akademia.magii
08.04.22, 21:33
akademia.magii@gazeta.pl prezentuje cykl o Tarocie jako systemie rozwojowym, autorstwa znawcy tego tematu - Kether, nie mylić z wróżką kether, to zupełnie ktoś inny.
Nie ulega wątpliwości, że tarot od wielu lat, służy ludziom w aspekcie dywinacyjnym.
Czy tylko?
Tarot jako system hermetyczny to zupełnie coś innego i obsługuje dwa znaczenia:
1. Program rozwojowy - droga głupca przez wszystkie Wielkie Arkana, od Głupca "0" do Głupca "22".
2. Operowanie tarotem celem uzyskiwania magicznych efektów.
Tarot hermetyczny jest zamknięty dla profanów, który otwiera się tylko przez inicjację i praktykę przechodzenia przez kolejne Wielkie Arkana - Tworzywo, przy pomocy Narzędzi - Małe Arkana.
Magicznie każda karta posiada ekwiwalent energetyczny, gotowy do użycia w każdej chwili, pod warunkiem, posiadania kluczy!
Chcę zaprezentować znaczenie tarota jako systemu rozwojowego i tą wiedzą można dzielić się z wszystkimi, do aspektu magicznego większość ludzi jest niedojrzała.
Przecież tarot to gotowy system do użycia, ale wymaga poznania dogłębnego, bo pomyłki grożą konsekwencjami. Ta uwaga do tych, którzy się spieszą bez obeznania.
Jak każdy system hermetyczny wymaga kluczy i ma wiele pułapek dla niewtajemniczonych.
Będę starał się podawać rzeczy wg mnie najistotniejsze, modelowo, w pewnych skrótach, bez zbędnego rozwodzenia się, które mogą przydać się tym co już wiedzą jak i dla tych, którzy nie mają pojęcia, nie zwracali na to uwagi.
Należy zacząć od powiedzenia czym są Wielkie Arkana (WA) i Małe Arkana (MA) w systemie rozwojowym.
WA to nic innego jak odbicie rzeczywistości kosmosu z poziomu archetypu, czyli to co jest i co nas dotyczy, czy tego chcemy czy też nie. Dlatego zajmowanie się tym, jest wysoce rozsądne z punktu widzenia rozwoju duchowego, to się opłaci. To są słupy milowe na drodze rozwoju. Przyjęcie symboli tarota w siebie, powoduje natychmiastową reorganizację obrazu świata, uzupełnienie go o to czego nie daje szkoła powszechna, ona nas zubaża strasznie wyjaławia i karłowaci prawą półkole mózgu - twórczą, czyniąc nas jedynie lewopółkulowymi, doskonałymi, mało świadomymi wykonawcami cudzych idei.
Symbole WA tarota uruchamiają prawą półkulę mózgu, hermetyzm określa ją jako magiczną, nie tylko twórczą jak w psychologii. Dlatego rozwój przy pomocy tarota, to wiele ukrytych możliwości, które nas mogą zaskoczyć mile.
Chcę uniknąć błędu powielania Wam wiedzy, którą znam, staram się być twórczy w tym co piszę, bo by mnie to znużyło takie odbijanie kalki z tego co wiem. też chcę mieć coś dla siebie z tego pisania.
MA to narzędzia do wykorzystania na tej drodze 21 stacji jak się nazywa to w języku hermetycznym, w trakcie będę też używał języka Kabały i symboliki Drzewa Sefirotycznego, bo nie da się tego objaśnić bez zobaczenia powiązań systemu kanałów między Sefirami.
Jeżeli macie jakieś uwagi, albo pytania to bardzo na to liczę, to nie ma być leniwy wykład, ale dynamika, taka jaka jest ukryta w tarocie.
W kolejnym odcinku będzie można omówić, kim jest wędrowiec na trasie 21 WA i gdzie jest wejście do WA i MA oraz wyjście, bo każdy system ma input i output.