Dodaj do ulubionych

Rozdzielczość zdjęć na nowym forum - kto się zna?

07.09.22, 13:17
Proszę, niech ktoś pomoże Orce:
forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174017603,174017603,Prosze_o_zalozenie_watku_mam_pytania_wnioski.html
Wędrowcze? Wariancie? Anyone?

Jej zdjęcia są tutaj:
forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174069848,174069848,Wnetrza_swiatyn.html
Obserwuj wątek
    • kobalt_x Re: Rozdzielczość zdjęć na nowym forum - kto się 14.09.22, 23:09
      Nie mam cudownych pomysłów. Wrzucam większe. 1300 czy to 1400 w poziomie na coś tam. Chodzi o poziomy, bo z pionami to tu kiepsko. Ciągnę nasycenie 15 do 20 w Szopie Praczu. Zależnie od zdjęcia. Czasem mniej, żeby nie przesadzać w kolorze wtedy dodaje minimalne ostrzenie. Mi to wychodzi eksperymentalnie gorzej lub lepiej. Zdjęcia wasagi w pierwszym wątku są przeostrzone. Wygląda na to że mniejsze formaty też przejdą tylko gdzie ta granica ostrzenia?
      • kobalt_x Re: Rozdzielczość zdjęć na nowym forum - kto się 14.09.22, 23:10
        Przepraszam to orka.ff nie wasaga.
        • kot.peter Re: Rozdzielczość zdjęć na nowym forum - kto się 14.09.22, 23:33
          kobalt_x napisała:
          > Przepraszam to orka.ff nie wasaga.

Myślę, że chodziło jej o to, jak się kolumny w kościele wyginają. (Nie wiem, jak to nazwać.) Ale nie widziałam oryginałów.
          Niestety, zdjęcia tutaj będą raczej "poglądowe", zwłaszcza nieszczęsne piony. Chyba że będziemy - jak Chris - dawać linki do swoich chmur. Ale to dla oglądających dwa kliki więcej, więc nie wiem, co lepsze.

• kobalt_x Re: Rozdzielczość zdjęć na nowym forum - kto się 14.09.22, 23:49
            Linie proste zamieniły się w wibrujące ale to efekt przeostrzenia.
            • kot.peter Re: Rozdzielczość zdjęć na nowym forum - kto się 15.09.22, 00:43
              kobalt_x napisała:

> Linie proste zamieniły się w wibrujące ale to efekt przeostrzenia.
              O tej porze już mi wszystko wibruje. I się nie znam.
              Ale jestem Wam wszystkim wdzięczna, że kombinujecie, jak ogarnąć te nowe "okoliczności przyrody". Admini nam nie pomogą. sad
    • baga Re: Rozdzielczość zdjęć na nowym forum - kto się 15.09.22, 23:54
      No to jednak nie jest fotoforum, więc nie nastawiałabym się na wybitną jakość zdjęć. Wg mnie te zdjęcia nie są takie złe. Dają obraz opisywanego obiektu. Oczywiście może nas bulwersować takie przekłamanie, ale pewnie obsługa forum nie wzięła pod uwagę wartości artystycznych zdjęć.
      Uwagi kobalt bardzo słuszne, powinny pomóc, ale jeśli dążymy do ideału, to mogą nie być satysfakcjonującym rozwiązaniem.
      • wariant_b Re: Rozdzielczość zdjęć na nowym forum - kto się 16.09.22, 00:40
        Sugestia - pomniejszać samodzielnie zdjęcia do typowego rozmiaru 640x480.
        A oryginał, jeśli uważamy za niezbędny - na dysk Google, udostępnić i wkleić link.
    • orkaa.ff Re: Rozdzielczość zdjęć na nowym forum - kto się 20.09.22, 13:11
      Dziękuję za info.
      Jeśli pomniejszę maksymalnie do 640x480 (?), to wklejają się nie takie złe. Jeśli w oryginale, to widzę ziarno. Nie tyle krzywe kolumny, ile niewyraźne. W pionie tak samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka