Dodaj do ulubionych

Trochę wkurzające

25.03.23, 18:04
Podobno FF zostało zlikwidowane z powodu braku miejsca. Więc jak to jest, że zdjęcia ładowane teraz na forum jakoś lekką ręką są ładowane i pozostawiane samym sobie? Jeśli np załaduję zdjęcie do posta i rozmyślę się, nie wyślę posta, to zdjęcie jednak w bazie zdjęciowej jest. Tyle, że jeśli w momencie jego ładowania nie zapisałam sobie jego adresu, to już go nie znajdę w żaden sposób. Więc ładuję jeszcze raz, i jeszcze raz... Czy to nie marnotrawstwo?
A może, wariancie, znasz sposób przeglądania, znalezienia tych zdjęć? Czy one są ładowane do jednego wora, czy jednak jakoś posegregowane po użytkownikach? Wiesz coś o tym?
Oczywiście nie jest to jakaś ważna wiedza i decydująca o sprawach świata, ale tak z ciekawości pytam.
Obserwuj wątek
    • wariant_b Re: Trochę wkurzające 25.03.23, 20:16
      baga napisała:

> Podobno FF zostało zlikwidowane z powodu braku miejsca.

Podobno, choć od początku ten pretekst jakoś do mnie nie przemawiał.
      Objętościowo ponad 80% miejsca zajmowały oryginały zdjęć, które bez większej
      szkody można było w przypadku FotoForów usunąć pozostawiając przeglądówki.
      Zresztą Fotoforum wymierało i raczej nie należało się spodziewać masowego napływu
      nowych zdjęć. Obecnie zdjęcia są od razu pomniejszane i oryginały nie są przechowywane.

> Więc jak to jest, że zdjęcia ładowane teraz na forum jakoś lekką ręką są ładowane
      > i pozostawiane samym sobie?

Taka technologia, za FotoForum było chyba podobnie. Żeby móc umieścić zdjęcie
      w poście konieczny jest link do tego zdjęcia, więc gdzieś musi zostać zapisane.
      Oczywiście można wykombinować coś lepszego, ale to zbędny kawałek roboty,
      bo mało kto wkleja zdjęcia na próbę, a potem nie wysyła postu.

> A może, wariancie, znasz sposób przeglądania, znalezienia tych zdjęć?

Nie, nie znam. Nazwy plików były generowane (nieznane), a kartoteki nie były przeglądalne.
      Zdjęcie można było uzyskać znając jego nazwę, nie można było go znaleźć bez uprawnień.

> Czy one są ładowane do jednego wora, czy jednak jakoś posegregowane po użytkownikach?

Tu zapewne nic się nie zmieniło i twoje zdjęcia (login: baga) są w kartotece /photo/5/ub/te/hqdy,
      ale zawartości tej kartoteki my nie możemy przeglądać.
      • kobalt_x Re: Trochę wkurzające 01.04.23, 20:43
        A tu nie mogę usunąć zdjęcia, bo nie ma mojego konta i to też bez sensu. Ale tak naprawdę FF zostało zlikwidowane, bo gazeta go nie potrzebowała.
        • baga Re: Trochę wkurzające 03.04.23, 11:46
          kobalt_x napisała:

> A tu nie mogę usunąć zdjęcia, bo nie ma mojego konta i to też bez sensu.
          Ani usunąć, ani podlinkować gdzie indziej. Chyba żebyś notowała sobie wszystkie skomplikowane linki sad

> Ale tak naprawdę FF zostało
          > zlikwidowane, bo gazeta go nie potrzebowała.
          No właśnie. I gadanie o braku miejsca itp to bzdura.
    • baga Kolejny wkurz! 03.04.23, 23:08
      Piszę post. Dołączam zdjęcia. Wysyłam. Wszystko ok.
      Po kilku godzinach piszę kolejny post. Już zupełnie gdzie indziej. Bez zdjęć. Forum samo, automatycznie dołącza mi zdjęcia z poprzednio pisanego posta. Jak się ich nie zauważy i nie wykasuje, no to mamy post z zupełnie bezsensownymi zdjęciami sad
      • baga Re: Kolejny wkurz! 04.04.23, 23:08
        baga napisała:

> Piszę post. Dołączam zdjęcia. Wysyłam. Wszystko ok.
        > Po kilku godzinach piszę kolejny post.

Okazuje się, że wcale to nie musi być kolejny post po tym zdjęciowym. Nie wiem jakimi drogami Forum chodzi, ale dzisiaj zdarzył mi się kolejny przypadek z postem nie kolejnym, ale drugim, czy nawet trzecim.
        Dobrze, że mam uprawnienia administratora i mogę takie pluskwy kasować.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka