Dodaj do ulubionych

Nowy wygląd Fotoforum

16.07.22, 23:17
Zaczynamy robotę z opracowaniem nowego wyglądu pozostałości po Fotoforum.
Co jest mniej więcej do zrobienia opisałem w wątku INFO2 w postach Wątki.

Potrzebna pomoc osób ze zmysłem artystycznym do stworzenia nowego wyglądu forum,
oraz wszystkich do zgłaszania sugestii i uwag - co się wam podobało, a co nie podobało
w dotychczasowym wyglądzie forum i co warto by zmienić i poprawić.

Forma pomocy jest w zasadzie dowolna - na dysk Googli wrzuciłem przykład w pliku
edytora tekstowego (używam LibreOffice, ale Word to wczyta, a ja pliki w Worda).
Ilustracje w formie graficznej są oczywiście najmilej widziane, ale zwykłe opisy
w postach mogą być równie dobre. Przykładowy pliczek jest tutaj:

drive.google.com/file/d/1xeQAGyt_l89Ra_p_9Yp4scnD1UpFXFLK/view?usp=sharing
Nie bardzo mi się podoba i pewnie będę go jeszcze wiele razy przerabiał, ale to tylko
punkt wyjścia do dyskusji, a nie konkretna propozycja rozwiązań. Plik należy pobrać
i oglądać go w swoim edytorze z uwagi na użyty niestandardowy rozmiar strony
w domyślnym podglądzie w Dokumentach Google. Stronicowaniem druków
zajmiemy się nieco później, tu rozmiar strony został ustawiony na metr, żeby
przypominał wygląd dokumentu .html w przeglądarce, a nie plik .pdf.
Obserwuj wątek
    • kot.peter Re: Nowy wygląd Fotoforum 17.07.22, 14:16
      Nic nie rozumiem.
      Gdzie miałoby to to docelowo trafić? Do jakiejś naszej darmowej chmury? (Bo na serwer raczej nas nie stać.) I po co? W celu linkowania archiwum w formie ładniejszej niż nasze PDF-y?
      Wydaje mi się, że za bardzo się spinasz i męczysz. Kopie Nekro mamy, Twoje i własne, i kiedy dostanę PDF-y Bagi, wrzucę je do swojej chmury z dostępem dla wszystkich. Raczej nie będą tam zaglądać tłumy i kwestie estetyczne będą ludziom obojętne.
      Poza tym, nawet jeśli jakieś fora były wartościowe - Architektura, Podróże, Galeria Potraw (przepraszam, że nie wymieniam innych, ale na nich nie bywałam) - to jeśli ich moderatorzy nie piszczą, ze chcą wznowić działalność, po co masz urabiać się po łokcie? (Taka GP umarła już dawno śmiercią naturalną.)

Na mail odpiszę Ci jakoś wieczorem, teraz muszę się zająć zarabianiem na życie. Tłumaczę paskudny dokument, a właściwie mockumentary, w którym wszyscy nawijają jak potłuczeni jeden przez drugiego.
      • wariant_b Re: Nowy wygląd Fotoforum 17.07.22, 18:53
        kot.peter napisała:

> Nic nie rozumiem.
        > Gdzie miałoby to to docelowo trafić?

To nie mój problem - zainteresowała mnie możliwość odzyskania FotoForum jako całości.
        Oczywiście, niektóre dobrze prowadzone fora (tu słowa uznania dla administratorów
        Świątyń i Nekropolii i kilku innych forów) można było zabezpieczyć ręcznie, co zrobiłyście,
        ale nie da się tego zrobić z wszystkimi forami, zawierającymi ogromną liczbę wątków.
        A komputer to zrobi, najwyżej mielenie danych zajmie mu więcej czasu.

Być może, z uwagi na czasochłonność operacji poprzestanę na doprowadzeniu do stanu
        finalnego jedynie wybranych forów, pomijając najbardziej zabałaganione i mniej ciekawe,
        natomiast z mojego punktu widzenia ciekawsza jest sama metoda postępowania
        niż zawartość forów. Nie mam sentymentalnego stosunku do żadnego z nich.
        • kot.peter Re: Nowy wygląd Fotoforum 17.07.22, 20:15
          Okay.
          Jeśli robisz to wszystko, bo lubisz rozwiązywać problemy tak jak inni lubią rozwiązywać krzyżówki, to kim jest Kot, żeby Cię zniechęcać? Baw się i oby zyskana dzięki temu wiedza przydała Ci się do czegoś jeszcze.

Chodziło mi tylko o to, żebyś się zanadto nie spracował, bo Ci konfitur nie nastarczę. smile

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka