Dodaj do ulubionych

Nowe Fotozagadki - Edycja 9

24.10.22, 20:06
zabawy ciąg dalszy
Obserwuj wątek
    • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 24.10.22, 20:54
      nie wiem co stało się? nie mogę wstawić pytania nowej zagadki w tej Edycji 9.
      Póki co, proszę posiłkować się pytaniem, które wstawiłem w Edycji 8
      • chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 24.10.22, 21:07
        próbuję raz jeszcze, może teraz uda się?

gdzie zrobiłem to zdjęcie?
        • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 24.10.22, 21:08
          uff, poszło
        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 24.10.22, 21:09
          chris.w5 napisał:

> próbuję raz jeszcze, może teraz uda się?
          >
          > gdzie zrobiłem to zdjęcie?

Udało się. I wygląda bardzo ciekawie - jakaś kolumna maryjna / morowa? Charakterystyczny dach w tle?
          Ale na szybko nie wiem, co to.

• chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 24.10.22, 21:31
            kot.peter napisała:
            > jakaś kolumna maryjna / morowa?

nie, to nie jest kolumna maryjna, ani morowa
            • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 25.10.22, 13:53
              chris.w5 napisał:
              >
              > nie, to nie jest kolumna maryjna, ani morowa

Faktycznie, to jakiś facet.
              • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 25.10.22, 16:46
                kot, pomnik średniowiecznego poety, plac nazwany jego imieniem
                • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 25.10.22, 21:09
                  Ciekawa sprawa - poeta podobno niemiecki, a plac i pomnik - nie.
                  • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 25.10.22, 21:12
                    wariant, chyba odgadłeś?
                    • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 25.10.22, 21:27
                      chris.w5 napisał:

> wariant, chyba odgadłeś?

Podpowiedź z poetami była bardzo przydatna, bo pewnie jeszcze bym szukał.
                      • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 25.10.22, 23:48
                        wariant_b napisał:
                        >
                        > Podpowiedź z poetami była bardzo przydatna, bo pewnie jeszcze bym szukał.

Owszem, przydatna, zwłaszcza że średniowiecznych poetów znanych z nazwiska nie było zbyt wielu. Stawiałam na Wolframa von Eschenbacha, ale pomnik mi nie pasował (otoczenie jeszcze mniej), więc sprawdziłam innego minnesangera, Walthera von der Vogelweide.

To on na placu swojego imienia we włoskim Bolzano. Po niemiecku Bozen.
                        • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 26.10.22, 00:00
                          kot, brawo! odgadłaś

na zdjęciu, w tle rzymskokatolicka konkatedra Duomo di Bolzano, widok z placu Piazza Walther z pomnikiem średniowiecznego poety Walthera von der Vogelweide, centralny punkt spotkań starego miasta, Bolzano, Alto Adige

kolej na Twoją zagadkę
                          • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 26.10.22, 00:21
                            Swoją drogą - ciekawa historia wojny na pomniki o Tyrol.
                            Dodam, że pomnik Walthera von der Vogelweide wzorowany jest na pomniku
                            Rudolfa IV austriackiego (fontanna Rudolfa) z Innsbrucka.
                            • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 26.10.22, 10:51
                              wariant, jak powiedział nam przewodnik, Tyrol Południowy/Alto Adige chętnie przyłączyliby się do Austrii
                              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 26.10.22, 11:37
                                A czemu nie do Bawarii, do której też kiedyś (na krótko) należał?
                  • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 1 25.10.22, 21:25
                    A ten glazurowany dach konkatedry, na który zwróciła uwagę Kot,
                    to po remoncie w 2010 roku, więc całkiem nowy.
      • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 2 26.10.22, 13:02
        Gdzie jest ten most?

• wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 2 26.10.22, 16:21
          Może mi się wydaje, ale chyba właśnie stoisz na moście.
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 2 26.10.22, 16:40
            wariant_b napisał:
            > Może mi się wydaje, ale chyba właśnie stoisz na moście.

Nie pamiętam, na czym stałam, ale faktycznie jest tam drugi most. Na ten nawet nie wolno już wchodzić.
            • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 2 26.10.22, 16:53
              Z mapy wygląda na to, że stoisz mniej więcej na środku nowego mostu, który zresztą
              też nie jest w najlepszym stanie. Ale najciekawsze jest to, że panorama okrężna
              pokazuje oba mosty, a pod nimi nie ma rzeki. Wrzesień 2019.
              • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 2 26.10.22, 17:41
                wariant_b napisał:

> Ale najciekawsze jest to, że panorama okrężna pokazuje oba mosty, a pod nimi nie ma rzeki. Wrzesień 2019.
                Na moim zdjęciu - czerwiec 2018 - też jest niewiele rzeki. Wysycha. Czerwiec - wrzesień, jest tam gorąco. Goręcej, niż sądziłam. A samochód wynajęłam bez klimy. sad
                Jednak - podpowiedź! - to południe Europy.
        • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 2 26.10.22, 20:50
          Albania Obwód Szkodra Postribë Most Mesi na rzece Kir

Szkodrę odwiedziłem, ale do Postribë nie trafiłem
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 2 26.10.22, 22:58
            chris.w5 napisał:

> Albania Obwód Szkodra Postribë Most Mesi na rzece Kir
            > Szkodrę odwiedziłem, ale do Postribë nie trafiłem

No to chociaż zobaczyłeś zdjęcie. Zagadka Twoja!

• chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 3 26.10.22, 23:44
              w jakim mieście stoi ten pomnik, ewentualnie, kto to jest ten pan?
              • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 3 27.10.22, 07:22
                Grzegorz z Ninu w Splicie.
                • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 3 27.10.22, 12:59
                  kobalt, brawo! odgadłaś

kolej na Twoją zagadkę
                  • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 4 27.10.22, 18:21
                    Dokąd płynę i co tam się znajdowało?
                    • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 4 27.10.22, 22:08
                      Chyba nic, w czym chciałbym zamieszkać.
                    • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 4 27.10.22, 23:14
                      wariant, trudno byłoby tam zamieszkać, wyspa jest bezludna

kobalt, płynęłaś na wyspę Spinalongę kolo Krety. Atrakcjami tam są wenecki fort, budynki leprozorium oraz prawosławna kaplica
                      • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 4 27.10.22, 23:18
                        chris.w5 napisał:

> wariant, trudno byłoby tam zamieszkać, wyspa jest bezludna

Kiedyś nie była i dlatego nie chciałbym tam zamieszkać.
                        • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 4 27.10.22, 23:51
                          Chris zna Kretę na pamięć. Ach to nic się z Krety przed nim nie ukryje. To Spinalonga. Wyspa ma tragiczną historię. Polski przewodnik polecał książkę Małgorzata Gołota Wyspa Spinalonga. Na zdjęciu widok z wyspy i na drugim obecni trędowaci codziennie przemierzający wyspę.
                          • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 4 27.10.22, 23:58
                            kobalt, google pomógł
                          • chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 5 28.10.22, 00:05
                            pozostajemy przy temacie, na jaką wyspę przypłynąłem?
                            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 5 28.10.22, 07:49
                              Palma de Mallorca?
                              • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 5 28.10.22, 12:32
                                kobalt, pudło
                                • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 5 28.10.22, 15:17
                                  Ale też wyspa, choć zdecydowanie mniejsza?
                                  • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 5 28.10.22, 21:18
                                    Mgarr, Gozo. Przecież tam byłam a szukałam w Hiszpanii. big_grin
                                    • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 5 28.10.22, 21:53
                                      kobalt, brawo! wiedziałem, że odgadniesz, bo przecież tam byłaś

Kolej na Twoją zagadkę
                                      • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 6 29.10.22, 17:55
                                        Co to za budynek?
                                        • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 6 29.10.22, 20:50
                                          Sprecyzuje. Oczywiście kościół tylko gdzie i jak się nazywa.
                                          • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 6 29.10.22, 21:20
                                            kobalt_x napisała:

> Sprecyzuje. Oczywiście kościół tylko gdzie i jak się nazywa.

Piszesz, że kościół, a wygląda jak XIX-wieczny meczet przerobiony na cerkiew.
                                            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 6 29.10.22, 22:00
                                              Meczet to też kościół, był wielokrotnie przebudowywany. smile
                                              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 6 29.10.22, 22:41
                                                kobalt_x napisała:

> Meczet to też kościół, był wielokrotnie przebudowywany. smile

Ale trudno nazwać przebudową postawienie w miejscu kompletnie zniszczonej
                                                przez trzęsienie ziemi trójnawowej katolickiej bazyliki Nowego Meczetu.
                                        • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 6 29.10.22, 22:16
                                          prawosławna cerkiew Agios Titos w centrum starego miasta Heraklionu na Krecie
                                          • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 6 29.10.22, 22:36
                                            Chris oczywiście odpowiedział! Zagadkujesz.
                                            • chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 29.10.22, 23:23
                                              gdzie jest ten sarkofag?
                                              • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 29.10.22, 23:30
                                                wygląda jak gdyby zrobił sobie drzemkę
                                              • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 31.10.22, 14:06
                                                podpowiem, przy katedrze we Włoszech
                                                • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 31.10.22, 22:44
                                                  chris.w5 napisał:

> podpowiem, przy katedrze we Włoszech

To chyba za mało.
                                                  Zmarły wyglądający tak, jakby spał, to renesans. Wcześniej nieboszczycy leżeli sztywno.
                                                  Ale katedr jest we Włoszech pierdyliard, a w katedrach tyleż samo nagrobków.

• chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 31.10.22, 22:57
                                                    kot, no to dodam, że we Włoszech w Alto Adige
                                                  • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 02.11.22, 09:47
                                                    No cóż, ten sarkofag skrył się gdzieś w czeluściach Internetu i trzeba będzie strzelać.
                                                    Może ten obiekt przy katedrze to muzeum diecezjalne?
                                                  • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 02.11.22, 10:25
                                                    wariant, ten obiekt to krużganek przy katedrze
                                                  • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 02.11.22, 12:47
                                                    To chyba została nam już tylko jedna katedra do wyboru.
                                                  • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 02.11.22, 14:13
                                                    wariant_b napisał:
                                                    > sarkofag skrył się gdzieś w czeluściach Internetu

informacja na temat sarkofagu jest w wikipedii, tylko po niemiecku
                                                  • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 02.11.22, 14:56
                                                    chris.w5 napisał:

> informacja na temat sarkofagu jest w wikipedii, tylko po niemiecku

Jak widzę, niezłą kanalią był ten biskup.
                                                  • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 02.11.22, 21:54
                                                    Tak, paskudną postacią był biskup Christoph Fuchs von Fuchsberg.
                                                    Nic dziwnego, że nagrobek (sarkofag) mieszczący się w krużganku katedry w Brixen otrzymał dopiero 40 lat po śmierci.
                                                  • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 02.11.22, 22:18
                                                    wedrowiec, brawo! odgadłaś, a już obawiałem się, że nikt nie odgadnie

na zdjęciu, sarkofag księcia biskupa metropolity Fürstbischof Christopha Fuchs von Fuchsberg († 1542) we wschodnim skrzydle katedralnego krużganka katedry Duomo di Bressanone, Bressanone, Alto Adige

kolej na Twoją zagadkę
                                                  • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 7 03.11.22, 16:33
                                                    Nie odgadłabym, gdyby nie liczne podpowiedzi.
    • wedrowiec2 Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 8 03.11.22, 16:34
      Nad jaką rzeką znajduje się ten zabytkowy żuraw?
      • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 8 03.11.22, 17:53
        Szkoda, że od tej strony nie widać, dokąd sięgały fale powodziowe.
        • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 8 03.11.22, 18:23
          wariant już wie, wiem też, odczekam, kto jeszcze zgadnie?
      • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 8 04.11.22, 21:14
        Żuraw portowy, jeden z wielu, powstał w XVIII wieku.
        • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 8 04.11.22, 21:53
          Wydawało mi się, że to Polska i nie znalazłam. Po niemiecku wyskoczyło od razu. Żuraw portowy w Würzburgu.
          • wedrowiec2 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 8 04.11.22, 22:29
            Tak, to żuraw nad Menem w Wurzburgu.
            Po polsku też jest opisany
            pl.wikipedia.org/wiki/Würzburg
            grupabiwakowa.pl/wurzburg/ i inne, ale google nie widzą tegosad
            Kobalt, Twoja kolej na zagadkę.
            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 9 05.11.22, 09:58
              Gdzie jest ten budynek i czym jest?
              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 9 05.11.22, 20:23
                Myląco niski.
              • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 9 05.11.22, 21:22
                zabytkowa dawna stacja pomp z wieżą ciśnień z 1896 w parku Czartoryskich w Puławach
                • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 9 05.11.22, 22:02
                  chris.w5 napisał:

> zabytkowa dawna stacja pomp z wieżą ciśnień z 1896 w parku Czartoryskich w Puła
                  > wach

Też kombinowałam, że to jakaś - porąbana - wieża ciśnień, ale stawiałam na były zabór pruski.

• kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 9 06.11.22, 00:25
                    Jednak Puławy. smile To czekam na zagadkę.
                    • chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 06.11.22, 00:40
                      co to za budynek i gdzie?
                      • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 06.11.22, 19:43
                        Wygląda na gotycką katedrę po przejściach.
                        • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 06.11.22, 19:48
                          wariant, zgadza się
                          • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 06.11.22, 20:18
                            Ale nie podpowiem, czemu zdjęcie jest w pionie a nie w poziomie.
                            • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 06.11.22, 20:58
                              wariant, tak pstryknęło się mi, widocznie, aby sfotografować w poziomie coś przeszkadzało
                            • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 07.11.22, 04:02
                              wariant_b napisał:
                              > czemu zdjęcie jest w pionie a nie w poziomie

właściwie, to fotografowałem wówczas nie ten budynek, lecz to towarzystwo na tle tego budynku.
                              Nie wiedziałem, że będę pokazywał kiedyś to zdjęcie na forum.gazeta
                              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 07.11.22, 10:28
                                Właściwie to zainspirowały mnie nietypowe wymiary zdjęcia.
                              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 07.11.22, 10:30
                                A w ramach podpowiedzi - zacząłem od ustalenia jaki to styl architektoniczny
                                i gdzie jeszcze poza Francją były budowane katedry w tym stylu.
                                • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 07.11.22, 18:31
                                  wariant_b napisał:

> A w ramach podpowiedzi - zacząłem od ustalenia jaki to styl architektoniczny
                                  > i gdzie jeszcze poza Francją były budowane katedry w tym stylu.
                                  Fajnie, że się dzięki Nekro rozwijasz. smile

Faktycznie jest to chyba gotyk izabeliński albo manueliński (Hiszpania / Portugalia), ale w tej chwili nie
                                  mam czasu szukać.

OT. Spróbowałeś wreszcie konfitur?
                                  • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 07.11.22, 19:05
                                    kot.peter napisała:

> Faktycznie jest to chyba gotyk izabeliński albo manueliński (Hiszpania / Portugalia)

Mnie wyszło, że to Rayonnant, czyli po naszemu francuski gotyk promienisty.
                                    • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 07.11.22, 20:03
                                      podpowiedź, budynek jest w Europie
                                      • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 08.11.22, 22:24
                                        podpowiedź, budynek jest na wyspie
                                        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 09.11.22, 17:42
                                          Miałam nadzieję, że odezwie się Kobalt, bo na tej wyspie była.
                                          To meczet Lali Mustafy Paszy w Famaguście, dawniej katedra św. Mikołaja.
                                          pl.wikipedia.org/wiki/Meczet_Lali_Mustafy_Paszy
                                          Chris, poproszę zdjęcia do "Świątyń, które zmieniły wyznanie".
                                          forum.gazeta.pl/forum/w,275910,174086592,174086592,Swiatynie_ktore_zmienily_wyznanie.html
                                          • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 09.11.22, 18:00
                                            kot, brawo! odgadłaś, kolej na Twoją zagadkę
                                            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 10 09.11.22, 21:17
                                              Ja tylko zaglądałam ale nie odgadywałam. Nie wiedziałam nic o gotyckiej katedrze na Cyprze. Na pewno bym tam nie zajrzała.
    • kot.peter Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 11 10.11.22, 20:36
      Zupełnie zmieniając temat - co to i gdzie to?

• kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 11 10.11.22, 23:26
        Uzbekistan?
        • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 11 10.11.22, 23:31
          Amir Temur Mausoleum. Dostałam bajki z Uzbekistanu jak byłam dzieckiem. Oczywiście w PRLu. Były ilustracje. Architektura zassała się w mojej pamięci.
          • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 11 11.11.22, 10:29
            kobalt_x napisała:

> Amir Temur Mausoleum. Dostałam bajki z Uzbekistanu jak byłam dzieckiem. Oczywiś
            > cie w PRLu. Były ilustracje. Architektura zassała się w mojej pamięci.

Architektura jest bajkowa. smile Oczywiście zgadłaś, brawo!
            Dodam, że to Samarkanda.
            • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 12 11.11.22, 19:53
              Gdzie się ta kamienna tablica znajduje?
              • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 12 11.11.22, 21:14
                Grecja, w Retimno na Krecie
              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 12 11.11.22, 21:26
                Przykra sprawa - nie ma jej na Street View sad
                • kobalt_x Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 12 12.11.22, 08:06
                  Tak, to Rethymnon. Ta pozostałość turecka nie została usunięta pewnie dlatego, że napis jest na pozostałości weneckiej. Takie koleje losu w historii. Chris zagadkujesz.
                  • chris.w5 Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 13 12.11.22, 17:13
                    zapytam jeszcze raz tak samo, co to za budynek i gdzie?
                    • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 13 12.11.22, 20:45
                      Okolica wydaje się jakby znajoma, nieprawdaż?
                      • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 13 12.11.22, 21:09
                        wariant, prawdaż
                        • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 13 13.11.22, 01:00
                          Chris, koniecznie musi być budynek? Nie chce mi się szukać. smile
                          To Taormina na Sycylii. Byłam w 2006 r.

• chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 13 13.11.22, 12:03
                            tak, to Taormina na Sycylii,
                            ten budynek to z 13. wieku katedra Duomo di Taormina, basilica cattedrale di San Nicolò di Bari w centrum miasta na placu Piazza del Duomo

kot, brawo! niech będzie bez budynku, kolej na Twoja zagadkę
                            • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 14 13.11.22, 18:01
                              chris.w5 napisał:
                              > kot, brawo! niech będzie bez budynku...
                              Była pierwsza w nocy, a zdjęcia w archiwum nie podpisałam jak należy

>kolej na Twoja zagadkę
                              No to co to?
                              Podpowiedź kryje się w pytaniu i chodzi mi tylko o miejscowość.
                              Zdjęcie jest kiepskie, bo to skan z kliszy.
                              • wariant_b Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 14 13.11.22, 19:01
                                kot.peter napisała:

> Zdjęcie jest kiepskie, bo to skan z kliszy.

Ale podpowiedź jest dobra.

• chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 14 13.11.22, 20:12
                                  tak, podpowiedź jest bardzo trafna. Poczekam na innych odgadujących
                              • chris.w5 Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 14 13.11.22, 21:50
                                to ratusz w Noto na Sycylii

byłem na Sycylii, do Noto nie dotarłem
                                • kot.peter Re: Nowe Fotozagadki - Edycja 9 # 14 13.11.22, 22:07
                                  chris.w5 napisał:

> to ratusz w Noto na Sycylii

Nie wiem, nie pamiętam, czy to ratusz, ale jest to Noto, i o miejscowość pytałam.

Proszę, załóż nowy wątek zagadkowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka