszczamy w portalu GW, na zwykłych forach, też znikną, skoro znikną nasze galerie, gdzie - ciekawostka - te nowe zdjęcia trafiają?
Oczywiście 4 maja się przekonamy.
Ale fajnie byłoby wiedzieć wcześniej.
Zadałam pytanie na Fo FF, ale ostatnio wszędzie mnie kasują* i jeszcze jeden post, a mogę dostać bana. sad
Więc proszę o wsparcie.

*Życzyłam tylko Adminom, żeby się udławili jajkiem w Wielkanoc. Nie sądziłam, że to groźba karalna. A wkurzone koty nie chowają pazurków.
Obserwuj wątek
    • b-a-g-a Re: Co będzie po 4 maja 21.04.22, 19:41
      Chyba trzeba by było napisać o tym na FoF, bo tutaj chyba nikt nie zagląda. Albo może napisać na Berdyczów? Komuś podobno nawet odpisali?
      • kot_pettter Re: Co będzie po 4 maja 21.04.22, 22:00
        b-a-g-a napisała:

> Chyba trzeba by było napisać o tym na FoF.
        Napisałam na FoFF. Pomyślałam, że może ktoś z Was wie.

>Albo może napisać na Berdyczów? Komuś podobno nawet odpisali?
        Podobno ktoś widział Yeti.

• b-a-g-a Re: Co będzie po 4 maja 23.04.22, 16:52
          Napisałam na FoF, bo na FoFF zagląda tylko bagienny, a on może nie znaleźć odpowiedniego schematu na tak skomplikowanie postawione pytanie. Zresztą po 4 maja FoFF zapewne też zniknie. Zastanawiam się czy nie napisać na pocztę. Ktoś tam pisał i dostał odpowiedź. Zgłaszać się kto to był? Chyba Orka!
          • kot-peter Re: Co będzie po 4 maja 24.04.22, 00:38
            Najgorsze jest to, że 4 maja nic się nie wyjaśni. Jak słusznie przypomniał na FoFF Adam, nasze galerie będą istnieć do 30 listopada.
            Więc jeśli admini nam nie odpowiedzą - zakładając, że powiedzą prawdę lub że prawda dzisiejsza się nie zmieni - "inwestowanie" fora prywatne jest ryzykowne.
            • b-a-g-a Re: Co będzie po 4 maja 24.04.22, 01:01
              To, że zdjęcia będą istnieć w bazie Gazety nie znaczy, że będziemy mieć tam swoją galerię. Jeśli FF zostanie zamknięte, to znaczy (prawdopodobnie, bo właśnie to chciałabym wyjaśnić) że zostaną wyłączone wszystkie fotoforumowe narzędzia. Nie będzie więc można sobie wejść na stronę FF i tam przeglądać zdjęć. Po tagach, po użytkownikach, po tytułach. Jedyne co będzie możliwe to ściągnięcie swoich zdjęć (ta funkcja z poziomu profilu użytkownika będzie działać). Ale myślę, że jeśli będziemy znać konkretny adres konkretnego zdjęcia, to będziemy mogli sobie je obejrzeć, ewentualnie zapisać. Ale nie będzie szansy na szukanie, przeglądanie itp. Tak myślę, ale chciałabym się upewnić.
              I teraz: jeśli te zdjęcia fizycznie nie zostaną usunięte, to zawsze będziemy mogli je oglądać i linkować (pod warunkiem znajomości ich adresów). A adresy chyba zapisywał wariant w swojej bazie?
              • wariant_b Re: Co będzie po 4 maja 24.04.22, 19:55
                b-a-g-a napisała:

> I teraz: jeśli te zdjęcia fizycznie nie zostaną usunięte, to zawsze będziemy mogli je oglądać
                > i linkować (pod warunkiem znajomości ich adresów).
                > A adresy chyba zapisywał wariant w swojej bazie?

Niestety, nie mam adresów zdjęć - ustalał je dopiero skrypt w javie po załadowaniu strony.
                Mamy adresy zdjęć (oraz same zdjęcia) jeśli zapisywaliśmy sobie strony wątków.
                Będę dopiero próbował rozwikłać sposób adresowania i dojść do rzeczywistych adresów zdjęć.
                Mamy zgromadzone wszystkie teksty z forów FF i dla uniknięcia ew. braków będą pobierane
                raz jeszcze, a adresy zdjęć są w formie, która dopiero wymaga rozwikłania - jak poniżej:

askForThreadPostThumbnails('kot.peterr', 114966605, 1110, true)

gdzie mamy autora zdjęcia, ID postu, numer forum i informację, czy duże zdjęcie, czy miniaturka,
                ale nie kojarzy mi się to z żadnym układem galerii zdjęć.

Stosowany na stronach forum.gazeta.pl sposób umieszczania zdjęć zawiera ich rzeczywiste adresy,
                to co było używane na stronach forów FF nie zawierało adresów i zdjęcia były uzupełniane potem.
                • b-a-g-a Re: Co będzie po 4 maja 25.04.22, 01:28
                  Powtórzę, co napisałam w wątku INFO. Co udało mi się zaobserwować. Zdjęcia mają kilka adresów:
                  1. Adres w galerii użytkownika, np: fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4048711,4,2,508,b-a-g-a,Lubowice.html
                  2. Adres na FF: np fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/4299042,1,33,1110,Obraz-pedzla-Michelangelo-Merisi-da-Caravaggio-przedstawia-sciecie.html
                  3. Adres fizyczny zdjęcia, który można uzyskać po kliknięciu "Pokaż oryginał"
                  fotoforum.gazeta.pl/photo/8/cb/th/a6ye/RgmlNyR6h30W4dzVaX.jpg
                  Prawdopodobnie właśnie tym się różnią zdjęcia wklejane przez FF od zdjęć wklejanych na Forum, że te drugie mają tylko ten bezpośredni adres, a nie są wyświetlane z całą otoczką (komentarze, menu), którą robi już oprogramowanie FF.
                  Niestety, jak sprawdziłam, na pobranych przez nas ręcznie materiałach figuruje ten pierwszy adres.
                  A przypuszczam, że jeśli nawet baza zdjęć nie zginie, to będzie nam potrzebny ten drugi adres, a nie ten pierwszy.
                  • kot-peter Re: Co będzie po 4 maja 25.04.22, 16:47
                    Odezwała się Kasia.
                    fotoforum.gazeta.pl/72,2,999,173405663,173516125.html

Streszczam:
                    Kasia: Zdjęcia dodane na forum nie znikną.
                    Kot: Po 30 listopada też?
                    Kasia: Też.

Czy możemy w to wierzyć?
                    • b-a-g-a Re: Co będzie po 4 maja 25.04.22, 22:33
                      kot-peter napisał(a):

> Kasia: Zdjęcia dodane na forum nie znikną.
                      > Kot: Po 30 listopada też?
                      > Kasia: Też.

Bardzo wyczerpująca odpowiedź na nasze szczegółowe zapytanie tongue_out
                      • wariant_b Re: Co będzie po 4 maja 26.04.22, 00:28
                        b-a-g-a napisała:

> Bardzo wyczerpująca odpowiedź na nasze szczegółowe zapytanie tongue_out

Ale dotyczy to forów gazetowych, a nie FotoForum. Pisałem już, że tego raczej nie mogą zrobić,
                        bo musieliby zmieniać treść istniejących postów, w których są odwołania do ZDJĘCIE.
                        To że snajper uważa inaczej traktuję jako ciekawostkę.

• b-a-g-a Re: Co będzie po 4 maja 26.04.22, 01:00
                          wariant_b napisał:

> Ale dotyczy to forów gazetowych, a nie FotoForum.
                          Sądzisz, że mają jakieś rozróżnienie do zdjęć ładowanych przez FF i do zdjęć ładowanych z postów Forum? Adresy fizyczne mają podobne.
                          Zdjęcie wklejone przez FF:
                          fotoforum.gazeta.pl/photo/6/ib/df/w2vj/4dSyr0UB29zW5k8wiX.jpg
                          Zdjęcie wklejone przez Forum:
                          fotoforum.gazeta.pl/photo/4/nj/nf/pfrs/YJHEz1QJB9Ki1FjyX.jpg
                          Czy jest możliwość usunąć jedne, nie usuwając drugich?

> Pisałem już, że tego raczej nie mogą zrobić,
                          > bo musieliby zmieniać treść istniejących postów, w których są odwołania do ZDJĘCIE.

Mogą po prostu te zdjęcia usunąć i już. Z drugiej strony musieliby wyłączyć na Forum funkcję wstawiania zdjęć z dysku. Moim zdaniem zostawią wszystkie, wyłączą tylko fotoforumowe funkcje obsługi tych zdjęć. Ale pewności nie mam i właśnie chcę się tego jednoznacznie dowiedzieć.

> To że snajper uważa inaczej traktuję jako ciekawostkę.
                          Snajper gada co mu ślina na język przyniesie tongue_out

• wariant_b Re: Co będzie po 4 maja 26.04.22, 10:31
                            b-a-g-a napisała:

> Sądzisz, że mają jakieś rozróżnienie do zdjęć ładowanych przez FF i do zdjęć
                            > ładowanych z postów Forum? Adresy fizyczne mają podobne.

Ale sposób pobierania tych zdjęć odmienny. Posty z fotoforum odwoływały się
                            do serwera w celu ustalenia numeru zdjęcia i stąd pobierały adresy składowania.
                            A w międzyczasie wyświetlały nam kolo.gif.
                            W forum.gazeta.pl swiper posiada adresy składowania i nie odwołuje się do serwera.

Dla porównania możesz sprawdzić malutkie forum "Nowa Zelandia", które zostało
                            próbnie przeniesione z fotoforum.gazeta.pl do forum.gazeta.pl:
                            forum.gazeta.pl/forum/f,729,Nowa_Zelandia.html
                            adres z fotoforum został przemapowany na serwerze, więc to samo jest pod adresem:
                            fotoforum.gazeta.pl/71,1,729,Nowa_Zelandia.html
                            Widać przewagę rozwiązań z FotoForum, ale od biedy da się korzystać, co sami
                            wypróbowaliście w jednym z wątków. Pozwolę sobie również zrobić próbę:

• wariant_b Re: Co będzie po 4 maja 26.04.22, 10:47
                              > Pozwolę sobie również zrobić próbę:

- pobierane są obrazy o "większej wadze", FotoForum wnosiło ograniczenia
                              - obraz skalowany jest do wymiaru 750x562 pixeli
                              - z obrazami w typowej proporcji 4x3 (landscape) ZDJĘCIA sobie radzą znośnie,
                              ale już z portretem 3x4 jest kiepsko - dalej wpasowywany jest w poziomą ramkę 750 pixeli
                              i został przeskalowany do połówkowej szerokości 375x500

Niedorzeczność twierdzeń snajpera stale rośnie.
                            • b-a-g-a Skąd się wzięło to forum? 26.04.22, 13:46
                              wariant_b napisał:

> Dla porównania możesz sprawdzić malutkie forum "Nowa Zelandia", które zostało
                              > próbnie przeniesione z fotoforum.gazeta.pl do forum.gazeta.pl:

O rany! Skąd się to wzięło? Kto to przeniósł? Przecież o to chodziło!

• baga 30 listopada minął i się wyjaśniło 10.12.22, 17:40
                            b-a-g-a napisała:

> Zdjęcie wklejone przez FF:
                            > fotoforum.gazeta.pl/photo/6/ib/df/w2vj/4dSyr0UB29zW5k8wiX.jpg
                            > Zdjęcie wklejone przez Forum:
                            > fotoforum.gazeta.pl/photo/4/nj/nf/pfrs/YJHEz1QJB9Ki1FjyX.jpg
                            > Czy jest możliwość usunąć jedne, nie usuwając drugich?

Okazuje się, że można. Te pierwsze zniknęły, drugie pozostały.
                            • wariant_b Re: 30 listopada minął i się wyjaśniło 11.12.22, 14:26
                              baga napisała:

> Okazuje się, że można. Te pierwsze zniknęły, drugie pozostały.

Oczywiście, że można. Zdjęcie 4300920 autorstwa Wasagi wykonane 23 lipca 2017
                              aparatem Nikon D80 i przedstawiające "Ukraina - Kijów - Plac Niepodległości"
                              było w bazie zdjęć Fotoforum. Zdjęć wklejanych przez "ZDJĘCIE' tam nie było.
          • orkaa.ff To byłam ja. Ale mam refleks.... ;) 05.05.22, 13:18
            b-a-g-a napisała:

> Napisałam na FoF, bo na FoFF zagląda tylko bagienny, a on może nie znaleźć odpo
            > wiedniego schematu na tak skomplikowanie postawione pytanie. Zresztą po 4 maja
            > FoFF zapewne też zniknie. Zastanawiam się czy nie napisać na pocztę. Ktoś tam p
            > isał i dostał odpowiedź. Zgłaszać się kto to był? Chyba Orka!
            • kobalt_x Re: To byłam ja. Ale mam refleks.... ;) 05.05.22, 20:38
              Ja żadnych zdjęć z FF nie widzę. Niby jak na nie wejść? Tutaj jest trochę tak jakbyśmy się przenieśli z obszernej willi do skromnej kawalerki.
    • can.x Re: Co będzie po 4 maja 04.05.22, 00:45
      napieram
    • can.x Re: Co będzie po 4 maja 04.05.22, 00:46
      za Kotem
      • kot.peter Za kotem 05.05.22, 11:34
        can.x napisał:
        > za Kotem
        smile

Mam nadzieję, że za Bagą i za mną przejdziecie wszyscy przez ten płot. W przeciwieństwie do konia. Ale nawet on dzielnie próbował zrobić podkop.
        • can_x Re: Za kotem 05.05.22, 18:21
          "przenieś bloga i pisz dalej" Warto w to wchodzić? W instrukcji pisze, miedzy innymi. 'Jeśli chcesz umieścić na nowym blogu wszystkie zdjęcia hurtowo, wykonaj instrukcję poniżej, jeśli chcesz dodawać zdjęcia do wpisów ręcznie - od razu przejdź do sekcji "IMPORTOWANIE PLIKU XML".

Blog to nie forum, to raczej pamiętnik. Mogę pisać, mogę wklejać zdjęcia, ale goście też mogą umieszczać swoje zdjęcia? Swoje przemyślenia. Chciałbym smile Wchodzić w ten blog, czy dać sobie z tym spokój.
          www.blox.pl/blog/0,0.html
          • wariant_b Re: Za kotem 05.05.22, 19:41
            can_x napisał:

> Blog to nie forum, to raczej pamiętnik.

Blox to ofiara poprzednich czystek. Pewnie snajper wyjaśniłby, czemu nie opłacała się.
            Tradycyjne niechlujstwo spowodowało, że zamiast w porę stworzyć odpowiednią "stronę"
            po likwidacji Fotoforum wzięto pierwszą z brzegu stworzoną na podobną okazję.

Generalnie mam wrażenie, że po zmianie narzędzi do tworzenia stron na bardziej współczesne
            nie udaje się znaleźć nikogo, kto przepisałby niektóre serwisy według aktualnych wymagań,
            więc się je likwiduje. Forum.gazeta.pl przeżyło (jeszcze) ale utrata funkcjonalności jest zauważalna.
          • b-a-g-a Re: Za kotem 05.05.22, 20:08
            can_x napisał:

> "przenieś bloga i pisz dalej" Warto w to wchodzić?

Jak napisał wariant, podpięli pod zamknięte FF byle co, ale nie po to, żeby tam coś przenieść.
            Jeśli już zastanawialibyśmy się nad przenoszeniem naszych działań na jakiegoś bloga, to nie na gazetowego blox-a. Są lepsze i pewniejsze.
            Też rozważałam bloga jako jakąś alternatywę, ale jest wiele z tym problemów. Jak i z innymi narzędziami (facebook, forum gazety, inne fora). Na razie rozpoznajemy jak to zrobić najlepiej. Jeśli zechcesz zostać z nami i poczekać jeszcze chwilę, to może coś się wykluje
            • can_x Re: Za kotem 05.05.22, 21:11
              Czekam, kombinuję jak koń pod górkę.
    • lena2505 Re: Co będzie po 4 maja 05.05.22, 13:41
      Dzień dobry wszystkim, właśnie udało mi się zalogować na swoją pocztę i odczytałam przykrą wiadomość. Na fotoforum miałam swoje zdjęcia z podróży po Pieninach, które w niewyjaśniony sposób zniknęły z mojego dysku. No jak i z ff znikną, to "kapota" już nigdy nie będzie możliwości do nich wrócić.

Pozdrawiam wszystkich.
      Lena
      • wariant_b Re: Co będzie po 4 maja 05.05.22, 15:57
        Sprawdź to, co insynuował bagienny na nieistniejącym już Forum o Fotoforum:

Wasze zdjęcia to kawałek Waszego życia, nie stracicie ich.
        Przygotowaliśmy mechanizm, który umożliwi Wam ich pobranie: zaloguj się na stronie konta konto.gazeta.pl i ściągnij swoje zdjęcia. Instrukcja jak to zrobić jest dostępna pod adresem pomoc.gazeta.pl/pomoc/7,154322,28258149,pobranie-swoich-zdjec-z-fotoforum.html

Pobranie zdjęć będzie możliwe do 30 listopada 2022.

---
        A jeśli pamiętasz datę, kiedy wprowadziłaś te zdjęcia do galerii, lub nazwę wątku,
        jeśli były wprowadzane na tym poziomie - podaj je do sprawdzenia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka