Dodaj do ulubionych

Biblia w sztuce

04.09.22, 14:42
City_hopper napisał:
Tematy biblijne często występują w sztuce - w postaci rzeźb, płaskorzeźb, fresków czy obrazów, witraży etc.
Przede wszystkim na zewnątrz i wewnątrz obiektów sakralnych, ale nie tylko.

Na FF rozbiliśmy ten temat na Stary i Nowy Testament, i dodatkowo zakładaliśmy "podwątki". Teraz z tego rezygnujemy, ale przypominam, że pokazujemy tutaj wyłącznie przedstawienia scen narracyjnych, czyli scen opisanych w Biblii, np. Pokłon Trzech Króli czy Zesłanie Ducha Św., bez przedstawień samych postaci (jak Chrystus, NMP, apostołowie itd.), bo mają one osobne wątki.

Archiwum starych edycji wątku w Chmurze jest tutaj:
drive.google.com/drive/u/0/folders/16P1R11OYNNdFR2W35GElOJgE1F6olntA

Obserwuj wątek
    • teka2 Re: Biblia w sztuce 09.09.22, 10:29
      Muzeum Narodowe w Warszawie i obraz flamandzkiego malarza Paula Brila z 1590 roku, "Scena z historii Jonasza".
    • kot.peter Adam i Eva, Lucas Cranach 19.10.22, 18:13
      Jeden z wielu obrazów Cranacha Starszego przedstawiających pierwszych rodziców. Ten pochodzi z lat 1520-25. Sfotografowałam go na wystawie "Botticelli opowiada historię" na Zamku Królewskim w Warszawie.

• kot.peter Cud wyprowadzenia wody ze skały, ST 19.11.22, 18:21
      "Następnie podniósł Mojżesz rękę i uderzył dwa razy laską w skałę. Wtedy wypłynęła woda tak obficie, że mógł się napić zarówno lud, jak i jego bydło". (Księga Liczb 20,11)
      Obraz Jacobo dal Ponte zw. Bassano, olej na płótnie, ok. 1569 r., z wystawy na Zamku Królewskim w Warszawie.

• kot.peter Re: Cud wyprowadzenia wody ze skały, ST 19.11.22, 18:22
        Chciałam jeszcze dodać opis.

• matanzani Re: Biblia w sztuce 14.12.22, 18:23
      Prudnik -Willa rodziny Fränkel zwana "Białym Domem"....

Willa Fränklów zbudowana została w XIX w. przez bogatego przemysłowca,dyplomatę ,honorowego konsula Niemiec w Persji - Hermana.Wnętrza są niebywale bogato zdobione / uważane są przez znawców za najkosztowniejsze i najpiękniejsze wśród XIX-wiecznych willi zachowanych na terenie Polski/...
      Reprezentacyjną klatkę schodową zdobi okazały fresk przedstawiający scenę "Znalezienia Mojżesza", stworzony przez malarza Eugena Henetzoga. Ma on odzwierciedlać tęsknotę małżonków Fränkel za dzieckiem , ponieważ nie doczekali się potomstwa....
      • baga Re: Biblia w sztuce 14.12.22, 22:59
        Świetnie zachowana jak na malowidło ścienne, tym bardziej na klatce schodowej. A co się tam teraz mieści, że tak dbają?
      • kot.peter Prudnik -Willa rodziny Fränke 14.12.22, 23:45
        Niesamowite - w prywatnym domu?! Dzięki, że nam pokazałaś. W ogóle, Prudnik wygląda ciekawie.
        • matanzani Re: Prudnik -Willa rodziny Fränke 15.12.22, 10:26
          Bago i Kocie !!!
          żeby wam przybliżyć ten zabytek -poczytajcie w wolnej chwili 😊
          ...prudnik24.pl/index.php/2021/03/30/najpiekniejszy-budynek-w-prudniku-o-faktach-i-tajemnicach-willi-hermana-frankla-pok/
          Willa ma przepiękny ten westybul ,ze wspaniałym piecem i uroczą fontanną.... nie mówiąc o schodach...
    • baga Biblia w sztuce - Boże Narodzenie 07.01.23, 18:51
      Dziś sztuka może niezbyt wysokich lotów, bo to jeden z wymiennych obrazów z ołtarza głównego konkatedry w Żywcu, ale zawsze mnie urzekał swoim nastrojem. Na dodatek jedną z postaci na obrazie jest mieszczka żywiecka w charakterystycznym, tradycyjnym stroju.
      • kot.peter Re: Biblia w sztuce - Boże Narodzenie 07.01.23, 18:53
        baga napisała:

> Na dodatek jedną z postaci na obrazie jest mieszczka żywiecka w charakterystycznym,
        > tradycyjnym stroju.
        O! Super.
    • baga Biblia w sztuce - Mojżesz 18.04.23, 11:26
      Figura Mojżesza w kościele parafialnym w Rajczy.
    • baga Biblia w sztuce - Ukrzyżowanie 26.04.23, 19:20
      Rzeźba Henryka Fojcika "Non finito", czyli "Nieskończony". Postać Chrystusa wyrzeźbiona w drenie orzecha włoskiego. Jest to jedna z rzeźb cyklu, w który wchodzą jeszcze "Prochem (nie) jesteś" , "Zstąpienie do piekieł" i "Zmartwychwstania". Prace Fojcika znajdują się głównie w obiektach sakralnych Rybnika i województwa opolskiego.
    • baga Biblia w sztuce - Sierakowice k/Gliwic 26.05.23, 12:33
      Biblia Pauperum na ścianach drewnianego kościółka w Sierakowicach.
      • kot.peter Re: Biblia w sztuce - Sierakowice k/Gliwic 26.05.23, 23:33
        baga napisała:

> Biblia Pauperum na ścianach drewnianego kościółka w Sierakowicach.

Czy na jednym ze zdjęć jest Ucieczka do Egiptu? I Jezusek już sam tupta?
        • baga Re: Biblia w sztuce - Sierakowice k/Gliwic 27.05.23, 13:04
          kot.peter napisała:

> Czy na jednym ze zdjęć jest Ucieczka do Egiptu? I Jezusek już sam tupta?

Na to wygląda. A Mama czyta książkę wink Bardzo feministyczne wink
          • kot.peter Re: Biblia w sztuce - Sierakowice k/Gliwic 27.05.23, 17:11
            baga napisała:

> kot.peter napisała:
            >
            > > Czy na jednym ze zdjęć jest Ucieczka do Egiptu? I Jezusek już sam tupta?
            >
            > Na to wygląda. A Mama czyta książkę wink Bardzo feministyczne wink
            Oczywiście na książkę - jako była bibliotekarka - też zwróciłam uwagę. Bardzo ciekawe, zwłaszcza, że, nie wiem, ale NMP raczej była "niepisata, nieczytata". Czternastoletnia żona cieśli w tamtych czasach?
            • baga Re: Biblia w sztuce - Sierakowice k/Gliwic 28.05.23, 23:47
              kot.peter napisała:

> Oczywiście na książkę - jako była bibliotekarka - też zwróciłam uwagę. Bardzo ciekawe,
              > zwłaszcza, że, nie wiem, ale NMP raczej była "niepisata, nieczytata". Czternastoletnia żona cieśli
              > w tamtych czasach?

Kto to wie? Podobno pochodziła z zamożnego rodu. A przedstawianie Maryi zwłaszcza w scenach Zwiastowania z modlitewnikiem albo jakąś książką, jest dość częste. Chyba w dawnych czasach nikt nad tym się nie zastanawiał.
    • baga Biblia w sztuce - Chrzest w Jordanie 14.06.23, 00:07
      Mozaika w kościele św. Floriana w Żywcu.
    • kot.peter Modlitwa w Ogrójcu, Utrecht, Holandia 17.06.23, 22:29
      Z Muzeum w dawnym klasztorze św. Katarzyny.
      Rzeźby wykonano w Worms ok. 1440 r.
      Ogromnie mi się podobały.

• baga Re: Modlitwa w Ogrójcu, Utrecht, Holandia 18.06.23, 22:39
        kot.peter napisała:

> Ogromnie mi się podobały.

Nie dziwię się. Mnie też urzekły. No i temat, rzadko pokazywany w ten sposób.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka