Dodaj do ulubionych

Cmentarze Czech, Słowacji i Węgier

04.09.22, 20:00
Kot napisała:
Wątek na życzenie i zapotrzebowanie publiczności - a poza tym rzeczywiście
tego kawałka Europy, choć jest nam tak bliski, nie mieliśmy "zagospodarowanego".

Niestety, nie da się zalinkować archiwum tego wątku w Chmurze osobno. Szukajcie w „Cmentarzach europejskich”, według alfabetu.
drive.google.com/drive/u/0/folders/1C8w_UGBgYkEk_6tnR8mVg014P8A2IWLJ
Obserwuj wątek
    • baga Węgry - Heviz 21.10.22, 19:41
      Cmentarz na wzgórzu przy starym kościółku św. Marii Magdaleny.
      Dwa szczegóły rzuciły mi się w oczy:
      1. Zapewne z powodu tego, że cmentarz znajduje się na wzgórzu, część nagrobków ma tablice niejako "z tyłu" grobu.
      2. Jest sporo podwójnych grobów, na których stoją dwa krzyże.
      • baga Re: Węgry - Heviz 27.10.22, 12:11
        Jeszcze kilka zdjęć.
        • baga Re: Węgry - Heviz 29.10.22, 10:49
          Kilka ciekawszych nagrobków, w tym wspomniane podwójne krzyże.
    • baga Cmentarze Czech, Słowacji i Węgier - Gyenesdiás 12.09.23, 11:56
      Cmentarz w miejscowości Gyenesdiás koło Keszthely.
      • baga Re: Cmentarze Czech, Słowacji i Węgier - Gyenesdi 14.09.23, 20:31
        baga napisała:

> Cmentarz w miejscowości Gyenesdiás koło Keszthely.

Jak na poprzednio pokazywanym cmentarzu, tablice nie od strony kwatery tylko "od tyłu". Przy czym tutaj akurat nie ma wzgórza, więc dlaczego? Nawet to nie jest frontem do alejek. Bardziej frontem do wejścia na cmentarz. Oczywiście nie wszystkie groby tak mają i tutaj akurat robi się bałagan.
      • baga Cmentarze Czech, Słowacji i Węgier - Gyenesdiás 15.09.23, 13:24
        W jednej części cmentarza zauważyłam skupisko charakterystycznych, podobnych nagrobków, które spotykałam również na innych cmentarzach w okolicy. Pomyślałam, że to stare nagrobki zgromadzone właśnie w tym miejscu. Ale daty na niektórych z nich są całkiem współczesne. To ciekawe. Czyżby zarząd cmentarza utworzył specjalną kwaterę dla tych, którzy chcą mieć tradycyjny, regionalny nagrobek?
      • baga Cmentarze Czech, Słowacji i Węgier - Gyenesdiás 22.09.23, 11:53
        Ciekawostką tego cmentarza dla mnie były figurki ptaków, najczęściej gołębi, na niektórych nagrobkach. Było ich zdecydowanie więcej niż przeciętnie. Czyżby jakiś symbol znany w tej okolicy?
        • kot.peter Re: Cmentarze Czech, Słowacji i Węgier - Gyenesdi 22.09.23, 19:08
          baga napisała:

> Ciekawostką tego cmentarza dla mnie były figurki ptaków, najczęściej gołębi, na
          > niektórych nagrobkach. Było ich zdecydowanie więcej niż przeciętnie. Czyżby ja
          > kiś symbol znany w tej okolicy?

Ja widzę jakieś straszne ptaszysko, nie gołębia. smile Chociaż... Pamiętasz te gołębie z pałacu biskupów w Addis Abebie?
          • baga Re: Cmentarze Czech, Słowacji i Węgier - Gyenesdi 22.09.23, 20:11
            kot.peter napisała:

> Ja widzę jakieś straszne ptaszysko, nie gołębia. smile Chociaż... Pamiętasz te gołębie z pałacu biskupów
            > w Addis Abebie?

A, bo te gołębie, które pokazałam były ef face i nie było ich dobrze widać, a tego najlepszego zdjęcia nie dałam, przez pomyłkę. Zresztą w ogóle zdjęcia tam robiłam "na czuja", bo był straszny upał i przeraźliwie ostre słońce, więc nie widziałam co robię.
            A te gołąbki z Addis Abeby wyjątkowe! big_grin
            • kot.peter Re: Cmentarze Czech, Słowacji i Węgier - Gyenesdi 22.09.23, 20:35
              baga napisała:

> kot.peter napisała:
              >
              > > Ja widzę jakieś straszne ptaszysko, nie gołębia.

> A, bo te gołębie, które pokazałam były ef face i nie było ich dobrze widać, a t
              > ego najlepszego zdjęcia nie dałam, przez pomyłkę. Zresztą w ogóle zdjęcia tam r
              > obiłam "na czuja", bo był straszny upał i przeraźliwie ostre słońce, więc nie w
              > idziałam co robię.

To zdjęcie jest fajne, ale faktycznie, gołębia widać słabo.
              > A te gołąbki z Addis Abeby wyjątkowe! big_grin
      • baga Cmentarze Czech, Słowacji i Węgier - Gyenesdiás 23.09.23, 12:52
        Jeszcze kilka ciekawszych nagrobków.
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ub/te/hqdy/lfYo7zzuEZ6S6487X.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ub/te/hqdy/nbranWBGaEeNqKdaX.jpg
        https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ub/te/hqdy/02YFQbnM0CMuEvMaX.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka