Dodaj do ulubionych

Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1

07.07.22, 00:20
Jak się nazywa ten pomnik i gdzie jest?
Obserwuj wątek
    • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 07.07.22, 23:36
      Budowę ukończono rok temu czyli miejsce może być jeszcze mało znane. Dotyczy II wojny światowej ale nie dotyczy jednej grupy etnicznej tylko części społeczeństwa pracującej na ... i mieszkającej na .... Pomnik jest jak widać spory i jest w Polsce.
      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 08.07.22, 00:25
        Będzie jak znalazł do wątku "Ofiarom wojen i tragedii" na nowym Nekro.
        • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 08.07.22, 16:52
          W końcu martyrologia to nasza narodowa specjalność.
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 08.07.22, 18:10
            wariant_b napisał:

> W końcu martyrologia to nasza narodowa specjalność.
            Owszem, ale w tym przypadku pomnik jest imho zasłużony. I ciekawy architektonicznie.
            Znalazłam, co to, ale przez obrazy gugla, więc nie odpowiem, bo takie wyszukiwanie to wstyd. Byłam ciekawa i nie wytrzymałam.
            Zapraszam do zgadywania osoby, które znalazły ten obiekt inaczej.
            • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 08.07.22, 18:52
              kot.peter napisała:

> wariant_b napisał:
              > Znalazłam, co to, ale przez obrazy gugla, więc nie odpowiem...

Ja takoż - niemniej próbowałem znaleźć przez słowa kluczowe opisujące zdjęcie.
              I chyba nawet byłem dość blisko, no, ale z czasem u mnie cienko, więc spasowałem.
              Dlatego teraz bezczelnie podpowiadam, jakiego słowa mi zabrakło. Taki już jestem.
              • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 08.07.22, 20:22
                Jak to kocie! Wiesz i nie powiesz? Mów!
                • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 08.07.22, 23:05
                  Ciekawe, że mimo dość wyraźnej podpórki, jaką nam dała Kobalt i czytelnych zdjęć, nie udało mi się metodą szperania znaleźć tego mauzoleum. Poszedłem na skróty metodą Kota, więc też poczekam aż ktoś odgadnie szukając uczciwie smile
                  • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 08.07.22, 23:16
                    s.wawelski napisał:

> Ciekawe, że mimo dość wyraźnej podpórki, jaką nam dała Kobalt i czytelnych zdjęć,
                    > nie udało mi się metodą szperania znaleźć tego mauzoleum. Poszedłem na skróty
                    > metodą Kota, więc też poczekam aż ktoś odgadnie szukając uczciwie smile

To nie był dobry pomysł, miałeś dość informacji, by zapytać:
                    "mauzoleum martyrologii 2021", a nawet wystarczyłoby: "muzeum" lub "pomnik"

Chyba Kobalt będzie nas zagadywać po raz kolejny.
                  • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 08.07.22, 23:24
                    No dobra. Idąc za podpowiedzią Warianta, kiedy się wtłucze "martyrologia, pomnik, Polska", to wypluwa, aczkolwiek gdybym nie wiedziała wcześniej, co to, za dużo byłoby tych wypluć do wyboru.
                    Ale żeby nie przedłużać, Mauzoleum Martyrologii Wsi Polskich w Michniowie, część Muzeum Wsi Kieleckiej.
                    martyrologiawsipolskich.pl/mws/mauzoleum-w-michniowie/o-muzeum/54016,O-Muzeum-w-Michniowie.html
                    Całość wygląda niesamowicie - zaprojektowała ją jedna z najlepszych pracowni w Polsce - do obejrzenia, kiedy / jeśli mnie na Kielecczyznę zaniesie.
                    Kobalt, dzięki za ciekawą zagadkę i za informację o obiekcie, którego nie znaliśmy. Jak Ty tam trafiłaś?
                    • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 09.07.22, 00:13
                      Kot wreszcie wypluł i kot odgadł. Obejrzałam w ramach żegnania się z FF stare zdjęcia szaracka na forum Kielce. Wpadły mi w oko pejzaże ze wsi Wzdół Rządowy. W tym roku byłam krótko w tych okolicach i klikając wcześniej po mapie co tam ciekawego jeszcze, trafiłam na mauzoleum. Jest niesamowite!
                      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 10.07.22, 21:26
                        kobalt_x napisała:

> Kot wreszcie wypluł. (...)
                        Koty są specjalistami od wypluwania. Mam uroczą torbę na zakupy projektu Magdaleny Gałęzi, tej od Kota Jaśniepana, na której są dwa obrazki z podpisami: "Wierzę w karmę" / "Karma zawsze wraca". CO jest na obrazkach, domyślcie się sami. smile
                        Więcej tutaj: www.facebook.com/Milozwierz
                        I gdzie indziej. Plakaty, książki, kalendarze. Idealne prezenty dla kociarzy.
                    • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 09.07.22, 00:20
                      kot.peter napisała:

> Jak Ty tam trafiłaś?

Proste. Du...a nawet by tam trafiła:
                      www.youtube.com/watch?v=ck6j5X84uE4
                      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 1 09.07.22, 01:57
                        wariant_b napisał:

> kot.peter napisała:
                        >
                        > > Jak Ty tam trafiłaś?
                        >
                        > Proste. Du...a nawet by tam trafiła:
                        > www.youtube.com/watch?v=ck6j5X84uE4

Wariancie, bardzo Cię lubię, ale może tę de cofnij? Michniów można znaleźć, jeśli ktoś jedzie w kieleckie. Ale nie jako główny cel podróży pt. "A gdzie by się tu wybrać w weekend?". Zwłaszcza jeśli ktoś mieszka w Szczecinie, Suwałkach, Wrocławiu czy innej Zielonej Górze.
                        Kobalt - jeszcze raz dzięki za odkrycie.
                        Nowa zagadka będzie, kiedy się wyśpię. smile
    • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 2 10.07.22, 21:18
      Nie, nie spałam dwa dni, tylko miałam dużo roboty.
      Co jest na zdjęciu? Dla utrudnienia, od de strony.
      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 2 10.07.22, 21:20
        kot.peter napisała:
        > Co jest na zdjęciu? Dla utrudnienia, od de strony.
        I dla większego utrudnienia, pion zmienił się na poziom. Wybaczcie, robiło się tak na FF, ale nie tutaj.
        Nie wiem, o co chodzi. sad

• kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 2 11.07.22, 02:06
          Katedra w Poznaniu na Ostrowie Tumskim. Ja naprawdę nie śpię.
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 2 11.07.22, 09:14
            kobalt_x napisała:

> Katedra w Poznaniu na Ostrowie Tumskim. Ja naprawdę nie śpię.
            smile
            Oczywiście zgadłaś. Dawaj dalej.
            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 11.07.22, 19:24
              Będzie prosta zagadka. Czyj obraz fotografują i gdzie?
              • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 11.07.22, 23:37
                Odwiedziłaś Muzeum Van Gogha w Amsterdamie i zrobiłaś zdjęcie jego "12 słoneczników w wazonie". Nie byłem, szkoda smile
                • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 12.07.22, 07:00
                  Byłam w Muzeum van Gogha bardzo dawno temu i zdjęć stamtąd nie mam. Ale namalował ich więcej i tu zdjęcie muzeum na podpórkę.
                  • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 12.07.22, 23:00
                    Na tym zdjęciu wygląda to na National Gallery. Zastanawiam się tylko czy ten obraz był tam wtedy na stałej ekspozycji czy tylko czasowej. Myślałem, że trafiłem za pierwszym razem, ale ponieważ nie, więc to mnie skłoniło bym się bardziej wnikliwie przyjrzał twórczości van Gogha. I odkryłem, że tych słoneczników bardzo podobnych do siebie powstało dość sporo. Wziąłem więc pod uwagę ramę, która to bardziej jednoznacznie ten obraz wyróżniała spośród całej plejady. I natrafiłem między innymi na coś takiego - rzuć okiem i zwróć uwagę na podpis pod zdjęciem.
                    • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 12.07.22, 23:29
                      The EY Exhibition: Van Gogh and Britain była w Tate Gallery w 2019. Zagadka miała być łatwa ale nie skojarzyłam, że słoneczników jest więcej. Czyli gdzie to jest, to wyszukaj słoneczniki w Monachium, Tokio, Londynie, Amsterdamie i jeszcze gdzieś. Aż tak nie chciałam męczyć. Ten obraz jest w National Gallery i tam ma być na stałe. Zagadkujesz.
                      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 12.07.22, 23:43
                        Z ciekawości poszukałam, ile tych słoneczników w wazonach jest:
                        pl.wikipedia.org/wiki/Martwa_natura:_wazon_ze_s%C5%82onecznikami
                        A o wszystkich można przeczytać tutaj:
                        pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82oneczniki_(obrazy_Vincenta_van_Gogha)
                      • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 12.07.22, 23:50
                        Za to ile się dowiedziałem smile
                        • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 13.07.22, 14:23
                          Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4

Tym razem zagadka nawiązuje do "Krypt"

Zagadka: Jak się nazywają i do czego służą te krążki, po które sięgnął ten pan?
                          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 13.07.22, 16:11
                            Mam taki krążek w domu. Dostałam go od "pana meczetowego" w Iranie. Albo w Uzbekistanie. Sfotografowałam go i zadałam zagadkę na dawnym Nekro. Pamiętam, że ktoś - Pavvka? - podpowiedział mi wtedy, jak się to coś nazywa, ale zapomniałam, a wątki zagadkowe mam teraz rozpirzone w kopii od Warianta (my z Bagą dałyśmy sobie z nimi spokój) i odnalezienie tej zagadki trwałoby wieki.
                            Więc jeśli ktoś wie albo sprawniej niż ja gugluje, niech odpowie.
                            W nagrodę mogę jeszcze raz sfotografować mu / jej ten krążek.
                            A Twoje zdjęcie, Smoku, przyda się na nowe Nekro. Jeszcze tylko trochę cierpliwości...
                            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 13.07.22, 20:23
                              Bitcoin?
                              • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 13.07.22, 23:54
                                kobalt_x napisała:

> Bitcoin?
                                smile
                                • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 14.07.22, 00:40
                                  Na hasło Iran, krypta, meczet wyskoczyło: Iran likwiduje kopalnie kryptowalut. Były w meczetach big_grin Czyli bitcoin. Hasło wooden disc for prayer, Iran wypluło turbeh ale zagadkę zajął wariant.
                                  A turbah (Arabic: تربة, lit. 'soil'), or mohr (Persian: مهر, lit. 'seal'), also known as khāk-e shefā (Persian: خاکِ شِفا, lit. 'medicinal soil', also used in Urdu) and sejde gāh (Persian: سجدہ گاہ, lit. 'place of prostration', also used in Urdu).
                                  • kot.peter Do Kobalt 14.07.22, 10:30
                                    kobalt_x napisała:

> Na hasło Iran, krypta, meczet wyskoczyło (...)
                                    "Kryptami" Smok nazywa FF Świątynie i nekropolie. smile Więc niechcący wpuścił Cię w maliny.
                                    • s.wawelski Re: Do Kobalt 14.07.22, 13:47
                                      > Na hasło Iran, krypta, meczet wyskoczyło (...)
                                      "Kryptami" Smok nazywa FF Świątynie i nekropolie. smile Więc niechcący wpuścił Cię w maliny.

No popatrz jak to na naszych oczach tworzymy historię i precedens za precedensem smile smile

Kot, czekamy na zagadkę!
                                      • wariant_b Re: Do Kobalt 14.07.22, 15:49
                                        s.wawelski napisał:

> Kot, czekamy na zagadkę!

Chyba, że mamy jakieś namiary na pavvkę. Mamy?
                                        On pierwszy podał rozwiązanie i to jeszcze dobrych 10 lat temu.
                                        • kot.peter Re: Do Kobalt 15.07.22, 16:19
                                          wariant_b napisał:
                                          >
                                          > Chyba, że mamy jakieś namiary na pavvkę. Mamy?
                                          Mamy. I napiszemy do niego, kiedy założymy nowe Nekro. To bardzo fajny gość z dużą wiedzą o islamie.
                                  • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 15.07.22, 16:22
                                    kobalt_x napisała:

> Hasło wooden disc for prayer, Iran wypluło
                                    > turbeh ale zagadkę zajął wariant.
                                    To jest gliniane, nie drewniane. Podobno ze świętej dla szyitów ziemi w Karbali.
                            • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 13.07.22, 20:35
                              Pavvka podpowiedział, że takie coś nazywa się turbah.
                              Wątek: II Edycja FOTOzagadki.
                              • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 13.07.22, 23:24
                                Turbah, to faktycznie jedna z funkcjonujących nazw. Ja to akurat znałem jako mohr. OK, pierwsza część zagadki odgadnięta. Pozostaje jeszcze odpowiedź na pytanie co się z tym robi.
                                • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 13.07.22, 23:54
                                  s.wawelski napisał:

> Turbah, to faktycznie jedna z funkcjonujących nazw. Ja to akurat znałem jako mohr.
                                  > OK, pierwsza część zagadki odgadnięta. Pozostaje jeszcze odpowiedź na pytanie
                                  > co się z tym robi.

Kot będzie wiedział, bo o to nie pytał.
                                  A nawet gdyby Kot zapomniał, to pavvka też o tym wspominał,
                                  ale spieszyło mi się i nie doczytałem.

• kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 13.07.22, 23:56
                                  s.wawelski napisał:

> Turbah, to faktycznie jedna z funkcjonujących nazw. Ja to akurat znałem jako mo
                                  > hr. OK, pierwsza część zagadki odgadnięta. Pozostaje jeszcze odpowiedź na pytan
                                  > ie co się z tym robi.

Się o to wali czołem podczas modlitwy w meczecie na dywaniku.

• kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 14.07.22, 00:10
                                    kot.peter napisała:

> Się o to wali czołem podczas modlitwy w meczecie na dywaniku.

Chyba. Mimo podpowiedzi Warianta, który to numer Zagadek, nie znalazłam wątku. Niech szlag trafi Agorę.
                                    • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 14.07.22, 00:39
                                      Brawo Kot! Tylko szyici tego używają i w czasie modlitwy opierają na tym głowę podczas skłonów do podłogi.
                                    • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 14.07.22, 00:51
                                      kot.peter napisała:

> Chyba. Mimo podpowiedzi Warianta, który to numer Zagadek, nie znalazłam wątku.
                                      > Niech szlag trafi Agorę.

Mnie poszło szybko - w plikach źródłowych znalazłem wątki, w których był "pavvka",
                                      było tego bodaj 48 sztuk, a potem w których z nich jest "zagadk". Tak jak mówiłaś.
                            • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 3 13.07.22, 23:26
                              OK, jestem cierpliwy smile
    • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 14.07.22, 18:16
      Czego to pomnik i gdzie się znajduje?
      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 15.07.22, 16:12
        Potrzebna podpowiedź? Hmm. Widać, jaka to część Polski, skoro mamy konstrukcję szachulcową. A w tle majaczy ikona miasta.
        Ale nauczyłam się już, chyba, co robić z pionami - muszę je przewracać u siebie na poziomy - więc wrzucam drugie zdjęcie. Choć zamazałam tabliczkę na pomniku, widać w tle tyle, że powinniście rozwiązać zagadkę.
        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 15.07.22, 16:14
          No nie. Zdjęcie znów leży. Jeszcze raz.
          • kot.peter Bago!!! 15.07.22, 16:16
            Proszę, uprawnij mnie do działania na tym forum, tzn. np. do kasowania postów. Moich własnych. sad
            Uprawnienia poproszę na nick kot.peter

• wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 16.07.22, 22:24
          kot.peter napisała:

> Potrzebna podpowiedź?

Coś bezruch widzę.
          Może zdjęcie podobnego pomnika nasunie jakieś skojarzenia?

• kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 17.07.22, 12:52
            Nie trafiam w budynek szachulcowy, który ma z tyłu wysoki i współczesny. Czyli chyba duże miasto?
            • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 17.07.22, 14:00
              kobalt_x napisała:

> Nie trafiam w budynek szachulcowy, który ma z tyłu wysoki i współczesny. Czyli
              > chyba duże miasto?

Tak, to duże miasto i inną z jego ikon (to ceglane i też szachulcowe) widać na drugim zdjęciu. I nie jest to współczesne, tylko zrewitalizowane. (Tylko ta pierwsza, "biała" ikona, jest nowa.)
              Myślę, że jeśli powiem, że to wszystko, oprócz "ikony białej", jest na wyspie w środku miasta, będzie już z górki.
          • kot.peter Wariancie? 17.07.22, 14:02
            wariant_b napisał:

> kot.peter napisała:
            >
            > > Potrzebna podpowiedź?
            >
            > Coś bezruch widzę.
            > Może zdjęcie podobnego pomnika nasunie jakieś skojarzenia?

Podobno nie masz zdjęć do Zagadek. A to co? uncertain

• wariant_b Re: Wariancie? 17.07.22, 17:18
              kot.peter napisała:

> Podobno nie masz zdjęć do Zagadek. A to co? uncertain

A to pożyczone z Internetu, tylko tablicę musiałem mu wymienić.
              Poszedłem inną drogą niż sugerujesz i szukałem opisując sam pomnik.
              To było pierwsze znalezione, choć lokalizacja lekko przesunięta na zachód.
              • kobalt_x Re: Wariancie? 17.07.22, 17:49
                Południk 18 na Wyspie Młyńskiej w Bydgoszczy. A ja szukałam w zachodniej Polsce. sad Ma tamtędy przebiegać 18. południk długości geograficznej wschodniej.
      • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 17.07.22, 17:45
        Trudno, nikt nie chce odpowiedzieć, więc zlituję się nad Bydgoszczą i pomnikiem 18 Południka.
        • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 17.07.22, 19:13
          Jak zaczęłam pisać to wędrowca tu jeszcze nie było. Za długo stukałam w klawiaturę. big_grin
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 17.07.22, 20:03
            kobalt_x napisała:

> Jak zaczęłam pisać to wędrowca tu jeszcze nie było. Za długo stukałam w klawiat
            > urę. big_grin

Nie raz mi się to zdarzyło. sad
            Niemniej Wędrowiec wyprzedziła Cię z prawidłową odpowiedzią o 4 minuty, więc ona zadaje nową zagadkę.
            • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 4 17.07.22, 22:07
              Zanim zadam następną zagadkę chcę pokazać inną rzeźbę przedstawiającą kulę ziemskę. Pomnik stoi przy budynku Instytutu Nauk o Ziemi w kampusie Riedberg Uniwersytetu Goethego we Frankfurcie.
    • wedrowiec2 Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 5 17.07.22, 22:08
      Gdzie zrobione zostało to zdjęcie?
      • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 5 18.07.22, 23:01
        Nie wierzę, że taką igłę w stogu siana znalazłam! Wieżyczka wskazuje stylem na Włochy ale takie są też na Bałkanach. Tam się jednak nie udało znaleźć. We Włoszech przerzucanie zabytków to jak szukanie jednej mrówki w mrowisku. Kościół św Piotra, Portovenere, Cinque Terre.
        • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 5 19.07.22, 13:04
          Gratulujęsmile
          Byłam pewna, że zagadka jest łatwa i wszyscy znają Portovenerewink
          • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 19.07.22, 22:31
            Gdzie to jest? A właściwie z okładki jakiego zespołu pochodzi ta figura? Trudno powiedzieć czy zagadka będzie trudna czy prosta.
            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 19.07.22, 22:41
              Poprawiam. Coś mi źle utkwiło w głowie. Figura reprezentuje przemysłową historię miasta i okolicy. Nazywa się tak jak płyta słynnego zespołu z tego miasta. Czyli jak się nazywa i gdzie jest?
              • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 20.07.22, 13:13
                Iron Man z Birmingham.

No nieźle, trafiłaś nawet do Birmingham smile
                • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 20.07.22, 21:55
                  Trafiłam pod Birmingham. Myślałam, że podpowiedź będzie potrzebna. Czyżby smok lubił Black Sabbath? Twoja kolej.
                  • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 20.07.22, 23:59
                    Przyznam, że w latach 70-tych słuchałem ich z przyjemnością, ale po latach już mnie trochę męczą smile
                    • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 21.07.22, 13:38
                      Nowe zagadki Edycja 3 #7

Zagadka: Na jakiej wyspie zostało zrobione to zdjęcie?
                      • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 22.07.22, 22:29
                        Gran Canaria? wyspy Kanaryjskie
                        • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 23.07.22, 00:58
                          Niezły strzał, ale to nie są Wyspy Kanaryjskie. Przenieśmy się na inny ocean. Wyspa na zdjęciu jest częścią większego archipelagu, który w całości jest na liście UNESCO.
                          • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 23.07.22, 09:40
                            Nic nie pasuje do przedstawionego obrazka. Może Galapagos?
                            • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 23.07.22, 13:48
                              Tak, Galapagos! Teraz tylko która to wyspa?
                              • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 23.07.22, 14:46
                                Wyspa Sombrero Chino, malutka wyspa obok wyspy Santiago. Myślałam, że będę do wieczora oglądać kratery na kolejnych wyspach ale poszło nawet szybko.
                                • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 6 23.07.22, 21:53
                                  Brawo brawo!! Sombrero Chino czyli Chiński Kapelusz. Nazwa wyspy powstła z racji jej wyglądu. Dodaję jeszcze jedno zdjęcie.
                                  Prosimy o zagadkę smile
                                  • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 7 24.07.22, 12:00
                                    Jak się nazywa to miejsce i gdzie jest?
                                    • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 7 24.07.22, 12:55
                                      To cytadela (Castello) w Victorii (Rabacie) na wyspie Gozo. Widać też kawałek katedry pw. Wniebowzięcia NMP.
                                      • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 7 24.07.22, 15:44
                                        Szybka zagadka. Twoja kolej kocie.
    • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 8 24.07.22, 20:04
      Gdzie jest takie okienko?
      • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 8 24.07.22, 21:10
        Okienka mam szukać? Szachulcowego? To zamek czy podzamcze? Doniczki, firanki, rolety...chyba Polska.
        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 8 24.07.22, 21:44
          Przyjrzyj się, co na tym zdjęciu jest prawdziwe, a co jest tylko iluzją. I co to w związku z tym może być.
          Wydawało mi się, że zagadka będzie łatwa, bo cały "obiekt" był pokazywany na FF.
          Jeśli będzie trzeba, dołożę większe zdjęcie.
          Tak, to Polska.
          • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 8 24.07.22, 21:55
            Malarstwo?
            • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 8 24.07.22, 22:52
              kobalt_x napisała:

> Malarstwo?
              Ciepło... Ale nie na płótnie.
              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 8 25.07.22, 01:16
                kot.peter napisała:
                > Ciepło... Ale nie na płótnie.

Podpowiedź była skuteczna:
                "Opowieść śródecka z trębaczem na dachu i kotem w tle"
                • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 8 25.07.22, 01:46
                  Ach, to mural. Na początku myślałam, że kilka krajów trzeba będzie przeczesać nie wiedząc jak z okienkiem czesanie zacząć. Sprytna zagadka.
                  • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 8 25.07.22, 09:23
                    Tak, to mural na Rynku Śródeckim w Poznaniu.
                    Zbliżeniem kota niestety nie dysponuję, ale pokażę całość muralu.

Tylko kto zamieści nową zagadkę? Wariancie, czy tym razem coś wymyślisz?
                    • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 8 25.07.22, 11:21
                      kot.peter napisała:

> Tylko kto zamieści nową zagadkę? Wariancie, czy tym razem coś wymyślisz?

Nie - to była zagadka z kotem (Kotem) w tle.
                      Rozwiązanie zostało podane na talerzu.
                      Kontynuujesz.
                      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 8 25.07.22, 23:35
                        wariant_b napisał:
                        > kot.peter napisała:
                        > > Tylko kto zamieści nową zagadkę? Wariancie, czy tym razem coś wymyślisz?

> Nie - to była zagadka z kotem (Kotem) w tle.
                        > Rozwiązanie zostało podane na talerzu.
                        > Kontynuujesz.

Wariancie, wiesz, jak bardzo jestem Ci wdzięczna za pomoc, ale w tym przypadku - ponieważ się to powtarza - muszę napisać, że psujesz nam zabawę. Nie po to wymyślamy ciekawe (?) zagadki, żeby za chwilę kombinować następną.
                        Jeśli chcesz się pochwalić swoją wiedzą / umiejętnością przetrząsania netu, pisz tu, że "wiesz, ale nie powiesz, bo nie masz zdjęć" albo wysyłaj maile do autorów zagadek, a oni potwierdzą, że zgadłeś, albo weź aparat i wyjdź przed dom. Mieszkasz w najpiękniejszym mieście na świecie.

Przykro mi, ale jako moderatorka uważam, że tak dłużej nie może być.
                        Oczywiście jestem otwarta na dyskusję i ciekawa opinii innych użytkowników. Jak to szło? "Tylko tu króluję, nie rządzę". Jak Elżbieta II w Albionie.
                        Tymczasem zadam więc nową zagadkę.
    • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 25.07.22, 23:37
      Co to za jeden?

Tym razem zagadka "z Krypty", ale nie pomyl się już, Kobalt, obraz nie wisi w krypcie. smile Szukaj po atrybutach świętych.
      • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 26.07.22, 01:14
        Święty z psem i "dzidą pasterską" = święty Roch?
        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 26.07.22, 10:16
          s.wawelski napisał:
          > Święty z psem i "dzidą pasterską" = święty Roch?

Tak jest. I pokazuje ranę na nodze.
          Brawo, Twoja kolej.
          • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 26.07.22, 12:48
            Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 10

Zagadka: W jakim mieście zostało zrobione to zdjęcie?
            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 26.07.22, 21:50
              Gdzie mam tego szukać? W Stanach? Mogłoby być na każdym kontynencie.
              • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 26.07.22, 22:09
                Przychylam się do Twojego wniosku smile i wkładam jeszcze jedno zdjęcie z tego miasta, razem powinny co nieco wskazać właściwy kierunek smile
                • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 27.07.22, 01:18
                  Domyślam się, że to Mariola i dwa boaby.
                  • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 27.07.22, 11:44
                    Mariola - strzał w "10" smile Baobaby też, tyle, że na zdjęciu widać ich 4 smile

No to już wiadomo co to za miasto, a może na początek chociaż kontynent?
                    • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 27.07.22, 16:26
                      s.wawelski napisał:

> Mariola - strzał w "10" smile Baobaby też, tyle, że na zdjęciu widać ich 4 smile
                      Ja widzę tytko trzy. sad

> No to już wiadomo co to za miasto, a może na początek chociaż kontynent?
                      Afryka?

• kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 27.07.22, 00:20
                kobalt_x napisała:

> Gdzie mam tego szukać? W Stanach? Mogłoby być na każdym kontynencie.

No właśnie. Krzywe wieże jak w Kruszwicy, ale to raczej nie Kruszwica. smile

• kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 27.07.22, 17:00
                  Wydaje mi się, że coś podobnego zlokalizowałam ale wszystkie zdjęcia pokazują budynki z innej strony i pewności nie mam. Perth w Australii. Te beobaby to tak na podpuchę, żeby grzebać po Afryce? Mam zdjęcie! Perth.
                  • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 27.07.22, 17:29
                    kobalt_x napisała:

> Te beobaby to tak na podpuchę, żeby grzebać po Afryce? Mam zdjęcie! Perth.

Nie, to Adansonia gregorii. W Afryce nie rośnie.

• s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 27.07.22, 22:22
                      wariant_b napisał:

> Nie, to Adansonia gregorii. W Afryce nie rośnie.

Tak na szybko z głowy (mogę się zatem mylić). Z tego, co pamietam, to na świecie rośnie 8 gatunków baobabów. 7 z nich rośnie na Madagaskarze z tego 6 to gatunki endemiczne. W Australii rośnie tylko 1 też endemiczny i to właśnie ten smile
                      • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 27.07.22, 23:15
                        Mnie Mariola kazała zastanowić się nad baobabami, bo były dość specyficzne,
                        choćby z racji niewielkich rozmiarów. I tak trafiłem na Adansonia gregorii
                        i do Australii Zachodniej ze stolicą w Perth - oraz boaby znad Swan River.
                        • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 28.07.22, 00:14
                          Mogę powiedzieć, że na baobabach znasz się znakomicie, bo tak te są znad Swan River smile
                  • s.wawelski Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 9 27.07.22, 22:19
                    kobalt_x napisała:

> Wydaje mi się, że coś podobnego zlokalizowałam ale wszystkie zdjęcia pokazują b
                    > udynki z innej strony i pewności nie mam. Perth w Australii. Te beobaby to tak
                    > na podpuchę, żeby grzebać po Afryce? Mam zdjęcie! Perth.

Tak, to Perth - gratulacje!!
                    • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 10 27.07.22, 23:07
                      Jak się ta świątynia nazywa?
                      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 10 28.07.22, 14:52
                        kobalt_x napisała:
                        > Jak się ta świątynia nazywa?
                        Skoro nie ma chętnych...
                        Chyba nazywa się synagoga w Zamościu.
                        • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 10 28.07.22, 16:35
                          Tak to synagoga w Zamościu. W nagrodę zakładasz kocie nowy wątek.
                          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 10 28.07.22, 19:42
                            kobalt_x napisała:

> Tak to synagoga w Zamościu. W nagrodę zakładasz kocie nowy wątek.

Wiem. sad
                          • wasaga Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 10 29.07.22, 11:40
                            kobalt_x napisała:

> Tak to synagoga w Zamościu. W nagrodę zakładasz kocie nowy wątek.

Ale pięknie odnowiona. Jak byłam tam ponad 15 lat temu to jeszcze wtedy wszystko się sypało. Czy w środku też jest odrestaurowana?
                            • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 10 29.07.22, 11:43
                              wasaga napisała:

> Ale pięknie odnowiona. Jak byłam tam ponad 15 lat temu to jeszcze wtedy wszystk
                              > o się sypało. Czy w środku też jest odrestaurowana?

Tak. Jest tam piękne muzeum. Choć kiedy ja tam byłam, jakoś w 2011 czy 2012 roku, było pustawe. Tzn. mało mieli eksponatów.

• kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 3 # 10 29.07.22, 17:24
                                O! Wasaga! Witam i służę wnętrzem na zdjęciu. Byłam w tamtym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka